Kötelezö - e a szemétszállitás???


sf01 # 2020.01.13. 11:27

Köszönöm a válaszokat!

Szomorú örökös # 2020.01.09. 16:32

sf01

adott 2 külön helyrajzi számú ingatlan közvetlen egymás szomszédságában. A tulajdonos ugyanaz.....Kérdésem, kötelező-e a külön kuka?

Sőt, nagy valószínűséggel két szerződés is lehetséges, hogy kelleni fog, mert minden egyes ingatlanra szerződést kell kötni a szemétszállító céggel. Az tudtommal teljesen irreleváns, hogy ugyanaz-e a tulajdonosuk. Legjobb esetben egy szerződés lesz, amiben mindkét ingatlan benne lesz, de a díj akkor is kétszeres összeg lesz benne. Szóval ha van szemétszállítás az adott településen, akkor ezt nem fogod megúszni, mert kötelező megrendelni minden ingatlanra. Ha nem teszed, akkor előbb-utóbb egy ad-hoc helyszíni szemlén megbukhatsz és akkor kicsit drágább is lehet a büntivel.

Nálunk a régi lakhelyemen a szomszédom igyekezett megúszni, aztán egyszer csak megbukott egy helyszíni szemle alkalmával, és azóta számláznak neki, ha kiteszi a kukát, ha nem. Ők minden heti ürítést kiszámláznak, mindegy, hogy fizikailag megtörtént-e. Be akarták vezetni a chip-es rendszert - akkor eleve nehéz lenne már partizánkodni - de gyakorlatilag tudtommal még nem üzemel.

alfateam # 2020.01.09. 15:48

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás egy hónapra eső díja a heti ürítések száma, a rendelkezésre bocsátott gyűjtőtartályok száma, az egyszeri ürítési díj és a hónapra eső hetek száma szorzataként adódik.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.09. 14:31

Nem - de fizetni két ingatlan után kell.

oligaliga # 2020.01.09. 12:23

Igen.

sf01 # 2020.01.09. 11:50

Üdv kedves fórumtársak,

adott 2 külön helyrajzi számú ingatlan közvetlen egymás szomszédságában. A tulajdonos ugyanaz, az ingatlanba bejelentettek nem. Kérdésem, kötelező-e a külön kuka?

nonolet # 2017.09.11. 18:53

régebbről...

"A Ht. 34. § (8) bekezdése teszi ezt lehetővé:

"(8) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás teljesítése törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetekben szüneteltethető vagy korlátozható, valamint az ingatlanhasználó kérésére önkormányzati rendeletben meghatározott esetekben szüneteltethető."

Most is csak azt tudom tanácsolni, meg kell nézni a kérdéses ingatlan hulladékszállítással kapcsolatos helyi önkormányzati rendeletét, és ott is a szüneteltetésről rendelkező paragrafusokat."

nonolet # 2017.09.11. 18:51

Ahol van szemétszállítás ott azt KÖTELEZŐ igénybe venni.

Kivéve, ha

  • előre bejelentetten
  • lakatlan az ingatlan
alfateam # 2017.09.11. 13:35

.„ A hölgy szerint nekünk kell bebizonyítani, hogy nem szállítottak el szemetet, hogy nincs is kukánk.

Fordítva, nekik kel bizonyítani, hogy átvetted a kukát.

Babócababa # 2017.09.11. 13:25

Szép napot kivánok!
4 éve vettünk egy ingatlant a faluban, de egyenlőre még 3 km-rel arrébb a tanyánkon lakunk. 4 év után most kijött egy számla hétezervalahányszáz Ft kukadíjról, mely szerint 13 kukaürítés volt tavaly. Próbáltuk elmagyarázni, hogy azon az ingatlanon nincs kuka, ami kevéske szemét keletkezik azt kivisszük szatyorban a tanyára, ott égetjük el. A hölgy szerint nekünk kell bebizonyítani, hogy nem szállítottak el szemetet, hogy nincs is kukánk.
Mit tegyünk, ha nem akarunk fizetni azért a szolgáltatásért, amit nem vettünk igénybe?

Cilinke # 2017.07.24. 07:42

Köszönöm a válaszokat.

SolnesM # 2017.07.24. 06:48

Welcsi !
Örülj, hogy nem kell ígénybevenni ezt a kötelező szolgáltatást.
Ha megtudod oldani környezet szennyezés nélkül, akkor hallgass !

Megoldások : ismerős rokon szabad kapacitását igénybe venni !
Azoknak akik felkapják a fejüket !

Nálunk a szemétszállítási díjba extra profit képzésének a lehetősége van beépítve.

Előljárt ebben még a demszkáj féle önkormányzat anno, sok sok tűzkörüli ember megtömte a zsebét.

pl. az hogy a lakosság felénél félig tele kukákat szállítottak.

Közben ezek a környzetvédelemről papoltak napestig !

drbjozsef # 2017.07.24. 06:35

2012. évi CLXXXV. törvény
...
12. §(5)

Ez az alaptörvény, és ez alapján a helyi önkormányzatod rendeleteiben kell megkeresned, rád pontosan mi vonatkozik, miért mennyit kell fizetni, és mika szankciók.

alfateam # 2017.07.24. 06:34
Cilinke # 2017.07.24. 04:51

Üdvözlet mindenkinek!
Olvasom a Ht-t, de lehet, átsiklottam felette...
Melyik az a jelenleg is érvényes törvény, mely kötelezi a lakáshasználót hull.száll. szerződés megkötésére és hol találhatók a szankciók ennek elmulasztása miatt?

nonolet # 2017.06.02. 08:54

Bemegy és szerződést köt.
Közben hallgat bölcsen a múltról :-)

Mivel utólag már lehetetlen elszállítani a szemetét...

Így nagy baj nem lehet akkor sem,
ha kiderülne, hogy "kimaradt" eddig.

Welcsi # 2017.06.01. 22:21

Kedves Fórumozók !

Információra lenne szükségem szemétdíj ügyben .

A történet röviden a következő : adott egy város szélén található mezőgazdasági kiskert zóna ,ahol tanyák vannak .
Amikor bevezették a kötelező szemétszállítást ,akkor az egyik tanya kimaradt a regisztrációból ,ami egy zsákutcában van. A tanya állandóan lakott . Ha a tulaj be akarja jelenteni a szemétdíjra ,akkor mi a legrosszabb és a legjobb variáció ,amire számíthat ,hogy esetleg mennyit akarnak tőle bevasalni elmaradt díjak és büntetés gyanánt. Mivel ez egy zsákutca ,ezért mire kötelezhető a tulaj ,hogy hova kell kihelyezni a szemétgyűjtő edényt ,amennyiben bejelenti az ingatlant? A szemetesek még egyszer sem voltak abban az utcában az elmúlt 10 évben . Mielőtt bárki nekem esne , az általuk termelt szemét szelektíven válogatva a megfelelő konténerekbe került. Köszönettel fogadnám a pontos információkat.

drbjozsef # 2017.05.08. 06:59

matthiasi,

ez szépen hangzi, egy bibi van vele a gyakorlatban. Jó sok ember ha 1 forintot spórolhat, már szarik minden és mindenki másra. Ha bevezetnék, hogy kevesebb szemetet olcsóbban visznek el, akkor sokan havonta egy kukányit raknának ki, a többit szétszórnák az erőszélen. Erre meg nincs szükség.

Sajnos ezzel a rendszerrel, hogy úgyis fizetni kell érte, valamennyire megóvható a környezetünk. Nem tökéletes rendszer, de ebben a, hmm, hogy is mondjam, nem túlkvalifikált társadalomban sajnos szükséges.

Szomorú örökös # 2017.05.07. 15:54

matthiasi

Nálunk nem vonalkód-leolvasás történik, hanem egy azonosító műanyag bizbaszt helyeztek el a kukán csavarral rögzítve, ezt tudják érzékelni ürítéskor, hogy megtörtént a szolgáltatás.

matthiasi # 2017.05.07. 13:24

tehát reményeink szerint mindenki csak annyit fog fizetni, amennyi szemetet nem válogatva megtermel.

esztiana80 szépreményei !!
Node már most is van olyan település ahol ez megvalósult.

A módszer nagyon egyszerű : havonta egyszer kötelező a kukát üríteni, majd a másik 3 hét választható, Hogy kiteszi a kukát vagy sem. Jönnek a kukások és a mobil vonalkódos leolvasóval leolvassák a kuka azonosítóját.
Ha egy nyomorult cigis dobozon megoldható akkor itt is. ilyen település pl. az alföldi Kisújszállás és még sok.
Aztán vannak a mohó önkormányzatok, akiknek az a jó ha minél több bevétel van, tehát az üres a félig tele kuka nekik a jó üzlet. Mert bizony ez egy jó biznisz !
Így járt el a demszki féle Budapest is és az örökösei folytatják.
Az az az üres kukák után is kaszálnak !!

Észrevétel ? Szépszavak ??

elfmage999 # 2017.05.07. 10:13

Esztiana:

1.,
Az egész emberi működés fenntarthatatlan, pont a szemetelés lenne kivétel?
2.,
Ha van egy állapot ami miatt nem akar bejelentkezni, regisztrálni, vallani; az még nem jelenti hogy olyan után kötelező fizetnie amit nem használ. Tudjuk hogy jogszerű, de azért az igazságérzetét zavarhatja.
3.,
Annak is érdemes lenne végigkövetni az útját, hogy amit megeszünk az hogy kerül elénk és mi is van benne.
Mindjárt nem a szép csomagolás lenne a lényeg.
4.,
Az jó, csak hogy fogja kiharcolni ha nem engedni meg a tekintetes szemétszállító cég?
5.,
A legnagyobb parasztvakítás egyike a szelektív gyűjtés. A kommunális hulladék teljes ipari válogatása és újrahasznosítása lenne a jó megoldás, csak az nem éri meg. Mivel az extermáliákat nem kell kifizetni senkinek.

esztiana80 # 2017.05.06. 07:25

Kedves Fórumozók!
Tisztázzuk a dolgokat:

1. A szemetelés nagyon sokba kerül!!!!
Sokkal többe, mint amennyit most fizetünk érte!!!!
Ráadásul mi csak kis részét fizetjük, gyermekeink és unokáink (ha nem borítják el őket a szeméthegyek, ha a hulladékainktól mérgezett vizek és földek még engedik) fogják a javát megfizetni!!!
2. Ezt az itt-ott tartózkodást nem értem. Most valaki vagy be van jelentve valahová, vagy nem. Vagy fogyaszt jelentős mennyiségű áramot, vagy nem. Az, hogy néha ott van, nem hiszem hogy eget verő kiadásokkal járna és nem hiszem, hogy őrült villanyszámlát eredményezne. Tehát ha csak ritkán tartózkodik ott, miért fél ennyire a nem életvitelszerű ottlét igazolásától? Ha meg ennyire bántja a lelkiismeret, hogy ön talán többet tartózkodik ott, akkor miért pont a pár ezer forintos hulladékdíj befizetésétől húzódozik annyira?
3. Egyszerűen nem értem az embereket, ha felfognák, hogy mi mindent dobnak a kukába, és annak az útját végigkövetnék, szerintem szégyellnék magukat mind, és törekednének a minél kevesebb hulladék termelésére!
4. Még egy lehetőség: ha esetleg egyedül használja az ingatlant, a magasabb rendű jogszabály engedi, hogy 60 literes edényt igényeljen, melynek a szállítási díja a lehető legkedvezőbb.
5. Tessék elkezdeni szelektálni, hamarosan talán bevezetésre kerül az, hogy minél kevesebbszer kelljen üríteni a kommunális kukát, tehát reményeink szerint mindenki csak annyit fog fizetni, amennyi szemetet nem válogatva megtermel. Ha előválogatja, már tett a fenntarthatóbb jövőért néhány lépést.

Brianza # 2017.04.28. 07:20

esztiana80

Köszönöm a válaszodat, de leírtam lentebb, hogy a teljes szüneteltetéssel mi a gond.
Én havonta pár napot szoktam az ingatlanban tartózkodni és ezen a területen elég rendszeres és általános gyakorlat, hogy a szolgáltató személyesen kiküldött emberekkel ellenőrzi a szüneteltetést vagy kedvezményt igénybe vevőket.
Most ha véletlen belefutok egy ilyen ellenőrzésben amikor itt vagyok, vagy az egyik lakó úgy nyilatkozik, hogy igen, szokott engem itt látni időnként, akkor már buktam a szüneteltetést és jön a büntetés. Ezért nem járható a teljes szüneteltetés, inkább az egyszemélyes bejelentést és felezett díj fizetését tartanám korrektnek.

Brianza # 2017.04.28. 07:15

Kedves Immaculata!

Ez a hozzászólásom nagyon offtopik lesz, de mással nem tudok reagálni neked.

Nagyon szép és igaz amit a társadalmi felelősségvállalásról írsz. Sok helyen megállja a helyét a dolog, de az aktuális hulladékszállítási díj kérdése az sajnos pont nem az a témakör, ahol ilyesmiről beszélni lehetne!

Nem hiszem, hogy ne lennél tisztában vele nemrég mennyire szétverték itthon a hulladékkezelés régebben megfelelően működő rendszerét. Ami díjat befizetek - szerintem igazságtalanul - és amit te is és mindannyian befizetünk, az egy nagy közös állami kasszába megy már és csak találgatni lehet, hogy kiknek a zsebébe csordogál tovább nagyrésze.
A településeken a hulladékkezelő cégek tudtommal és sajtóhírek szerint is csak egy erősen csökkentett fizetséget kapnak a végzett szolgáltatásért, gyakorlatilag a kivéreztetésük folyik.
Van rokonom, aki középveszető egy másik településen a helyi hulladékkezelőnél. Ő szokott mesélni. Egy ideje már gyakorlatilag éppen csak el tudnak vegetálni a kapott pénzből. A munkások túlóráját már ki sem tudják fizetni és a munkabérük kifizetése is sokat szokott csúszni. Rengetegen ott is hagyták már a munkát, helyettük kénytelenek szakképesítés nélküli, semmihez nem értő, léhűtő munkaerőt felvenni, már ott tartanak, hogy román vendégmunkásokkal töltik fel a helyeket.

Szóval nem hinném, hogy jogos lenne bármiféle társadalmi szerepvállalásról beszélni amikor arról van szó, hogy ki mennyit fizet a hulldékszállító állami nagymulti zsebébe.

wers # 2017.04.26. 06:21

A kommunális hulladék elszállitás kötelező feladat minden település számára.