Kötelezö - e a szemétszállitás???


monalisa1 # 2011.01.21. 15:50

Laikus hozzászólóként: a beköltözés időpontjáig, de legtovább csak 5 évig, vissza fogják számítani az elmaradt havi szemétdíjat + kamat, valamint kiszabnak x Ft összegű bírságot, de nem valószínű hogy "elmennek" a maximális 200 ezer forint büntetésig.

A szemétdíjat és az összeg utáni késedelmi kamatot ha tudja fizesse be egyösszegű készpénzben, a büntetés megfizetésére kérjen részletfizetést.

Külön: bizonyos szándékosság vélelmezhető, mert mindenki tudja, hogy szemétdíjat fizetni kell. Ezen kívül mit csínált hónapról hónapra a keletkezett háziszemetével?!

Legjobb lenne ha mielőbb bemenne személyen, mert a kiszabásra kerülő büntetési összeget utóbb nemigen lesz mód csökkentetni, így meg talán valamelyest mégis.

kispeter68 # 2011.01.21. 00:17

Tisztelt szakértők!

Egy nagyon kedves ismerősömnek szeretnék segítséget kérni hulladékgazdálkodási bírság kiszabásának értelmezése ügyében.
Kizárólag tényekkel tudok szolgálni, az ok-okozatot a mulasztás körülményeit nem ismerem, de ezek nélkül is biztosan van konkrét megoldás a kérdésre. Végigböngésztem az ide vonatkozó törvényeket, de valahogy mégsem egyértelmű számomra a bírság megállapításának mértéke. Kérem segítsenek.

A probléma a következő: A szóban forgó magánszemély szabálysértést követ el, mert nem tett eleget a nyilvántartásba vételi kötelezettségének, azaz lakhelyét nem regisztráltatta a szemétszállítási vállalatnál a költözéskor, és így több éve nem számláznak neki szolgáltatás díjat, holott ezt kötelező lenne fizetni.
Ezt a kötelességét szeretné most pótolni. A 271/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet értelmében az adatszolgáltatás elmulasztása miatt bírságot köteles fizetni. http://jno.hu/…1_2001KR.pdf

A fent említett Korm. rendelet 2.§(5) kimondja, hogy
"A hulladékokkal kapcsolatos tájékoztatási, adatszolgáltatási és nyilvántartási, illetve nyilvántartásba vételi
(bejelentkezési) kötelezettségek, továbbá az egyedi hulladékgazdálkodási terv készítése kötelezettségének elmulasztása esetén alapbírság, szorzószám megállapítása nélkül az illetékes környezetvédelmi hatóság a bírságot 200 000 Ft-ban állapítja meg.
A hulladékokkal kapcsolatos tájékoztatási, adatszolgáltatási és nyilvántartási, illetve nyilvántartásba vételi (bejelentkezési) kötelezettségeknek a jogszabályokban meghatározottaknak nem megfelelo teljesítése esetén a bírságot az illetékes környezetvédelmi hatóság legfeljebb 200 000 Ft-ban állapíthatja meg.
”"

Az lenne a kérdésem, hogy összesen mennyi bírságra számíthat? Hány évre nyúlnak vissza ha az idő tényező is számít? Az elszállított hulladék tömegének van-e szerepe, ha nem haladja meg az átlagos háztartási mennyiséget?
Az említett alapdíjnak a maximumát azaz 200e Ft-ot fogják-e kiszabni? Esetleg még ezen felül visszamenőlegesen plusz díjat, késedelmi kamatot, stb. kell-e fizetnie a Korm. rendelet mellékletében említett B=AxMxS képlet vagy bármelyik más jogszabály alapján?

Válaszukat előre is köszönöm.
Péter.

Boxos # 2011.01.14. 12:38

bocs 12004 ft. a helyes

Boxos # 2011.01.14. 12:37

Szép napot mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy Siófokon üdülő övezetben, nyaraló tulajként, számláz a ZÖLDFOK szemét díjat heti 2 alkalommal 1 db kuka ürítésre. Pontosan az elszámolási időszakra: számlázott időszak: 07.01-10.30
szolgáltatás megnev.Ürítési díj 110 lit edény
mennyiség 31.0 db.
egységár 309,76 (áfa nélkül)!
végösszeg: 1204 ÁFÁval

Éves szintez ez több mint 20.000,- ft. nyaralókéntáprilistól októberig.
Írtam nekik, hogy a kibocsátott számlát fiktívnek tekintem, mert a valóságban nem ürítenek csak a harmadát, nincs mögötte valós teljesítés. Módosítsák a számlát a valós teljesítés alapján, és kifizetem.
kérdésem az, hogy hová forduljak panasszal, esetleg keresettel.

tandor # 2010.12.03. 19:12

Mi van akkor ha az időben kirakott szemetet nem viszik el?
Még 2003 ban az önkormányzat kivette a szemétszállítási díjat az adóból. Én erről nem értesültem nem fizettem be a meg nem kapott csekket, ezért a balatoni nyaralómnál nem vitték el a kirakott szemetet. Miután éjjel történik a szemétszállítás, így nem voltam elég gyors, hogy elkapjam a kukásokat. A szomszédomtól megtudtam, hogy aki fizetett az kapott egy bilétát és az autók cím szerint járnak, ezért nem álltak meg.
Hétvégén nincsen hivatal, de a vegyes boltban azt az ötletet adták, hogy vegyek "feliratos" extra zsákot ami a szemetes cégé.
Bevált. innentől elvitték a szemetet.
Aztán néhány év múlva jött egy vastag számla, hogy fizessem ki a kötelező szemétszállítást.
Egyrészt amig nem extra zsákba tettem a szemetet addig hazavittem még a zöld hulladékot is utánfutóval kellett elszállítani.
Természetesen megírtam a cégnek.többször is, részletesen elmagyarázva, hogy ha nincs szolgáltatás akkor nem jár pénz, amikor a fizetős zsákban vitték el akkor meg ki volt fizetve a szolgáltatás.
Úgy válaszoltak mintha nem is írtam volna.
Ezzel egyébként nem került kevesebbe a szemét elszállítása.
Mi a megoldás?

nagycuki # 2010.11.17. 09:16

Igazából a kérdésemre nem kaptam választ, tehát, hogy ha egy házszámhoz tartozik két kuka, mert anno szükség volt, rá de időközben az egyik kuka teljesen feleslegesé vált, akkor nincs lehetőségem az egyik szemétszállítási díj lemondására? Minek fizessek ha nem veszem igénybe a szolgáltatást csak 1 kukára?

SolnesM # 2010.11.16. 16:18

végrehajtó1 !
Ez is egy megoldás, de ez azért drágább mint amit írtam.
Én egyébként a demszki eszén túljárok. 3 háztartáshoz van egy kuka. Igaz néha tömöríteni kell, a mi roppant egyszerű : rá kell állni. Maga a kuka kúpos, így abban szemét nem maradhat.
Szerény méréseim szerint általában 6 fő termel annyi szemetet, ami belefér egy 110 literes kukába. Ma a fővárosba a háztartások zöme ennél kisebb létszámú. Így a legtöbb háztartás a "levegőt" viteti el.
Mint írtam megoldás van, csak hát ezek a szemét cégek a legszemetebbek.
kell nekik az extraprofit !!

SolnesM # 2010.11.16. 16:09

Bizony ezek a szemétszállító cégek elég lenyúlósak, vagy hogy másképpen fogalmazzak szemétcégek !! Szemetek.
De nincs mindenütt így !
Van egy alföldi kis város, ahol a követekező a megoldás :
Szemetet elviteteni mindenkinek kötelező. De csak annyit amennyit termel.
A megoldás nagyon eccerű: minden kuka kap egy vonalkodot - ma már nem kuntsz, amikor egy cigarettás dobozra ill. egy akár 120 ft -os bármely árúra rá lehet vinni és ez alapján fizet a vevő.
Tehát : a kukán rajta a vonalkód és ahányszor kiteszi az illető annyiszor fizet. Természetesen egyszer mindenképen kell fizetni. Az ott 1000ft és ezért egy kukát el is visznek havonta. A többi kukáért esetenként kell 600 ft -ot fizetni.
Így a max. 4 x i szállítás 1000 + 3 x 600 ft = 2800ft /hó. A minimum mint írtam 1000 ft. E két összeg között ingadozik a fizetendő számla.
Persze a legtöbb cégnek az az előnyös ha mindenki a maximumot fizeti. és ezért mellé beszélnek , csúsztatnak, hazudnak.
Jó üzlet nekik a szemét biznisz.
Így volt ezzel az híres akasztani való demszki és csapata is.
A píz kellett nekik is !!

végrehajtó1 # 2010.11.16. 16:03

Külföldön ez úgy működik, hogy amikor viszik a szemetet akkor lemérik a kuka súlyát és arról állítanak ki számlát a fogyasztónak…

na ne:)

nagycuki # 2010.11.16. 15:39

Üdvözlet!

Én ma szembesültem azzal a problémával, hogy Üllőn, ahol élek-Saubermacher a szemétszállító megbízott cég- háztartásonként van kötelezően a díj kiróva. Mivel egy helyrajzi számon itt két különálló ingatlan létesíthető, így 2 db kuka után fizettünk eddig. Édesanyám és én a családommal lakjuk a két ingatlant. Nemrégiben mód nyílt a szelektív hullladék elszállítására, külön zsákban, így az egyik kuka feleslegessé vált, mivel egyáltalán nem telik meg. Megpróbáltam ma lemondani fent nevezett cégnél, de közölték, hogy sajnos nem lehet, még ha tök üresen álldogál az egyik kuka, akkor sem. Ilyenkor mit tehetek? Önkormányzatos ügyintéző közölte, hogy beszéljem meg a szállító céggel. Jó mi? Akkor ültessek bele muskátlit? Kérem segítsenek, szép napot:nagycuki

monalisa1 # 2010.04.15. 13:41

Minden szép ha a vége jó.

szabi99 # 2010.04.15. 13:35

Azt, hogy a lakosság nevében a megkérdezésük nélkül szerződik az önkormányzat én is hülyeségnek tartom. Főleg úgy, hogy a környező településeken egy héten 2x viszik a szemetet 2x ekkora a kuka és mondanom sem kell, hogy a havidíj pedig a töredéke... Szóval nem tudom itt miért van így...

Tegnap felhívtam a Remondist. Elmeséltem nekik, hogy semmi szemetet nem termelnek, stb... Erre a nő azt mondta, hogy "olyan nincs! ahol laknak ott van szemét." Mondom jólvan, te biztosan jobban tudod...

Ma pedig az önkormányzatnál nagyon segítőkészek voltak. Azt mondták, hogy nem csak a nagyszüleim az egyetlenek akiknek ilyen problémájuk van. Elvileg a Remondis nem is hajthatja be a pénzt csak az illetékes önkormányzat. Ők viszont állításuk szerint nem fogják! Felvettek egy jegyzőkönyvet az esetről és továbbítják a szemétszállító társaságnak, hogy hagyják békén őket. Remélem így is lesz!!!

matthiasi # 2010.04.15. 13:19

Qrvaország ez…

Hát az, de kell tenni,hogy ne legyen. X kell a jó helyre.

Egyébként gyönyörű, metróépítő székefővárosunknál is ez a gyakorlat hetente kötelező 110 liter szemét szállítást fizetni.
Függellen attól termelt é annyit a pógár , akarom mondani az alattvaló vagy sem.
De van ez máskép is. lehet máskép 8na nem a politika ) hanem ez a szemét száálítás.
Pl. egy vidéki kisvárosban a gyakorlat a következő :
kötelező mindenkinek a 110 litres kuka. Ezen van egy vonalkód.

pógár annyiszor fizet ahányszor kiteszi a kukát.
Egyszer midenképen, az az alapdíj. De ha nem tellik meg (szabin van, szelektíve gyűjt stb.) , nem rakja ki és nem is fizet.
Tehát fizet egyszer kötelezően aztán meg annyiszor ahányszor igénybe veszi a "szolgáltatást ".
Vonalkóddal minden megoldaható - csak akarni kell. A demszki bandának persze nem ez az érdeke.

Kenderice # 2010.04.14. 15:02

LOL!
Persze a nyolcas az zárójel lett volna...:D

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.14. 10:28

Azért egy 2x2x2 méteres kuka már nem semmi.

Kenderice # 2010.04.13. 23:19

Valamelyik nap én is a szemétgyűjtésen gondolkodtam. Nálunk a saubermacher céggel kötött szerződést az önkormányzat (már ez is vicc, hogy a nevemben szerződnek).
Az elszámolás az ürítések száma szerint történik. Ez idáig rendben is van.
Ha nem teszem ki minden 7en a kukát 8110 literes van meghatározva), mert nem gyűlik össze annyi szemét, akkor is kiszámlázzák az ürítést. Mire föl? Így próbálnak segíteni, hogy környezettudatosan éljünk?
Az én családom pl. mindíg megnézi, hogy mit és hol vásárol. Kerüljük a le nem (vagy nagyon lassan) bomló csomagolóanyagokat, minél kevesebb szemetet termelünk.
Van értelme az elszállítást tekintve? NINCS! ugyanúgy kell fizetni minden negyedévben. Légy környezettudatos...
Persze ha átalány lenne, nem ürítésenként fizetnénk, akkor megérteném a dolgot, de az árat Ft/ürítés-ként szabják meg.
Gyakorlatilag az önkormányzat asszisztál ahhoz, hogy el nem végzett szolgáltatásért fizessek egy magáncégnek.
Qrvaország ez...
Ötletem lenne, mondjuk úgy valahogy, ahogy a külföldre kivitt kedvtelésből tartott állatoknál van; a chip-es módszer.
Kuka fedelébe chipet, az autóra leolvasót és ha kint van a gyűjtőedény, akkor a beborításkor a gép leolvassa és tárolja, hogy volt ürítés. Ha meg nincs kint a kuka, nem tudja leolvasni.
Egyszerű, de sosem lesz bevezetve, mert akkor nagyon megcsappanna a jövedelmük a szemétszállító cégeknek...

szabi99 # 2010.04.13. 21:05

Köszönöm a gyors választ! Holnap fel is keresem az önkormányzatot és a végére járok!

Tisztelettel!

monalisa1 # 2010.04.13. 16:34

A helyi rendelet bizonyára mentességet ad a 65 életévét már betöltő mindkét házastárs esetében, továbbá feltétel lehet még a jelenlegi 28.500 Ft nyugdjminimum kétszerese/fő alatti jövedelemhatár.

Tessék elolvasni ama "szemétrendeletet" mely bizonyára megtalálható a helyi önkormányzat honlapján is.

Ami az időközben felgyülemlett 100 ezer forint tartozást illeti, méltányossági kérelmet kell írni az egészbeni - részbeni elengedésre. (A részbeni elengedés esetén csekkeket kell kérni a törleszthetésre.)

Végső soron a a nyugdíjból le is vonhatják.

Ami a szemét sújra mérését illeti ahhoz másféle kukaedények és másféle kukaautók kellenek - ez mind egyszeri nagyösszegű költség a szolgáltató(k)nak, vagyis egyenlőre még a csóró Mo-on vagyunk...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Dr.Attika # 2010.04.13. 14:45

A szemétszállításra vonatkozó szerződést kötelező megkötni. Meg kell nézni a helyi erre vonatkozó rendeletet. Biztosan van vali minimális díj, vagy esetleg mentesség. Általában a kis "szemétfogyasztás" estén zsákokat szoktak adni, lényegesen kevesebb díjszabással.

szabi99 # 2010.04.13. 14:34

Segítséget szeretnék kérni a következőben. A nagyszüleim kertesházban élnek. 70 évesek. Gyakorlatilag semmi szemetet nem termelnek. A helyi szemétszállító társaság a Remondis mégis minden hónapban küldi a felszólítást hogy fizessék be a szolgáltatás díját. Hozzá kell tenni, hogy kukájuk sincs, ugyanis amikor hozták volna ők nem vették át, mivel nincs rá szükségük.
A héten kaptak egy felszólítást közel 100.000.-ról. Már leveleztek, telefonnáltak velük, de semmi megállapodásra nem jutottak. Azt mondták, ha nem használják a szolgáltatást akkor is ki kell fizetni!
Külföldön ez úgy működik, hogy amikor viszik a szemetet akkor lemérik a kuka súlyát és arról állítanak ki számlát a fogyasztónak...

Szóval létezik valamilyen megoldás erre a helyzetre? Akkor is fizetni kell ha nem használják?

Előre is köszönöm!

bomarley # 2010.02.03. 09:55

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben!

Társasházban élek, ahol a szemétszállítási díj az adott lakásban élők számának megfelelően van megállapítva és a közös költségbe kell befizetni.
Lakásomba egyedül vagyok bejelentve, amit kérésemre a város jegyzője írásos határozatban igazolt.
Eddig egy főre fizettem a szemétszállítási díjat.
A problémám az, hogy a 2009 év végi elszámoláson hátralékom mutatkozott, mivel a közös képviselő a 2009-es évre 2 főre számolta a szemétszállítási díjat.
Kérdésemre elmondta, hogy a lakóktól úgy hallotta, hogy nálam lakik a barátnőm és ezért számolt két főre.
Igaz, hogy a barátnőm sokat tartózkodik nálam, de neki másik városban lakása. Oda is van bejelentkezve és ott fizeti a szemétszállítási díját is.
A kérdésem az lenne, hogy jogi úton be tudják-e hajtani rajtam a hátralékot, vagy egyáltalán be kell-e fizetnem?

A válaszokat előre is köszönöm!

bomarley # 2010.02.03. 09:55

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben!

Társasházban élek, ahol a szemétszállítási díj az adott lakásban élők számának megfelelően van megállapítva és a közös költségbe kell befizetni.
Lakásomba egyedül vagyok bejelentve, amit kérésemre a város jegyzője írásos határozatban igazolt.
Eddig egy főre fizettem a szemétszállítási díjat.
A problémám az, hogy a 2009 év végi elszámoláson hátralékom mutatkozott, mivel a közös képviselő a 2009-es évre 2 főre számolta a szemétszállítási díjat.
Kérdésemre elmondta, hogy a lakóktól úgy hallotta, hogy nálam lakik a barátnőm és ezért számolt két főre.
Igaz, hogy a barátnőm sokat tartózkodik nálam, de neki másik városban lakása. Oda is van bejelentkezve és ott fizeti a szemétszállítási díját is.
A kérdésem az lenne, hogy jogi úton be tudják-e hajtani rajtam a hátralékot, vagy egyáltalán be kell-e fizetnem?

A válaszokat előre is köszönöm!

bomarley # 2010.02.03. 09:53

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben!

Társasházban élek, ahol a szemétszállítási díj az adott lakásban élők számának megfelelően van megállapítva és a közös költségbe kell befizetni.
Lakásomba egyedül vagyok bejelentve, amit kérésemre a város jegyzője írásos határozatban igazolt.
Eddig egy főre fizettem a szemétszállítási díjat.
A problémám az, hogy a 2009 év végi elszámoláson hátralékom mutatkozott, mivel a közös képviselő a 2009-es évre 2 főre számolta a szemétszállítási díjat.
Kérdésemre elmondta, hogy a lakóktól úgy hallotta, hogy nálam lakik a barátnőm és ezért számolt két főre.
Igaz, hogy a barátnőm sokat tartózkodik nálam, de neki másik városban lakása. Oda is van bejelentkezve és ott fizeti a szemétszállítási díját is.
A kérdésem az lenne, hogy jogi úton be tudják-e hajtani rajtam a hátralékot, vagy egyáltalán be kell-e fizetnem?

A válaszokat előre is köszönöm!

gombolyag # 2010.01.06. 13:29

Tisztelt Jogászok!
Kérem állásfoglalásoktokat azzal kapcsolatban, hogy mi a helyzet a gazdálkodó szervezetek hulladékkával kapcsolatban? A Hgt. meghatározza azokat az eseteket, amikor a gazdálkodó szervezet köteles igénybe venni a hulladékkezelési közszolgáltatást. A mindennapi életben azonban vannak olyan esetek, melyről konkrét jogi rendelekzés nincs. Ilyen például, ha az egyéni vállalkozó egyben ingatlantulajdonos is, és a vállakozási tevékenységét az otthonában végzi. Ilyenkor milyn jogcímen köteles a szerződéskötésre????? Mint ingalatulajdonos magánszemély, vagy mint gazdálkodó szervezt, vagy mindkettő??

Mi van akkor, ha egy ingatlan egyben több cég bejelntett székhelye? mindegyik cég külön-külön köt szerződést?

A gazdálkodó szervezetek zöme avval érvel, hogy tevékenysége során nem keletkezik szemete (pl. köyvelő, ipari alpinista, taxis) A szolgáltató ez esetben elfogadhatja-e ezt az érvelést?

C a s a b l a n c a # 2009.03.23. 08:33

Kedves Hammlett!

Tekintettel arra, hogy meglátásom szerint Magyarországon az emberek 50%-a van a lakcímnyilvántartóba nyilvántartva, illetve többnyire mindenki máshová van bejelentve, mint ahol él, ezért a bejelentett lakosok száma utáni számlázás nem tükrözné a tényleges valóságot. Már pedig ilyesmi lenne a cél, nem? (Albérlők többnyire sehová nincsenek bejelentve...) Szerintem ez nagyobb káoszhoz vezetne, mint a mostani kötelezően meghatározott minimális mennyiség.

A Társasházak esetében a tartály méretete a háztartásonként termelt hulladék mennyisége után kerül meghatározásra. Lehet, hogy 1100 literes a tartály, ami elvben 12 lakás hulladékát fedezi, viszont az ilyen területeken hetente többször, kétszer-háromszor jár el a gyűjtőjárat, tehát egy hét alatt a 36 lakás hulladéka elszállításra kerül!

Egyébként pedig ezek a tartályok színültig vannak tele, csordultig repednek a kukák, függetlenül attól, hogy természetesen ezeknek a lakóknak sincs heti 120 liter szemete...

A gázra vonatkozó támogatás kormányzatilag (hatóságilag) szabályozott gázárra vonatkozik. A hulladékszállítás a mindenkor önkormányzat által rendeletben szabályozott módon kerül meghatározásra. Központi szabvány kialakítása nem lehetséges.

A magasnak ítélt hulladékszállítási díjak támogatására vonatkozóan önkormányzati támogatások (lakásfenntartási támogatás, szociális segélyezés), illetve alapítványi támogatások igényelhetőek.
(Az emberek anyagi-szociális problémáinak megoldása nem a szolgáltató feladata...)