Adósság behajtása


chtorok # 2014.02.24. 17:24

Tisztelt Szakerto!

Kerdesem a kovetkezo lenne: hitelkartya tartozasom ugyeben egy "behajto ceg" felkereste szuleimet, ahova be vagyok jelentve es tudatta veluk, hogy - mivel ok hozzajarultak, hogy az ingatlanuk legyen a fedezet a hitelkartya tartozasomra, illetve, mivel az allando lakcimem oda van bejelentve - a fennallo tartozas miatt a hazat fogjak beterhelni illetve elarverezni. A tartozas merteke 780,000 Ft. Sem szuleim, se jomagam nem irtunk ala semmilyen erre vonatkozo dokumentumot (a hitelkartya szerzodesen kivul - ERSTE Bankkal).

Erdeklodnek, hogy valoban jogaban all-e a banknak a tartozast a szuleimre/ ingatlanukra terhelni? En nem tartozkodom az orszagban, sem ingatlanom, se arra vonatkozo jogom, se ingosagom nincsen. Az ingatlannyilvantartasba semmilyen erre vonatkozo jog bejegyezve nincs.

Koszonom valaszat!

ilona63 # 2014.02.24. 11:46

Tisztelt Szakértő!

Segítségét szeretném kérni.
Gyermekem közös háztartásban élt egy nővel, és a közös életük megkezdésekor a Providenttől kölcsönt vett fel a saját nevére, melyet a közös megélhetésükre fordítottak. Az életközösség megszűnt, ám a tartozás a gyermekem nevén maradt. Kérdezem: milyen lehetőség van arra, hogy a tartozás 50 %-át a volt élettárstól megkapjuk.
Sajnos nem csak ez az egyetlen kölcsön, melyet gyermekem kért, és neki kell visszafizetni. Magánszemélytől is kértek, és szeretném, ha azt az összeget is felesben fizessék meg.
Az életközösség egyébként a nő csapodársága miatt szűnt meg.
Remélem megnyugtató választ kapok.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.23. 19:52

Tiéd a forint. :)

ius latratus # 2014.02.23. 19:25

Elvitte a végrehajtó.
Pedig a hsz-ek sem az övéi voltak...
:)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.23. 19:04

Elnyelte a cybertér. :)

gerbera317 # 2014.02.23. 18:50

Hö. Hová lettek a kérdező hozzászólásai?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.23. 17:08

Bankok? Miért gondolja bárki, hogy a végrehajtást kérő az bank? Több tucat végrehajtást kérőt képviseltem már - egy sem volt bank.

ius latratus # 2014.02.23. 14:52

"És persze majd megyek perelni, hogy visszakapjam, mert az ugye olyan olcsó, és gyors procedúra. Úgy érzem kicsit elfogult a bankok irányába."

Te mennél perelni? (igényper - amúgy) Ugyan, miért, ha nem is a tiéd ott semmi?
Naaa, nem néztél itt egy kicsit bennünket madárkának?

gerbera317 # 2014.02.23. 14:05

Nem kell mindjárt a plafonon lenni. Eleve az a gond a nyitókérdéseddel, hogy ugyanezt hetente kétszer megkérdezi valaki a > végrehajtási jog > mit vihet a végrehajtó című csudatopikban. Ott mindig ugyanaz a kérdés, és ugyanaz a válasz, csak oda kéne navigálni és beleolvasni.
A te kérdésed annyival lett több, hogy előbb tisztázni kellett, hogy behajtóról vagy végrehajtóról van szó.
A "lekezelés" meg azért van, mert azt, hogy szerinted "kicsit hiányosak a törvények", nem itt kell előadni, hanem el lehet menni az országgyűlési képviselődhöz, és ott elsírhatod a bánatodat, és szorgalmazhatod a törvény (mert ezt törvény szabályozza!) módosítását. Persze, itt is előadhatod, és elő is adtad, de akkor meg ne csodálkozz, ha azt valaki esetleg hőzöngésnek minősíti (mert hát az). Hőzöngésre pedig jobb esetben lekezelés, rosszabb esetben leugatás a természetes reakció - nem is értem mire számítottál.
Ha pedig erre azt mondod, hogy a szabad véleményalkotás joga vitt rá erre, akkor én azt válaszolom, hogy engem is.
Egyébként pedig figyelmetlen és következetlen vagy: Bankokat emlegetsz, meg részrehajlással vádolsz, miközben nem veszed észre, hogy a te témádban egyetlen szóval sem merült fel eddig, miféle tartozásod van.

gerbera317 # 2014.02.23. 11:18

itt szerintem kicsit hiányosak a törvények.

Szerinted. Abba - úgy tűnik - képtelen vagy belegondolni, hogy a végrehajtónak miért kellene a te "bemondásodra" mulasztania az eljárása során? A törvény erre azt mondja - KBS-től már megtudtad, csak azóta sem fogod fel - hogy inkább legyen túlintézkedés, és akinek az a jogát vagy jogos érdekét sérti, kérjen jogorvoslatot. Ha pedig nincs felszólalás, akkor nyilvánvalóan helye volt az intézkedésnek. Mit kéne még ezen- szerinted - változtatni?

kellemeset csalódtam” - Talán mert értelmesen nyikkantál. Nem kell hőzöngeni meg "szerintemezni", és máris elmarad az a második csavarintás.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.23. 10:44

Minden lefoglal, amiről nem igazolod nyomban, hogy nem a tiéd. Ha olyat is foglal, ami a másé, akkor az a más majd perelhet.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.22. 17:41

És ez csak félig vicc. :)

gerbera317 # 2014.02.22. 15:11

Behajtó, ill végrehatjó, az utóbbinál változik a helyzet valamit?

Igen. A végrehajtó, az hatóság. Jogosult elkapni és megfacsarni a töködet, és ha nyikkanni merészelsz, akkor csavarint rajta még egyet. ;-)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.21. 20:36

Igen.

ius latratus # 2014.02.21. 18:51

"Egy roppant egyszerű kérdésem lenne, a behajtó mit tehet abban az esetben, ha én szüleimnél élek."

Semmit. Egyébként élhetsz bárhol, akkor sem tehet semmit. (és most szigorúan abból indulok ki, hogy nem egy eszes kérdést tettél fel...)

"Semmi, szó szerint semmi nincs a nevemen?"

Ez kérdés?
Jó, sejtem, hogy nem, de ha még mindig behajtókról beszélünk, akkor lásd: fent.

"Az ingatlan az ő nevükön van stb, joga van bejönni intézkedni?"

Nincs.

"Szeretnék ezzel tisztában lenni, mert mindenhol mást olvasok."

Az lehet. Amit írtam, azt fogadd el. S a végére: a behajtókról beszéltünk, ugye, s nem a végrehajtóról...

Habibi18 # 2014.02.09. 19:19

Tisztelt Szerkesztőség!

Egy közhasznú alapítványi óvoda, levélben, rendkívüli felmondással felmondott nekem, mialatt otthon voltam terhesen, táppénzen. Mindezt azzal az indokkal tette, szó szerint a levelet idézve: "Mert terhes, és ez sokba kerülne az óvodának!". Ezen kívül munkaszerződés módosítás nélkül önkényesen csökkentette a havi fizetésemet is. Munkaügyi bírósághoz fordultam, majd pedig első-, ill. másodfokon is pert nyertem az óvoda ellen. Nem akart fizetni az alapítvány, így végrehajtásra került sor, amely nem végződött sikeresen, mivel semmi ingóságot nem tudtak lefoglalni, valamint az állam által folyósított normatívát, amelyet az óvodába járó gyermekek után kap, nem lehetett inkasszózni, mivel az törvénysértő lett volna. Ebben szeretném a segítségüket kérni, hátha lenne valamilyen megoldás a problémámra! A végrehajtó nem nézett utána, de az óvodavezető havi rendszerességgel kötelező támogatást szed a szülőktől, amelynek összege havi 50 e Ft. Nem tudom, hátha esetleg ezzel lehetne valamit kezdeni!

Köszönettel: egy kisgyermekes anya

b.nita2 # 2013.09.18. 08:38

Tisztelt Szerkesztőség!
Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy az egyik mobil cég felé tartozásunk van a volt élettársammal. A szerződében én vagyok a tulajdonos és Ő a számla fizető viszont most behajtás alá került a tartozás viszont csak engem kerestek meg a számla fizető viszont nem hajlandó fizetni! Próbáltam Vele megegyezni, hogy fele - fele arányban fizessünk de így sem hajlandó! Ilyen esetben tudok valamit tenni?
Előre is köszönöm a választ!

Cielo # 2013.09.17. 13:51

Tisztelt Jogi Fórum!

A következő problémával fordulok Önhöz. Kölcsön adtam több millió forintot egy ismerősömnek. A kölcsönről született szerződés is. Ez év áprilisában kellett volna visszaadni a teljes összeget, de ennek csak töredékét fizette vissza. Ő azóta külföldre költözött, mondván hogy abból a pénzből, amit ott keres, meg tudja adni a tartozást. Azóta nagyon keveset fizetett és úgy néz ki többet már nem akar fizetni.
Kérdésem az lenne, mi a teendő most? Úgy tudom lehet egyből bírósághoz fordulni, mert nagy összegről van szó. Mennyi ennek az illetéke? Vagy esetleg fizetési meghagyást kell küldeni? A kinti címét nem tudom, csak az itthonit (ez áll a szerződésben)

Köszönöm szépen a segítségét!

Sherlock # 2013.06.12. 15:18

Egyik sem. Azt te indíthatod, ha van végrehajtható okiratod.

gyorgyi # 2013.06.12. 14:59

Tisztelet Szerkesztőség!

Közjegyző indíthat e végrehajtást, ha én megbízom vagy csak ügyvédi iroda indíthat el?

Várom válaszukat. Köszönettel


Tisztelt Jogi Fórum!

Szeretnék jelzálogot rátetetni a tartozó lakásának a tulajdoni lapjára. Mi a teend??. Kölcsönszerz?désr?l van papírom. Se

Sherlock # 2013.06.11. 10:38

Nem.

gyorgyi # 2013.06.11. 09:50

Tisztelt Szerkesztőség!

Egy ismerősömnek adtam kölcsönt és jelzálog lett rátéve a lakására. Első bejeghyzésként szerepel a tulajdonoi lapon egy pénzitézet, második bejegyzésként én mint magán személy szerepelek, majd harmadik bejegyzésként a társasház lakóközössége.Ha én elszeretném indítani a végrehajtást, akkor a fennt felssoroltak közül milyen sorrened alapján fizetnek, mivel van három jelzálog az enyémmel együtt a tulajdoni lapon. Azt tudom, hogy első a pénzintézet. A társasház lakóközössége az előnyt élvezhet kifizetéskore velem szemben?

Várom válaszukat Köszönettel Mészárosné


Tisztelt Jogi Fórum!

Szeretnék jelzálogot rátetetni a tartozó lakásának a tulajdoni lapjára. Mi a teend??. Kölcsönszerz?désr?l van papírom. Se

Törölköző # 2013.06.10. 06:08

Tisztelt Szakértők!

Egy nagyobb összegű kölcsönt adtam egy barátomnak, amit nem fizetett vissza. Erről hivatalos, közjegyző előtt aláírt tartozást elismerő nyilatkozat is készült. A férfi nevén semmilyen tulajdon sincs. (Ház, vállalkozás, autó a feleség tulajdona) Egy behajtó azzal keresett meg, hogy az adósságnál kisebb összegért megvásárolná tőlem a tartozást.A kérdéseim:

  • Ilyet hivatalosan lehet? Törvényes?
  • Ha igen, a behajtás módjáért felelős vagyok?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Törölköző # 2013.06.09. 18:30

Tisztelt Szakértők!

Egy nagyobb összegű kölcsönt adtam egy barátomnak, amit nem fizetett vissza. Erről hivatalos, közjegyző előtt aláírt tartozást elismerő nyilatkozat is készült. A férfi nevén semmilyen tulajdon sincs. (Ház, vállalkozás, autó a feleség tulajdona) Egy behajtó azzal keresett meg, hogy az adósságnál kisebb összegért megvásárolná tőlem a tartozást.A kérdéseim:

  • Ilyet hivatalosan lehet? Törvényes?
  • Ha igen, a behajtás módjáért felelős vagyok?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Törölköző # 2013.06.09. 18:13

Tisztelt Szakértők!

Több éve egy nagyobb összegű kölcsönt adtam egy illetőnek, amit nem fizetett vissza. Erről hivatalos, közjegyző előtt aláírt, tartozást elismerő nyilatkozat is készült. A behajtás lehetetlen, nevén nincs semmilyen tulajdon.(Ház, vállalkozás, kocsi stb. a feleség nevén van)
Egy behajtó azzal keresett meg, hogy az adósságnál kisebb összegért megvásárolná tőlem az "adósságot", amit ő később behajt. A kérdéseim:

  • Ilyet hivatalosan, legálisan lehet?
  • Ha igen, a behajtás módjáért felelősséggel tartozom-e?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!