vagyonnyilatkozat!?


nanemaaa # 2022.01.27. 13:02

Azt gyanítom, hogy már 2020-ban is elő kellett volna írniuk, de megfeledkeztek róla, és így akarják pótolni.
Ha nincs takargatni való, érdemes megcsinálni, nehogy kiderüljön, hogy a nyilatkozat hiányában már két éve megszűnt a munkaviszonya édesanyádnak.

drbjozsef # 2022.01.27. 10:44

nemethk.,

Magában a vagyonnyilatkozati törvényben szerintem nincs ilyen kitétel, hogy mi a teendő, ha utólag kérik, kérhetik-e egyáltalán visszamenőleg. (Ha időben kérik, és ennek az illető nem tesz eleget, az persze más kérdés).

Én a helyetekben azt tenném, hogy írásban kérném a munkáltatót, hogy írásban jelölje meg azokat a törvényi paragrafusokat, amely alapján szerintük édesanyád vagyonnyilatkozat tételére köteles, és azt a paragrafust is, és főleg azt, hogy melyek alapján kérik most, 2022-ben a 2020-ra vonatkozó vagyonnyilatkozatát.

Lehetséges, hogy van rá passzus, ha megadják, meg lehet nézni. Ha nem tudják, akkor meg széttárhatja a kezét (bár gondolom akkor annak okoznak gondot, akinek feltehetőleg már tavaly is kérnie kellett volna tőle nyilatkozatot).

nemethk. # 2022.01.25. 18:52

Kedves Hölgyeim/Uraim!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi problémával kapcsolatosan, legalábbis abban szeretnék bizonyosságot szerezni, hogy jogos követelésről van-e szó.
Édesanyámmal együtt élünk, aki egy kórház foglalkoztatottja (=2021.03. hónapig közalkalmazott, azt követően egészségügyi szolgálati jogviszonyban áll). Már több éve tölti be a gazdasági részlegen pozícióját (nem vezető) az adott intézményben, ahol ezidáig vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége nem volt, nem kértek tőle ilyen jellegű nyilatkozatot.
Nemrégiben vezetőváltás volt az érintett részlegen, és pár hete jött a -számomra érdekes- \"kérés\". Édesanyámat és a többi ilyen pozícióban dolgozó alkalmazottat vagyonnyilatkozattételre szólították fel a 2020-as évre vonatkozóan. (Ebből kifólyólag a 2016-2020-as évekről is nyilatkoznia kell, továbbá az én bevételemet is bele kell venni, ez alól nem kivétel a diákmunkából befolyó bevétel sem.) A 2021-es évről történő nyilatkoztatáson nem lepődnék meg annyira, de hogy most kérik a nyilatkozatot a 2020-as évre... az kissé fura.
Félreértés ne essék, takargatnivalónk (sajnos) nincs, ilyen keresetekből sem autó, sem lakás, stb. nem szerezhető, csupán érdekelne, hogy ilyen bizalmas infomációt jogosan követelnek-e ennyi idő elteltével.
A kérdésem tehát az lenne, hogy jogszerű-e a követelés, hogy lényegében utólag tegye meg a 2020-as évre vonatkozó vagyonnyilatkozatot.