Vízóra hitelesítés


oligaliga # 2018.11.08. 11:31

taki 1

Értem a szándékodat, csak éppen félresikerült a gondolatmenet. Úgy gondolkodsz a közműcégről, mintha egy teljesen átlagos piaci szereplő lenne, mint pl. egy építőipari cég, de nem így van. A közmű-szolgáltatóknak - különösen a víziközmű-szolgáltatóknak - annyira sok szabályt kell betartaniuk, hogy lassan már géppapírt sem vehetnek a MEKH engedélye nélkül.

taki 1 # 2018.11.08. 11:19

Szomorú örökös
Oligali

Sajnálom,hogy nem értitek mire akartam a figyelmet felhívni pedig világosan leírtam.

oligaliga # 2018.11.08. 07:18

taki 1

Nem mosom össze, pont ellenkezőleg: a bekötési mérők cseréjéért nem kérhet a szolgáltató plusz pénzt, mivel az az ő tulajdona. A cserét el kell végezni a jogszabályban előírt határidőn belül.

A cserére és a plombálásra a mellékmérők esetében kerülhet sor, és ennek a díját bizony a felhasználó fizeti, akár úgy, hogy a cserét külsős vállalkozónak fizeti, a plombálást pedig a szolgáltatónak, akár úgy, hogy mindkettőért a szolgáltatónak fizet. Ebben nincs suskus, meg összejátszás.

Ha kíváncsi vagy, hogy a vízmű hogyan bontja meg az általa végzett csere és plombálás díját, kérdezd meg tőlük. Hidd el, hogy ők elkülönítve kezelik, mert mindkettőt más főkönyvi számon kell nyilvántartani, de ezt nem kötelező a felhasználóval közölni.

A lejárt hitelességű mellékmérőt nem lehet cserélni, csak újat felszerelni, arra pedig nem köteles a vízmű.

Szomorú örökös # 2018.11.08. 07:06

taki1

amennyiben lejárt hitelesség miatt felbontja a szerződést a fogyasztóval a Szegedi vízmű és a fogyasztó a vízművektől ezek után megrendeli a vízmérő cserét akkor fizikailag a vízmérő cseréjét a vízmű nem vállalja.

Ne mosd össze a két történetet. Ha felbontják a szerződést, akkor az éppen olyan, mint ha nem is volna mellékmérő felszerelve, ergo az új szerződéshez hivatalos engedélyeztetés, új közműterv, a főmérő tulajdonosának - jelen esetben a társasház - a hozzájárulása is kell. Pontosan ugyanaz a helyzet, mint amikor díj nem fizetése miatt bontják fel a szerződést. Ha valaki ennyire amatőr, hogy ezt hagyja megtörténni, az meg is érdemli, hogy jóval többet fizessen az új szerződés létrejöttéhez.

Nyilvánvalóan azért van ez így...

Inkább ne találgass! :-)

taki 1 # 2018.11.08. 06:56

Szomorú örökös
Nem felejtettem el, tisztában vagyok a műszaki átvétel menetével, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a szolgáltatók összemossák az általuk cserélt vízmérő csere költségét a műszaki átvétel (plombálás) díjával.Külső vállalkozó számára irreálisan magas plombálási díjat állapítanak meg a monopol helyzet elérése miatt.
Érdekes például,hogy amennyiben lejárt hitelesség miatt felbontja a szerződést a fogyasztóval a Szegedi vízmű és a fogyasztó a vízművektől ezek után megrendeli a vízmérő cserét akkor fizikailag a vízmérő cseréjét a vízmű nem vállalja.
Nyilvánvalóan azért van ez így mert ebben az esetben meg kellene határoznia a vízmérőcsere plombálás nélküi díját, ezután már nem tudná megmagyarázni, hogy ehhez képest az ő általuk cserélt vízmérőkre miért nem ugyanazt a plombálási díjat alkalmazza mint más szerelők esetében.

Szomorú örökös # 2018.11.08. 05:55

taki1

A fogyasztó a saját mellékvízmérőjét avval cserélteti akivel csak akarja de a plombálást csak a szolgáltató végezheti.

Azt mindig elfelejted, hogy a plombálást egy műszaki felülvizsgálat is megelőzi, hiszen ha nyilvánvalóan és láthatóan szakszerűtlenül van felszerelve a vízóra, akkor cseszheted, a büdös életbe nem fogják rátenni a plombát. Te ennek a díját is kifizeted, mivel egyértelmű, hogy csakis a saját munkájukban bíznak vakon, máséval ezt nem tehetik meg. És mindez a te érdekedben van így, hiszen mondhatnánk, hogy nekik tök mindegy, hogy áztatod el a szomszédodat, hogyan folyik el a víz a házban a főmérő után, úgyis valaki ki fogja fizetni, de azért ez mégsem így van, hiszen a műszaki felülvizsgálat pont ezt a bajt előzi meg.

taki 1 # 2018.11.08. 05:31

Oligaliga

Ez így igaz a főmérők esetében ami a szolgáltató tulajdona, viszont én a mellék vízmérőkről beszélek ami a fogyasztó tulajdona.A fogyasztó a saját mellékvízmérőjét avval cserélteti akivel csak akarja de a plombálást csak a szolgáltató végezheti. A szolgáltató megteheti, hogy kiszervezi a plombálást de ez nyilván nem érdeke.
Szerintem elkülönítve kellene kezelni a plombálási díjat a vízmérőcsere díjától azoknak a szolgáltatóknak akik mindkét tevékenységet végzik.Sajnos erre vonatkozólag jelenleg nincs törvényi szabályozás.

oligaliga # 2018.11.08. 04:06

taki1

Elárulok egy titkot: a szolgáltatók nem jókedvükből alkalmaznak olyan díjakat, amilyet. A vízóra hitelesítését vagy házon belül kell megoldaniuk vagy kiszervezik. Kiszervezés esetén csak olyan áron lehet, amit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megenged. A közműszolgáltatások díja nem emelkedhet, de a munkavállalót, aki kimegy, ki kell fizetni, annak van munka és anyagköltsége, az viszont minden évben emelkedik.

Szomorú örökös # 2018.11.07. 19:50

taki1

Oké, elfogadom! :-)

taki 1 # 2018.11.07. 18:34

Szomorú örökös
Az általad írt árakat 2018. augusztus 1-én emelte fel a vízmű jelenleg az általam leírt árak érvényesek.

Szomorú örökös # 2018.11.07. 18:17

taki1

Megnéztem a Szegedi Vízmű oldalát és nekem ott egészen más árakat ír:

A plombázásra 6260 Ft, a csere pedig 8090 Ft/min. 5 lakásban csere az épületen belül ártól indul. Ez a legkedvezményesebb áruk és 2018. jún 30-ig történő megrendelésre vonatkozott. Szóval te honnan szedted az általad leírt árakat? Én ennél frissebbet nem találtam.

taki 1 # 2018.11.07. 18:06

Oligaliga

Tény, hogy ezek a cégek indokolatlanul magas plombálási díjat alkalmaznak azért, hogy monopol helyzetet teremtsenek.Nyilvánvaló, hogy monopol helyzet esetén nem tud kialakulni piaci verseny, ami normál esetben a fogyasztók érdekeit is szolgálná.

oligaliga # 2018.11.07. 18:01

Ezen nem aggódom. Aggódjon az, aki egy ilyen csere után plombát mer kérni.

Szomorú örökös # 2018.11.07. 17:41

oligaliga

Ne aggódj, reggelre tuti megjelenik ismét - mint ha még nem olvashattuk volna elégszer - hogy egyik „mindenhez értő fórumtársunk” milyen akciós áron cserélte ki saját maga minőségi vízórára a saját mérőit. :-D

oligaliga # 2018.11.07. 17:30

Az első bejegyzésben azt írtad: „Így sajnos a fogyasztók isszák meg a levét, mert többet kell fizetniük a cseréért.” A második bejegyzésedbej pedig kifejted, hogy ha a szolgáltatónál rendeli meg a fogyasztó a caerét, akkor a plombálással együtt kevesebbet fizet, mintha külsős vállalkozás csinálná. Nem érzed az ellentmondást?

taki 1 # 2018.11.07. 16:30

Oligaliga

Szetáv Kft plombálási díja egységesen 8750.-ft/lakás minden esetben függetlenül a lakások számától.
Az általuk végzett akciós mérőcsere plombálásal együtt 11990.-ft/lakás. A kettő közötti különbség 3240.-ft, vajon melyik szerelőnek éri meg ennyiért kicserélni egy vízmérőt vízmérővel munkadíjjal és kiszállási díjjal együtt?.Még érdekesebb a Szegedi Vízmű esete.Náluk 6930.-ft/lakás a plombálási díj minden esetben, ha külső szerelő végzi a cserét.Saját áraikat sávosan határozták meg. 8860.-ft-11250.-ft/db között plombálással együtt attól függően, hogy egy épületen belül hány lakó kéri egyszerre a mérőcserét.A 8860.-ft 5 lakás esetében érvényes, jól látszik ,hogy itt a különbség 1930.-ft. Tehát egy külső szerelőnek 1930.-ft -ba kellene, hogy beleférjen 1 db vízmérő+munkadíj+kiszállási díj.Ezek a magas plombálási díjak 2017 február ill. április óta vannak érvényben. Előtte a Szetávé a lakások számától függően 2760.-ft-4750.-ft között volt. A vízművek előző plombálási díja 1260.-ft-3270.-ft között volt a lakások számától függően.Természetesen midkét szolgáltató a plombálási díj emelése előtt magasabb áron végezte a cserét mint most.

oligaliga # 2018.11.07. 13:06

taki 1

Melyik "hőszolgáltató" számláz vízmérő plombázási díjat? És hogyan szorítja ki a plombázás díja a szolgáltatón kívüli szerelőket? Úgy, hogy a szolgáltató kevesebbet kér ugyanazért a munkáért (csere), mint a külsős vállalkozó? Ha igen, akkor ez miért kerül többe a fogyasztónak?

Fejtsd ki kérlek az álláspontod, mert amit írtál, még kevés ahhoz, hogy kiáltvány legyen belőle.

taki 1 # 2018.11.07. 12:59

Tisztelt hozzászólók.
Sajnos már országszerte jellemző divat, hogy a vízszolgáltató ill, hőszolgáltató cégek a mellékvízmérők plombálási díját úgy állapítják meg és arra használják fel, hogy lehetőség szerint kizárjanak minden külső vállalkozót és szerelőt. Így sajnos a fogyasztók isszák meg a levét, mert többet kell fizetniük a cseréért.Ez a lépés nyilvánvalóan nem törvényes (Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés), de mivel az illetékes hatóságoktól minimális bírságra kell csak számolniuk így ez megéri nekik.
Valahogyan jó lenne elérni törvénymódosítást, hogy ezek a cégek a plombálási díjat ne moshassák össze az általuk cserélt mérőknek a díjával, így tisztességes piaci verseny alakulhatna ki ami mindenképp a fogyasztók javát szolgálná.

Szomorú örökös # 2018.10.18. 11:59

joke

Akkor tisztázzuk! Mindennek van egy meghatározott ára, amelyen többnyire nincsen állami támogatás se. A vízmű külsős szerelője sem népjóléti intézmény dolgozója, nagy valószínűséggel nem azért van a vállalkozása, hogy neked sz@rért-húgyért dolgozzon egész nap, aztán otthon még ne fussa még vacsorára sem. Te ezek után magad döntesz, hogy hiteles mellék mérővel leszerződsz a szolgáltatóval, vagy a ház által megállapított összeget fizeted be havonta. Sok választásod nincs

A villanyt és gázt pedig ne hasonlítsd a vízhez, ott nincsen soha a te mérőd előtt semmilyen bekötési főmérő. Villanynál pl. külön óra van a társasház közös üzemi fogyasztására.

oligaliga # 2018.10.18. 11:22

De kár! Most szegényebb lett a világ.

joke # 2018.10.18. 11:22

Nos, mivel eltűnt a válaszom, azért sem vagyok hajlandó még egyszer leírni mindazt, amit írtam! :)

oligaliga # 2018.10.18. 09:00

joke

Az alapdíjról beszéltem, de látom, ezt sem sikerült értő módon elolvasni. Ideje lenne megérteni, hogy a víz nem áram vagy gáz, másik törvény, másik kormányrendelet, más szabályok.

2011. évi CCIX. tv. a víziközmű-szolgáltatásról

65. § (1) A közműves ivóvízellátás, valamint a közműves szennyvízelvezetés és -tisztítás díját (a továbbiakban együtt: hatósági díj) a Hivatal javaslatának figyelembevételével a miniszter rendeletben állapítja meg. A hatósági díj megállapításakor rendelkezni kell arról, hogy a hatósági díj mikor lép hatályba, e rendelkezésnek visszamenőleges hatálya nem lehet.

A többit egy kétéves szintjén:

Kicsi fiam, tudod, egy házban van egy bejövő cső, azt hívjuk bekötővezetéknek. Ezen van a bekötési mérő, ami az egész ház fogyasztását méri. Ha a házban több helyen egyedül szeretnének fizetni, akkor ahova lehet, felszerelhetsz mellékmérőt. Ha a mellékmérő hiteles, szerződést köthetsz a szolgáltatóval, de persze ez nem kötelező. Ha szerződést kötsz, akkor a fogyasztásodat te fizeted, a többit a ház. Ha mindenkinek van mérője, az hiteles és még szerződést is kötöttek, akkor a ház nem fizet, csak akkor, ha mondjuk csőtörés van, vagy valaki kinyitotta a kerti csapot. Ezt a törvény megengedi.

A nem kétéveseknek:

2011. évi CCIX. tv. a víziközmű-szolgáltatásról

52. § (1) Közműves ivóvízellátás esetében az elszámolás a bekötési vízmérő mérési adatain alapul.
(2) A bekötési vízmérő és a mellékvízmérők mérési különbözeteként megállapított vízfogyasztás utáni víziközmű-szolgáltatási díjat a bekötési vízmérő szerinti felhasználó fizeti meg a víziközmű-szolgáltatónak.
(2a) Az (1) és (2) bekezdéstől eltérően a víziközmű-szolgáltatási díj elszámolásának alapja a mellékvízmérőkön mért fogyasztás, ha

  1. valamennyi elkülönített vízhasználói hely hatályos mellékszolgáltatási szerződéssel rendelkezik és az ivóvízvételi helyek fogyasztását kizárólag hiteles, plombával vagy záró bélyeggel ellátott mellékvízmérőkkel mérik, és.
  2. a mellékvízmérőkön és a bekötési vízmérőn mért fogyasztási adatok, valamint a helyszíni ellenőrzés alapján a csatlakozó hálózati szakaszon a karbantartás elmaradására visszavezethető vízveszteség vagy az elszámolatlan vízvétel lehetősége kizárható.
joke # 2018.10.18. 08:19

Oligaliga!

Gondolom, vízműves vagy.:)
Véded a mundér becsületét.
Láttál már vízmérőt közelről?
(Nem íróasztalon, fényképen gondoltam.) :)
És még figyelmetlen is vagy, mert én az alapdíj bevezetéséről beszéltem, mint önkormányzati hatáskör, te pedig a víz áráról.
Egyébként, hogy lehet hogy X féle víz- és csatornadíj szanaszét az országban, ha nem önkormányzati hatáskörben van?
Megmondom, hogyan!
Akkora kupleráj van kis hazánkban a vízszolgáltatás területén (is), hogy éppen ideje lenne rendet tenni végre.
Ja, és azt is elmagyarázhatnád mint egy 2 évesnek, hogy miként lehet az, hogy a "bekötési mérő a számlázás alapja", miközben az ÖSSZES mellékmérőnek hitelesítéssel és plombával kell rendelkeznie?!
Valahogy se a villanynál, se a gáznál, nincs ilyen!
Ha lenne, akkor minden társasházon lenne egy fő gázmérő, meg egy fő villanyóra és a lakások mérői mind almérők lennének! Az eltérést pedig, kiszámláznák a társasháznak. Ezt, csak a vízügy teheti meg! Miért is?
Ezt világítsd már meg nekem, légy oly szíves!

oligaliga # 2018.10.18. 06:55

joke

Abban a 6.400,- Ft-ban benne van a két vízműves munkatárs kiszállása, a plombáláshoz felhasznált anyag, valamint az, hogy a plombálást követően nyilvántartásba veszik az új hiteles mérődet, azt a központban feldolgozzák, és így lehet tovább érvényes a mellékszolgáltatási szerződésed. Ezt az árat a MEKH jóváhagyta, szerintük is reális. Bár úgy tűnik, hogy egy mekk mesternek ezt lehet magyarázni, soha senki nem érhet fel hozzá szakértelemben, és ezt (is) jobban tudja.

Alapdíj pedig a legtöbb településen van: pl. Budapesten az ivóvízre 179,95,- Ft/hó, Dunabogdányban 285,8 Ft/hó, Debrecenben a vízérő átmérőjétől függően 102,6-16409,4,- Ft/hó között mozog, de van, ahol 586,11,- Ft/hó. És ez csak az ivóvíz, a szennyvíz ennél általában drágább.

És az ármegállapítás már 2011 óta nem önkormányzati hatáskörben van, 2013 óta pedig változtatni sem lehet rajta.

Szóval maga a vízdíj, és a víziközmű-szolgáltatás, mint ágazat több, mint amit te és a hasonszőrű fórumtárs át tudnának látni.

joke # 2018.10.18. 06:21

Örökös!

Valamit még mindig félreértesz, mert külön tételként kezeled a plombálást és nem szégyellsz 6400Ft-ot reálisnak tartani érte! :)
A te kalkulációd szerint:
Ha 4000 lenne a mérő és 4000 a munkadíj, akkor még mindig csak 8000-nél tartanának.
Két hollandi le- meg felcsavarásához a 4000 is rengeteg, de rendben, vegyük bele a kiszállási díjat. :)
Az viszont, hogy a plombálás még plusz 6400, az már a vicc kategóriája! (A te kalkulációd szerint.
Valójában a 6400 csak azokat bünteti, akik - renitens módon - nem velük csináltatják a cserét.)
Ha 8000-ért csinálnák az egész műveletet, az még elfogadható ár lenne. De 14400-ért csinálják!
És még én sem tudom magamnak megcsinálni 8000-ért, hiába spóroltam meg a munkadíjat, ha ezek 6400-ért jönnek leplombálni. Tehát még egyszer: 4000+6400=10400
Érted már?
(És akkor arról nem szóltam, hogy évi több mint 9500Ft a víz alapdíj, fogyasztástól függetlenül.
Ez ugye, nincs mindenhol bevezetve az országban, önkormányzati hatáskör...)