Segítségérés


czinege01 # 2021.09.28. 09:45

Tisztelt Jogi Fórum!
2011.-ben vettem fel a Provident Pánzügyi Zrt-től 150.000 Ft-ot amelyet egy idő után sajnos nemtustam fizetni. Az Intrum Zrt. most követeli tőlem 11-áv után. 5-éven belül nem kezdték meg a végrehajtást így én szeretném a tartotás elutasítűsűt kezdemányezni.
Lehetséges ez?
Tisztelettel : Czinege Róbert

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.30. 08:24

Olyan pert nemigen engednek meg, hogy állapítsa meg a bírósgág, hogy nem tartozol. Hiszen ilyet indíthatnál kb. tízmillió emberrel szemben. (És akkor külföldieket nem is számoltam.)

drbjozsef # 2021.09.30. 09:56

czinege01,

Az elévülés nem azt jelenti, hogy a tartozásod megszűnik, csak azt, hogy bírósági úton többet nem tudják behajtani rajtad, vagyis az Intrum akármikor, akármeddig követelheti tőled ezt a tartozást (amíg nem minősül zaklatásnak, de nem fog).

Amíg csak követelik, mondhatod, (írhatod) nekik, hogy szerinted elévült, ezért nem akarod kifizetni. Ha szerintük nem évült el, mert ez egyáltalán nem biztos 11 év után sem (az elévülés nyugodhat, és meg is szakadhat, amitől újraindul az 5 év), akkor fizetéi meghagyást fognak küldetni közjegyzővel. Ez egy MOKK feladójú tértis levél lesz, vedd át, és mondj neki a megfelelő időben (!!) és helyen (!!!) ellent (bele lesz írva hogy s mint). Ezzel perré alakul a dolog, amit ha az Intrum továbbvisz, és ott követeli tőled az összeget, akkor hivatkozhatsz az elévülésre, aminek megszakadását/nyugvását ha nem tudja bizonyítani az Intrum, akkor megállapítják az elévülést.
Igaz, simán levélben vagy telefonon továbbra is követelhetik a fizetést. Mert hát azt nem tilos.