Fórum segítségkérés régebbi elöl     új hozzászólás


Szomszédból büdös...

szemle # e-mail 2020.08.02. 12:25

Köszönöm a hasznos tanácsokat.

lajcsó # e-mail 2020.08.01. 11:46

A birtokháboritás helyett vagy mellett, szerintem meg kellene vizsgálni a helyi állattartási rendelet betartását, továbbá az eset közegészségügyi vonzatait, meg az esetleges állatkinzás tényállását is!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

szemle # e-mail 2020.07.31. 15:30

A polgármesternek írtam két hete. Ő hajtott el, de nem javasolta a jegyző megkeresését.

Ó hát ez milyen szuper tanács. Köszönöm szépen. Milyen szövegkörnyezettel keressem fel a jegyzőt, hogy elérjem az érzékenységi küszöbét?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.31. 15:18

az önkormányzat pedig azt jelezte, hogy ez kívül esik a hatáskörükön.
Az attól függ, kit értesz az "önkormányzat" alatt. Ha a portást vagy akár a polgármestert, akkor tényleg nem az ő hatásköre. De ha a jegyzőre gondolsz, neki már nagyon is. Az igaz, hogy ha eleve elárulod neki - mint itt is -, hogy a birtokháborító magatartás több, mint egy éve fennáll, akkor megkönnyebbülve kidobja a nyakából, mert úgy már bíróságra tartozik.

www.kbs-ugyved.hu

szemle # e-mail 2020.07.31. 15:02

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. A szomszéd társasházban amivel azonos légcseréjű belső udvarra néz a nappalink ablaka, lakik egy idős házaspár rengeteg macskával és kutyával és tőlük irtózatos bűzt hoz be a huzat a nappalinkba, ami nyáron irtózatos. Ilyenkor csak csukott ablak mellett lehet létezni. Vhogy olyan a széljárás, hogy bár mások is érzik, de mi kapjuk a sűrűjét, így igazából egyedül küzdünk, mert ez tűrhetetlen. Próbáltuk már békésen rendezni, de mind a házaspár és a közös képviselők lepattintottak, az önkormányzat pedig azt jelezte, hogy ez kívül esik a hatáskörükön. Van valakinek tapasztalata, hogy mit lehet ilyen esetben tenni és hova tudnánk fordulni a problémánkkal?
Előre is köszönöm szépen a segítségetek.

Zsu89 # e-mail 2010.03.18. 22:42

Köszönöm szépen a válaszokat:)

Sz.Márton #   2010.03.18. 11:47

+ÁNTSZ

kadaj01 # e-mail 2010.03.18. 10:12

Zsu89, önkormányzat, jegyző

Zsu89 # e-mail 2010.03.18. 09:58

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni. Lakik alattunk a 3. on egy öreg bácsi, egyedül lakik szegény, de sajnos irtózatos bűz jön fel tőle a beépített szekrényből is valami régi csöveken, meg az ablakból is, mert a szag pont feljön, hozzánk. Nem tudom ezzel hova tudnék fordulni, nemsokára jön a tavasz, aztán meg a nyár, melegebb lesz és egyúttal büdösebb is(idén is.:S)
Hova tudnék esetleg bejelentést tenni?
Előre is köszönöm válaszotokat.

Pjotr # e-mail 2010.01.26. 14:49

most meg 3-ból 2...

Pjotr # e-mail 2010.01.26. 14:48

utálom ez a k...ot fórummotort megír az ember valamit aztán az egész elszáll....

no mindegy mégegyszer nem írom meg az egészet, szóval a trágyára egy rakás szabály vonatkozik, mert, pláne nitrátérzékeny területeken, szennyezheti a vizeket, de pl. nem lehet trágyát kijuttatni nov. 15-től február 15-ig a földekre.
Nem véletlenül írtam, hogy lehet menni a mvh-hoz, talajvédelmi hatósághoz, meg még pár helyre, mert minden hatóságnak van pár rendelete hozzá.
Az mvh pl "Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot", illetve a "Helyes Gazdálkodási Gyakorlat" eszmefuttatásai.
Itt mivel büdös van a 21/2001. (II.14.) korm. rend-re is lehet hivatkozni, mivel az elérhető legjobb technika alkalmazásával meg kell akadályozni, hogy a lakosságot zavaró bűz kerüljön a környezetbe.

Pjotr # e-mail 2010.01.26. 14:41

A trágyára elég szigorú szabályok vonatkoznak, kezelésére, tárolására, mivel szennyezheti a környezetet, pláne ha valamilyen vízbe szivároghat, akár tó, folyó, akár mélyebb rétegbe.
Pláne nitrátérzékeny területeken.
27/2006 (II. 7.) Korm. rendelet
Meg még van egy csomó más előírás is rá, elvileg nem lehet csak úgy kitenni valahová...

Ráadásul van egy rakás idióta szabály is hozzá, pl november 15-től február 15-ig tilos trágyát kijutattni a földekre.

de ebben az esetben, mivel büdös ezért a 21/2001. (II. 14.) korm. rendeletre kell hivatkozni az elérhető legjobb technika alkalmazásával meg kell akadályozni, hogy a lakosságot zavaró bűz kerüljön a környezetbe.

Dr.Attika # e-mail 2010.01.26. 12:25

Hogy a "szarba" minősülne az istálótrágya veszélyes hulladéknak. Javaslom Moldovát. Egy novellájában leírja, hogy : vannak dolgok aminek a mennyisége adja meg az értékét. Egy marék tehénszarral csak be kened a kezed, de egy szekér istálótráhya már érték. Ilyen egyszerű.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Pjotr # e-mail 2010.01.26. 10:44

Az istállótrágya veszélyes hulladéknak is minősül és ennek megfelelően kell deponálni is.
A csurdalékot megfelelően kell elvezetni és tárolni, gondolom ennek nem tesz a szomszéd eleget.
Lehet a környezetvédelmi hatósághoz is fordulni vagy bemenni a MVH-hoz, falugazdászhoz ott is elmondják a szabályokat.

dr.KTK (törölt felhasználó) #   2010.01.22. 11:59

Ilyen esetben pl. birtokvédelmi eljárást lehet kezdeményezni az önkormányzat jegyzőjénél a Ptk. 188. § alapján, tekintettel arra, hogy a birtoklásodat zavarják. Ilyen esetben a jegyző megvizsgálja a kérelmet és amennyiben helyt ad neki, akkor eltilthatja a szomszédot a zavaró tevékenység folytatásától stb. Ez esetben pl. megoldást jelenthet ha egész egyszerűen máshova rakodják le a trágyát, ahol téged nem zavar. a birtokvédelemről több topicot is találsz a fórumon, ahol utána tudsz keresni vagy esetleg itt:
http://www.magyarorszag.hu/…gyleirasjogi

Sok sikert!

kadaj01 # e-mail 2010.01.22. 11:43

Területi jegyzőt kellene felkeresni, esetleges tanukkal.

mayaanya # e-mail 2010.01.22. 11:03

Kérem adjanak tanácsot mit tegyek!!!Szembe szomszédomék virág termesztéssel foglalkoznak ,hatalmas fóliák vannak az udvarán semmi gond nem volna vele nem zavar senkit. A gond az ,hogy évek óta ilyenkor januárban meghozatják a marhatrágyát amit majd juniusban szántatnak be.Kb 10 méterre van az ablakomtól ,mivel az utcafronti kerítés mellé öntik ,majdnem szemben velünk.Letakarják fóliával de így is iszonyú büdös ,főleg reggel és este na meg eső előtt és után. Gyomorfacsaró a bűz ,rokonok ,barátok nem jönnek hozzánk mert rosszul vannak ,hisz néha a csukott ajtónál ,ablaknál is érezni. Szoltam nekik tavaj ,max két hét alatt szántsák be de csak kinevettek. Kérem adjanak tanácsot hová forduljak ,mit tegyek?Köszönöm