Adósság behajtása


szbarbara # 2013.04.15. 16:33

Üdvözlök mindenkit.

A családomnak egy nagy problémával kell nap mint nap megküzdenie és ebben szeretnék segítséget kérni.
Apám 7 évvel ezelőtt külföldre távozott meghívóval, mely ha jól emlékszem fél vagy 1 évre szólt. Ő azonban 7 éve nem tért haza...itt hagyott minket. Nem kis adóssággal a nyakunkon, melyet édesanyám 3 gyerek mellett képtelen fizetni. Apám tartózkodásáról nem tudunk semmit, nem tartjuk vele a kapcsolatot. A lakásunkat a bank már árverezi, épp a mai napon voltak kint érdeklődők. Aggódunk. Mivel édesanyám az adóstárs, így tulajdonképpen apámat figyelmen kívül hagyva csak őt veszik elő az adósság kapcsán.
A kérdésem az, hogy valamilyen úton módon kikerülhető e az, hogy édesanyámat terhelje az a rengeteg adósság. Esetleg ha apámnak valamilyen úton módon kideríteném az elérhetőségét...címét...hogy a bank "megtalálja"...már nincs ötletünk.

Előre is köszönök bármilyen segítséget..

monalisa1 # 2013.04.11. 12:57

Van amikor az ember már "továbbgondolja" a dolgokat...

monalisa1 # 2013.04.11. 12:56

Bíznék a betyárbecsületben, hasonló helyzetben én elismerném a másnak okozott kárt. Az a motor az érvényes hatósági papírok nélkül 6 éve nem más mint egy darab vas a fészerben...

A "barátja" egyéb adóssága- tartozása nem ezen ügylet tárgya.

Zsur # 2013.04.11. 12:27

Sziasztok!

Volt már valakinek az Intrum Justitia Zrt -vel peres ügye?
Érdekes jelenség van folyamatban.
A fentiek megvették a Vodafone általi követelést.
Én velük nem szerződtem, mégis ők pereltek be.
Vélemény?

monalisa1 # 2013.04.11. 11:50

besszerita

Én nem azt írtam, hogy "motort vásárolt", nem, hanem hogy x forintot kölcsönbe adott a barátjának - mert olyan szépen kérte...

Tehát egy sima kölcsönadási megállapodás, a motort mint olyan nem kell a dologba belekomplikálniuk.

Az eladónak nem volt semmilye (...), főleg nem egy jogtiszta helyzetű saját motorkerékpárja.

monalisa1 # 2013.04.11. 11:41

Norbi2018

A beírásod óta írásban már bizonyára kézhezkaptad h a kábeltévé társaság konkrétan miért is kezdeményezte ellened a letiltást. (Az arab úr valószínűleg az egyik ügynöke volt a cégnek.)

----
  • laikus hozzászóló
monalisa1 # 2013.04.11. 11:33

marg67:

monalisa1 # 2013.04.11. 11:32

Férjed irasson alá a barátjával egy elismerő nyílatkozatot miszerint 3 éve kapott tőle kölcsön 500+150 = 650e Ft-ot, melynek visszafizetési határideje most járt le. A pénzt 8 napon belül köteles megfizetni annak évi 10% kamatával.
Mindezek után ha nem fizet, férjed forduljon közjegyzőhöz és kezdeményezzen a barátja ellen fizetési meghagyást.

Innentől két dolog lehetséges: 1. fizet az illető és mindenki megy a saját útjára, 2. netán ha ellentmondással él a meghagyásnak akkor automatikusan bírósági eljárás lesz a dologból.

Mondjuk a férjednek eddig tartott a türelme h vagy megkapja a motort vagy viszontlássa a pénzét.

Ha a motort nem kapja meg levizsgáztatva stb., akkor ennyi idő türelmi/várakozási idő után eláll a vételtől, elég a hitegetből.

Félem az illető nem fog tud ill. nem akar fizetni, de ha a férjednek lesz a kezében egy jogerős bírósági itélet azzal a bírósági végrehajtó bevonásával joga lesz beállni a kölcsönadók sorába - egyébiránt szinte semmi remény h valaha is pénzt lásson a dologból.

Ami a javasolt 3 éves kamat dolgáit illeti, a 250e Ft banki hitelből 100e Ft a "tanulságpénz" amit a férjed kénytelen magának elkárolni - nem volt kellően körültekintő 6 évvel ezelőtt...

---
  • laikus hozzászóló
marg67 # 2013.04.11. 09:14

Üdvözlök Mindenkit!

Nem tudom, jó helyen írom-e le a problémámat, minden esetre nincs kihez fordulnom és bízom abban, hogy itt segítséget kapok!
Igyekszem röviden összefoglalni a lényeget, ami a következő:

Férjem kb. 6 évvel ezelőtt 500.000 Ft-ért vett egy motorkerékpárt a barátjától, ezért persze kölcsönt kellett felvennie, így az 500.000 Ft végeredményben 750.000!
A motorkerékpárt a mai napig nem sikerült a nevére íratni, mert különböző problémák merültek fel! Első nekifutásra kiderült, hogy a barát fiának a nevén van a jármű, másodszorra pedig, hogy kivonták a forgalomból, mivel a tulajdonosnak banki tartozása van, és a bank elidegenítési tilalmat rendelt el. Aztán volt egy rövid időszak, amikor is visszahelyezték a forgalomba a motort, de akkor éppen mi álltunk úgy anyagilag, hogy nem tudtuk az átíratást elrendezni. Pár hónap múlva, mikor rendeződtek az ügyeink és már időpontot is kértünk az eredetvizsgára kiderült, hogy a bank ismét rátette a kezét a motorra. Ennek már két éve, azóta nem használhatjuk a motort! Ígéreteket kaptunk a rendezésre többször is, de semmi sem történt!
Szerződés persze nem készült a pénz átadásáról, mert a barát az barát, ugye? Én az üzlet megkötésekor még nem ismertem a férjemet, de az elmúlt 3 év, mióta együtt vagyunk arról szólt, hogy végre pontot tegyek az ügy végére, sajnos sikertelenül!
Gondoltam egy vagyonosodási vizsgálat kérésre a barát ellen, de nem tudom ez járható út-e?
Segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Margó

Norbi2018 # 2013.04.02. 18:55

Üdvözlök mindenkit !

Kérdésem a következő lenne kaptam egy 2008-as behajtó levelet most nem rég ami egy kábeltévé tartózásra szól !
Na most az tudható ki volt aki a nevemben megkötötte egy volt Arab származású úriember akinek tavaly májusba volt velem egy ilyen tárgyalása akkor internet tartózás miatt !
De most más a helyzet megtettem a feljelentést ahogy szokás 177.000ft tartózás ami az én nevemen de nem az én címemen ill nem is én rendeltem felvették a jegyzőkönyvet és 1 hónapra rá megérkezett a válasz miszerint az okmánnyal való vissza élést 3 évig büntethetik csak tehát elutasítják feljelentésem !
Ma kaptam a munkahelyem központjából egy telefont miszerint a fizetésem 33% vonják ezután mivel a behajtó cég kérelmezte és kötelesek eleget tenni ennek mert megbüntetik a céget ha nem !

Tehát a kérdés hogy nem évülhetett e már ez a követelés el ill. hogy ilyen helyzetben mit lehet tenni ?
Köszönöm előre is fáradozásukat !

Dorka7100 # 2013.02.12. 10:48

Tisztelt Joghoz Értők!

Egy eléggé sürgős kérdésemre szeretnék jogi segítséget kérni. A helyzetem kicsit komplikált, megpróbálok érthetően fogalmazni. A volt élettársammal van egy közös házunk, aminek az 1/3 része van az én nevemen. Az ingatlant devizahitel terheli elidegenítési és terhelési tilalommal (nincs rajta jelzálogjog). Azt a hitelt mikor felvettük, a közös házunkon felül a szüleim ingatlanára is elidegenítési és terhelési tilalmat terheltek (a szüleim készfizető kezesek is). A hitelt az én fizetésemből a saját bankszámlámról vonják minden hónapban, a rezsiköltségek a volt élettársam nevére jönnek. Sajnos nagyon megromlott a kapcsolat köztünk, szeretnék kiköltözni a közös házunkból, de tartok tőle, hogy bár én kénytelen leszek fizetni továbbra is a hitelt (így már egyedül), de ő a rezsit nem fogja fizetni (sajnos elég megbízhatatlan személy, aki nincs tisztában a felelősség fogalmával). Milyen következményekkel járhat az, ha egyáltalán nem fogja fizetni a rezsit? Ráterhelhetik a közös házunkra? Csak az ő tulajdonrészét érinti ez, vagy az enyémet is? Rezsitartozás miatt elárverezhetik a házunkat? Ezt megtehetik-e úgy, hogy a devizahitelünket az árverezésnél nem veszik figyelembe? Vagy van még esetleg más lehetséges következmény is? Kérném segítsenek, szeretnék minél kevesebb bonyodalommal mielőbb lépéseket tenni.
Segítségüket előre is köszönöm.

xdri # 2013.02.12. 10:07

Kedves Anikó!
Talán világosabban kellene megfogalmazni a kérdését ahhoz, hogy választ is kapjon rá!

www.drhalasz.eoldal.hu

Szalai Anikó # 2013.02.06. 14:28

Tisztelt Joghoz értők!

Van egy 2*100 m2 osztatlan közös tulajdonú családi házunk Ecseren, aminek 3 tulajdonosa van . A bank még nem mondta fel a szerződés a felső ingatlan tulajával ,de az ingatlant akkor is árverezni kívánják .Mi az alsó szinten lakunk és ezt értékelte fel az érték becslő,mivel ezt a szerződést szüntette meg a bank.

wers # 2013.02.06. 11:34

A továbbiakban nem zaklathatja az adóst személyesen. Az első alkalommal akár telefonon világosítsuk fel, hogy ne zaklasson

Tapasztalat alapján sokáig nem is fogja zaklatni, lapít, had érezze nyugalomban magát az adós, ez az ő malmára hajtja a vizet ill. a késedelmi/bűntető kamatokat.
Addig, amíg az adós a banknak szerződés szerint törleszt, van némi fogalma, mit miért fizet, mi mennyibe kerül. Mihelyt behajtóhoz kerül (eleinte nem tud róla, hogy már ott van a követelés) iszonytat terheket pakolnak rá - talán már maguk is szégyenlik.

apocalypto # 2013.02.06. 11:25

A banktitok jogellenes kiadásának következményei :

Aki üzleti vagy banktitok birtokába jut, köteles azt időbeli korlátozás nélkül megtartani. A titoktartási kötelezettség alapján az üzleti, illetőleg a banktitok körébe tartozó tény, információ, megoldás vagy adat - a törvényben meghatározott körön kívül - a pénzügyi intézmény, illetve az ügyfél felhatalmazása nélkül nem adható ki harmadik személynek, és feladatkörön kívül nem használható fel.

Aki üzleti titok vagy banktitok birtokába jut, nem használhatja azt fel arra, hogy annak révén saját maga vagy más személy részére közvetlen vagy közvetett módon előnyt szerezzen, továbbá hogy a pénzügyi intézménynek vagy az intézmény ügyfeleinek hátrányt okozzon.

A banktitok megtartásának kötelezettsége nemcsak a pénzintézet alkalmazottait kötik, hanem mindazokat, akik valamilyen formában banktitok birtokába jutnak.
Közömbös, hogy valaki hogyan, milyen körülmények között szerez tudomást a banktitokról, hivatalos eljárása során vagy véletlenül, esetleg tévedésből, jogosan vagy netán jogtalanul, esetleg bűncselekmény révén.
A banktitok megsértésének mind büntetőjogi, mind polgárjogi következményei is lehetnek.

Link: http://www.bankcsapda.eu/…lemfelhivas/

apocalypto # 2013.02.06. 11:21

A BEHAJTÓ CÉG NEM EGYENLŐ A VÉGREHAJTÓVAL!

A behajtó nem hatósági személy, a hitelező (bank) megbízása alapján annak nevében jár el, nincs több joga, mint a banknak, vagy a bank ügyvédjének. Szabályos, ha felszólító levelet ír és -amíg el nem tiltottuk- személyesen is keresheti az adóst. A továbbiakban nem zaklathatja az adóst személyesen. Az első alkalommal akár telefonon világosítsuk fel, hogy ne zaklasson, személyesen ne keressen, mert azzal az önbíráskodás bűntettét követi el vagy akár a zsarolás bűntettének is minősülhet és ezért feljelentést teszünk a nyomozóhatóságnál.

Önbíráskodás: Btk. 273. § (1) Aki abból a célból, hogy jogos vagy jogosnak vélt vagyoni igénynek érvényt szerezzen, mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3) Nem valósul meg önbíráskodás, ha az erőszak vagy a fenyegetés alkalmazása az igény érvényesítésének megengedett eszköze.
(Ez a kivétel a végrehajtót és a birtokost/használót illeti meg. Tehát nem a tulajdonost!)

Ha az erőszak nem állapítható meg, akkor is zaklatás. Sem a hitelező, sem a behajtó nem jogosult igazoltatni, feltartóztatni, de még a zaklatásra sem..
Zaklatás Btk. 176/A. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Link: http://www.bankcsapda.eu/…rehajtoval-/

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.06. 11:01

Felszólítás, fizetési meghagyás per. Ebben a sorrendben, ha szükséges.

karine # 2013.02.06. 10:56

Tisztelt Joghoz értők!
Nagy szükségem lenne segitségre, tanácsra az alábbi üggyel kapcsolatban.
Most tudtam meg, hogy édesanyám kölcsönadott pénzt - nem kis összeget -. Átvételi elismervény ellenébe, 1 tanu aláirásával. A kölcsönvevő az átvételi elismervényre azt is beleirta, hogy ha vele történik vmi a fia köteles a kölcsönt visszaadni.
A határidő lejárt, de a kölcsönt nem tudja visszafizetni.
Most ilyenkor mi a teendő? Lehet ilyen ügyben bírósághoz fordulni? Jogi utra terelni az ügyet?
Javasoltuk neki, hogy vegyen fel máshonnét kölcsönt és az édesanyámnak adja meg. De kiderült, hogy már a banktól sem tud felvenni.
Édesanyám 83 éves, jól becsapták. Hetek óta nem alszik, és csak most merte nekem is bevallani hogy mit "tett"!
Ahhoz hogy az kölcsönt kérő nyugdijából ezt le lehessen tiltani, milyen eljárást kell kezdeményezni. Mert nagyon jó ny.dija van a kölcsönt kérőnek. Volt katonatiszt az illető. Nem akarom még felesleges költségekbe verni az édesanyámat és korára való tekintettel szerettem volna a birósági ügyet is elkerülni, hisz ki tudja az még mit válthat ki nála.
Nagyon kérem, aki tud, mondjon vami okos, és jogilag megalapozott elintézési módot.
Nagyon köszönöm és várom mielőbbi válaszukat.
Üdv.

Dundy # 2013.02.02. 13:27

Szép napot kívánok!
2 kérdésem lenne.Remélem valaki tud nekem választ vagy tanácsot adni.
Az egyik kérdésem az lenne,hogy a volt anyósom csatornázási díjjal és gáz számlákkal elégé el van maradva sajnos.Behajtó céghez került az ügye.A behajtó az egész fizetését vissza tartja.Az az 0 ft-ott kap.A behajtó cég miatt.
Ezt meg tehetik? Én úgy tudtam,hogy a fizetése 33%-át vonhatják le.

Másik problémám a következő:
Élettársi viszonyban voltam 11 évig.Ez idő alatt született 3 gyermek.Közös hitelkártyánk volt csak,hogy a volt párom miután szét mentünk csinált több mint 400000 ft-os tartozást. Ezt nem fizette vissza és mára már több mint 1 millió a tartozás. Egyszer csak kaptam behajtó cégtől levelet,hogy 30 napon belül fizessem be.Írtam a behajtó cégnek,hogy én egy összegben nem tudom ki fizetni kérnék részlet fizetést. Erre a levelemre a mai napig nem kaptam választ.
Édesapám sajnos meg hallt így ahol a nővérem lakik annak a házból bizonyos része az enyém.Nővérem kapott a földhivataltól 1 levelet,hogy ha 30 napon belül nem lesz rendezve a tartozás akk el árverezik az én részemet. Ezt csak úgy tudják meg tenni,ha az egész házat el árverezik.Én a földhivataltól nem kaptam ilyen levelet.Tehát,ha a nővérem nem szól nem is tudok az egészről.
Valahogy rendeznem kellene a tartozást mert adós társ vagyok a volt páromnak nincs munkahelye. Én főállású anyukaként vagyok itthon.A behajtó cég válaszra se méltat.Mit tudok tenni ilyen esetben?
Aki tudna tanácsot adni az kérem írjon.
Előre is köszönöm.

Hopre # 2013.01.22. 07:18

Tisztelt Forumozok!

Segitseget/velemenyt szeretnek kerni egy alberlet- ill. kozmutartozas ugyben. Megprobalom roviden felvazolni a szituaciot a tovabbiakban:
2004-tol volt egy ingatlanunk a felsegemmel, amit 2011 nyaran ertekesitettunk, viszont az eladas elott 10 honapon keresztul egy alberlo lakott benne a csaldjaval, alberleti szerzodessel. Miutan a lakas ertekesitesre kerult, honapokkal kesobb(!), eloallat az E-ON egy partizezer Ft-os gazszamlatartozassal 2010-2011 télre vonatkozoan, mint kiegyenlitetlen tartozas. Az akkori alberlo tobbszori keresunkre sem igazolta eddig, hogy O a gazoraallast az alberlei szerzodesben rogzitetteknek megfeleloen mindig az adott honap meghatarozott napjaig lejelentette volna, a befizetett csekkektol nem mutatott eddig igazolast, sem felenk, sem az E-ON fele es a tartozast sem ismeri el. Jelenleg a tartozas vegrehajtasi eljaras alatt van (EOS-Faktor…). Meg annyit jegyeznek meg, hogy a gaz- ill. villanyorak a mi (akkori lakastulajdonosok) neven voltak, viszont az alberlo szamlafizetesi kotelezettsege hivatalosan is le lett jelentve az E-ON fele, az altaluk erre letrehozott formanyomtatvannyal. Az E-ON szerint viszont “egyetemleges felelosseg” van ebben az ugyben, tehat mind a fogyasztasmero tulajdonosat (minket, mint akkori lakastulajdonosokat), mind pedig a szamlafizetesi kotelezetett (akkori alberlo) egyutt terheli a felelosseg, igy a vegrehajtasi eljarasban nem vagyunk megkulomboztetve.
Az ugyben csak mi probalunk valamit tenni, a volt alberlo tovabbra is ragaszkodik ahhoz, hogy ot feleloseg ez ugyben nem terheli, mert O szerinte nem halmozhatott fel akkora tartozast a kerdeses idoszakban, igy annak fennallasat tovabbra sem ismeri el.
A vegrehajto iroda legutobbi tajekoztatasa szerint az eset tovabb fog kerulni kozjegyzohoz rovid idon belul.
Mi a csaladommal tobb, mint 4 eve kulfoldon elunk, nevemen (mint volt fogyasztasmero tulajdonos) Magyarorszagon semmi sincs (nem, meg bankszamla sem), bevetelem magyarorszagrol 4 eve nem volt, ahogy adofizetesi kotelezettsegem sem.
A fentiek ismereteben a kerdeseim a kovetkezoek lennenek:
(azt nem kerdezem, hogy kinek kell a tartozas kiegyenliteni, mert ugy gondolom ez a fentiekbol teljesen vilagos…)

  • amennyiben kozjegyzohoz kerul az ugy, mint ahogy azzal mar lassan ket eve “fenyegetnek” a vegrehajto irodatol, korulbelul mennyi ido telik el a konkret lepesekig, gondolok itt a bevetel egy reszenek letiltasara a tartozas kiegyenlitesekent, stb. (es ugy egyaltalan mik lehetnek ezek a “konkret lepesek”)?
  • nagyobb esellyel hajthatjak-e be a tartozast egy olyan szemelytol aki Magyarorszagon tartozkodik, ott vallalkozasa, bevetele, bejelentett lakcime van, mint tolem, akinek egy bejelentett ideiglenes lakcimen kivul semmi más nincs Magyarorszagon?
  • egy Magyarorszagi vegrehajto irodanak jogkorebe tartozhat-e mas orszagban elo munkavallalo kulfoldi bankszamlajara ilyen esetben inkasszot kivetni, egyaltalan hozzaferhetnek-e valamilyen modon ilyen adatokhoz?

Elore is koszonom!

Udvozlettel,
Hopre

U.i.: Az ekezet nelkuli betukert elnezest, itt kulfoldon nincs Magyar-nyelvu billentyuzetem.

Kenderice # 2013.01.15. 07:36

Mint írtad, a cég azt közölte, hogy bíróságra fogja adni az ügyet. Maga a cég nem végrehajtó. Nem tilthatja le fizetésből, nem inkasszózhat bankszámlát. Ezért kell a bíróság, Jogerős bírósági ítélettel vagy jogerős fizetési meghagyással a zsebükben már kérhetnek végrehajtást egy hivatalos végrehajtótól aki inkasszózhat, letilthat fizetésből, lefoglalhat ingóságot, árverezhet ingatlant.
A bírósági procedúra hosszadalmas, ezzel időt nyersz de sokba fog kerülni.
Ha közjegyzőn keresztül FMH-t küldenek és annak nem mondanak ellent 15 napon belül, akkor az végrehajtható lesz. Ha ellentmondanak akkor bíróság elé kerül az ügy.
Amúgy mellesleg hogy a rákba lehet ekkora tartozást generálni egy telefonszolgáltató felé úgy, hogy ráadásul kicseszel a saját apáddal?
Ez költői kérdés, nem kell rá válaszolni.

Kecske777 # 2013.01.15. 00:53

Sziasztok!

Nekem az a problémám van, hogy van a t-mobil felé egy 285.000 FT-os tartozásom, ami igazából édasapám nevén van, de ezt a tartozást én csináltam. A t-mobil átadta az ügyet a Credit Controll nevű behajtási cégnek, akikkel megállapodtam egy 24.000 ft-os részlettel, de nem tudtam befizetni 2 hónapot. most jött a levél, hogy ha 5 napon belül nem fizetem be egy összegben az egészet, akkor bíróságra küldik az ügyet. Mivel édesapám nevén van a t-mobil számla tartozás, ez által rajta követelik. Mennyi időn belül vonhatják le a fizetéséből vagy mi ennek a rendje és módja? Nem szeretném, ha hozzá nyúlnánka a fizetéséhez, mert a lakástörlesztőt, mindent ő fizet. Ezt a felszólítást 2013. január elején kaptam. Én 2013. márciusában ki tudnám fizetni az egész összeget egyben egy külföldi munkának köszönhetően. Meddig tudom húzni még a dolgot, vagy a behajtási csoport mennyi időn belül vonhatja le édeasapám fizetéséből és mennyit vonhatnak le egyszerre? Van ennek valami hivatalos része is vagy csak beinkaszozzák a bankszámláját?
Köszönöm előre is a válaszokat.
Üdv.: Kecske777
tamas.kecskemeti.89@gmail.com

wert74 # 2011.01.13. 15:43

Tisztelt Fórumozók!
Apám jelentős tartozást halmozott fel bizonyos szolgáltatóknál (UPC, Vodafone) akik már átadták az ügyet az álltaluk megbízott behajtó cégnek, cégeknek.
A legnagyobb probléma, hogy ez őt egyáltalán nem érdekli, meg sem próbál egyezkedni a behajtó céggel.
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a szüleim már jó pár éve "külön" élnek, csak sajnos anyagi és más okok miatt nem tudnak elvállni.
A ház amelyben élünk, jelzáloggal van terhelve, egy osztatlan közös tulajdonu telken, -ami kb 3 éve édesnyám tulajdonába kerűlt 100%- ahol még két családiház található, a kölcsönöket, ha nehezen is de fizetjük, igaz ehez apám nulla forintal járúl hozzá, mint ahogy nulla fornitot ad a háztartás fenntartására is.
Kirakni nem tudjuk, mert ugye joga van itt lenni.
A nevezett szolgáltatások az ő nevén vannak, ő használta, ő nem fizette.
Kérdésem az lenne, hogy a tartozást behajthatják e édesanyámon,a házunk rámehet e, ha igen tudunk e valamit tenni ellene, mert ezeket a tartozásokat már nem tudnánk bevállalni.
Előre is köszönöm a segítséget!

ebonys # 2011.01.13. 12:23

Köszönöm a segítséget!!!

monalisa1 # 2011.01.12. 08:49

Kérj fel egy közjegyzőt hogy fizetési meghagyást küldjön neki., a követelt érték 3%-át kell fizetned illetékként + a közjegyző nem oly túl sok munkadíja.

Ha a kézhezvételtől számított 15 napon belül írásban nem mond ellent akkor jogerőre emelkedik a követelésed.

Azt követően keresd fel a bírósági végrehajtót és ő letiltást eszközölhet a munkabéréből havi 33%-ig - és egálig. (Ha esetleg tudod, hogy az adósnak valamelyik banknál van számlája azt tudasd a végrehajtóval - simán leemel a számláról.)

Ha esetleg ellentmond az adós akkor per lesz a dologból -ujabb 3% illeték-, és a bíróságon majd kifejtheti miért is nem fizet...

Aztán ismét a bírósági végrehajtó megkeresése következik.

Kamatot is kérjél a pénzed után.

Külön: ha esetleg gyermektartásdíj fizetésére kötelezett akkor a t.díj az első, a te követelésed levonása csak azt követi., összevontan 50%-ig letilthatnak tőle.