szülői jog


Ilonka Maria # 2021.10.21. 06:33

Köszönöm a választ. De mégsem értek valamit, mert nem magyarul van. Akkor van egy formanyomtatvány, amin nyilatkoznom kell, hogy a föld használója vagyok? Tehát mint tulajdonos használom? Ezt a szöveget hogyan kell megkomponálni? Hivatali címzés, az ügyszámra való hivatkozás, stb? Ebben tudnának tanácsot adni? Vagyis ezt a nyilatkozatot kötött formában lévő papíron kell megtenni, vagy elegendő ha értesítem a hivatalt levélben vagy emailen? mi a szokásjog?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.21. 04:37

hogy használni fogom-e, vagy bérbe adni,
Hiszen épp ezt kérdezik. Ha nem nyilatkozol mást, akkor a tulajdonos a földhasználó.

Ilonka Maria # 2021.10.20. 23:51

Tisztelt Jogi Fórum!

Nemrégiben örököltem két lánytestvéremmel édesanyánk -után valamennyien egyharmad részben - tanyás ingatlant a hozzá tartozó termőfölddel s erdőterülettel. A vidéki járási földhivatal szeptember 15-én jegyezte be a tulajdonjogokat. Eltelt egy hónap, és október 14-én újabb határozatban értesített bennünket, hogy törölték elhunyt édesanyánk földhasználati lapját, egyben felszólítottak engem és testvéreimet, hogy nyilatkozzunk 30 napon belül nyilatkozzak a földhasználatról. Nem értem, hogy pontosan mit jelent ez? Szerintem meg kell különböztetni a tulajdonjogot, amit öröklés útján szereztem. Mivel még friss a gyász édesanyám halála után, ezért még csak "ízlelgetjük", hogy milyen földtulajdonosnak lenni, de az illetékes földhivatal máris kérdésekkel áll elő, miközben még el sem döntöttem, hogy használni fogom-e, vagy bérbe adni, vagy értékesíteni az érintett földterületet? A testvéreim hasonló kérdéseket fogalmaztak meg.
Kérem tanácsukat, hogy helyes döntést hozhassak: mi lenne a helyes válasz a hivatal számára? Illetve egy másik kérdés is felvetődik, hogy a hivatal jogszerűen járt el? Nem elegendő a földtulajdoni bejegyzés, hanem földhasználati lapot is kiállít?
Mi történik akkor, amikor azt nyilatkozom, hogy mindössze tulajdonos kívánok maradni? Akkor milyen szankciókra számíthatok?
A földhivatalban - vidéken - kihez kell fordulnom? Személyesen kell eljárnom, vagy internetről adatlapot is le tudok tölteni? Mi ilyenkor a helyes jogi magatartás részemről, mint öröklés útján megörökölt földtulajdonos részéről?

Várom mihamarabbi tanácsukat, hogy helyen dönthessek

Tisztelettel: Ilonka Mária Budapest

uvigabi # 2021.09.13. 17:22

A gyerekek védelemben vannak,.anya akinél ideiglenesen vannak többszörösen ,bizonyítottan veszélyeztető magatartást produkál.. nem hordja iskolába, akadályozza a telefonos kapcsolattartást nincs munkából eredő jövedelme a szülei támogatják..és hazudik rendőrségen feljelentette a férjet .februárban és erre hivatkozva helyezték el nála a gyerkekt annak ellenére hogy nincs bizonyítva..illetve a feljelentettet még nem is kereste a rendőrség ez ügyben..(ártatlanság vélelme? ) stb..a bíróság se ,a gyámhatóság se lép a gyerekekért..most a végleges elhelyezés miatt lesz a gyerekek és a szülők vizsgálata is..! Van e erre jogszabály hoyg a vizsgáló pszichológus korlátozhatja a szülői jog gyakorlását?! azaz nem engedi a vizsgálat helyszínére..(miért ne nyugtathatná meg a gyrkeket A gyerekek nem mellesleg haza akarnak költözni..utálnak abban a környezetben élni ahová anya elrángatta őket 200kmre az otthonuktól! 50 fős falu ahol össz 5 gyerek él.!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.13. 16:11

Általában szülő jelenléte nélkül vizsgálja a gyereket a szakértő. Ha olyan kicsi, hogy ez nem lehetséges, akkor magának a vizsgálatnak sincs sok értelme.

(Nem akarlak elkeseríteni, de ha van "gyermekek gondozásával ideiglenesen megbízott egyik fél", akkor valószínűleg a perbéli ellenállásnak sincs sok értelme.)

uvigabi # 2021.09.13. 13:59

Üdv mindenkinek!

Szeretném tudni,hogy gyermekelhelyezési perhez szükséges szakértői vizsgálatnál jelen lehet e mindkét szülő ! jelen esetben csak a gyermekek gondozásával ideiglenesen megbízott egyik fél kapta meg atájékozttaót mikor lesz aygerke..gyerekek vizsgálata.! A kijelölt pszichológusnő a felek közti feszültségre indokolta a másik fél jelenlétének elutasíítását Joga van je elen lenni a másik szülőnek is?.. ha igen mire hivatkozzon?. Köszönöettel
Üveges Gabriella