Kaució visszaadása


Luluka # 2022.05.17. 10:57

Az albérleti szerződésembe bele van írva, hogy a nagy szobába új padlószőnyeget kell vennem kiköltözéskor. Amikor felmondtam a szerződést, rá kb két hétre rám írt a tulaj, hogy ne vegyek új padlószőnyeget, mert kövezni fogja a lakást. Erre rá egy hétre ismét írt, hogy a szőnyeg újkori árát le fogja vonni a kaucióból. Megteheti ezt? Törvényes ez? Ezt a szőnyeget amit használtunk, kidobatta velünk. Az előző bérlővel kifizetette ezt a szőnyeget, amit mi használtunk. Nem engedi, hogy másikat vegyek ide.
Jogos ez, hogy velem is ki akarja fizettetni ugyanazt a szőnyeget?

drbjozsef # 2022.05.17. 14:56

Luluka,

Közös megegyezés híján a szerződéseket be kell tartani.
Írásban azt tudatta veled a tulaj konkrétan, hogy nem kell venned új padlószőnyeget? Tehát lemondott a szerződés azon pontjáról?

Akkor ha le akarja vonni, mondd azt, hogy nem teheti, mert ő lemondott arról, hogy újat vegyél, írásban, ezért ha levonja, és nem adja vissza a kauciódat, akkor fizetési meghagyást fogsz kibocsáttatni ellene, és behajtatod. Az még többe fog neki kerülni

Aztán jobban teszitek, ha megegyeztek valahol félúton, neked nem kell újat venni, neki úgyse kellene ha most vennél és odaadnád neki a szerződésetek szerint, felezzétek el, és vonja azt le. Az úgy kb. fair szerintem.

De csak ha tényleg pontosan ez van a szerződésedben, és pont úgy mondta le a tulaj az új vásárlását.

Majordomus # 2022.05.17. 16:12

De most komolyan.
Nem tökmindegy hogy levonja az árát vagy veszel új szőnyeget?
.
De inkább te vedd meg nirmális áron egy ugyanolyan szőnyeget,mintsem a tulaj levonja tőled egy perzsaszőnyeg árát.