Adósság behajtása


Csonti78 # 2018.07.03. 06:43

Tisztelt Forumozok!

Szeretnek erdeklodni, hogy elevult-e egy tartozasom.
A birosagi behajto kuldott nekem levelet a behajtasrol. A tartozas, tobb, mint 5 eve keletkezett, semmilyen megallapodas nem tortent sem a ceggel akinel a tartozas keletkezett, sem a birosagi behajtoval.
A birosag mar elismerte a tartozast.
Ebben az esetben is el-e az 5 ev utan elevul a tartozas, vagy csak abban az esetben, ha a birosagra kerules elott mar letelt az 5 ev?

Varva valaszukat, koszonettel!

gerbera317 # 2014.10.10. 11:30

Igen. Neked meg jogod van sérelmezni.

Sugi71 # 2014.10.10. 10:28

Igen,azt szerettem volna kérdezni,ha minden adatom megvan a banknál,akkor miért nem azon keresztül keresnek,miért a szomszéd titkosított vonalas telefonján? Arra gondolok ezt megtehetik? Ha valaki tartozik,akkor azzal bármit meg lehet tenni? Bármilyen hangnemben,stílusban lehet beszélni?
Igen,nagyon megalázónak érzem,nem gondolom,hogy másokra is tartozik a problémám,elég baj nekem,hogy van.Igyekszem is,hogy megoldódjon.

ius latratus # 2014.10.10. 09:53

Megalázó helyzet, meg alig merek kimenni. Van kérdésed is?

Sugi71 # 2014.10.10. 08:09

Tisztelt Fórumozók!

Egy rosszul fizetett hitelemet felmondta a bank,miután telefonon megállapodtunk az átütemezésről. Erről az engedményezési iratot,az 5 évvel ezelőtti lakcímemre küldte,majd a behajtó cégtől kaptam levelet a jelenlegi lakcímemre.A banknak írtam,kértem nekik fizethessek,még választ nem kaptam.
Egy 10 lakásos társasházban lakom,tegnap délután szólt az egyik lakótárs nála keresnek telefonon.Át sem akartam menni,sajnos ezzel a szomszéddal jó vigyázni,mindenkivel problémája van.Erősködött,átmentem.A behajtó cég munkatársa volt,mielőtt szóhoz jutottam volna,elkezdte a született,anyja neve,stb. Mondtam neki,már megbocsásson azt sem tudom kicsoda és azt pláne nem miért keres egy olyan telefonon,amihez semmi közöm.Erre közölte ez egy nyílvános telefonszám,ne vágjak közbe.Mondtam az lehet de nem az enyém. nyomatékosan kérte adjam meg a számomat,még mindíg nem tudtam miről van szó.Mindezt végighallgatta a szomszéd,aki ma reggel kérdőre vont,miért adom meg az Ő telefonszámát,mit akarok az ő lakásában.Már zengett az udvar.
A telefonszámom a banknak megvan,hiszen azon egyeztettünk.( a címem is)Egyébként miután világossá vált számomra honnan,miért keresnek,megadtam. Amit aztán kaptam már a saját telefonomon,szinte levegőt is alig kaptam.ellentmondást nem tűrő hangnemben,jött a végrehajtás,behajtás váltakozva.
Ilyenkor mit lehet tenni? Fizetni fogok,hiszen addig is fizettem,csak nem bírtam a magas törlesztőrészletet. De olyan megalázó helyzetet teremtettek a szomszéd telefonjával,az ajtón alig merek kimenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.01. 16:35

Felszólítás, fizetési meghagyás, per. Szubszidiáriusan.

Massat # 2014.10.01. 16:25

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyám halála után derült ki, hogy egy magánszemély igen jelentős összeggel(közel 15 millió Ft) tartozik neki. Előkerült a szerződés is, amit 2006-n kötöttek. Folyamatosan fel lett szólítva az adósság rendezésére. A 8 év alatt kb. 800.000 Ft-t törlesztett 10-20 ezres részletekben. Mint egyedüli örökös 2014. februárban kötöttem vele egy fizetési megállapodást, amit természetesen nem tartott be.
Ön szerint mit tegyek, hogy végre hozzájussak a pénzemhez?
Köszönettel

muki12 # 2014.09.30. 10:50

Tisztelt Fórumozók,szeretnék tanácsot vagy szakvéleményt kérni tőletek!2008-ban vettem fel szabad-fel.hszn.svájci alapú hitelt a cib banktól a válság óta sajnos munka nélküli lettem akkor, és azóta össze gyűlt 3millió huf a kamat tartozásom, most kb.500chf-a havi törlesztőm a bank felajánlott a napokban egy 5 éves könnyítést 38 ezer forinttal kéne fizetni és akkor a 3 millás kamat tartozást elengedik ,amit az 5 év alatt be fizetek az a tőkéből csökkenne de az 5 év lejárta után is meg maradna deviza hitelként ! mit tegyek hogyan járnák jobban ?köszönöm a segítséget!

JAZZMIN # 2014.07.10. 15:23

Szeretném megtudni, hogy mi lesz a következő lépés miután a közjegyzőnél ellentmondással éltem.
Köszönöm a választ.

gerbera317 # 2014.06.26. 09:13

Hány végrehajtónak adhatják el a tartozást?

Egynek sem. A végrehajtó az hatóság, és rendes esetben mindig ugyanaz az egy végrehajtó jár el ugyanazon adós ellen. És nem vásárolja a követeléseket, hanem a bíróság vagy a közjegyző szignálja ki rá.

A közjegyzőket ne számold, mert ennek nincs jelentősége. A fizetési meghagyásokat számold, mert legalább annyi tartozásod van, illetve azok száma azonos az ellened érvényesített követelések számával, illetve nemfizetés esetén legfeljebb ugyanennyi végrehajtás indul ellened, de csak egy végrehajtó előtt.

Mónyk # 2014.06.25. 18:22

Tisztelt Fórumozók!
Segítségeteket kérném.
Gyermkeim édesapjával 14 évet éltem, ezután elhunyt. A valóság az nagyon nagyon rosszúl kezelte a közüzemi számlák fizetését. Gyesen voltam, Én nemtudtam fizetni. Amikor meghalt,elkezdtem erőmből és lehetőségeimből elkezdeni rendezni,elismertem a tartozást és becsülettel fizettem/ fiztem, mégha a mértékével nemis értek egyeet, sorrendet kellett felálítani, fontossági sorrendet. Az első a ház volt, majd a közüzemi számlák.
A közüzemi tartozás Elmű tartozás. Kikapcsolták a villanyt, 2010.07.10 de Én már 2008 óta fizetem.
A kikapcsoláskor 505000 ft ot követelt a szolgáltató, átadta tartozásunkat Behajtó cégnek, majd sorban jöttek a végrehajtók közjegyzők, elvették már többször a teljes családi pótlékot, árvasági és özvegyi nyugdíjat, és amióta dolgozom többször a teljes fizetésemet is. Összeszámoltam a végrehajtókat közjegyzőket 8-an vannak. Mind más összeget követel. Hány végrehajtónak adhatják el a tartozást? Csupán ennyit szeretnék kérdezni! Köszönöm segítségeteket.

renyi # 2014.06.05. 20:37

Kedves Fórumozók! Segítséget kérnék! Óriási bajban vagyunk a húgommal.Annak idején édesanyám felvett 3 millió hitelt,fizette vagy 2 évig, aztán elváltak édesapámmal és édesapám vállalta át a hitelt,de sajnos ő pár hónap múlva itt hagyott minket így húgom és én megörököltük a hitelt,és egy kis pénzt ami elment az intézni valókra,így csak a hitel maradt,de nem tudjuk fizetni,amíg futotta az örökségből fizettük.Aztán vettünk fel fizetéskönnyítést,gondoltuk az idő alatt sikerül eladni a házat,de ez nem sikerül,viszont a könnyítés miatt megint csak 3 millió az adóság,hiába fizettük évekig.A házat nem használjuk,és több mint 1 éve nem fizetjük a törlesztőt, pár hete zaklatnak,hogy jún.13-al zárolják hitelt,de nincs munkahelyünk,nincs pénzünk,de a házat sem szeretnénk elveszteni,próbáljuk eladni.Tudna adni valaki valami tanácsot, váltsuk ki hitellel, vagy valami nagyon alacsony törlesztő vagy nemtudom... Előre is köszönöm!

Dorni1987 # 2014.06.03. 17:06

Szép estét! Segítségre lenne szükségem, hálás lennék, ha valaki megírná, hogy lehet-e bármit kezdeni az ügyünkkel.
A férjemnek korábbi Otp tartozását a bank kiadta egy adósságbehajtó cégnek, mivel nem tudtuk a kamatokkal szinte háromszorosára emelkedett összeget kifizetni leterhelték a férjem fizetésének 33%-át. 1,5-2 év után jelentkezett nálunk az Otp Faktoring, felajánlotta, hogy fizessük ki csak a tőkét, 2 év alatt részletekben. Ennek nagyon örültünk, elfogadtuk, idén májusban fizettük be az utolsó csekket. Erre a behajtó cég május végén küldte a végrehajtói levelet, hogy fizessük ki a jutalékot nekik, amit befizettünk az OTp Faktoringnak. Milyen jogon jár ez nekik, mikor nem ők hajtották be a pénzt, nem rajtuk keresztül zajlott a behajtás? A 600e. Ft-ra 150e ft jutalékot követelnek... Forduljunk ügyvédhez?
A választ előre is köszönöm! Üdvözlettel: Szücs Viktória

Veronika21 # 2014.03.13. 10:55

Kedves fórumozók!
Nekem is pont ilyen gondom van ezzel a bankkal amit betti719 írt.Nyitottam én is számlát ennél a banknál(K&h)Soha sem használtam.Mert a munka amit ígértek nem jött össze. A megnyitás után 2 hónap múlva írásban meg szüntettem.Sokáig nem is kaptam semmit tőlük, egyszer jött egy hóvégí elszámolás amin -21ezer volt, ekkor emailt írtam nekik ami meg is van még. Megint csend következet 2014-03.11.éig. Felkeresett egy férfi és átadott egy behajtócégtől egy levelet, amiben 47ezer ft tartozást írnak, én ezt a tartozást nem ismertem el,Nem tudom most mi lesz. Mit tehetek??

betti716 # 2014.03.13. 10:28

Kedves fórumozok!
Segítséget kérnék.
Már vagy 5 éves ügy. A férjem elment egy céghez dolgozni és nyittattak vele egy K&h számlát. Nekünk volt más banknál számlánk és azt használtuk, a mai napig azt használjuk. De a cég azért,mert nekik ott volt a számlájuk kérte,hogy nyissa meg. Fizetését nem arra kapta,hanem a mi OTP-s számlánkra. Viszont,mivel férjem külföldre is járt,ezért kellett a számla,ha esetleg utalni akarnak neki pénzt. Persze soha egyetlen fillér sem ment rá és ebből adódóan mi sem vettünk le. Pár hónapja egyszer csak megkeresett minket egy behajtócég,hogy 60 valahány ezer forintot fizessünk a számla miatt. Akkor mondtuk,hogy nem használtuk a számlát és nincs semmi tartozásunk. Mondták,hogy menjünk be a bankba és kérdezzük meg. Bementünk és azt mondták,hogy nincs tartozásunk. Eltellett pár hónap és most egy másik behajtócég keresett meg minket. Pár napja,amikor hívtak szépen elmagyaráztam,hogy eddig mi történt és,hogy a bankban mondták,hogy nincs tartozásunk. A nő teljesen normálisan elbúcsúzott,hogy akkor rendben. Erre ma megint hívtak ugyanattól a behajtócégtől. Elmondtam neki ugyanezt a nő teljesen bunkón,hogy ez őt nem érdekli, tartozunk és fizessünk.
Annyira felháborító,hogy ebben az országban már mindent meg lehet tenni???? Lehúzni az emberről minden bőrt?? Miért fizetnénk most már 80ezer forintot egy olyan számláért,amit soha nem használtunk, a banknak semmi dolga nem is volt vele. Anno régen nekem is volt egy számlám az Erste banknál, de nem használtam. Simán megszüntették és nem követeltek rajtam horribilis összegeket a semmiért!!
Ezt most ki kellett írnom magamból,mert felrobbanok... Olyan bunkó ügyintézők vannak ezeknél a behajtócégeknél,hogy... Uhh nem akarok csúnyát írni..
Szerintetek mit lehet csinálni?

ViziGabor # 2014.03.11. 23:32

Tisztelt Hölgyek /Urak!

Azért kérek itt segítséget, mert mostanra már teljesen tele lett a hócipőm azzal, hogy ebben az országban úgy tűnik bármit meg lehet tenni.

Két szóban forgó ügyről van, mindkettő az INTRUM -mal kapcsolatos. Kezdem a (szerintem) bonyolultabbal.

Tehát az első ügy:

Munkáltatóm tegnap elémtol egy levelet, miszerint jogerős bírósági végrehajtásból kifolyólag fizetés letiltásom van. A fizetés letiltást egy független bírósági végrehajtó intézte, aki az ügyet az Intrumtól vette át. A határozatban mindenféle felsorolt összegek vannak, de mind csak az Intrumig van visszavezetve, tehát hogy az Intrum honnan gondolta, hogy én tartozom nekik, arról szó nincs. Ráadásul a határozatban szereplő lakcím sem a lakcímem, hanem a volt páromé, amit nem tudom honnan szedtek, nem voltam oda bejelentve soha és nem is vagyok. Ráadásul az Intrum tudja a valódi címemet, mert szokott küldeni levelet másik ügy kapcsán.
Kérdem én:

  • a birosagi behajtotol a lakcimemre nem kaptam levelet, viszont erre a masik cimre, ami a hatarozatban szerepel igen, amit sajnos fel is vettem, csak jokora kesessel, es nem is ertettem mirol van benne szo
  • az Intrum semmilyen modon nem keresett meg az uggyel kapcsolatban, mielott behajtonak atadta volna, pedig tudja a lakcimemet
  • a birosagi hatarozatban nem az en lakcimem szerepel, bar ezen felul minden adat egyezik
  • birosagi hatarozatot a fizetes letiltasrol nem kaptam lakcimemre
  • ellenem indulo perrol ertesitest nem kaptam

Ezek ellenere most megis vonni fognak a fizetesembol.

Ezt hogy lehet megtamadni?
Mi szamit hivatalos ertesitesnek?
Hogy tudom kideriteni, higy eredetileg milyen tartozasrol van szo?
Hogyan lehetne minel jobban az Intrum nevu "maffiaceget" ezugyben (is) elmarasztalni, esetleg eljarasukat semmisse tenni, vagy barmely modon fellepni ellenuk?
Egyaltalan mit tudok tenni ebben az ugyben?

Masodik ugy:

A masodik ugy meg az Intrumnal van, hivatalosan nem kerestek meg, csak nem hivatalos "bedobos" levelet kaptam toluk, egy kb 6 eves Vodafonos elmaradas behajtasanak szandekarol. Erdekes modon ez a nem hivatalos level a valodi cimemre jott. Csakhat nem hivatalos. Nem szeretnem, hogy ebben az ugyben is birosagi hatarozatom szulessen a tudtom nelkul, viszont a nem hivatalos megkeresesekre sem kivanok reagalni.
Ebben az ugyben mit tudok tenni?

Elore is koszonom a segitseget

Vizi Gabor

GT07 # 2014.03.05. 19:53

Tisztelt Fórumozók/Jogszakértők.
Par hónapja költöztem haza külföldről és mit ad isten kaptam egy levelet az OTP faktoringtol, miszerint van egy 21000 ft os tartozásom. En szépen kertem iratokat amelyek bizonyítják, hogy tényleg en vagyok aki tartozik es egyidőben lekértem a KHR-tol a Lakossági hiteljelentest is(a tartozás az enyém, egy másik tartozás kiegyenlítésére vettem föl).
Ekkor lepődtem meg. a KHR adatok szerint a 21000 forintos tartozás mellet ugyanazon számlán van meg egy 400000 forintos tartozás is,(amelyről kiderült,hogy sajnos az is jogos.) amelyből a tőketartozás 150000 a többi a kamat. az adósság 2008.10.- hónapban keletkezett.
A kérdéseim a következők:

  • Miért nem követelik ezt a 400000 forintot is?Varnak valamire?
  • Kérvényezhetem e ennek a 400K tartozásnak a kamatrészek elégedését?
  • Jelezzem egyáltalában, hogy tudok róla es itt vagyok?
  • Mit tegyek, mit érdemes tenni?

Szeretnem kifizetni mert nem szeretnek tartozni semmilyen irányba.
A levélben amelynek másolatát megkaptam nincs feltüntetve semmifele hitelősszeg vagy egyebb tartozás de a számlaszám azonos azzal a számlaszámmal aminek a bizonylatát megtaláltam a 150K-s kezpenzfelveterrol.
Eleg zavaros az egesz...

A valaszokat elore koszonom!

Tisztelttel
F. Tamas

Zsizeline # 2014.03.04. 16:18

Kedves gerbera317 !

A Ptk. 293. §-t ismerjük. Ennek az alkalmazásától a jogosult - az adós javára - eltekinthet. A kérdező azt állítja, hogy a tőkét már megfizette. Könnyen meglehet, hogy téved. Én a válaszommal abból indultam ki, hogy a jogosulttól van ez az információja.

Köszönöm válaszod és még annyit tennék hozzá, hogy nem csak hiszem, hogy a tőketartozásom kiegyenlítettem és mint írtam is, még valamivel többet sikerült, tehát a kamatokból is és ezt a befizetési csekkjeimmel tudom alátámasztani (( soha nem dobok kis semmi ilyesmit )).

Csak azért fordultam egy ilyen segítő fórumhoz, mert kissé dühítőnek tartom, hogy egy cca. 14.500 ft-os tartozás miatt, amit már kiegyenlítettem és meg is fejeltem pár ezer ft. kamattal is, a mai napig sem voltak képesek lezárni, csak emelgetni a kamatot, ami már 120 ezer fölött jár.
Nos ki az az ember aki ennek szíves-örömest eleget tenne ????

Most komolyan kérdem ?!
Milyen jog az ilyen ?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.02. 19:39

Te is ismersz annyi hasonló történetet, hogy sejtheted, a kérdező csak gondolja, hogy megfizette a tőkét, mert nem ismeri a Ptk. 293. §-t.

gerbera317 # 2014.03.02. 19:26

A Ptk. 293. §-t ismerjük. Ennek az alkalmazásától a jogosult - az adós javára - eltekinthet. A kérdező azt állítja, hogy a tőkét már megfizette. Könnyen meglehet, hogy téved. Én a válaszommal abból indultam ki, hogy a jogosulttól van ez az információja.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.01. 15:48

Ptk. 293. §

gerbera317 # 2014.03.01. 13:09

Ha tartozol valakinek (nem felé!), ő a követelését másra engedményezheti. Az új jogosultnak ugyanannyi joga lesz, mint a korábbinak, nem több, nem kevesebb. Azt a személyes adatos badarságot felejtsd el, hetente kell emiatt leugatni mindig valakit, most éppen téged.

Azt megteheted, hogy vitatod a kamat növekedését, tekintettel arra, hogy már nincs tőke, ami kamatozhat. Ha a jogosult ráun a dologra, úgyis fizetési meghagyást fog küldetni neked, akkor pedig bíróság előtt adhatod elő az álláspontodat.

Vadászd elő azt a szerződést, ami alapján tartozol, és szegezd a jogosultnak a kérdést, mire fel számolgat még kamatot.

Ennél több tanácsot itt nem kaphatsz, mivel a kérdésedben nagyjából semmit sem vázoltál fel tényállásból.

Zsizeline # 2014.02.28. 11:41

Szép napot mindenkinek!
Egy kérdésem lenne.

Van egy "tartozásom" egy bizonyos cég felé, ami mára már csupán a kamatok kamataiból áll össze, mivel a tőketartozásom megfizettem ( s még kicsit többet is ),de többre már nem telik, viszont a kamatokat csak emelte a cég és emelte, nem volt hajlandó elállni tőle. Na most kaptam egy levélkét, ami nem hivatalos, nem aláírós, csak durr ott volt a postaládában a cég logójával. Ebben az állt, hogy eladták egy másik félnek a tartozásom.

Tehát a kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mi is történhet ? Milyen jogokkal rendelkezhet ez a másik fél, akinek a beleegyezésem nélkül kiadták a személyes adataim ? És mi az amit én ilyenkor tehetek, vagy mi az amit még véletlenül se tegyek meg ?

A választ előre is köszönöm.
Címem : kabalababa68@freemail.hu

ius latratus # 2014.02.25. 09:10

chtorok

.."es tudatta veluk, hogy - mivel ok hozzajarultak, hogy az ingatlanuk legyen a fedezet a hitelkartya tartozasomra, illetve, mivel az allando lakcimem oda van bejelentve - a fennallo tartozas miatt a hazat fogjak beterhelni illetve elarverezni."

Ilyen van? Fuss neki újra!

"A tartozas merteke 780,000 Ft. Sem szuleim, se jomagam nem irtunk ala semmilyen erre vonatkozo dokumentumot (a hitelkartya szerzodesen kivul - ERSTE Bankkal)."

Na, hát az meg éppen nem nagyon elég ahhoz, hogy a behajtó ugrándozzon az ingatlan előtt, de fenntartom: valami hibádzik.

"Erdeklodnek, hogy valoban jogaban all-e a banknak a tartozast a szuleimre/ ingatlanukra terhelni?"

Pusztán a te tartozásod miatt nincs. Én azt a fenti "hozzájárultakot" nem értem.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.24. 21:03

Felszólítás, fizetési meghagyás, per. Szubszidiáriusan.
De nem biztos, hogy a felét lehet követelni.