Vita a szomszéddal


nanemaaa # 2022.06.15. 07:09

Szomszéddal a leírtak alapján még nem fajul a helyzet, majd akkor fog, ha eljárást is kezdeményez ellened az illetékes hatóságnál. Addig vehetjük jószándékú figyelmeztetésnek a részéről, hogy ne kövess el öngyilkosságot.
01. Teljes mértékben szabálytalan a melléépítés, az esetleges hozzáépítésről nem is beszélve. Jó esetben itt hiába is várnád, hogy elteljen a 10 év, mert az átnyúló eresz alá beépíteni egy másik épületet tűzveszélyes állapotnak minősül, így életveszélyes, ami alapján az építésfelügyelet bármikor lebontathatja. A helyi önkormányzat ebben nem játszik, már több, mint 2 éve ott nincs építési hatóság, építésfelügyelet meg pláne. Ezzel az erővel a trafikos nénit is kérdezhetted volna.
02. Mivel már eleve szabálytalanul építesz, így jogos a szomszéd abbéli félelme, hogy szakszerűtlen is lesz. De megkérheted, hogy ne jöjjön át többé, forduljon inkább az építésfelügyeleti hatósághoz. Valószínűleg onnantól mindkettőtök problémája megoldódna.
03. A csapadékvíznek a te telkedre történő vezetése valóban szabálytalan. A kérdés, hogy mióta áll fenn. Ha 1 évnél régebben, akkor a jegyzőnek, mint birtokvédelmi hatóságnak már semmi köze hozzá. Ha 10 évnél régebben, akkor már az építésfelügyeletnek sem. El lehet kezdeni gyűjteni ügyvédre, meg a perre.

drbjozsef # 2022.06.15. 04:17

horkegyet,

  1. Lehet, hogy engedély nem kell, de az elhelyezés nem tetszőleges. Oldalkertbe, pláne ha a szomszéd telke a telekhatárra épült (szabályosan), szint biztosan nem teheted. Nézd meg a HÉSZ-ben az övezetedre vonatkozó szabályokat.
  2. Ez a te bajod. Vagy zárod a kaput, vagy a jószomszédi viszonyt tovább fokozva megmondod neki, hogy nem akarod még egyszer a tikkelő fejét látni a telkeden. Biztos sokat segít a feszkón majd.
  3. Szabálytalan, dugd az orra alá : „OTÉK 37.§ (3) Az oldalhatáron álló beépítési módú telken az oldalhatáron álló épület esetén, annak eresze a terepcsatlakozás felett legalább 2 m magasságban és legfeljebb 0,5 m-re a szomszédos ingatlanra átnyúlhat a csapadékvíz saját telekre való visszavezetésével.
Szomorú örökös # 2022.06.15. 03:32

horkegyet

Szomszéddal kezd elfajulni a viszony több okból is

Ez elég nagy baj, mert egy rossz szomszédsággal meg tudják keseríteni rendesen az életedet.

háza oldalára nem akarja hogy nyitott kocsibeállót építsek

Nagy valószínűséggel igaza van, de erre a valódi választ az építési szabályzatban - amiből lehet, hogy csak helyi van - kell keresned. Abban tuti le van írva, hogy a szomszéd falától mekkora területet kell elhagynod bármilyen építmény során.

Bejár a telkemre és ott nyomja az okosságot. Mivel nyitva van a kapu, ahogy a munkások ki be járnak, ő is bejárkál és nézhetem a tikkelő fejét meg hallgathatom a baromságait.

A te jelenléted alkalmával és a te engedélyeddel bármikor bemehet a saját fala mellett végzett tevékenységeket ellenőrizni.
Ha te nem vagy ott, akkor ez bizony eléggé véleményes, hogy bemehet oda. Szólj a munkásaidnak, hogy ne hagyják nyitva a kaput.

a háza a telekhatárra épült, az ereszcsatorna az én telkemre folyatja a vizet.....Közli, hogy ez így teljesen oké, az a rész az övé.

Ebben azért eléggé nagyot téved, mert nem az övé, csak te azzal a területtel nagy valószínűséggel nem csinálhatsz, amit akarsz, de erre a választ megint az építési szabályzatban találhatod. Őt viszont előbb jószomszédi módon figyelmeztetheted - pl. ajánlhatok rá egy jó kis közös pálinkázást vagy borozást - hogy szíveskedjen a csatornát átvezetni a saját telkére, mert nem folyathatja a te telkedre a vizet. Ha ezt nem teszi, jön előbb az ügyvédi felszólítás, amelyben figyelmezteted a következményekre, majd birtokvédelem a jegyzőnél. Így, ebben a sorrendben szépen. Gyanús, hogy az első megoldáson már túl vagy leírásod alapján, de azt is feltételezem, hogy nem az általam ajánlott módon próbáltad. Viszont lehet, hogy még egy próbát megérhet úgy, ahogy leírtam. :-)

horkegyet # 2022.06.14. 17:30

Segítséget szeretnék kérni.

Szomszéddal kezd elfajulni a viszony több okból is:
1.) háza oldalára nem akarja hogy nyitott kocsibeállót építsek, mindent kitalál, hogy "jószándékkal" szóljon, hogy oda nem lehet építeni, ilyeneket talál ki hogy tűzvédelem miatt nem lehet, meg hogy nem lehet gyeptégla alá engedély nélkül betonozni, stb. stb. Aljegyző megerősítette, hogy nem kell engedély hozzá.
2.) Bejár a telkemre és ott nyomja az okosságot. Mivel nyitva van a kapu, ahogy a munkások ki be járnak, ő is bejárkál és nézhetem a tikkelő fejét meg hallgathatom a baromságait.
3.) a háza a telekhatárra épült, az ereszcsatorna az én telkemre folyatja a vizet. A szőlő alatt óriási kráter tátongott, most sikerült a kocsibeálló helyén kiásott földdel feltölteni. Közli, hogy ez így teljesen oké, az a rész az övé.

Írtam már jegyzőnek, meg polgármesternek emailt, de csak telefonon beszéltünk, írásban nem kaptam semmit.
Előre is köszönöm
MT