Hőszivattyú a szomszédban


Beati74 # 2021.11.08. 18:35

Sziasztok!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy mit tehetek, ha a szomszédba a telekhatártól kb. 2.5-3 méterre hőszivattyút szereltek fel. Új építésű a ház, milyen esélyekkel indulok egy per esetén: birtokvédelem, szomszédjog. Az építés közben azonnal szóltam, hogy nagyon nem szeretném ezt a készüléket itt, mert zavarni fog a búgása a kertemben, a lakásomban is, de a beruházó könyörtelenül oda tette a készüléket a legközelebbi határhoz, hozzám, holott lett volna lehetősége 2 másik oldalon tőlem jóval messzebb helyezni azt. Ügyvédi felszólítás megtörtént, azzal nincs baj, de én nagyon tartok attól, hogy 40 decibel hallgatására mégis kötelezhetnek, pedig ezt igazságtalannak tartom, mert az életemet , nyugalmamat a működő készülék tönkretenné, hiába van mondjuk határon belüli az érték. 10-20 decibel már zavarhatja az alvást, a jog 30-40 -50 decibelt enged meg.Faluszerű helyen lakok, kimondottan a nyugalomért költöztem ide. Ezáltal a házam értékét is csökkenti, hiába van határon belül az érték. Lehet hogy meg fogja haladni, még nem tudom biztosra, de szeretném felmérni az esélyeket, lehetőségeket. Még a csövezés előtt kértük a beruházót, tegye át másik oldalra.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Ha tudom mindezt, 100%, hogy nem veszem meg ezt a házat, nekem ez rémálom.

nanemaaa # 2021.11.09. 08:34

Lehetséges, hogy így kapott engedélyt a környezetvédelmi hatóságtól. Fordulj az engedélyező hatósághoz, ha esetleg nem is tesznek semmit, de legalább lehet, hogy megnyugtatnak, elmagyarázzák neked, hogy hogyan működik ez a rendszer.

oligaliga # 2021.11.09. 11:03

Azért nem árt először utánanézni a 10-20-30 decibelnek, hogy pontosan mit jelent. 10 decibel pl. 3 méterről már nem is igen hallatszik, de még a 30 is csak olyan, mint egy külváros éjszaka. A kakaskukorékolás vagy a madárcsicsergés, patakzúgás ennél hangosabb.

Beati74 # 2021.11.09. 13:01

Oligaliga, tisztában vagyok, mi milyen hangos. 30 decibel egy faluban, ahol ténylegesen csönd van, azért elég hangos tud lenni alváshoz, főleg ha gépi zaj és téged zavar. Madárcsicsergés, patakzúgás kellemes, szemben egy gép búgásával, De ne ragadjunk le ezen, megoldásokat keresek. Egyébként a hőszivattyú 53-59 decibel hangos 5 méteres távolságról a leírása szerint. És akkor még nem beszéltünk az akusztikáról, ami nálunk igen jelentős.

A zaj tipikusan városi környezetszennyezés. Káros az egészségre, az élővilágra, az épített környezetre, ráadásul alattomos, rejtett betegségeket okoz. Pszichésen már egészen alacsony zajszint hatással van ránk: másképp dolgozunk és türelmetlenebbek vagyunk.

A nyugodalmas, folyamatos alvást a 15-20 decibelnél nagyobb zaj már zavarja. Ebbe a levélsusogás 10 decibelje belefér, de egy jó öreg vekker ketyegése (20 dB) már a határon van. A suttogó-félhangos beszédnek 30 decibel, a társalgásnak 60 dB, a hangos beszédnek 70 dB, a kiabálásnak 80-90 dB felel meg, ha közelről hallgatjuk. Rádiózni lehet halkan is, ez 50 dB lesz, és hangosan is, ami 80. A bömbölő tévé ugyanaz, mint a kiabálás. A légkalapács, marógép 105 decibel körüli, míg egy szabadtéri koncert 110-120 decibel, ha pedig méretes petárda robban mellettünk, annak zajszintje elérheti a 130 decibelt.

Mit okoz a zaj?
A zaj hatása az átlagos emberi szervezetre:

30 dB-től pszichés
65 dB-től vegetatív problémák
90 dB-től károsodnak a hallószervek
120 dB fizikai fájdalmat okoz
160 dB-nél átszakad a dobhártya
175 dB-t nem éljük túl

oligaliga # 2021.11.09. 13:52

A zaj tipikusan városi környezetszennyezés.

Ezen azért árnyalni illik, mert a zaj maga a nemkívánatos hangjelenségek összessége, ami nem csak városban fordul elő.

Nem tartom valószínűnek, hogy sikerrel járnál, ha azzal keresnéd meg a hatóságot, hogy téged zavarni fog a hőszivattyú.

Ami nem derül ki a posztodból, hogy a telekhatártól mennyire van a ház, azon belül pl. a hálószobád, ahol alszol, és ahol valószűníleg felmerülhet zajterhelés.

Beati74 # 2021.11.10. 15:37

Kedves oligaliga!

8 és fél méterre van a 2 hálószoba és a nappali ablaka összesen, a kertem pedig kb.3 méter. és 5 méterre a szélvédett kis teraszom. Mivel a kertemben való tartózkodásom során is zavarhat a mellettem levő készülék állandó búgása, az sem mellékes, ott milyen a zajhatás. Mivel a szomszédom a házának hátsó oldalára tette a készüléket, a zaj őt nem, csak engem terhel. A zajterhelés a kertemben is fel fog merülni, pont ez a probléma.
Ha nem vagy a témában jártas, akkor hagyjuk, mert rossz információkat nem szeretnék. Nekem csakis konkrétumok kellenek.
Mivel ez nem lakás, hanem kertes ház, a kis kert is a tulajdonom, ott is megillet a nyugalom joga ( fűnyíró, stb, ok, az tiszta ügy, hogy elviselem, de egy évben kb. 300 napot működő hőszivattyú, vagyis egy másik ház egyedüli fűtési, hűtési rendszere már más kérdés.

Szomorú örökös # 2021.11.10. 17:42

Beati74

Mivel a szomszédom a házának hátsó oldalára tette a készüléket, a zaj őt nem, csak engem terhel.

Jó eséllyel nem fogod tudni megakadályozni, de a kerítéshez valami zajvédőt felszerelni teljesen jogod van szerintem. Ez az én laikus véleményem. Egy kifejezetten energiatakarékos beruházást a szomszédodban csak azért nem fognak megtiltani, mert téged a zajhatás zavar.

oligaliga # 2021.11.11. 07:33

Beati74

Mielőtt finoman leh*ézel, kicsit nézz utána, milyen típusú hőszivattyút akar a szomszéd telepíteni, és annak mik a gyári specifikációi. Egy ilyen berendezés nem napi 16 órában működik, ráadásul nem direkt hangosak, olyanról pedig nem hallottam, ami 5 méteres távolságban olyan hangos, mint a normális emberi beszélgetés (annak a gépnál mért szintje 70 decibel körül kell lennie). A kibocsátott zaj szintje pedig csökken, minél távolabb vagy tőle.

A másik tényező, ami ismeretlen, hogy geotermikus, levegő-levegő, levegő-víz vagy víz-víz hőszivattyúról van-e szó.

nanemaaa # 2021.11.11. 08:22

Azt hiszem, hogy mi valójában nem értjük a problémát. Vélhetőleg a legnagyobb baj az, hogy beépül a szomszéd telke, és megváltozik a megszokott környezet és életritmus. Most még csak a hőszivattyú vélt hangja hangos már előre, később a házból kiszüremlő hangok, hogy a szomszéd más zenéket hallgat, a kakas meg kukorékol.
Ezt a traumát szerintem előbb utóbb mindenki átéli, akinek a közvetlen szomszédságában új beépítés, új szomszéd változtatja meg a megszokott napi csendet, kilátást, miegymást.
Én javasoltam, hogy fordulj az engedélyező környezetvédelmi hatósághoz, de ez a megoldás téged nem érdekel, minden változás személyes sértés számodra.
Ha a zaj mértéke több lesz valójában, mint amit képes vagy elviselni, hát pereld be a szomszédot birtokvédelemért, illetve az ingatlanod értékcsökkenése címén. Nem ígérem, hogy meg fogod nyerni. De pereskedni attól még lehet.

Beati74 # 2021.11.11. 11:37

Köszi mindenki segítségét!
Nem kérek további választ, mert valóban nem érzitek át az ügy fontosságát, mert csak a zöldet látják sokan. Én is így állnék hozzá , ha ez a készülék hangtalan lenne. Egy szavam sem lett volna. Attól, hogy egy készülék energiatakarékos, még lehet zajterhelő:( Kb. mint egy klíma.

És tényleg jó buli a ház hátoldalához tenni,míg a tulaj élvezi az energiamegtakarítást, a szomszédja pedig hallgassa csak nyugodtan a búgást, vagy öljön milliókat a hangszigetelő kerítésébe abból a pénzből, ami nincs, a hang fölötte úgyis átjön.

Mivel építésügyileg minden szabályozatlan, így bárki bárkivel mindent megtehet, ha nincs tiltva. Ez egy tipikusan ilyen ügy. Marad a polgárjog.

Aki szkeptikus, álljon egy klíma kültéri egysége elé kb. 3 méterre, és akkor megérti a problémámat. És ezt kb. az év 300 napján ( szemben a klímával).

Azért ez nem egy kutyaugatás, stb, hanem egy mesterséges, gépi zaj a falunak egy olyan részén, ahol semmilyen üzem nincs, direkt emiatt költöztem ide.

Szóval köszönöm szépen és azt kívánom mindenkinek, ne kelljen hasonló helyzetben a nyugalmáért küzdenie, szinte esélytelenül.

zergdefense # 2021.12.23. 17:34

Kedves Beati 74,
érdekelne ha van bármi fejlemény az ügyedben; nálunk is hasonló a helyzet. Hozzánk az új építésű parádés ikerházas szomszédunkba telepítenek éppen 2db LG Therma V hőszivattyút (egyik dupla ventilátoros egység) úgy, hogy mindkettő kb 3-4 méterre van a kerítéstől, egyik a nappalink ablaka felé néz és már most búg itt úgy, hogy az asztalnál ülve hallom, a másik a teraszunk mellett lesz. Zajmérést végeztél? 40-50dB -es limithez (éjjel-nappal) képest mit mutat?

horvathbrig # 2022.03.14. 19:23

Kedves Beati74!

Most olvastam a bejegyzésed és sajnos nekem is ugyanaz a problémám, mint neked. A szomszédomba két ikerház épült 4 db hőszivattyúval. A gépek folyamatosan zúgnak éjjel és nappal, valamint a rossz telepítés miatt infrahangok is keletkeznek. Jelenleg az önkormányzat vizsgálja, de hogy őszinte legyek túl sok reményem nincs a problémám megoldása kapcsán. Érdeklődnék, hogy peres útra vitted-e az ügyet, mivel én is ezen gondolkodom, illetve, tudsz-e jó ügyvédet aki megérti a problémánkat?
Köszönöm, ha visszajelzel.

Majordomus # 2022.03.14. 19:38

Zajvédő fal építése a szomszéd költségén.

Beati74 # 2022.03.15. 14:06

Sziasztok!
Mi még nem jutottunk tovább, mert a szomszédaim nem költöztek be, napok kérdése.Beindították próbaként a gépet: 60-70 decibel a határon. 35 decibel zárt ablaknál, 50-55 nyitottnál. Minden határértéket meghalad.
Nekem van egy nagyon jó ügyvédem, de örülök, ha össze tudunk fogni.
beata.ezer@gmail.com címre tud írni, aki hasonló gondokkal küzd.
Nagyon bízom abban, hogy mi a szomszédjogot is tudjuk érvényesíteni, akkor tuti nyerünk. Én mindenképpen perre megyek, mert nem tartom fairnek, hogy az új szomszéd pokollá tegye az életemet, elvegye a nyugalmat, amiért mindenemet feladtam, sőt a házam értékét, eladhatóságát csökkenti/ meg is akadályozhatja. Mi a szükségtelen zavarást szeretnénk alkalmazni, itt lehetett volna máshova is tenni a készüléket, amire fel is hívtuk a figyelmet és kértük is a beruházót, illetve a leendő tulajt.
Ha vaki előrébb jutott, megköszönöm, ha szól , most nálunk van már egy folyamatban levő birtokvédelmi eljárás a lakóparkban, nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a végkifejlet, bár nálam rosszabb a helyzet, mert minden szobámat és a kertemet is érinti az ügy. A szomszédaim hangelvezetőt akarnak csináltatni, de eddig semmi nem történt és nem tudom, mennyit tud levenni egy ilyen hangelvezető, ha magát a készüléket uralkodó széllel szembe telepítették...

Majordomus # 2022.03.15. 16:31

Mi lenne ha leülnél a szomszéddal egyezkedni?

Beati74 # 2022.03.17. 07:28

Kedves Majordomus!

Az egész ügyet azzal kezdtem, hogy próbáltam a beruházót meggyőzni, máshova tegye a készüléket.Írtam a leendő tulajnak is ügyvéden keresztül, nem tudom, mikor jutott el hozzá,mert nem segített senki velük felvenni a kapcsolatot( ismeretlen volt a tulaj). Én már nem akarok egyezkedni. Nekem egy célom van, leszereltetni innen a készüléket. Az állandó zajszennyezés nagyon durván kihat az emberre. Mindenki hallgassa a saját készülékét, számomra ez az elfogadható megoldás. Mi megpróbáltunk mindent, időben, amint kiderült, mi készül , a beruházó ordított velem az utcán, köszönöm szépen, marad a per. Ha marad a készülék, el kell megint költöznöm. Mit tennél?

Majordomus # 2022.03.17. 08:31

Ha pert indítasz,felperesként téged terhel a bizonyítás!
Várd neg mig beüzemelik a berendezést és üzemszerűen működik.

Ekkor már a bíróság által kirendelt szakértő tud méréseket végezni és szakvéleményt ad a zajterhelésről.

Jó ügyvédre szükséged lesz.

Beati74 # 2022.03.17. 10:27

Kedves Majordomus!

Igen, az a cél, plussz a szükségtelen zavarás ( olyan helyre is tehették volna, ami kevésbé zavar másokat ( 2, 5 méterre van a határtól). Ezzel van tapasztalatod?
Most beindították, nyitott ablakon bejön a házba a hang:( Pedig most nagyon gyengén megy. Semmi nincs normálisan szabályozva, ez a lényeg.
Köszi!

RVL- # 2022.03.30. 09:59

Sziasztok!

Mivel az én problémám is hasonló, ezért nem nyitottam új témát.

A szomszédom a közös telekhatártól 50 cm-re húzta fel a házát. Középre telepített egy falra szerelt hőszivattyút, mely a mi udvarunkra néz. A hőszivattyú vége és a telekhatár között 10 cm van, a zaj és a ventilátor levegője egyenesen a mi udvarunkba/házunkra megy.

Szeretnék egy zárt 2m magas elemes betonkerítést a közöstelekhatártól 10 cm-el beljebb a mi telkünkre (bár ez a rész az Ő oldala lenne).

A szomszéd ellenzi a kerítés építését, mivel nem tudja milyen következményekkel jár a hőszivattyúja részére. Arra kért, hogy tegyek rácsos kerítést oda, közös megbeszélésünkön jelezte, hogy nem fogja arrébb tenni a hőszivattyúját.

E-mailben és térítvényes levélben jeleztem a szomszédnak, hogy mikor-milyen-kerítést fogok telepíteni (és hova). A nyomvonalat földmérő fogja majd kijelölni, remélhetőleg a szomszéd jelenlétében is.

Amennyiben mégis telepítem a kerítésem érhet-e később bármilyen kár/felelősségre vonás engem?

ui: Igen, nagyon zavaró a zajhatás- nyitott ablaknál konkrétan gyár mellett érezzük magunkat. Szembe szomszéd is panaszkodott. Kár hogy a zárt kerítést ezt a problémát nem fogja megoldani.

Üdv!

drbjozsef # 2022.03.30. 10:18

RVL-

Amennyiben mégis telepítem a kerítésem érhet-e később bármilyen kár/felelősségre vonás engem?

Jogi értelemben nem.
Telekhatárhoz (tehát nem telken belüli külön használatú részekhez), ha a kerítés teljes egészében a te telkeden áll, szabadon létesíthetsz kerítést.
Az új OTÉK nem ír elő maximális magasságot sem, csak annyit, hogy a HÉSZ szabályozHATja. Esetleg nézd meg azt, de 2m biztos lehet szerintem.
Anyaga, formája, alakja (teljesen zárt) nincs szabályozva, itt legfeljebb a szomszédjogok sérelme merülhet csak fel : a benapozását ha jelentősen csökkented, sérülésveszélyes (bár ide a szögesdrót sincs konkrétan tilva, csak a homlokvonalon van szabályozva).

Nem jogi értelemben pedig persze bármi lehet, ha a szomszéd nem annyira jogkövető...

drbjozsef # 2022.03.30. 10:20

Hülye ez persze. Tíz centiről fújja át a levegőt, te meg csináljál rácsos kerítést?

csubuka # 2022.09.29. 18:03

RVL-

Ha 10cm-re a kifújástól egy tömör falat építesz az tuti kinyírja a berendezés működését, de legalábbis extrém mértékben lekorlátozza a hőteljesítményét. Gyakorlatilag nem fogja tudni kellő mennyiségben a ventilátor átnyomni a hőcserélőn a levegőt. Ugyanakkor, ha oda tette a kütyüt (hiába egyértelmű, hogy számodra ez kellemetlen...) és szabad ilyen falat építened a helyi szabályok szerint, akkor a