Adósság behajtása


Hataslepke # 2003.11.13. 11:56

Akkor is be lehet őket perelni szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt, ha már lejárt a szerződésünk, és letiltottuk a gépükön a programunkat, hogy ne tudják használni, sőt még a gépbe se tudjanak belépni?

Jogilag megengedhető lépés az, hogy fizikailag bemegyünk a cégük területére, és elhozzuk a mi tulajdonunkat képező gépeket? Mi van akkor, ha ellenállnak, és nem engednek be? Vagy csak bírói végzéssel mehetünk el a gépekért? És, ha ez az utóbbit csak pl. hónapok múlva kapnánk meg, akkor mi van az amortizációval?

the big cat # 2003.11.11. 17:47

Valóban a sikerdíjas megoldás a piacon elfogadott módszer, csakhogy ha jogvitátok van, akkor úgysem fog fizetnia behajtónak sem. Ilyen esteben a fizetési meghagyás lenne az első javaslatom, dehát azt hiszem, hogy úgyis felszólamlan ellene az adós, mivel akövetelést nem ismeri el, úgyhogy nincs más módszer, mint per.

Ha bérli tőletek a programot, akkor viszont szerződészegésre hivatkozva mondjátok fel a bérleti vagy licenszszerződést, és ha egy percig is tovább használják, tegyetek büntetőfeljelentést is szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt, de az eddig felmerült követelésekért és a kamatokért indítsatok pert, nemigen van más út.

Hataslepke # 2003.11.11. 08:47

Hali!

Lenne pár kérdésem a behajtással kapcsolatban:

  • Van a cégünk akinek lóg egy másik cég több millával. Persze mondanom se kell, hogy nem akarnak fizetni, avval a kijelentéssel, hogy a program, amit mi írtunk nem úgy működött, ahogy ők azt elképzelték. Ennek ellenére a mai napig azt használják, és több, mint 1/2 éve nem fizettek egy fillért sem. Mi októberben már leálltunk a fejlesztéssel (akkor szakadt el a cérna), és azon töprengünk, hogy lehetne behajtani a pénzt. Persze küldtünk egy rakás fizetési felszólitást, beszéltünk is személyesen, de nem vezetett eredményre.
  • Hogyan lehetne úgy behajtani a lóvét, hogy ne kelljen több évig pereskedni? A behajtó cégek, akiket találtunk nem veszik meg a tartozásokat, hanem azt mondják, hogy ha sikerül behajtani, akkor sikerdíjat kérnek.

Előre is köszike a segítséget.