Panel felújítás fizetése?


drbjozsef # 2022.01.03. 08:36

Ilona Teglasne,

Azért azt tegyük hozzá, hogy a magyar szabályok szerint - a romániai haszonélvezet szabályait valszeg nem sokan ismerik itt.

A magyar jog szerint : „Ptk.5:149. §(3) A haszonélvező viseli - a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével - a dologgal kapcsolatos terheket. A haszonélvezőt terhelik a dolog használatával kapcsolatos kötelezettségek.

Ez a gyakorlatban a felújítás mellett a korszerűsítésekre is értelemszerűen vonatkozik.
(Jellemzően : társasháznál a közös költséget a használónak kell fizetnie, de a felújítási alap részét elvileg a tulajdonosnak. Ez gyakran egy csekk, külön meg sincs címkézve csak a kk-et meghatározó közgyűlési határozatban, ezért ezen gyakran átsiklanak a haszonélvezők/bérlők)

nanemaaa # 2022.01.03. 08:29

Elvileg a tulajdonos kötelezettsége.

Ilona Teglasne # 2022.01.02. 14:57

Tisztelt Ügyvéd Úr! Szeretném a tanácsát kérni.A Párom kettős állampolgárság.Román-Magyar.Jelenleg Magyarországon tartózkodik.Romániában van egy lakásban haszonélvezeti joga ,amit időnként ő használ.A adót ő fizeti és felmerülő rezsi költségeket is.A tulaj elköltözött a lakásból,családi okok miatt otthagyta.Összejött a régi párjával.Most a blokk felújítására fizetni kell havonta,egy bizonyos összeget. Az lenne a tiszteletteljes kérdésem,hogy milyen szabály vonatkozik erre az esetre.Kinek kell fizetni a felújítási költséget.A tulajnak,vagy a haszonélvezőnek.? Mik az erre vonatkozó rendeletek? Köszönöm a válaszát. Tisztelettel Ilona.