Fórum segítségkérés régebbi elöl     új hozzászólás


Kötelezö - e a szemétszállitás???

oligaliga # e-mail 2020.01.09. 13:23

Igen.

sf01 # e-mail 2020.01.09. 12:50

Üdv kedves fórumtársak,

adott 2 külön helyrajzi számú ingatlan közvetlen egymás szomszédságában. A tulajdonos ugyanaz, az ingatlanba bejelentettek nem. Kérdésem, kötelező-e a külön kuka?

nonolet # e-mail 2017.09.11. 20:53

régebbről...

"A Ht. 34. § (8) bekezdése teszi ezt lehetővé:

"(8) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás teljesítése törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetekben szüneteltethető vagy korlátozható, valamint az ingatlanhasználó kérésére önkormányzati rendeletben meghatározott esetekben szüneteltethető."

Most is csak azt tudom tanácsolni, meg kell nézni a kérdéses ingatlan hulladékszállítással kapcsolatos helyi önkormányzati rendeletét, és ott is a szüneteltetésről rendelkező paragrafusokat."

nonolet # e-mail 2017.09.11. 20:51

Ahol van szemétszállítás ott azt KÖTELEZŐ igénybe venni.

Kivéve, ha

  • előre bejelentetten
  • lakatlan az ingatlan
alfateam # e-mail 2017.09.11. 15:35

.„ A hölgy szerint nekünk kell bebizonyítani, hogy nem szállítottak el szemetet, hogy nincs is kukánk.

Fordítva, nekik kel bizonyítani, hogy átvetted a kukát.

Babócababa # e-mail 2017.09.11. 15:25

Szép napot kivánok!
4 éve vettünk egy ingatlant a faluban, de egyenlőre még 3 km-rel arrébb a tanyánkon lakunk. 4 év után most kijött egy számla hétezervalahányszáz Ft kukadíjról, mely szerint 13 kukaürítés volt tavaly. Próbáltuk elmagyarázni, hogy azon az ingatlanon nincs kuka, ami kevéske szemét keletkezik azt kivisszük szatyorban a tanyára, ott égetjük el. A hölgy szerint nekünk kell bebizonyítani, hogy nem szállítottak el szemetet, hogy nincs is kukánk.
Mit tegyünk, ha nem akarunk fizetni azért a szolgáltatásért, amit nem vettünk igénybe?

Cilinke # e-mail 2017.07.24. 09:42

Köszönöm a válaszokat.

SolnesM # e-mail 2017.07.24. 08:48

Welcsi !
Örülj, hogy nem kell ígénybevenni ezt a kötelező szolgáltatást.
Ha megtudod oldani környezet szennyezés nélkül, akkor hallgass !

Megoldások : ismerős rokon szabad kapacitását igénybe venni !
Azoknak akik felkapják a fejüket !

Nálunk a szemétszállítási díjba extra profit képzésének a lehetősége van beépítve.

Előljárt ebben még a demszkáj féle önkormányzat anno, sok sok tűzkörüli ember megtömte a zsebét.

pl. az hogy a lakosság felénél félig tele kukákat szállítottak.

Közben ezek a környzetvédelemről papoltak napestig !

drbjozsef #   2017.07.24. 08:35

2012. évi CLXXXV. törvény
...
12. §(5)

Ez az alaptörvény, és ez alapján a helyi önkormányzatod rendeleteiben kell megkeresned, rád pontosan mi vonatkozik, miért mennyit kell fizetni, és mika szankciók.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

alfateam # e-mail 2017.07.24. 08:34
Cilinke # e-mail 2017.07.24. 06:51

Üdvözlet mindenkinek!
Olvasom a Ht-t, de lehet, átsiklottam felette...
Melyik az a jelenleg is érvényes törvény, mely kötelezi a lakáshasználót hull.száll. szerződés megkötésére és hol találhatók a szankciók ennek elmulasztása miatt?

nonolet # e-mail 2017.06.02. 10:54

Bemegy és szerződést köt.
Közben hallgat bölcsen a múltról :-)

Mivel utólag már lehetetlen elszállítani a szemetét...

Így nagy baj nem lehet akkor sem,
ha kiderülne, hogy "kimaradt" eddig.

Welcsi # e-mail 2017.06.02. 00:21

Kedves Fórumozók !

Információra lenne szükségem szemétdíj ügyben .

A történet röviden a következő : adott egy város szélén található mezőgazdasági kiskert zóna ,ahol tanyák vannak .
Amikor bevezették a kötelező szemétszállítást ,akkor az egyik tanya kimaradt a regisztrációból ,ami egy zsákutcában van. A tanya állandóan lakott . Ha a tulaj be akarja jelenteni a szemétdíjra ,akkor mi a legrosszabb és a legjobb variáció ,amire számíthat ,hogy esetleg mennyit akarnak tőle bevasalni elmaradt díjak és büntetés gyanánt. Mivel ez egy zsákutca ,ezért mire kötelezhető a tulaj ,hogy hova kell kihelyezni a szemétgyűjtő edényt ,amennyiben bejelenti az ingatlant? A szemetesek még egyszer sem voltak abban az utcában az elmúlt 10 évben . Mielőtt bárki nekem esne , az általuk termelt szemét szelektíven válogatva a megfelelő konténerekbe került. Köszönettel fogadnám a pontos információkat.

drbjozsef #   2017.05.08. 08:59

matthiasi,

ez szépen hangzi, egy bibi van vele a gyakorlatban. Jó sok ember ha 1 forintot spórolhat, már szarik minden és mindenki másra. Ha bevezetnék, hogy kevesebb szemetet olcsóbban visznek el, akkor sokan havonta egy kukányit raknának ki, a többit szétszórnák az erőszélen. Erre meg nincs szükség.

Sajnos ezzel a rendszerrel, hogy úgyis fizetni kell érte, valamennyire megóvható a környezetünk. Nem tökéletes rendszer, de ebben a, hmm, hogy is mondjam, nem túlkvalifikált társadalomban sajnos szükséges.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2017.05.07. 17:54

matthiasi

Nálunk nem vonalkód-leolvasás történik, hanem egy azonosító műanyag bizbaszt helyeztek el a kukán csavarral rögzítve, ezt tudják érzékelni ürítéskor, hogy megtörtént a szolgáltatás.

matthiasi # e-mail 2017.05.07. 15:24

tehát reményeink szerint mindenki csak annyit fog fizetni, amennyi szemetet nem válogatva megtermel.

esztiana80 szépreményei !!
Node már most is van olyan település ahol ez megvalósult.

A módszer nagyon egyszerű : havonta egyszer kötelező a kukát üríteni, majd a másik 3 hét választható, Hogy kiteszi a kukát vagy sem. Jönnek a kukások és a mobil vonalkódos leolvasóval leolvassák a kuka azonosítóját.
Ha egy nyomorult cigis dobozon megoldható akkor itt is. ilyen település pl. az alföldi Kisújszállás és még sok.
Aztán vannak a mohó önkormányzatok, akiknek az a jó ha minél több bevétel van, tehát az üres a félig tele kuka nekik a jó üzlet. Mert bizony ez egy jó biznisz !
Így járt el a demszki féle Budapest is és az örökösei folytatják.
Az az az üres kukák után is kaszálnak !!

Észrevétel ? Szépszavak ??

elfmage999 # e-mail 2017.05.07. 12:13

Esztiana:

1.,
Az egész emberi működés fenntarthatatlan, pont a szemetelés lenne kivétel?
2.,
Ha van egy állapot ami miatt nem akar bejelentkezni, regisztrálni, vallani; az még nem jelenti hogy olyan után kötelező fizetnie amit nem használ. Tudjuk hogy jogszerű, de azért az igazságérzetét zavarhatja.
3.,
Annak is érdemes lenne végigkövetni az útját, hogy amit megeszünk az hogy kerül elénk és mi is van benne.
Mindjárt nem a szép csomagolás lenne a lényeg.
4.,
Az jó, csak hogy fogja kiharcolni ha nem engedni meg a tekintetes szemétszállító cég?
5.,
A legnagyobb parasztvakítás egyike a szelektív gyűjtés. A kommunális hulladék teljes ipari válogatása és újrahasznosítása lenne a jó megoldás, csak az nem éri meg. Mivel az extermáliákat nem kell kifizetni senkinek.

esztiana80 # e-mail 2017.05.06. 09:25

Kedves Fórumozók!
Tisztázzuk a dolgokat:

1. A szemetelés nagyon sokba kerül!!!!
Sokkal többe, mint amennyit most fizetünk érte!!!!
Ráadásul mi csak kis részét fizetjük, gyermekeink és unokáink (ha nem borítják el őket a szeméthegyek, ha a hulladékainktól mérgezett vizek és földek még engedik) fogják a javát megfizetni!!!
2. Ezt az itt-ott tartózkodást nem értem. Most valaki vagy be van jelentve valahová, vagy nem. Vagy fogyaszt jelentős mennyiségű áramot, vagy nem. Az, hogy néha ott van, nem hiszem hogy eget verő kiadásokkal járna és nem hiszem, hogy őrült villanyszámlát eredményezne. Tehát ha csak ritkán tartózkodik ott, miért fél ennyire a nem életvitelszerű ottlét igazolásától? Ha meg ennyire bántja a lelkiismeret, hogy ön talán többet tartózkodik ott, akkor miért pont a pár ezer forintos hulladékdíj befizetésétől húzódozik annyira?
3. Egyszerűen nem értem az embereket, ha felfognák, hogy mi mindent dobnak a kukába, és annak az útját végigkövetnék, szerintem szégyellnék magukat mind, és törekednének a minél kevesebb hulladék termelésére!
4. Még egy lehetőség: ha esetleg egyedül használja az ingatlant, a magasabb rendű jogszabály engedi, hogy 60 literes edényt igényeljen, melynek a szállítási díja a lehető legkedvezőbb.
5. Tessék elkezdeni szelektálni, hamarosan talán bevezetésre kerül az, hogy minél kevesebbszer kelljen üríteni a kommunális kukát, tehát reményeink szerint mindenki csak annyit fog fizetni, amennyi szemetet nem válogatva megtermel. Ha előválogatja, már tett a fenntarthatóbb jövőért néhány lépést.

Brianza #   2017.04.28. 09:20

esztiana80

Köszönöm a válaszodat, de leírtam lentebb, hogy a teljes szüneteltetéssel mi a gond.
Én havonta pár napot szoktam az ingatlanban tartózkodni és ezen a területen elég rendszeres és általános gyakorlat, hogy a szolgáltató személyesen kiküldött emberekkel ellenőrzi a szüneteltetést vagy kedvezményt igénybe vevőket.
Most ha véletlen belefutok egy ilyen ellenőrzésben amikor itt vagyok, vagy az egyik lakó úgy nyilatkozik, hogy igen, szokott engem itt látni időnként, akkor már buktam a szüneteltetést és jön a büntetés. Ezért nem járható a teljes szüneteltetés, inkább az egyszemélyes bejelentést és felezett díj fizetését tartanám korrektnek.

Brianza #   2017.04.28. 09:15

Kedves Immaculata!

Ez a hozzászólásom nagyon offtopik lesz, de mással nem tudok reagálni neked.

Nagyon szép és igaz amit a társadalmi felelősségvállalásról írsz. Sok helyen megállja a helyét a dolog, de az aktuális hulladékszállítási díj kérdése az sajnos pont nem az a témakör, ahol ilyesmiről beszélni lehetne!

Nem hiszem, hogy ne lennél tisztában vele nemrég mennyire szétverték itthon a hulladékkezelés régebben megfelelően működő rendszerét. Ami díjat befizetek - szerintem igazságtalanul - és amit te is és mindannyian befizetünk, az egy nagy közös állami kasszába megy már és csak találgatni lehet, hogy kiknek a zsebébe csordogál tovább nagyrésze.
A településeken a hulladékkezelő cégek tudtommal és sajtóhírek szerint is csak egy erősen csökkentett fizetséget kapnak a végzett szolgáltatásért, gyakorlatilag a kivéreztetésük folyik.
Van rokonom, aki középveszető egy másik településen a helyi hulladékkezelőnél. Ő szokott mesélni. Egy ideje már gyakorlatilag éppen csak el tudnak vegetálni a kapott pénzből. A munkások túlóráját már ki sem tudják fizetni és a munkabérük kifizetése is sokat szokott csúszni. Rengetegen ott is hagyták már a munkát, helyettük kénytelenek szakképesítés nélküli, semmihez nem értő, léhűtő munkaerőt felvenni, már ott tartanak, hogy román vendégmunkásokkal töltik fel a helyeket.

Szóval nem hinném, hogy jogos lenne bármiféle társadalmi szerepvállalásról beszélni amikor arról van szó, hogy ki mennyit fizet a hulldékszállító állami nagymulti zsebébe.

wers #   2017.04.26. 08:21

A kommunális hulladék elszállitás kötelező feladat minden település számára.

Immaculata # e-mail 2017.04.26. 07:11

Brianza

A társadalom iránti felelősségvállalás, anyagi-, erkölcsi-, szellemi szerepvállalás egyéni belső indíttatás. Talán gyermekkorban kellene tanítani, fejleszteni ezt a képességet.
Külföldön, de még nálunk is nagyon sokan marasztalják el a magyarokat, amiért a magyar folyton ügyeskedik.

Amit te panaszolsz, az évi 10.000.- Ft veszteség számodra, ami végül is helyben marad a településen.

Azok, akik válaszolgatnak a panaszaidra, időt, energiát és tudásukat áldozzák, hogy segíthessenek. A lényeg pedig a segítés, a tenni akarás másokon, vagy másoknak.

Azt szeretném, ha többet olvasgatnád a fórumot és rájönnél, hogy mindenkinek a saját lehetősége szerint kell, hogy szerepet vállaljon a társadalomban.

Rá fogsz menni a saját panaszodra. Olyan nagyon belemerülsz az igazságtalanság kérdésébe, hogy azt sem látod miket írsz és azt, hogy hogyan.

Csak a saját példámat mondom, két diplomával úgy jártam az erdőket, hogy vittem egy zacskót, hogy összeszedjem mások szemetét, olyanokét, akik csak egyszer, vagy kétszer mennek el kirándulni, de maguk után olyan szemetet hagynak hátra, hogy azt az erdő csak 5-10 év alatt tudná magába fogadni.

esztiana80 # e-mail 2017.04.26. 05:10

Kedves Fórumozók!
A hulladékelszállítást szüneteltetni lehetséges, ez elől véleményem szerint nem zárkózik el semelyik önkormányzat.
A Ht. 34. § (8) bekezdése teszi ezt lehetővé:
"(8) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás teljesítése törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetekben szüneteltethető vagy korlátozható, valamint az ingatlanhasználó kérésére önkormányzati rendeletben meghatározott esetekben szüneteltethető."
Most is csak azt tudom tanácsolni, meg kell nézni a kérdéses ingatlan hulladékszállítással kapcsolatos helyi önkormányzati rendeletét, és ott is a szüneteltetésről rendelkező paragrafusokat.
A legjobb az, ha az önkormányzathoz fordul, a helyes eljárás amúgy is az lenne, ha az önkormányzat ad ki a rendelete alapján határozatot a szüneteltetésről, amivel aztán lehet menni a közszolgáltatóhoz.
Az esetek többségében a szüneteletetés akkor kérhető, ha az ingatlan a lakcím nyilvántartásban bejelentett lakcímként nem szerepel, és igazolható az életvitelszerű ott tartózkodás (kérdéses esetekben lehetséges a helyszínen ellenőrzés). További igazolásokat szoktak kérni, általában villany számlát, hiszen az életvitelszerű ott tartózkodást az áramfogyasztás mennyisége igazolja megfelelően.
Remélem érthető volt!
Szép napot mindenkinek!

Brianza #   2017.04.25. 20:18

Immaculata,

Így van, ezzel már bizonyos szinten egyet értek veled, nagyjából ez van amit írsz, ezért tartom ezt a szabályozást rohadtul felháborítónak!

Két dologgal egészíteném kit amit írsz.

> ""A második lakással rendelkezőnek NEM jár kedvezmény.""

Esetemben én valójában második lakhatással rendelkezek, nem második lakással. Az első lakásban egy harmad tulajdonrészem van, a másodikban egy nyolcad. Szóval nekem még egy fél lakásom sincsen összesen! Csak van lehetőségem két különböző helyen aludni, de ezt akár bérelt ingatlanokban is megtehetném, miért jár ilyenkor extra sarc?

A másik az általad felsorolt példák teljesen más jellegűek, amiket te felhozol, azok adomány jellegű kedvezmények. Ez a jelenlegi hulladékszállítási díj az én esetemben pedig egy rohadt igazságtalan extra sarc, egy olyan szolgáltatást vagyok köteles kifizetni teljes áron, aminek csak egy töredékét veszem igénybe és más emberek hasonló helyzetben jelentős ármérséklésben részesülnek, csak azért mert nem váltogatják alvóhelyüket a hónap során. Én pedig csak azért tejeljek, mert váltogatom az alvóhelyem. Hát ezért igazságtalan sarc az egész!

Ez kb. ugyanaz a szitu, mintha mondjuk kijönne egy törvény, hogy aki két különböző ingatlanban szokott megszállni a hónapsorán, az a második helyen ki kellene fizessen minden hónapban minimum 100 kWh-nyi áramszámlát, akkor is, ha éppen csak 6 kWh-t használt el abban a hónapban!

Logika? Azt ne keressünk benne! :(

Immaculata # e-mail 2017.04.24. 20:22

rájöttem, hogy milyen kedvezményekre van lehetősége a lakást egyedül használó embereknek.

Te nem vagy jogosult a kedvezményt igénybe venni, mert nem egy, hanem két lakással rendelkezel.

A második lakással rendelkezőnek NEM jár kedvezmény.

Olyan dologra jöttél rá, amilyen körbe te nem eshetsz.

Létezik családi pótlék, családi adókedvezményt, nagycsaládosoknak kedvezmény, tandíjkedvezmény, ingyenes ebéd és ingyenes tankönyvkedvezmény, parkolási díjmentesség, regisztrációs adómentesség, utazási kedvezmény, de ha Te nem esel ebbe a körbe, bárhogy kinyílik előtted a világ, ugyanúgy nem lehetsz részese, mint második ingatlanosként kedvezményes szemétdíjra.