Kötelezö - e a szemétszállitás???


Móc # 2016.04.06. 13:25

Segítséget kérnék,vállalkozásom egy lakhatási engedély nélküli,jelenleg felújítás alatt álló épületbe van bejelentve.Jelenleg a felújítás is szünetel,hulladék nem keletkezik.A szemétszállító vállalkozás milyen jogon követeli a díjat,ha hulladék nem keletkezik!

Dexi999 # 2016.03.22. 10:44

Kedves Bulldózer,

ez mind igaz, csakhogy az önkormányzati rendeletek mind meghatározák az edény számát, a heti minumum ürítés számát, illetve az edényzet térfogatát. Pl. heti egyszerin ürítés esetén minimum egy 80 literes edény használata kötelező.
Innentől kezdve már nincs túl nagy mozgástér.

Bulldózer # 2016.03.21. 08:58

Meglátásom "szemét" ügyben, hogy keveredik a hulladékszállítási kötelezettség hatósági feladata, és ami a lakosokat közvetlenül érinti, a hulladékszállítási díjfizetés kérdése. Míg előbbi az Önkormányzat révén közigazgatási hatósági jogviszony, addig utóbbi már polgári, fogyasztói jogviszony. A lakosságot kizárólag a díjfizetési kötelezettség érdekli azaz, hogy mely törvény alapján kell kiszámlázni a hulladékszállító cégnek, az egyes fogyasztóktól elszállított hulladék mennyiséget. Nos ezt az alábbi kormányrendelet rögzíti: 64/2008. (III. 28.) Korm. rendelet
a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól.
Az egytényezős közszolgáltatási díj: 7. §

(3) A fizetendő közszolgáltatási díj az egységnyi díjtétel és a díjfizetési időszakban ürített hulladékmennyiség szorzata.
(4) Az ürített hulladékmennyiség az edényszám, az ürítési szám és a tömegben vagy térfogatban meghatározott hulladékmennyiség szorzata.

Fenti paragrafus tehát egyértelműen leírja, hogy a hulladékszállításkor ténylegesen kiürített, illetve elszállított hulladék mennyisége szerint számlázhat a hulladék elszállítója. Ez tiszta matematika. Mellébeszélésnek helye nincs. Ha ez nem így lenne, akkor több hulladék elszállítása esetén sem számlázhatna többet a szállító. Persze többet azt számlázhat. Kevesebbet pedig nem? A jelenlegi számlázás egyértelműen törvénysértő. Bizonyára ezért készül a Kormány az új rendszer bevezetésére. Legfrissebb hír:
http://mno.hu/…itas-1333873

wers # 2016.03.19. 10:50

A hulladék elszállítás a helyi önkormányzatok kötelező feladata, ezért a szerződéses feltételekről ők állapodnak meg. Nem a "szemetes céggel" kell neked alkudoznod, hanem az önkormányzattal.

MajorDomus # 2016.03.19. 10:38

Nagyon egyszerű!
A helyi rendeletek - többségében - azt tartalmazzák hogy a szemétszállitási díjat a ki helyezett edényben űrtartalma után kell fizetni, és nem a szemét mennyisége alapján. Ebben van logika, hiszen nem lehet minden háznál lemérni hogy Mariska 24 kg míg Józsi bácsi 32 kg szemetet rakott ki.
A helyi rendelet viszont lehetővé teszi, hogy kisebb edényzetet bérelj a szállító cégtől, sőt azt is, hogy ne heti kétszer hanem csak egyszer vagy ritkábban kérd a kuka ürítését.

Megtehetik.

tea466 # 2016.03.19. 09:37

Tisztelt Fórumozók!
Arra az egyszerű kérdésre szeretnék választ kapni, hogy miért nem lehetséges a szemetes céggel az ürítési alkalmakat számoltatni és eszerint fizetni, valamint megtehetik-e, hogy 60 literes kukára nem adnak lehetőséget. HUSZ-ról van szó, Keszthely és vidéke esetében. Köszi a válaszokat.

Helga77 # 2015.11.07. 22:43

Kedves Fórumozók!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a vállalkozás székhelye ugyanaz, mint a lakhely. Fizikailag nem ott történik a munkavégzés, telephely nincs. (Mindig adott helyszínen történik a munka.) Az új hulladékszállítási szolgáltató szerződést küldött a vállalakozás számára. Köteles vagyok-e a szerződést aláírni és havonta díjat fizetni egy olyan szolgáltatásért, amit nem veszek igénybe? Az adott ingatlanon természetesen magánszemélyként szállítási szerződés létezik.

Köszönöm!

Immaculata # 2015.09.20. 18:17

Igen.

Tibi53 # 2015.09.17. 11:28

Tisztelt Fórum! Fiam vállalkozását szerződés kötésre szólította fel a kommunális hulladék-szállító cég. Az informatikai vállalkozás saját lakásunk címére van bejelentve, de fiam 300 km-re lakik és dolgozik tőlünk. A vállalkozás semmilyen hulladékot nem termel, a fiam által keletkező hulladékot saját kukánkban helyezzük el. Kérheti-e a vállalkozás, hogy a békesség érdekében hulladékszállító zsákot bocsásson a szolgáltató a rendelkezésére?

C I N I # 2015.09.16. 10:17

Kedves Povi!

A Ptk. rendelkezése szerint szerződéses jogviszony szerződéskötés néliül is létrejöhet, ha hatósági rendelkezésen alapul. Ilyen hatósági rendelkezés az adott település helyi önkormányzati rendelete, amely a köztisztasági szolgáltatást szabályozza.

A jogviszony létrejöhet azzal a ténnyel, hogy valaki ingatlantulajdonjoggal rendelkezik vagy az ingatlant használja. De a rendszeres hulladékszállítási gyűjtőjárat üzemeltetésével is létrejöhet az érvényes jogviszony (azaz: elmegy a ház előtt a kukás autó, akkor fizetni kell, még akkor is ha egyáltalán nem veszik igénybe a szolgáltatást és nem helyeznek ki szemetet).

Povi # 2015.08.31. 05:52

Tisztelt CINI!

A lent beidézett válaszával kapcsolatban érdeklődnék.

Hogy lehetséges, hogy nem szükséges írásba foglalnia szemétszállítási szerződést, tudna erre valamiféle törvényi hivatkozást is említeni? Nálunk a helyi rendelet így szól: "A közszolgáltató és az ingatlan tulajdonos között a kötelező közszolgáltatással kapcsolatos jogviszony a szolgáltatási szerződés megkötésével, vagy a szolgáltatás igénybevételével jön létre."
Gondolom ezt a törvény is így írja, mert nem hiszem, hogy egy önkorm. rend. felülírna egy törvényt. Ha nem köt velem szerződést, és nem teszek ki szemetet amit elszállíthatna, akkor mi alapján számláz.
Nálam a szitu az volt, hogy bementem szerződést kötni, amikor az ingatlant megvettem, de finoman szólva elhajtottak.
Van erre valami konkrét törvényi szabály, hogy ez hogy kéne hogy működjön?

Válaszát előre is köszönöm.

"
Tisztelt Feketeiren!

A lakosság és a gazdasági egységek, vállalkozások, intézmények számára a települési szilárd (kommunális) hulladék szállítása kötelező.

Vélelmezem, hogy a különböző anyagfajtákra (papír, fém stb.) van más vállalkozókkal a szállítási szerződése, de ez nem mentesíti a cégét a "háztartási" hulladék elszállításának igénybevételétől és a díj megfizetésétől, illetve nem váltja ki azt. (Még akkor sem, ha "nincs" szemete.)

Nem szükséges a szolgáltatást írásba foglalni, a helyi önkormányzati rendelet kötelező erejénél fogva a szerződéses jogviszony létrejött az Ön cége és a hulladékszállító közszolgáltató között.

A tartozást adók módjára hajtja be a NAV.

Ekképpen a díjfizetés alól nincs mentesülés.
"

analogia # 2015.08.10. 10:25

Utcánkból a legutóbbi szemétszállítási napon nem szállították el a jelöletlen zsákokban kihelyezett szemetet. Üdülöterület, ahol a legtöbben nem állandóan tartózkodnak. Ilyen területen hogyan várhatják el, hogy kukákban helyezzük ki a szemetünket? Vagy maradjon kint az utcán akár hetekre, hónapokra a kuka?

Zsákos formában kizárólag a cég saját zsákját szállítják el. Van-e joga szolgáltatónak megszabni, hogy az ö logojukkal ellátott (ráadásul rossz minöségü)zsákot kötelezö megvásárolnom? A kifizetett elszállítási mennyiség után nem lennének kötelesek díjmentesen biztosítani a zsákot?

C I N I # 2015.07.16. 13:01

Tisztelt Sennen50!

A törvény és a helyi önkormányzati rendelet is ingatlanonként/háztartásonként rendelkezik a hulladékszállítási díjfizetésről.

Tehát akinek több ingatlana van, az valamennyi ingatlana után köteles fizetni.

Ha két ingatlana van (lakás + üdülő), valóban egyszerre nem tartózkodik két helyen, de ott tartózkodhat más (bérlő), illetve időben eltérhet a tartózkodás. Pl: hétvégente használja a kiskertjét, üdülőjét stb.

Ha két ingatlant használ, akkor kettő helyen kell fizetni.

Amennyiben pl: nyáron kint laknak a nyaralóban, akkor a lakásra kérni lehet a szolgáltatás szüneteltetését.

Ha csak hétvégente tartózkodnak a nyaralóban, vagy csak esténként járnak ki kertészkedni, akkor bizony mindkét ingatlan használat alatt áll, tehát a két ingatlan utáni díjfizetés követelése jogszerű a szolgáltatótól.

Egyébként bárhol legyen is az ember, biztos, hogy szemetel...

C I N I # 2015.07.16. 12:56

Tisztelt Feketeiren!

A lakosság és a gazdasági egységek, vállalkozások, intézmények számára a települési szilárd (kommunális) hulladék szállítása kötelező.

Vélelmezem, hogy a különböző anyagfajtákra (papír, fém stb.) van más vállalkozókkal a szállítási szerződése, de ez nem mentesíti a cégét a "háztartási" hulladék elszállításának igénybevételétől és a díj megfizetésétől, illetve nem váltja ki azt. (Még akkor sem, ha "nincs" szemete.)

Nem szükséges a szolgáltatást írásba foglalni, a helyi önkormányzati rendelet kötelező erejénél fogva a szerződéses jogviszony létrejött az Ön cége és a hulladékszállító közszolgáltató között.

A tartozást adók módjára hajtja be a NAV.

Ekképpen a díjfizetés alól nincs mentesülés.

muvesz50 # 2015.06.27. 10:59

Köszönöm szépen a tanácsot. Máris utána nézek.

muvesz50 # 2015.06.27. 10:59

Köszönöm szépen a tanácsot. Máris utána nézek.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.06.15. 22:53

Kedves Sennen50! A lakóhelyed szerinti önkormányzat vonatkozó rendeletében lehet találsz rá lehetőséged. Elsősorban abban nézz utána.

sennen50 # 2015.06.15. 22:38

Szeretném megkérdezni, hogy ha van egy lakásom és egy pici nyaralóm is, akkor miért kell mindkét helyen egy csomó szemétpénzt kifizetnem ? Hisz nem lehetek egyszerre két helyen. Nincs-e arra valamiféle kiskapu, hogy ősztől tavaszig a lakásomon, tavasztól őszig a nyaralómban fizessem a szemetet ? Ugyanis így lakom. Ősztől tavaszik a lakásomban, tavasztól őszig a nyaralóban. Régen volt ilyen. Vajon hol lehetne utána járni, hogy még mindig el lehet-e intézni ezt valahogyan ?
köszönöm előre is a választ.

feketeiren # 2015.06.11. 09:25

Egy kis segítségre lenne szükségem. Nem tudom mit kellene tennem ebben a helyzetben.
Kft szemétszállításáról van szó, vannak különböző szerződéseink a különböző hulladékok elszállítására, de egyik sem a helyi szemétszállító céggel, mert ezek már elég régi és működő szerződések, ők pedig csak nem régen kezdtek el itt dolgozni.
Az ún. háztartási hulladékot is elviszi tőlünk az egyik cég, meg is fizetjük a díját, engedélye is van rá, ezt természetesen nyilvántartjuk.
Az új szemétszállító pedig erőszakosan kiküldözgeti először a szerződését, majd amikor arra nem reagálok, a számláját. Amikor visszaküldöm, hogy nem állunk szerződéses viszonyban, mert mással van szerződésünk hivatkozik a törvényre, és továbbra is küldözgeti a számlákat. Van 2 olyan ingatlanunk, ami üdülőövezetben van, senki nem használja az ingatlanokat, tehát szemét sincs, azok is a Kft tulajdonában vannak.
Véleményem szerint ha kiterjesztenénk a szerződést ezekre az ingatlanokra is, és én visszaküldözgetném a számlákat folyamatosan azzal az indokkal hogy mással van szerződésünk, egyszer csak leállnának.
Vagy van erre más lehetőség is? Mennyire jogos a számlázásuk ebben az esetben?

t.adrienn1989 # 2015.05.19. 14:46

Tisztelt Fórumozók!

Egy kis segítséget kérnék azzal kapcsolatban, hogy ha valaki tartózkodási helyre van bejelentve, tőle is szedhetnek szemétszállítási díjat? Az illető igazából az állandó lakcímén tartózkodik, munkahely miatt kellett csak tartózkodásit létesíteni neki.

Üdv: Adri

400volt # 2015.04.14. 22:30

Tisztelt Fórumozók!

Én azon kevesek közé tartozom, aki szeretne kommunális adót (szemétdíjat) fizetni.
Az ingatlan azonban nem lakóház, és külterületi (zártkert övezetben van). Pontosan : Idéglenes tartózkodásra alkalmas Gazdasági épület, rendelkezik használatbavételi engedéllyel és az egyéni vállalkozásomnak is bejegyzett telephelye. Mégse kaptam erre az ingatlanra szemétdíjat, pedig szerintem ez törvénysértő.
Az ingatlant közúton meg lehet közelíteni, de ez a közút rossz minőségű sáros földút. Az Önkormányzat mindent elkövet, hogy ez ilyen is maradjon.
Gondoltam jelentkezek magamtól a helyi szemetes cégnél, hogy be szeretném tartani a törvényt ezért kössünk szerződést, ha pedig a rossz úton tengelyig elsüllyednek a sárban reklamáljon a szemetes cég is az Önkormányzatnál, hogy nem tudja a kötelező szolgáltatást teljesíteni... Szeretném tudni, hogy köteles-e a szolgáltató itt is szerződni, és ugyan úgy elszállítani a szemetet, mint egy lakóházból???

gyorgye # 2015.02.11. 12:02

Ha egy háznál nem laknak,és sohasem visznek el onnan szemetet,akkor milyen jogon szedne be pénzt bárkitől is.Ez jogtalan haszon szerzés etikátlan,és szabálytalan.

gyorgye # 2015.02.11. 11:59

Én azt nem értem hogy miért kell nekem egy olyan szolgáltatásért fizetni amit nem veszek igénybe!Ez nem nevezhető jogtalan haszon szerzésnek.

Rita10 # 2014.12.04. 09:55

Az a baj, hogy már két kukalopás is volt, meg többről is hallottam az utcában, és 6-7e ft egy kuka, hetente nincs erre ennyi pénzem... Tanácstalan vagyok, mert ha csak kukában kötelesek elvinni, az nekem drága mulatság.

monalisa1 # 2014.12.03. 09:19

Csak a szolgáltatótól külön vásárolt zsákot kötelesek a kuka mellől elvinni.