Jogi tanács kérése


drbjozsef # 2022.01.07. 10:09

(Ha a hagyatéki végzés előtt vannak, talán még ez sem kell : mivel a temetési költség az első a hagyatéki tartozások sorában, ezért az azt kifizető örökös benyújtja a közjegyzőnek az ő nevére kiállított számlát, így ő azt megkapja a hagyatékból, és csak a maradék - így terhekkel csökkentett - hagyatéki vagyon kerül felosztásra az örökösök között)

BEM # 2022.01.07. 09:42

nkatoka

"Elhunyt édesanyánk temetési költségét az egyik testvér fizette ki. Hogyan kérheti a másik testvértől a fenti költség felét?"

Ha a másik testvér (feltehetőleg örökös) nem járul hozzá a temetési költésgekhez akkor, a hagyatéki eljárás során hagyatéki hitelezői igény terjeszthet elő, az aki a temetési költségeket által.

drbjozsef # 2022.01.07. 06:00

nkatoka

"Édesanyátok" elhunyt, és két testvér közvetlen hozzátartozó van. Úgy érted, te és a testvéred az (vagyis egymás testvérei vagytok, és nem az elhunyté), vagy édesanyátok testvéréről van szó?

letétbe helyezett pénzét ki örökli?
Meg fosz lepődni : az örököse(i).

Elhunyt édesanyánk temetési költségét az egyik testvér fizette ki. Hogyan kérheti a másik testvértől a fenti költség felét?
Levélben, tértivevénnyel elsősorban, hogy ez igazolható legyen.
Ha nem fizet, akkor fizetési meghagyással, végső esetben perrel.
De tisztázzuk mégegyszer : ez a két "testvér" akiről szó van, azok az elhunyt törvényes örökösei?

nkatoka # 2022.01.06. 23:53

Elhalálozott (édesanyánk)
letétbe helyezett pénzét ki örökli? 2 testvér közvetlen hozzátartozó van.
Az elhunyt szociális otthononban bentlakó volt, törvényes képvisője a bátyámám volt. Elhunyt édesanyánk temetési költségét az egyik testvér fizette ki. Hogyan kérheti a másik testvértől a fenti költség felét?

groszfater@gmail.com # 2022.01.03. 09:10

Judit61!
https://versenykepesseg.eu/

Ide írj, itt kapsz segítséget!

judit61 # 2022.01.03. 08:38

Tisztelt Jogifórum segítő!
2017-ben leszázalékoltak: előbb B1, 2019-ben B2 minősítéssel. 2021 márciusában COVID megbetegedéssel kórházban voltam, azóta is küzdök részben a posztkovid tünetekkel, részben az "eredeti" betegségeimmel. 2021. március 12. óta egyetlen napot sem dolgoztam, határozott idejű munkaszerződésem meghosszabbítását december 31. után nem kértem egészségi állapotom romlása miatt. Már akkor, amikor a kórházból hazaengedtek, kértem a Kormányhivataltól egészségi állapotom felülvizsgálatát, majd ezt még kétszer (augusztusban és októberben). Váratlanul mégis behívtak 2021. december 1-jén felülvizsgálatra. A határozatot megkaptam (közvetlenül karácsony előtt, ez roppant kedves a Hivatal részéről), mely szerint egészségi állapotom 59 %-ról 54 %-ra csökkent, vagyis maradok a B2 rokkantsági kategóriában. És a határozatban állt, hogy nincs fellebbezés, közigazgatási pert kezdeményezhetek. Mivel a 30 napos határidőből 2 hét, ezért most kevés idő áll a rendelkezésemre, mégis megkérdezném: hogyan tudnám azt bizonyítani, hogy a "tól-ig" határokon belül a felülvizsgálatot végző orvos inkább a "tól" irányában határozta meg betegségeim százalékos értékét? Kérnem kell-e szakértőt? gondolom, ezt megtehetem nemcsak a kereset benyújtásakor, hanem később is. Sejtem, hogy 3 diplomás volt tanárként (30 évet tanítottam) nyilván azt mondják: találjon magának állást, de ezt itt vidéken csak mondani könnyű, szinte kizárólag betanított munka van egy leszázalékolt ember részére. Kérem, segítsen: eleve bukott dolog bírósági pert kezdeményezni ilyen esetben?

karbantarto # 2022.01.02. 07:53

Tisztelt Szakértő!

Szolgálati járadékosként idén sem léptem túl a bérplafont de mivel dec.30-án kiutalták központilag a januárban fizetendő béremet ( ami eddig sosem fordult elő ) és visszafordítani sajnos nem tudtam így túlléptem. Ebben az esetben vissza kell vajon fizetni a decemberi nyugdíjamat, be kell jelenteni A túllépést, mert ezt így nem tartanám jogosnak?

köszönöm

drbjozsef # 2022.01.01. 19:41

Egy úgynevezett "szerződés" látszik a legcélszerűbbnek, bár tartok tőle, hogy a "biztosíték" szó alatt nem teljesen ugyanazt értjük.

ladyd # 2022.01.01. 19:02

Kedves Tagok!
Adott X cég, Y cég és én, mint kvázi közvetítő. Y cég be tudna dolgozni X cégnek az én közvetítésemmel. Én tudom X cég elérhetőségét, árait, kapcsolattartóit. Szeretném, ha Y cég úgy gyártana X cégnek, hogy én se maradjak ki.a jóból. Mi erre a biztosíték? Milyen megoldás lehetséges?
Köszönöm.

gerbera317 # 2021.12.23. 18:42

Elkapkodhatta a választ a doktor, mert tudja ő jól a helyes ügymenetet: kézbesítési kifogás a közjegyzőnek. A többi stimmel.

Grave7 # 2021.12.23. 17:32

@drbjozsef: JAJJ.

drbjozsef # 2021.12.22. 20:20

Farkasdi,

Ugyanazt amit akkor.

Feltételezem, nem ajándékoztad nekik az autódat, tehát a végrehajtás tudomásodra jutásától 15 napon belül végrehajtási kifogást nyújtottál be a végrehajtónak. Ha valóban rossz címre küldték, és nem önhibádból nem vetted át, akkor visszavonja a végrehajtási lapot, és újra kiküldi a helyes címre a fizetési meghagyást (ha az alapján rendelték el a végrehajtást). Ha nem ezt tetted akkor, tedd ezt most.

Farkasdi # 2021.12.22. 18:56

Tisztelt Tanácsadó!
Önálló Bírósági végrehajtótól kaptam egy levelet, miszerint egy közjegyzői végrehajtási lappal elrendelte a gépkocsim lefoglalását.
Nem tudom milyen tartozással kapcsolatban, mert én a közjegyzőtől semmit sem kaptam.
Már volt egy ilyen esetem, amikor a közjegyzö rossz címre küldte a fizetésimeghagyást.
Mit tehetek, ha megint ez történt?
Köszönöm a választ!

kiss09 # 2021.12.17. 08:54

Sziasztok.

Egy elméleti kérdésem lenne, még kezdő vagyok

A példa:

József, ad Pistának egy csomagot amiben nincs semmi illegális.

Azt a feladatot adja Pistának, hogy adja fel a postán a csomagot.

Pista nem tudja mire kell ez a doboz, de az sem kizárt, hogy egy bűncselekményhez kell.

Pista bűncselekményt követ el?

(Valószínűleg nem az van a csomagban amit várnak)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.16. 16:34

(De nem teljesítési határidő az - egyszerűen csak határidő.)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.16. 16:34

Mindenkire vonatkozik mindegyik.

Deltasacc # 2021.12.16. 12:05

Tisztelt Jogász válaszadók!

  1. Mint polgári perben a Bírósággal elektronikusan kapcsolattartókra vonatkozik-e a peres felekere az ítélkezési szünet, mint ami nem számít bele a teljesítési határidőbe? Hol állapítható ez meg az ere vonatkozó szabály a Pp-ben?
  2. Az előző kérdéshez hasonlóan az elektronikus feladásra, vagyis a teljesítési határidőre vonatkozik-e, hogy a munkaszüneti napok nem számítanak a teljesítési határidőbe, ha annak lejárta a munkaszüneti napra esik?

Köszönet a válaszolóknak!.

Muschong25 # 2021.12.09. 19:54

Tisztelt Jogi Tanácsadó !
Egyedülálló nyugdíjas tanárnő-könyvtáros vagyok. A történelmi belvárosban élek egy 1930-as években épült házban. A lakásom felújításra szorul. A ház egyedi ablakai és kialakítása miatt a felújítást saját pénzből nem tudom megoldani. A korom miatt nem tudok és nem akarok olyan összegű kölcsönt feltenni, ami miatt az utcára kerülhetek.Van pályázat panelépületekre ,energiakorszerusítesre 6 lakásnál nem nagyobb épületéknél. Betegségeim miatt költözni nem tudok. Van egy kis apartmanom, ami segít a térdeim karbantartására. A szüleimtől örököltem.
Milyen vissza nem térítendő támogatási lehetőség van nyugdijasok számára.
Azt is vállalnám,hogy felújítva nyáron turisták is lakhatnak itt.
Előre is köszönöm a választ.
Bocsánat a hosszú szövegért.
Üdvözlettel:Gábor Magdolna

Nufi_ # 2021.12.03. 21:44

Hi!

Fogyasztóvédelemhez fordultam aztán megkeresett a penészes élelmiszer gyártója, hogy kárpotólna engem. Hétvégén nem dolgoznak ezé szünetel a kommunikáció.

Engem az érdekelne, h mit kéne tennem?

Nem tudom h hogyan akarnának engem kárpotólni. Még csak kövi héten fog írni nekem 1 fejes és eddig meg csak ügyfélszolgálat volt a közvetítő.

Ezek a dolgok hogyan mennek az életben? Jogilag nekem mi a dolgom vagy kötelességem? Már szóltam a fogyasztóvédelemnek, de ha ezek leakarnak engem kenyerezni akkor vissza kéne vonnom a panaszomat?

Szeretnék tisztában lenni h hogyan mennek az ilyen dolgok. Felvílágosítást szeretnék kapni olyantól aki tapasztalt és ért is hozzá.