Fórum segítségkérés régebbi elöl     új hozzászólás


Kötelezö - e a szemétszállitás???

mművek # e-mail 2017.01.23. 12:18

Kedves Mindenki,
azt szeretném megkérdezni, hogy mi alapján kérhet tőlem más szolgáltatóktól kiállított igazolást a szemétszállító cég, ha szüneteltetni szeretném átmenetileg a szolgáltatást?
Velencei tavi Hulladékgazdálkodó a szüneteltetés bejelentéséhez az EON és a Fejérvíz igazolását kéri, hogy valóban nincs fogyasztásom. Az nem elég ha kérvényt írok, arról, hogy a ház félkész, építés alatt van, nem lakott jelenleg nem is alkalmas lakhatásra, nincs használatbavételi, stb. Az ok hogy joga van ellenőrizni, hogy valóban nem lakom ott, ergo nem termelek szemetet.
Szóval van erre törévny rendelet, hogy kérheti, kikötheti ezt, vagy csak hasraütésszerűen kitalál vmit?
Köszönöm: mmüvek

Zoltanuss # e-mail 2016.12.10. 15:47

HB92 !!! mindig mindenki feljelenthető.

De az nem elég, bizonyítani is kell.

Vagyis sejtésünk van, egy másik üres teleknek......

Szomorú örökös #   2016.12.01. 20:48

MajorDomus

Lehet megspórolta, de tisztességtelen volt azzal a szomszédjával szemben, aki viszont tisztességesen fizette mindig a fizetni valókat. Erről mint közös képviselő, szerintem tudnál mesélni...

Mondom, nálam az verte ki a biztosítékot, amikor megláttam, hogy a volt tulaj épp húzza a házunk elé a zsákját, miután már eladta a házát. Úgy gondoltam, ez már mindennek a teteje, és írásban tájékoztattam róla, hogy bejelentem a társaságnál, amennyiben nem állítja le magát.

MajorDomus # e-mail 2016.12.01. 20:15

Amit megspórolt, azt nem kell kifizetnie.

Szomorú örökös #   2016.12.01. 18:37

HB92

Bizonyos helyeken kötelező, egyfajta kommunális adóként működik. Anno egyébként én is ezt tettem egy szomszéddal, aki itt lakott, de rakosgatta ki a szemetét zsákban a kuka mellé, amit aztán kuka nélkül is elvittek neki. Mivel megromlott közöttünk a viszony, ez volt az utolsó törvényes lépésem ellene (másik kettő után), aztán tudtára hoztam, hogy bár ő aljas módon keserítette az életemet, én ezt törvényes eszközökkel viszonoztam. Azóta béke van közöttünk, rájött, hogy nem érdemes velem szívóznia. Tudom, lehet érte cseszegetni, de lepereg rólam. Ha ilyen a szomszéd, akkor azt nem szabad viszonzatlanul hagyni. :-)

Egyébként az ő elődje is még akkor is ide húzogatta szemétszállítási napokon a zsákját, amikor már eladta a házat. Na ez már mindennek a teteje volt! És ezt csak akkor hagyta abba, amikor többen felszólítottuk rá. Mellesleg nem értem, hogy azt a kéthavi 5 ezret miért nem volt hajlandó kifizetni, hiszen nem nagy összegről beszélünk.

HB92 # e-mail 2016.12.01. 10:37

Sziasztok!

Aziránt érdeklődnék, hogy feljelenthető-e a szomszédunk, ha hónapok óta itt lakik, és nincs kukája? Nem tudjuk, hova viszi a szemetet. Vagyis sejtésünk van, egy másik üres teleknek a végébe elég szép kupac gyűlik.... Viszont nem szeretnénk, hogy patkányok ellepjék a telket. Mit tudunk tenni ezügyben?

Köszönöm
Bence

wers #   2016.11.08. 16:41

szeintem a hulladékgazdálkodásról szóló önkormányzati rendelet.
Aminek egyik alapja, milyen feltételekkel teljesít a szállító.

Immaculata # e-mail 2016.11.08. 14:23

Legyen.

nanemaaa # e-mail 2016.11.08. 14:01

A szolgáltató dönti el, hogy miben tárolva hajlandó elvinni a szemetet.

Szerintem a hulladékgazdálkodásról szóló önkormányzati rendelet.

Immaculata # e-mail 2016.11.08. 08:31

A szolgáltató dönti el, hogy miben tárolva hajlandó elvinni a szemetet.

moncsi001 # e-mail 2016.11.07. 10:35

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Köteles vagyok-e kukát venni? Van-e kuka törvény, ami ez leírja? Vagy elég ha zsákot teszek ki, vagy a kukának megfelelő müanyag hordót?

bauer-csm@freemail.hu # e-mail 2016.10.19. 14:58

Köszönöm a választ. Kifizettem a tartozást, viszont nem vittek el tőlünk március óta szemetet. Úgy tudom, a szemétszállító és a lakosok közötti szerződés fogyasztói szerződés, és mint ilyen a ptk-ban vannak rávonatkozó törvények. Ha az egyik fél nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit (a szemét elszállítása) a szerződés aránytalanná válik, és így érvényét veszti, vagyis a másik félnek joga van megtagadni a fizetést. Vagy rossul gondolom?

limma #   2016.10.10. 16:47

na ja, én is úgy értettem, venni :)

szafika # e-mail 2016.10.10. 16:19

Mi a szösz ? :) olvasom többektől h " lehet kérni /kis/kukát " kitől ?! nálunk venni kellett :( nem ad senki semmit :(

limma #   2016.10.10. 09:39

Nálunk lehet kérni kis kukát (ez kb. térd fölé ér, nem tudom hány literes) és a fele a díja a nagykukáénak. Idősek, egyedülállók ezt használják. Akkor nem érdekes az sem, hogy hányan vannak bejelentve a lakásba.

végrehajtó1 # e-mail 2016.10.10. 09:01

amely idő alatt azonban egy zacskónyi szemetet sem vittek el tőlük, mivel gyanítom, "tiltólistán" vanna”k.

Én írnék egy felszólító levelet a szemetes cégnek hogy a szemetet szállítsa el.Tekintettel arra , hogy kötelező szolgáltatásról van szó ez azt jelenti hogy neki akkor is el kell szállítania a szemetet ha nem fizetnek érte.Cserébe a jogalkotó kedvezményezetté tette hogy adók módjára be tudja hajtatni az adóhatósággal a tartozásokat.
A tartozásra pedig kérjetek részletet vagy mivel oda vagy te is bejelentve segíts nekik anyagilag.

bauer-csm@freemail.hu # e-mail 2016.10.09. 21:55

Üdv Mindenkinek!
Nálunk kicsit bonyolultabb a helyzet. Idős szüleim - mind2en 65 év felettiek - élnek abban a vidéki házban, ahová öcsém is és én is be vagyunk jelentve állandó lakosnak. Ő egy másik városban lakik életszerűleg, én pedig külföldön élek 8 éve és itt fizetek adót, szemétdíjat, stb. Pár évig elvitték a szemetet, bár anno volt a szemétszállító cég ügyvédjével egy csörtém, amit én nyertem meg a ptk-ra hivatkozva, de most megint előálltak azzal, hogy mi oda vagyunk bejelentve, hiába nem lakunk ott és nem termelünk szemetet. Én írtam a jegyzőnek Angliából mellékelve többévnyi, angliai önkormányzati adóbefizetési igazolást. De ez nem hatotta meg. Ezt követően elkezdtek havi 4 kontényernyi szemét díját felszámolni a szüleimnek, amelynek összege mostmár 90 ezer forintra rúg. Mindkettőjük nyugdíja 80 ezer forint alatt van. Megjegyzem, hogy számításaim szerint ez kb kétévnyi szemétszállítási díj lehet, amely idő alatt azonban egy zacskónyi szemetet sem vittek el tőlük, mivel gyanítom, "tiltólistán" vannak. Van valakinek kézzelfogható ötlete, hogy mi a teendő?

Szomorú örökös #   2016.10.03. 22:27

sennen50
Nálunk a szemétszállítás díja nem szimplán egy szolgáltatás díja, hanem egyfajta kommunális adó, amit kötelező fizetni, ha az ember egy háznak-lakásnak tulajdonosa lesz. Tehát nem egy szabadon választható szolgáltatás díját kell befizetni. Lehet a szolgáltatást szüneteltetni, de akkor a bejelentkezést kell megszüntetni, másként nem megy tudtommal.

Burn Out # e-mail 2016.10.03. 21:13

Add el az egyik ingatlant és megoldódik a problémád :)

Dr.Attika # e-mail 2016.10.03. 20:33

Jó Önnek. Idén április óta az új Szemétszállítási Holding senkinek nem számláz, majd valamikor év végén. Ne panaszt tegyen, hanem köszönje meg.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

sennen50 # e-mail 2016.10.03. 20:09

Érdeklődöm, hogy hol lehet panaszt tenni ? Nagyon felháborít ugyanis, hogy a kis nyaralómban (18 nm-es faház) tavasztól őszig fizetem a szemétszállítást (teljes árat, pedig kéthetente jön össze egy zsák szemét egymagam után). De fizetem az állandó lakásomon is, ahol meg ugye semmi szemetet nem termelek, hisz nem lehetek kettő ingatlanban egyszerre. szeretnék valahol panaszt tenni ez ellen és javasolni, hogy csak az egyik ingatlanban kelljen szemétszállítást fizetni. Tőlem jelentős összeget zsebel be a szemétszállító cég olyan munka után, amit nem végez el. Számomra ez nagyon felháborító.

Móc # e-mail 2016.04.06. 15:25

Segítséget kérnék,vállalkozásom egy lakhatási engedély nélküli,jelenleg felújítás alatt álló épületbe van bejelentve.Jelenleg a felújítás is szünetel,hulladék nem keletkezik.A szemétszállító vállalkozás milyen jogon követeli a díjat,ha hulladék nem keletkezik!

Dexi999 # e-mail 2016.03.22. 11:44

Kedves Bulldózer,

ez mind igaz, csakhogy az önkormányzati rendeletek mind meghatározák az edény számát, a heti minumum ürítés számát, illetve az edényzet térfogatát. Pl. heti egyszerin ürítés esetén minimum egy 80 literes edény használata kötelező.
Innentől kezdve már nincs túl nagy mozgástér.

Bulldózer # e-mail 2016.03.21. 09:58

Meglátásom "szemét" ügyben, hogy keveredik a hulladékszállítási kötelezettség hatósági feladata, és ami a lakosokat közvetlenül érinti, a hulladékszállítási díjfizetés kérdése. Míg előbbi az Önkormányzat révén közigazgatási hatósági jogviszony, addig utóbbi már polgári, fogyasztói jogviszony. A lakosságot kizárólag a díjfizetési kötelezettség érdekli azaz, hogy mely törvény alapján kell kiszámlázni a hulladékszállító cégnek, az egyes fogyasztóktól elszállított hulladék mennyiséget. Nos ezt az alábbi kormányrendelet rögzíti: 64/2008. (III. 28.) Korm. rendelet
a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól.
Az egytényezős közszolgáltatási díj: 7. §

(3) A fizetendő közszolgáltatási díj az egységnyi díjtétel és a díjfizetési időszakban ürített hulladékmennyiség szorzata.
(4) Az ürített hulladékmennyiség az edényszám, az ürítési szám és a tömegben vagy térfogatban meghatározott hulladékmennyiség szorzata.

Fenti paragrafus tehát egyértelműen leírja, hogy a hulladékszállításkor ténylegesen kiürített, illetve elszállított hulladék mennyisége szerint számlázhat a hulladék elszállítója. Ez tiszta matematika. Mellébeszélésnek helye nincs. Ha ez nem így lenne, akkor több hulladék elszállítása esetén sem számlázhatna többet a szállító. Persze többet azt számlázhat. Kevesebbet pedig nem? A jelenlegi számlázás egyértelműen törvénysértő. Bizonyára ezért készül a Kormány az új rendszer bevezetésére. Legfrissebb hír:
http://mno.hu/…itas-1333873

wers #   2016.03.19. 11:50

A hulladék elszállítás a helyi önkormányzatok kötelező feladata, ezért a szerződéses feltételekről ők állapodnak meg. Nem a "szemetes céggel" kell neked alkudoznod, hanem az önkormányzattal.