közokirat hamisítás horgászatban


ryepower92 # 2022.11.21. 20:10

Édesapám véletlenül az én fogási naplómba írt be egy Pontyot, amikor nem voltam jelen. Egy kamera ezt felvette és most nagyon aggódom érte és magam miatt is, hiszen az mondják az egyesületnél, hogy közreműködő voltam, amikor nem is tudtam róla. Mi lehez ebből? Érdemes aggódni vagy ez nem olyan súlyos mint állítják? Köszönöm!

drbjozsef # 2022.11.23. 05:14

ryepower92,

Ha határozottan állítod, hogy nem te adtad a saját papírjaidat édesapádnak, akkor neked nincs mitől tartanod.
Persze, ez édesapádra akár súlyosbító körülmény is lehet, persze a körülményektől függően. Ha egy háztartásban éltek, életszerű, hogy édesapád tévedett, az más dolog, mintha a körülményekből arra lehet következtetni, hogy szándékosan a te papírjaiddal horgászott.
Édesapád halvédelmi bírságot kap, és feljelenthetik közokirat hamisítás miatt.

gylab # 2022.11.24. 11:29

Ez így önmagában nem teljesen tiszta. Nem is közokirat, mert közokiratot sem te, sem édesapád nem bocsáthat ki (kb. csak hatóság), így nem is lehet közokirat hamisítás. Nem írtad a részleteket, így nem látni, mi lehet még a tarsolyukban, de elég kemények a szabályok, és könnyedén átkerülhet bcs kategóriába más miatt. Pl. ha engedély nélkül horgászol, az egy sima halvédelmi bírság. Ha elviszel egy őshonos halat, akkor az védett, tehát természetkárosítás. De elviheted, ha van egedélyed horgászatára, és betartod a horgászrendet. De ehhez az kell, hogy a hal elvitelével vádoljanak, amit szintén bizonyítani kell. Ha édesapádnak nincsen engedélye, akkor az halvédelmi bírság, ez a minimum. Ha van, akkor az sem. Én ebben egyszerűen nem látok semmi olyat, ami miatt bármelyikőtöket meg lehetne jogszerűen büntetni. De lehet, ha még adsz részleteket, kibuggyan egy-két dolog. Indult valami eljárás? Készült jkv? Egyáltalán honnan tudsz a felvételről? Ki készítette? Ki látta azt a naplót? Ha senki, egyszerűen javítani kell, kihúzni, és aláírni, hogy javítva, az övébe meg beleírni. Egy iratot lehet javítani.
p.s. Magam is horgász vagyok, pár éve volt egy vitám, ami alapján letöltendővel fenyegettek, pedig nem követtem el semmit, ezért alaposan körbejártam a dolgokat. Így meg is úsztam viszonylag olcsón.

drbjozsef # 2022.11.24. 13:51

gylab,

https://egerhirek.hu/…go/egerhirek

Nem bocsátja ki a horgász a közokiratot, csak kitölti. Azt az állam állítja ki mint közokirat, és adja át a horgásznak. A horgászjegy és a fogási napló együtt kerül kiadásra, azonos sorszámon, az azzal való visszaélés, más nevére szóló jeggyel-naplóval való horgászat az közokirat hamisítás.
Tudod :

Btk. 342. § (1) Aki

  1. hamis közokiratot készít, vagy közokirat tartalmát meghamisítja,
  2. hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál,

...

Szomorú örökös # 2022.11.24. 14:00

drbjozsef

Nem bocsátja ki a horgász a közokiratot, csak kitölti. Azt az állam állítja ki mint közokirat, és adja át a horgásznak.

Még csak nem is az állam állítja ki, hanem a Magyar Országos Horgász-Szövetség a helyi horgász-egyesületeken keresztül.
Őket én azért nem nevezném hatóságnak, de kétségtelen, hogy a fogási naplót komolyan veszi mindegyik.

Vadsuhanc # 2022.11.24. 14:15

Azt azért elfelejtitek, hogy a cselekménnyel vagyoni hátrányt okoz az elkövető és ennek megfelelően a hal értékére figyelemmel - feltehetően - szabálysértési eljárást kezdeményez az egyesület. Hogy a cselekmény szándékos-e vagy tévedés az pedig egyszerűen megállapítható. A horgásznak a horgászat kezdetekor a horgászat kezdeti időpontját fel kell jegyezni. Nekem erős a gyanúm, hogy a kérdező és édesapja egy stégen ( horgászházban ) tartja a fogási naplóját. Ezzel a cselekedettel a kifogott mennyiséget akarták növelni.

Persze ha nem így van elnézést kérek a kérdezőtől, de azért erősen magyarázatra szorul a cselekmény. Viszont a kérdezőnek ebből baja szerintem nem származhat. Az édesapa pedig nem tudja kimagyarázni a tettét.

Majordomus # 2022.11.24. 20:23

És hol volt a kamera?
.
A ti stégeteken lévő házban ahol kitöltöttétek a fogási naplót?

nanemaaa # 2022.11.25. 09:15

Szerintem a két fogási napló összevetéséből egyszerűen megállapítható, hogy szándékos kijátszásról, vagy egyszerű, érdemi szabályt nem sértő (értsd nem az éves fogható mennyiséget kijátszani szándékoló tevékenység) tévedésről van-e szó. Nem hinném, hogy komolyabb büntetést vonna maga után az utóbbi esetben. Egyébként az áthúzás és a másik naplóba beírás szerintem megfelelő megoldás lehet. Nagyobb a probléma, ha a bejegyzések alapján megállapítást nyer, hogy ez a fajta napló elcserélés rendszeres volt, mert akkor már erősebben gyaníthatnak szándékosságot a dologban.

Szomorú örökös # 2022.11.25. 12:16

nanemaaa

egyszerű, érdemi szabályt nem sértő (értsd nem az éves fogható mennyiséget kijátszani szándékoló tevékenység) tévedésről van-e szó

Mivel családon belül történt, én még azt sem tartom világraszóló véteknek, hogy egymás naplójába írogatnak, hiszen az már édesmindegy, hogy melyikük fogta ki, az össz-eredmény ugyanaz otthon. Rövidíteni senkit nem rövidítenek meg, ha az éves kifogási mennyiséget egyikük se lépi túl, még ha kicsit a jogszabály szerint szabálytalannak is tűnik.

Majordomus # 2022.11.25. 20:26

Egyszerübb ha visszaengedik a tóba.
Ha még nem ették meg...

nanemaaa # 2022.11.30. 10:27

Egyszerübb ha visszaengedik a tóba.
Ha még nem ették meg...

... a fogási naplót! :D

Majordomus # 2022.11.30. 21:10

Az meg ázzon el!