Klíma beszereléséhez szükséges kérelmek


drbjozsef # 2022.10.26. 09:29

Igay, a "mind" kifejezés hibás. Talán a "sok" a helyes, mert valóban lehet szabályos.

nanemaaa # 2022.10.26. 07:45

duodenale83

  1. A települési önkormányzat a rendeletében településképi bejelentéshez kötheti. Ez esetben a bejelentést meg kell tenni.
  2. Ha van társtulajdonosa, egyéb rendelkezni jogosultja az épületnek, célszerű beszerezni a hozzájárulását.
  3. A kültéri egység elhelyezése során az országos érvényű építési szabályokat be kell tartani, ellenkező esetben az építésfelügyeleti hatóság eljárást kezdeményezhet.
  4. Az épület tervezője, mint a szerzői jog jogosultja kifogásolhatja a klíma felszerelését, ha nem járul hozzá, akár be is perelhet.

A fentiek függetlenek attól, hogy az épület egyszerű családi ház, vagy többszintes, többlakásos lakóépület. Eltérés abból eredhet, hogy többlakásos épület esetében több embernek szúrhatja a szemét, és nagyobb eséllyel jelent fel bármely hatóságnál.
Ugyanakkor nem osztom drbjozsef azon véleményét, hogy minden a homlokzaton meglévő korábban kihelyezett kültéri egység szabálytalan. Maradjunk abban, hogy ehhez minimum ismerni kellene a létesítéskori szabályokat.

drbjozsef # 2022.10.26. 06:54

duodenale83,

Egy sima split klímát, egy kültéri egységgel?

Saját házadra semmilyen.

Társasházi lakásban kell a közösség engedélye (közgyűlési szavazás), hiszen a kültéri egység felszerelése jellemzően közös tulajdonú épületrészre kerül. Ha a kültéri egységet a homlokzatra akarod rakni, akkor elvileg a településképi rendeletnek meg kell feleljen (ez általában azt jelenti, hogy a homlokzattal összahangban legyen, takarva, rejtve. Az, hogy ez sok helyen nem így van, az ne zavarjon meg, az mind szabálytalan elvileg).

duodenale83 # 2022.10.25. 17:01

Sziasztok! Abban kérném a segítségeteket, hogy tudja-e valaki milyen dokumentumok, engedélyek stb kellenek ahhoz, hogy egy klímát felszereltessünk? Köszönöm szépen a segítséget előre is!!!!