Társasházban beázás


Petiszakacs # 2021.07.18. 04:19

Együttműködésre akarom sarkallni, ha szükséges. Pár napja kiderült, hogy állítólag októberben raktak ki a házban értesítést, hogy többeknél tapasztalt hibákat egyszerre szemlézzék a cég szakemberei. Figyelem a faliújságot, a liftet és minden helyet ahova ki szokták tenni. Ha ki is tették, akkor is pár nappal előtte, hogy nagyjából csak a nyugdíjasok tudjanak intézkedni. Lépéselőnyre lesz szükségem, mert szinte biztos, hogy előbb-utóbb valaki mond majd valami olyat, amihez jogi segítségre lesz szükségem. Az az ügyvéd, akit megszoktam bízni az ügyeim intézésével, bevallottan gyakorlatlan a társasházi ügyekben. Ezért nem vállalta a még meg sem született ügyem.

gerbera317 # 2021.07.17. 14:34

Mihez kell neked az ügyvéd? Együttműködésre kényszeríteni a szomszédot, vagy megjavítani a hibát?

Petiszakacs # 2021.07.17. 05:11

Üdvözletem!

Kell egy normális ügyvéd, aki segíthet eligazodni. De még nem találtam. Egy ismerős javasolta, hogy itt érdeklődjek.

Annyit tudok, hogy ügyvédhez érdemes fordulni egy ilyen helyzetben, de, hogy őszinte legyek azt sem tudom, hogy hogy kezdjek bele. 2017-ben a panelprogram keretein belül leszigetelték a külső falakat. Azóta minden évben van egy nagy vihar, ami miatt beázik az erkélyem.

  • Beépített erkély, több, mint 10 éves. A homlokzati fal és a plafon találkozásánál is beázik ilyenkor.-

A Generali biztosítónál már saját biztosítást kötöttem az ingatlanra és vagy anyagiakkal kompenzáltak vagy szakembert küldtek.(választhattam)Idén április elsejétől lejárt a szerződés és nem hosszabbítottak, sőt tiltólistára tettek, mert mint kiderült, sokba kerültem nekik.(azóta kötöttem egy másik biztosítónál egy újat)
Még régebben beszéltem erről az ázásról a közösképviselővel...
Ő kardoskodott, hogy a kivitelező cég biztos nem hibázott, plusz a beépített erkély jogilag szürkezóna(nem volt rá engedély, hogy be legyen építve, de szemet hunyt felette mindenki. Viszont az ilyen esetekben nem lehet lépni, mert nincs rá engedély...) meg különben is vagy öntsünk oda vizet vagy ha leszakad az ég akkor nézzük meg, hol folyik és purhabbal töltsük ki a lukat.
Nos, az erkély több, mint 10 éve lett beépítve. Így ez már nem lenne akadály. Áprilisban megvizsgálta egy építész cég az ázás miatt és ők mondták. Építészek műszaki ellenőri minőségben jöttek ki,
A purhabos megoldást megemlítettem egy építészmérnöknek tanuló barátomnak. Majdnem kiköpte a kávéját és hangsúlyosan megkért, hogy meg se próbáljam azzal megcsinálni, mert azzal nagyon sok kárt okozhatok.
A purhabos megoldással az is probléma, hogy a felső szomszéd rendkívüli módon akadékoskodik.
2021 húsvét hétvége előtt (2021.04.01)kézzel írtam egy levelet és bedobtam a felsőszomszéd postaládájába illetve írtam egy e-mailt a közösképviseletnek, hogy elérhetőséget kérjek a szomszédhoz.(telefonszám, email cím) A közösképviselet a mai napig sem reagált az e-mailre.(2021.07.15) Ezen a napon voltam bent és szóvá tettem, hogy miért nem válaszoltak. Sajnálkozott az ottlévő hölgy, szerette volna jelezni a közösképviselőnek, hogy erre a levélre kéne már reagálni. Elutasítottam, hiszen már meg van a kontakt.(Ráláttam a képernyőre és láttam, hogy a levelet már olvasta valaki.)

A felső szomszéd egy-két héttel később keresett meg engem és válaszolt a levelemre.
Látszólagosan együttműködött, de nem hajandó beengedni a lakásba se engem se szakembereket. Az építészek sem tudták megnézni az ő lakásból a területet. Pedig nem olcsó "mulatság" egy ilyen vizsgálat. Amikor időpontot egyeztettem a céggel, megpróbáltam vele is egyeztetni, hogy onnan is meg tudják nézni. Nem reagált valami gyorsan az e-mailemre.
Majd nagy nehezen megtette. Közölte, hogy nincs az országban. A megbízott ismerősnek pedig nincs felhatalmazása, hogy bárkit is beengedjen. Nem is akartam nagyon feszegetni akkor, mert idő előtt nem szerettem volna magamra haragítani. Félő volt, hogy még nagyobb ellenállást fog tanúsítani. Azóta rájöttem, hogy mindegy volt.

Az ismerőeim közt feldobtam a kérdést, hogy van-e ilyen témában járatos ismerősöm. Ajánlottak egy ügyvédet, aki egy hétig nem válaszolt az email-es megkeresésre, majd telefonos beszélgetésnél újraküldette azt. Utána pedig közölte, hogy nemsokára írásban tövényszéki szünet és ő is tervezi a szabadságot. Várjak július végéig. A legmókásabb, hogy annyira nem olvasta el a levelemet figyelmesen, hogy megszólításnál Eörsi Péternek hívott, amikor a levélben leírtam a nevem: Örsi Péter. Az email címhez köthető név Peter OErsi, ha netán külföldi címzettnek írok, ő is tudja, hogy hogyan kell kiejteni a nevem.

Bár az oldal felajánlotta, hogy az Ügyfél keres Ügyvédet szekcióba írjak, maga az oldal nem találja azt... Ezért szeretnék itt segítséget kérni, hogy ki milyen ügyvédet javasol.