Végrehajtói jutalék?


szombat # 2019.05.19. 09:39

Józsefnek nagyon köszönöm, hogy segítségkérésemre valódi segítségnyújtási szándékkal válaszolt. Vannak jó emberek, akik a másik lealázása nélkül tudnak segítséget adni a rászorulónak...
Gerbera, ha van vagy lesz gyermeked, kívánom, hogy olyan tanítót kapjatok a sorstól , aki nem olyan stílussal bír, mint te. Mert a tanulni vágyást, az infószerzés vágyát azon nyomban kiölöd az emberből...rápirítasz, megalázod, aki nálad kevesebbet tud...
Zárásképp: Rendben, ez nem panaszfórum, felfogtam. :)
És a csekket természetesen befizetem.

drbjozsef # 2019.05.18. 15:26

szombat,

Ha a végrehajtás elindul, akkor a végrehajtó költségeit (ami sok mindenből tevődik össze) meg kell fizetni. Elsősorban az adósnak, alapesetben a végrehajtó leveszi a neki megfizetett összegből ami neki jár.

Viszont a Vht. 34§(5) szerint, ha az adós közvetlenül a végrehajtást kérőnek fizet, akkor az utóbbinak kötelessége megfizetni a végrehajtó díját. Ráadásul, egyetemleges felelőssége van az adóssal együtt erre, tehát az egészet behajthatja rajtad a végrehajtó, ha nem fizetnél.

Ez a törvény. Ennyi.

Ilyenkor az sem számít, ha a végrehajtó egy szalmaszálat sem tett keresztbe. Ez ilyen. Ha indula végrehajtás, annak költségei kötelezően megfizetendők.

Hajtsd be te ezt a költséget is az adóson. Szólítsd fel ennek kifizetésére is, írásban, tértis levélben, és ha nem teszi, bocsáttass ki ellene fizetési meghagyást.

Ez olyasminek fogd fel, mint pl. egy magánnyomozót. Egy csomóba kerül, költség van vele, aztán a végén kiderül, hogy mégse csal meg az asszony, és ablakon kidobott pénz. Attól még ki kell fizetni. Nem annyira jó példa, mondjuk, de mindegy.

Vht :
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

gerbera317 # 2019.05.18. 12:11

amit soha vissza nem kapok, gondolom, akkor sem, ha a kifogásom jogos
Ebben tévedsz, mert az visszajár, ha a kifogásnak helyt adnak. De lényegtelen, mert a kifogásod alaptalan.
Ez egyébként nem panaszfórum. A lenti szófosásból a kérdésed érdemben ennyi:
Végrehajtást indítottam egy egyéni vállalkozó ellen. A teljesítésre végül én magam vettem rá az adóst. A végrehajtó mégis követeli a jutalékát. Jogszerű ez?
A válasz erre: Igen, jogszerű. Az írásod többi része -> goto kuka.

szombat # 2019.05.18. 09:01

Tisztelt Fórumozók!
Előre is elnézést kérek,mert találtam hasonló bejegyzést, de nem teljesen ilyet, így a kérdésemet fel szeretném tenni.
Mit tehetek a következpő esetben: Felújítási munkára anyagokhoz előleget vitt el tőlem egy vállalkozó. majd eltűnt. ígérgetett hónapokig telefonon, de többet nem láttam őt.Végigjártuk a lépcsőfokokat, amiket ilyenkor kell. Végül nekem sikerült az adósságot behajtani és nem a végrehajtónak,ő csak tőlem szerzett tudomást arról, hogy részben sikeresen a pénzemhez jutottam. Végrehajtó mégis kér a végrehajtás megkezdésekor befizetett 16 000 ft-on felül most még 18 000 ft behajtási jutalékot. Mire kéri a jutalékot, ha ő nem dolgozott meg azért? Az adósnak 7 egybekapcsolt behajtási ügye van előtte, mind behajthatatlan. Az adósnak semmilyen vagyontárgya nincsen... az ügyet így végrehajtó szünetelteti...de részemre a díjjegyzéket megküldte, hogy fizessek. A bíróságnak beadható 15 000 Ft-os illetékbélyeggel ellátott kifogásra sincsen 15 000 ft-om... amit soha vissza nem kapok, gondolom, akkor sem, ha a kifogásom jogos. Nagyon nem érzem igazságosnak, hogy miközben végrehajtó 7 ügyben egyszerre dolgozott, vagyis küldött ki megkereséseket bankhoz, ment ki az adós lakóhelyére felmérni stb, nyilván nem 7 külön alkalommal tette ezt, mégis 7x beszedheti a díjakat???? Minden károsulttól külön- külön? Miközben nem ért el semmit!? Nem tudott behajtani semmit? Komolyan, ilyet megenged a jog? Én a munkámért egy bért kapok, miközben 26 gyereket tanítok.És ha beíratnak még négyet hozzám, akkor sem lesz több a bérem. Pedig én külön- külön is foglalkozom mindegyikkel... És még annyit, hogy a kisebb- nagyobb csalók röhöghetnek a markukba, ha nincs vagyontárgyuk, lefoglalható bármijük, hiszen az emberek inkább veszni hagyják a pénzüket,mintsem végrehajtást kérjenek!Mert még a behajtási költségek is mind a károsultat terhelik. Nem elég, hogy elveszítjük egy csalás miatt a pénzünket, még fizetünk (esetemben 35 000 ft-ot a végrehajtónak, előtte FMH, az is pénzbe került, postai levelek az adósnak, az se volt ingyen) egy halom pénzt is, el nem végzett munkákért! Az, hogy csalások sorozata történt, számomra is csak később derült ki, mikor a kapcsolt ügyek megjelentek a végrehajtó levelének fejlécében. Hmmmm....Továbbá nem értem, hogy az adósság elévül bizonyos idő után. Mert ez is kedvez a csalóknak, szélhámosoknak. Vagy teljesen hülye vagyok ehhez, vagy az igazságérzetem túl nagy. Nem tudom eldönteni. A segítséget előre is köszönöm!

Petra_ # 2009.04.29. 17:57

Nem is szándékozom végigolvasni az egész topicot mert nincs sok értelme. Én általánosságban beszéltem az adósok hozzáállásáról, mert - mint már előttem megírták - felesleges arról irogatni, hogy jogos-e a jutalék vagy sem.
A vélemény szabad, de javaslom előtte mélyülj el a Vht-ben, mert azért azt így felületes olvasással is észrevettem, hogy párszor kijavítottak. Attól még hogy néha foglalkozol valamivel, nem jelenti azt, hogy értesz is hozzá, és átlátod az egész problémakört.

Petra_ # 2009.04.28. 16:43

Casablanca szívemből szóltál!
Lehet itt fikázni a végrehajtókat, de mire odáig eljut egy ügy h már a végrehajtó szerepel benne, millió lehetőség lett volna megállapodni. Csak hát a legtöbben akkor kapnak észbe mikor már árverezik a házat... Tapasztalatból tudom sajnos, mert ilyen területen dolgozom. Minden éremnek két oldala van és naivság csupán a végrehajtókat okolni.

Feri29 # 2009.04.28. 13:31

"Arról levelezni, hogy a végrehajtók szegény embereket nyúznak meg és meggazdagodnak, nem jogkérdés."

Attól, hogy nem jogkérdés még lehet igaz!

C a s a b l a n c a # 2009.04.28. 09:21

Kedves Fórumozók!

Azt állítani, hogy százezer forint végrehajtási költség kerül elszámolásra néhány foglalási jegyzőkönyv alapján valótlanság.
A törvény egyértelműen szabályozza, hogy mely ügyérték tekintetében milyen behajtási jutalékot számol fel a végrehajtó.
A költségek összege pedig évek alatt sem halmozódhat fel százezres nagyságrendre.
Átlagosan 5-50 ezer forintos követelés esetén 8-20 ezer forint között van egy végrehajtási költség. Gondolom, hogy ez megyénként, végrehajtónként eltérő lehet.

Arról levelezni, hogy a végrehajtók szegény embereket nyúznak meg és meggazdagodnak, nem jogkérdés.

De arról sem, hogy szegény adósok milyen gondatlanul, megalapozatlanul, hanyagul, kellő körültekintés nélkül, önhibával, nekik felróható magatartással intézik pénzügyeiket és mindenki mást magukon kívül okolnak érte, hát az sem jogkérdés...

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.23. 16:04

Nem éppen. A bíróságon lehet végrehajtási kifogással élni.

Solger # 2009.04.23. 15:07

Mi a felettes szerv, ami felülvizsgálja a végrehajtót? (a végrehajtói kamarán kívül, mert az olyan mint a szél ellen ...)

Feri29 # 2009.04.22. 13:39

Én sem komálom azokat, akik más emberek bajából húznak hasznot. Az meg aztán végképp aljasság, hogy az adós lakásán tartják az árverést. Nagy genyó volt, aki ezt így kitalálta.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.22. 13:15

A végrehajtók nem szervezet. Önálló bírósági végrehajtó mindegyik.

Egyjogász # 2009.04.22. 07:33

"Sajnos, a végrehajtó attól kezdve jól keres, hogy hozzákerül egy akta."

Ezt aláírom, ismerek olyan végrehajtót, aki csóringerként kezdte és két év alatt összegrundolta a házat, kocsit.

"Soha senki a munkáját nem kéri számon, és nem vizsgálja felül. Intézkedéseik nevetséges formáját sem lehet megkérdőjelezni egyetlen szervezetnél sem."

De, meg lehet, kérdés milyen eredménnyel.

A végrehajtói munkához egyrészt egy habitus kell (én pl. biztos nem tudnék egy háromgyerekes családot kiseprűzni a lakásából, még akkor sem, ha jogos a kiseprűzés) és vannak kockázatai is (vannak olyan környékek, ahol kisbaltával fogadják a végrehajtót, de olyat is hallottam már, hogy az adós odaállt a mgnyitott gázcsaphoz egy öngyujtóval, hogy ha a végrehajtó még egy lépést tesz, akkor együtt robbannak fel..., azért ezeket a helyzeteket tudni kell kezelni).

Feri29 # 2009.04.21. 22:08

A végrehajtási költség az a végrehajtást kérőt terheli, nem pedig az adóst?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.20. 17:47

Igen, kérheti. Sőt, adók módjára behajtathatja.

Solger # 2009.04.20. 17:26

Tisztelt listatagok!

Azt szeretném kérdezni, hogy jár e abban az esetben a végrehajtónak jutalék, hogyha az ő közbenjárása nélkül az adós és a végrehajtást kérő megállapodnak azután, hogy éveken keresztül a végrehajtó nem intézkedett, valamint ebben az esetben kérheti -e a végrehajtó a munkadíjat és a költségek díját a végrehajtást kérőtől ha gyerektartási díjról van szó. A végrehajtó éveken keresztül pár levél kiküldésén kívül semmit nem tett, mégis több százezer forintot követel a végrehajtást kérőtől jutalékként, pedig egy forint tartásdíjat sem sikerül behajtania. Ezek után a végrehajtást kérő bírósághoz fordult. Mivel a végrehajtó elfelejtette tájékoztatni a bíróságot arról, hogy ő nem járt közben az egyességben, csak tudomást szerzett róla, emiatt a bíróság megitélte neki a több százezer forintot. A végrehajtást kérő másodfokon is kérte a bíróságot, hogy vizsgálják felül az esetet, tárgyaláson kívül , meghallgatás nélkül helybenhagyták az elsőfokú ítéletet, fellebezésnek helye nincs. Megjegyezném, hogy az egyesség úgy jött létre, hogy a végrehajtást kérő évekig kereste az adóst, míg a végrehajtó el sem érte őt. Az adós továbbra is elérhetetlen, tartásdíjat a megállapodás óta sem fizet. Jogos a bíróság itélete? jogos -e a végrehajtói jutalék? mit lehet tenni?

Köszönöm szépen a hozzászólásokat!

Gergő