Fórum segítségkérés régebbi elöl     új hozzászólás


Kötelezö - e a szemétszállitás???

rolvisa # e-mail 2014.01.20. 01:36

A mi lakóhelyünkön is mindenki egyformán fizet. Az egyedül álló ugyanannyit, mint a 6-7 tagú család. Ezt bizony szabályozni kellene.

szuzanna # e-mail 2013.12.07. 15:07

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Apósom 24 éve halott ekkor a családiházuk 1/4részét a férjem örökölte földhivatalilag is.
Anyósom is kb 15 éve halott de az ő 1/4 része földhivatalilag még mindig nincs a közben elhunyt férjem nevén,mivel az özvegy sógórnőm nem rendezte a közjegyzői díjat.
A földhivatal szerint a házon több tulaj is szerepel 1/8 a ránkeső rész.

Ebben a házban lakik a sógórnőm kb 20 éve,állandó adósságban ő nyugdíjas.
Kaptunk a kiskőrösi költségvetéstől kukadíj elmaradási felszólítást a Báthory útca 12.számú ház ingatlanra amelyben a sógórnőm lakik 20 éve.
idézem : Hulladékszéllítási díjfizetési kötelezettségének Kiskőrös Báthory út.12.sz. alatti ingatlanának vonatkozásában nem tett eleget. Felszólítjuk 2013. október 10-én lejárt határidejű tartozás rendezésére.............követelésünk össz: 44705ft.
A levél végén....A kiszámlázott hulladélszállítási díj tartalmazza az ingatlannál használt vagy vélelmezett hulladékgyűjtő edény ürítésén felül a város területén létesített szelektív hulladékgyűjtő szigetekről történő szállítási költséget, az évenkénti lomtalanítás, és a hulladékudvar üzemeltetési költségét is.
Énnekem ehhez az ingatlanhoz nincs és nem is volt a költségvetéssel szerződésem.
Felszólítási levelet sem kaptam .Én ebbe az udvarba 20 éve nem voltam és be sem engednének,a sógórnőm lakik itt akivel nem vagyok beszélőviszonyban.
Ílyen esetben nem lehetne hogy a NAV letílltsa a sógórnőm nyugdíjábol a kukatartozását?
Mit tehetek ebben az esetben alig tudom én is a vállalkozásomat fenntartani,64.000 0 havi járulékom,a 24 éves beteges fiam állásnélküli.Én nem tudom mások adósságát is kifizetni.
Már fizetek 2 db kuka után : 1.lakásomnál az Árpád
2.vállalkozásomnál a Petőfi tér
Remélem ez csak egy rossz vicc!!!
Kérem segítsen!!!!

Csutkababa # e-mail 2013.11.15. 10:01

Már én kötöttem velük az én nevemre új szerződést,akkor derült ki, hogy még a régi bérlő nevén van, aki nem mondta le, tehát azt már gondolom törölték, hiszen egy ingatlanon csak egy szemétdíjat kérhetnek.

monalisa1 #   2013.11.14. 23:54

Nemigen szoktak hagyni több százezer forintos kifizetetlen számlát, azt perre kellett volna már vinniük. Kénytelenek lesznek felkutatni a számla birtokosát és megpróbálni rajta bevasalni a tartozást.

Akár lakás akár cs.ház a szemetes heti x gyakorisággal "rendelkezésre áll", tehát ha aktuálisan nem is laknak ott alapdíjat stb. mindenképp fizetni kell - ha másnak nem a tulajdonosnak.

Zárják le az ingatlanhoz tartozó számlát - és lásd az első bekezdés -, veled pedig kössenek újat a másodikra is figyelemmel.

Csutkababa # e-mail 2013.11.13. 18:43

Kedves Fórumtársak,

szeretnék tanácsot kérni a problémám a következő. Vásároltunk egy lakást, ahol mi sosem laktunk, bejelentkezve sem voltunk, mert volt egy másik lakásunk. A lakásba albérlők költöztek, akik szerződést kötöttek a hulladék szállító céggel ( FKF). Egy darabi fizették a díjat, majd amikor kiköltöztek, én kértem őket, hogy mondják fel a szemétszállítási szerződést a céggel. Én már utólag tudom, hogy utána kellett volna néznem, hogy ezt tényleg megtette-e, mert most bő 2 év után ,amikor mi költöztünk ebbe a lakásba, derült, ki, hogy még mindig a volt albérlő nevén van a szerződés, ami persze csak halmozódott hónapról hónapra a kamatokkal együtt. Miután még mai napig is a mi címünkre küldik a nekik címzett levelet , egyet kíváncsiságomban felbontottam ,amiből kiderült, hogy már több százezres a tartozása.Mivel mi ezalatt a 2 év alatt sem laktunk ez a téma teljesen feledésbe merült számunkra...Az lenne a kérdésem, hogy nekem ki kell -e fizetnem az albérlő teljes tartozását, vagy ha tudom bizonyítani, hogy mettől meddig lakott ott és vele voltak szerződésben, akkor a rá eső részt neki kell vállalni, a többit pedig mint tulaj, nekem, akkor is ha senki nem tartózkodott a lakásban. Illetve mi van akkor, ha csak tartózkodási helyként van bejelentve valaki? Elég hosszúra sikerült, de remélem tud valaki segíteni! Köszönöm szépen

szafika # e-mail 2013.09.16. 01:13

H mi volt rákosi idejében ? hálistennek volt szerencsém nem megtapasztalni ! de ma van olyan , h közterületfelügyelő , aki fényképez , bírságol , büntet ! és a fene tudja , mi minden tartozik a listára , amit figyel , amiért bírságot szabnak ki .

matthiasi # e-mail 2013.09.15. 16:32

a megbízatásodat még anno Szálasi írta alá.

Meg a jóságos Rákosi Mátyás

matthiasi # e-mail 2013.09.15. 16:30

A szemétszállítás egyébként kötelező !!

matthiasi # e-mail 2013.09.15. 16:30

megy a csevely valami utca felelősről. Hát nem vagytok 35 évvel lemaradva , Tény régen még a pártállamban, de még az előtt is volt un. házbizalmi , lakótömb bizalmi.
A figyelésen kivűl feladatuk volt pl. a bejelentketzéskor a bejelentő lapok aláírása, na meg a regisztráció.

Figyelt a a jóságos párt mindenre, így erre is !!

Azok voltak a párt kihelyezett szemei.

luck-666 # e-mail 2013.09.15. 14:33

bocs,nálam lemaradt a "?",
de ha végig olvastad,én sem állítottam,hogy van ilyen,sőt még nem is hallottam

Az intelligenciának roppant kínos tulajdonsága, hogy nehéz leplezni...

groszfater@gmail.com # e-mail 2013.09.15. 14:11

"vagy utcafelelőstől"

  • létezik ilyen titulus,

Persze-hogy létezik, hiszen már ketten is állítjátok,
van ilyen.
A Hivatal betöltéséhez nincs is szükség másra mint
rokkant-nyugdíjasnak kell lenni és kerekesszékkel
közlekedni.
Munkaköri leírása is van, szemeteszsák árusítása és
anyagi jog következményekkel járó igazolások kiállítása.

monalisa1 #   2013.09.15. 12:17

szanysag@freemail.hu

Amennyiben társasházban vásároltál lakást javaslom próbáld felvenni a kapcsolatot MajorDomus fórumtárssal - e-mail címét az valamelyik "ingatlanügyek" topicban megtalálod, ő többszáz lakás főállású közös képviselője., bizonyára kellő ismerettel rendelkezik rendhagyó szemétdíj fizetési dolgokkal.

luck-666 # e-mail 2013.09.15. 11:21

"vagy utcafelelőstől"
-létezik ilyen titulus,

  • bár lehet nálunk is van ilyen,aki mindenkiről tudja,hogy milyen újságot járat,melyik párttal,szervezettel szimpatizál,jár-e templomba,de ő "büszke polgári körös"-nek vallja magát

Az intelligenciának roppant kínos tulajdonsága, hogy nehéz leplezni...

luck-666 # e-mail 2013.09.15. 11:14

az önkormányzati rendeletet kell megnézni,hogy ott mit és hogyan szabályoznak,nálunk pl. lehet zsákot venni,aminek az ára tartalmazza az elszállítást,annak aki csak ritkán tartózkodik a házában,de társasházban ez nem lehetséges

Az intelligenciának roppant kínos tulajdonsága, hogy nehéz leplezni...

groszfater@gmail.com # e-mail 2013.09.15. 10:18

/vagy utcafelelőstől beszereznél egy igazolást
valószínű ahol laksz ezt a tisztséget te töltöd be,
a megbízatásodat még anno Szálasi írta alá...

monalisa1 #   2013.09.14. 12:16

Az egy dolog hogy te külföldön laksz, a másik hogy őket jogszabály kötelezi a szemétszállításra mint szolgáltatásra havi/heti x gyakorisággal., a rendelkezésre állásért egy bizonyos alapdíjat mindenképp fizetni kell.

Jó lenne ha a közös képviselőtől és/vagy utcafelelőstől beszereznél egy igazolást miszerint a lakást a tartós távollétedben senki sem lakja - és ezt csatold a válaszlevélhez, kérve ennek alapján a csökkentett díj megállapítását.

Jelezd hogy a kiküldött csekket nem fizeted be, ellenben várod a módosított összegű mielőbbi megküldését.

monalisa1 #   2013.06.12. 12:05

Szerződéskötéskor két űrtartalmű edény közt választhat az ingatlan tulajdonosa, aztán annak alapján a továbbiakban.

érdeklődő15 # e-mail 2013.06.12. 10:18

Kedves Zöldövezeti11!
Köszönöm a hozzászólást! A kódos (vagy chipes) kukáról már én is hallottam. Remélem, találunk valami jobb megoldást a mostani lehetetlen helyzet helyett.

efi99 # e-mail 2013.06.11. 19:15

Úgy látszik jó ötlet volt államosítani...

Zöldövezeti11 # e-mail 2013.06.11. 18:59

érdeklődő15 !

Szar mohó önkormányzatotok van. !
Le kell váltani őket !
Jobb önkormányzatoknál úgy van , hogy a szemétszállítás természetesen kötelező, de fizetni csak annyit kell amennyit elszállítanak.
Van egy kukád, azon egy vonalkód, azzal azonosítanak. Ma már minden szar cigarettás dobozra, vagy csokira is fellehet tenni ezt a kódot.
Havi egyszeri kirakást mindenképpen fizetni kell, de a másik hármat csak akkor ha igénybe veszed a szolgáltatást.

Így csinálják Kisújszálláson meg sok más helyen.
Viszont vannak mohó önkormányzatok, ahol mindenféle álproblémákkal elvetik az ilyen megoldásokat.

Viszont papolnak a környezettudatos szemléletről.

érdeklődő15 # e-mail 2013.06.11. 08:30

Jó napot mindenkinek!
Nálunk az önkormányzat új szerződést kötött a szemétszállításról, de a lakosokat nem kérdezte meg. Csak kiküldték a papírt, hogy írjuk alá. Hiába nem küldtük vissza, már jött a csekk is.
Azt szeretném tudni, hogy miért nincs jogunk beleszólni, hogy hova és mennyit fizetünk?! Eddig 15.500 Ft kommunális adót fizettünk, amiben benne volt a szemétdíj is. Most a kommunális adót levitték 5.000 Ft-ra, de az éves szemétdíj 23.088 Ft + ÁFA.
A másik nagyon fontos kérdés, hogy miért nem veszik figyelembe azt, hogy egy háztartásban hány ember lakik? Van, ahol csak egy egyedülálló kisnyugdíjas él,aki talán havonta-kéthavonta egyszer rakja ki a kukát, és van természetesen 4-5-6 tagú család is. Miért nem lehet családokra lebontani a díjat? Ez így abszolút igazságtalan.
Félreértés ne essék, én nem a szolgáltatási díj fizetése ellen vagyok, csak az arányokat tartom igazságtalannak, és azt, hogy a fejünk felett döntöttek. Lehet valahol megtámadni a döntést?

world # e-mail 2013.02.20. 20:23

Én nem kértek tőlük semmilyen egyedi szemészszállítási módot. Nem kértem, hogy máskor vigyék el tőle.

Amiket javasoltam, vagy el tudtam volna képzelni.

  • kevesebb alakalommal viszik el tőlem a szemetet, de akkor egy teljes nagykukányit. Tudom ezt nehéz követni
  • van kukazsákuk, amibe a többletet ki lehet tenni. Ennek árába benne van a szállítás is. A szolgáltatás árának megfelelő mennyiségű zsákot adnak, és csak abba téve viszik el tőlem. Így már véletlen se tudok többet kitenni, mint ami a szolgáltatásban benne van. De ha nem teszem ki a szemetet, akkor is ki lesz fizetve az árát. Így tudom másként ütemezni.
  • azt mondják, hogy húzzam ki a szomszéd sarokra egy másik napon,és onnan elviszik (bár nem hiszem, hogy pont nálunk lenne a határ)

Saját kapum elé nem tenném a szemetet (bár ki tudja). Fognám és elvinném nekik a kapujukba. Tessék tovább vinni.
De ugye az egyszerűbb mód az lenne, hogy fogom és apránként a köztéri szállításukkal vitetem el azt, amit másként nem tudom elvitetni velük.

De tényleg érdekelne, hogy valamilyen módon rávehetem -e a szolgáltatót, hogy elvigye a szemetet. Hajlandó vagyok fizetni (meg tudom miért is kell), csak nem szeretnék a szemétben úszni.

monalisa1 #   2013.02.13. 12:05

Ha majd az elszállított szemét súlya alapján a fizetnivaló és nem az edény űrtartalma szerint - ami lehet tele vagy akár csak félig -, az igazság akkor jön el. (Technikailag megoldható lenne.)

Nem valószínű hogy a szemétszállítás kialakult rendjén egyéni ok miatt változtatnának.

Ha a kapud elé szemetelsz megbírságolhatnak, egyben véleményeznek is...

-----
  • laikus hozzászóló
world # e-mail 2013.02.12. 19:58

Sziasztok!
Már évek óta megy a vita köztem és a szemétszállító közt.
Többször belefogtam, de nem volt rá időm végigvinni.

A problémám az, hogy a szemétszállítás nálunk hétfőn van, és bizonyos okok miatt ebben az időpontban nem tudom kihelyezni a kukát.
Ez nem is lenne baj, mert novemberben ürített utoljára a kukámat, és még fér bele.
A problémám az, hogy ezt azért tudom csinálni, mert nagy kukám van.
Szerettem volna csökkenteni a díjamat, viszont azt mondták, akkor tegyek ki kis kukát.
Ezzel az a baj, hogy attól még nem tudom sűrűbben kitenni a tárolóedényt, max. azt érem el, belefulladok a szemétbe.
Próbáltam egyezkedni, mert nem a díj alól akarok kibújni, de nem sikerült. Javasoltam még azt is hogy az általuk kiállított zsákot adjanak (ez szolgál a többlet hulladék elszállítására, amibe a szállítás is benne van), és akkor tőlem csak ebből vigyék el. Így ha 2 hónapig nem ürítek, akkor is egyben el tudom küldeni a hulladékot.

Nem sikerült semmi.
Tehát nem kibújni akarok a szolgáltatás alól, de lehet –e kötelezni a szolgáltatót, hogy más ütemezésben (nem más napon), de elszállítsa a hulladékomat?
Ha nem, akkor megtehetem –e, hogy fogom és mondjuk 1-2 havonta leborítom nekik a kapuba a szemetet, hogy itt van: vigyétek el?
Vagy gondoltam arra, hogy fogom és a köztéri gyűjtőbe teszem azt a hulladékot amit más módon elszállítani nem hajlandóak.

Segítségeteket előre is köszönöm.

monalisa1 #   2013.02.05. 21:35

Már miért a szolgáltató lenne a hunyó?!