13 éves büntetés mégsem évül el?


drbjozsef # 2021.07.01. 05:04

Kriszti 999,

Ha nem tértis levél jött, akkor végrehajtás nincs (valszeg nem is lesz), ez nem végrehajtó, hanem, ahogy írod is behajtó cég (ami nagyon nem ugyanaz)

Feltehetőleg ők is tudják, hogy elévült, valszeg nem is lesz ebből ügy, de azért figyelni kell.

Érdemes felhívni a behajtót, és egyezkedni vele?
Szerintem nem. Írni kell egy levelet, hogy álláspontod szerint a követelés elévült, ha fizetési meghagyást akarnak indítani, akkor a helyes lakcímed ez és ez, ha nem, akkor pedig felejtesen el legyenek szívesek.

Tényleg évek teltek el mire megkapta az első értesítést, hogy bizonyítható, hogy elévült?
Sehogy, azt nem nektek kell bizonyítani. Ha bíróságra kerül az ügy, hivatkozni kell az elévülésre, és a jogosultnak kell bizonyítania hogy megszakadt az elévülés, és még nem évült el a követelés.

Ha nem fizetjük be, tényleg negatív KHR listára tehetik?
Nem. Hazudnak. Már csak ebből is látszik, hogy palira akarnak venni, és nem fizetési meghagyást küldeni. A KHR, mint a neve is mutatja Központi Hitelinformációs Rendszer, a pénzügyi szolgáltatást nyújtó szervezetekkel szemben fennálló késedelmes tartozás esetén kerülhetsz fel rá.

Mi hátránya származhat még belőle? A levél a régi lakcímére érkezett, nem tértivevényesen.
Ha a behajtó jogi útra akarja terelni az ügyet, akkor fizetési meghagyást kell küldetnie. Ha ilyet kaptok, akkor fontos, hogy 15 napon belül mondjatok ellent neki az azt kiállító közjegyzőnél. Ez tértivevényesen a MOKK-tól fog érkezni. Ezért fontos, hogy jó lakcímet adjatok meg a behajtóknak. Ha nem akarják jogi útra terelni, akkor küldözgethetik a sima leveleiket, azokat legegyszerűbb iktatni a papírgyűjtős konténerbe.

Kriszti 999 # 2021.06.29. 20:47

Üdvözlöm!

Férjemet kb 13-14 éve megbüntették egy közlekedési eszközön,mert nem volt nála a diákigazolvány az akkori bérletéhez. Azóta ő költözött, de hivatalos értesítést 2018-ban kapott először a behajtótól, hogy fizessen, melyet nem fizetett ki. A közlekedési társaság 2018-ban adta el a követelést, utána jártunk, hogy 5 évet követően elévül. Az egyik behajtó 1x próbálta behajtani 2018-ban, majd most jött egy levél a korábbi lakcímére, hogy az a behajtó átadta egy másiknak. És olyanok vannak leírva, hogy negatív KHR-re teszik ha nem fizet. Én befizetném ezt a 15.000-et, de a férjem hallani sem akar róla, mert tízen akárhány éves esetre nem fog fizetni. Hozzáteszem akkor 1x törtent ilyen, soha többet.
Érdemes felhívni a behajtót, és egyezkedni vele? Tényleg évek teltek el mire megkapta az első értesítést, hogy bizonyítható, hogy elévült?
Ha nem fizetjük be, tényleg negatív KHR listára tehetik? Mi hátránya származhat még belőle? A levél a régi lakcímére érkezett, nem tértivevényesen.

A válaszokat előre is köszönöm.