Vízóra hitelesítés


nonolet # 2018.08.18. 23:19

"az elkülönített felhasználói helyre vonatkozó szolgáltató által jóváhagyott terv,"

Ez ugyebár a mérőórát követő hollanderig tart és nem tovább!!!

Azaz a szolgálattót nem érdekli, hogy mikor és mi lesz a mérő után !!!!!!!! kötve.

"Az igénybejelentés elbírálásához mellékvízmérős vízhálózati terv jóváhagyása szükséges. "

A mérő órákig kidolgozva....

"a mellékvízmérők beszerelését követően helyszíni szemlét, szakszerűségi vizsgálattal egybekötött műszaki átvételt tart,"

A almérőkig...

Szomorú örökös # 2018.08.18. 15:08

nonolet

Az almérő pedig akkor is átvételre kerül, ha MÉG semmi nincs rákötve.

Mellékmérő létesítéséhez egyrészt a társasház hozzájárulása szükséges, mivel az ő nevén van főmérő. Másrészt bármilyen furcsa számodra, de mellékmérő kialakítása, felszerelése esetén is kell vízközműterv. Hogy megkönnyítsem a dolgodat, kiemeltem a kérdés szempontjából lényeges részeket.

Mit kell tenni, amikor mellékvízmérőt kívánunk beszereltetni a lakásunkba?
Az elkülönített vízhasználó a mellékvízmérővel elkülönített vízhasználatra a szolgáltatóval írásban mellékszolgáltatási szerződést köthet.

A szerződéskötés együttes feltételei:

  • a felhasználó az elkülönített vízhasználatra vonatkozó írásbeli igénybejelentés megküldése,
  • az igénybejelentéssel érintett elkülönített felhasználói hely (pl. lakás, garázs) 60 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolata

    (TAKARNET rendszerből származó másolat megfelelő), tulajdonos elhalálozása esetén a jogerős hagyatékátadó végzés,

  • az elkülönített felhasználói helyre vonatkozó szolgáltató által jóváhagyott terv,
  • a szolgáltató és a bekötési vízmérő szerinti felhasználó, valamint az ingatlan tulajdonosának előzetes hozzájárulása,
  • a víziközmű-fejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezett felhasználó a megállapított hozzájárulást megfizette és ezt a szolgáltató felé

    igazolja,

  • a felhasználási hely vízfogyasztása bekötési vízmérővel mért legyen
  • a bekötési vízmérős felhasználási hely rendelkezzen aláírt közüzemi szerződéssel,
  • a bekötési vízmérő szerinti felhasználási helynek, a szerződni kívánó elkülönített vízhasználónak lejárt határidejű számlatartozása a

    szolgáltató felé nem lehet,

  • az elkülönített felhasználási helyre a mérésügyi törvény előírásai szerinti hiteles vízmérő beépítése,
  • a szolgáltató a mellékszolgáltatási szerződés alapját képző mellékvízmérőt az üzembe helyezéskor plombával vagy záró bélyeggel

    látja el.

Az igénybejelentés elbírálásához mellékvízmérős vízhálózati terv jóváhagyása szükséges. Minden szükséges dokumentáció megléte esetén a szolgáltató 15 munkanapon belül elvégzi a terv jóváhagyását és megküldi hozzájárulását.
Az igénybejelentés során feltárt hiányosságok esetén a szolgáltató az igénybejelentőt hiánypótlásra kéri fel.
Amennyiben a tervek nem felelnek meg a műszaki előírásoknak, a szolgáltató a terv jóváhagyását megtagadja.
A bekötési vízmérő szerinti felhasználó, valamint az ingatlan tulajdonosa az elkülönített felhasználási helyre beépítendő mellékmérő beszereléséhez a hozzájárulását csak az épületgépészeti rendszernek a beépítés miatt szükségessé váló jelentős átalakítási igénye esetén tagadhatja meg.
A szolgáltató vagy meghatalmazottja által a mellékvízmérők beszerelését követően helyszíni szemlét, szakszerűségi vizsgálattal egybekötött műszaki átvételt tart, amelynek vizsgálati tárgya a mellékvízmérő beépítésének a tervjóváhagyásban foglaltaknak és a műszaki irányelveknek való megfelelése, valamint a mellékvízmérő plombával, záró bélyeggel való ellátása. Ennek díja a felhasználót terheli.

nonolet # 2018.08.18. 08:54

Naaaaa .... almérőről van szó, szerintem.

Az almérő pedig
akkor is átvételre kerül,
ha MÉG semmi nincs rákötve.

Az almérő megkerülése a társasház magán gondja.

Szomorú örökös # 2018.08.18. 06:11

F.Laca

Csalódtam volna, ha ebből kimaradsz! Egy ilyen okos embernek mindenbe bele kell szólnia! :-D

Azt pediglen, hogy utána a vízmérőre majd mennyi és hányféle fogyasztó van rákötve, ahhoz valójában (és alapjaiban véve) senkinek semmi köze nincs! Még magának a szolgáltató Víznűveknek sem! Ők elvileg rendre megkapják a 2 havonta esedékes aktuális mérőállást - oszt jónapot!

No ez az, ami egy új előfizető bekötésénél nem így van! Nekik ilyenkor éppen azt kell ellenőrizni, hogy minden fogyasztó a mérőórán keresztül kapja-e a vizet és sehol nincs illegális vételezés. Ismered azt a kifejezést, hogy vízközmű-terv? Szerintem lövésed sincs róla. Kb. ugyanez van, amikor valahol útfelújítás van, hogy bár anno megtervezték, a végén mégis soha nem egyezik a tervvel az, amit a föld alatt találnak. Csak nem te szereled mindenhol a városokban a vizet? :-D

viktorko

A plombálással foglalkozó cég akivel beszéltem azt mondta, hogy hitelesítést csak akkor tudnak végezni, ha minden fogyasztó be van szerelve, hogy ellenőrzni tudják a mérő helyes működését.

Jogos a szolgáltató jelzése, hiszen csakis a fogyasztók beszerelése után tudják ellenőrizni, hogy az valóban a vízórán keresztül folyó vízről működnek, tehát nem illegális vízvételezés történik az üzlethelyiségben. Mivel új előfizetőjük leszel, így vízközműtervet is kell készíttetned egy mérnökkel, amely alapján ellenőrzik a szolgáltató emberei - legalább az első alkalommal - hogy a kivitelezés az alapján történt-e.

nonolet # 2018.08.17. 19:33

viktorko

"de már vízdíjat kell fizetni???"

A víz rendelkezésedre állt és fogyott is azon a csapon ... gondolom.

A díj igény tehát jogos.
Az összegen lehet vitatkozni.

Nyilván van rá szabály a társasház SZMSZ-ében.

Amit ugye elolvastál a vásárlás előtt?!
Hogy tudd mi vár rád házban...
Meg a házirendet is ?

Nehogy a kész üzletben érjen majd a meglepi, hogy a társasház nem is engedi azt amit akarsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.17. 17:32

ha valaki tud rá küldeni jogszabályt,

A kolléga nem küldött a felszólító levélben?

viktorko # 2018.08.17. 16:48

Sziasztok,

az alábbi problémával szembesültem, amire eddig nem találtam megoldást:
vásároltam egy új építésű társasházban egy üzlethelységet. Az ingatlan teljesen üres volt, tehát a szerelőbeton szintig csupasz. Se elektromos, se víz-csatorna, se fűtésvezetékek. A közmű bekötések az ingtlanba 1-1 db golyóscsappal történtek.
Vízóra nem volt felszerelve!
Annak rendje és módja szerint megkezdtük az ingtlanban kiépíteni a víz, villany és fűtésvezetékeket. A kiépítés lassan 5 hónapja tart. (kőműves munka, festés, burkolás stb.)
Majd egy szép pénteki napon érkezik egy ügyvédi felszólítás, melyben közli a ház közös képviselete, hogy havi 50.000 Ft vízdíjjat kell fizetnem visszamenőleg a vásárlás napjától számolva, mivel nincs vízóra felszerelve és hitelesítve.
Sajnos nem találtam arra vonatkozóan választ az interneten, mi a "szabályos" eljárás olyan esetben amikor valami még kész sincs, de már vízdíjat kell fizetni??? A plombálással foglalkozó cég akivel beszéltem azt mondta, hogy hitelesítést csak akkor tudnak végezni, ha minden fogyasztó be van szerelve, hogy ellenőrzni tudják a mérő helyes működését.
Köszönöm előre is, ha valaki tud rá küldeni jogszabályt, vagy hasonló tapasztalatból szerzett megoldást.

oligaliga # 2018.05.09. 05:32

ism66

Nem hallottam még önkormányzati közgyűlési határozatról, de az ember mindennap tanul valami újat. :D

Viccet félretéve. A víziközmű-törvény és a végrehajtási rendelete szerint is, ha a felhasználási hely nem rendelkezik hiteles bekötési mérővel, akkor a rendelet melléklete szerinti mennyiséget kell számlázni. Ha a mellékmérőt a szolgáltató nem tudja cserélni, az a hitelesség lejárta után nem lehet a számlázás alapja. Ekkor is az átalányt számlázzák. Szóval úgy tűnik, jogos a 18 m3, de jó lenne tudni, hogy mi alapján számolták.

Nézzétek meg a szolgáltató üzletszabályzatát, hogy milyen eljárásban milyen igazolást kérnek a lakatlan ingatlanokra, és kérdezzetek rá, hogy van-e lehetőség a szolgáltatás szüneteltetésére. Ha igen, akkor kérjétek, mert ebben az esetben alapdíjat sem kell fizetni. A mérő hitelességére pedig oda kell figyelni akkor is, ha a lakás lakatlan.

ism66 # 2018.05.08. 22:16

Tisztelt Fórumozók
Mellékvízmérőóra cserével kapcsolatban lenne kérdésem.
Pár éve üresen álló lakásról van szó, lejárt a vízóra hitelesítése. Kaptunk egy levelet a szolgáltatótól, hogy mivel nem tartózkodott senki a lakásban, így nem tudták a vízórát kicserélni.
Önkormányzati közgyülési határozatra hívatkozva (a hosszü ideje üresen álló 36 m2-es lakásra) havi 18 m3 vizet számláznak, "amig a mellékvízmérő-csere nem tröténik meg", a fűtés is mért fűtés (abból is látható, hogy üresen áll a lakás) átalánydíjas számlázás van, de idény végén fogyasztás leolvasás és elszámolás van egészen 2018 februárig nem kellett fizetni nullás számlát jöttek a túlfizetés miatt. Emiatt nem tartom jogosnak a havi 18m3 viz számlázását. Ha megtörténik a vízóra-csere a jogtalanul leszámlázott összeget visszafizetik.
Köszönöm a mielőbbi gyors választ.

SaireyVMK # 2018.01.30. 17:29

https://www.alfoldviz.hu/…hitelesitese

Az alábbi linken a 4.képnél és a fölötte levő szövegben leírás van arról,hogy mit is kell nézni.
https://www.alfoldviz.hu/…iratozva.pdf
Persze ez az átlag fogyasztónak nem mond semmit továbbra sem.
Mellesleg a megfelelő eszközök nélkül,melyekkel az adott szimbólumot és a hitelesítő számát bele tudná ütni ebbe a kis formába igencsak nehéz lenne beszerezni/hamisítani. Arról nem is beszélve,hogy az büntetőjogi eljáráshoz vezetne.

Márti5 # 2017.10.15. 21:44

kismukk, csak kíváncsi vagyok, hogy hogyan végződött a kálváriád?

Teljesen jogos volt a kérdésed a hitelesítés közönséges halandó számára érthető módjáról pláne azért, mert ha a mérő óra 100-as vagy ezres digit-je ugrik véletlenül egyet vagy kettőt, több milliós Vízszámlát kaphatsz következő hónapban ajándékba és szemmel láthatóan ma senki sem vállalja írásban a felelősséget a vízórák hitelesítésének a hitelességéről.

Ez egy katasztrófális állapot ma a nem létező fogyasztóvédelemben.

kismukk # 2015.12.31. 10:09

Azt hiszem, ezeket ismerem, mármint biztonsági zár, átvétel igazolása stb., de én azt szeretném tudni, hogy a művek által hozott mérő hitelességét mi bizonyítja?
Mert ugye a rajta lógó fekete plomba és az azon lévő, laikus számára felismerhetetlen jelzés könnyen hamisítható talán. Tehát: mi bizonyítja, hogy kik és mikor, hol, milyen körülmények között hitelesítették a mérőt? Milyen okmányt állítottak ki erről? Milyen okmány, dokumentum bemutatását kérhetem a szerelőktől?
(NEM mellékmérőről, hanem bekötési főmérőről van szó!)

groszfater@gmail.com # 2015.12.31. 09:03
kismukk # 2015.12.31. 08:29

Amikor a vízművek hozza a mérőt, milyen dokumentum bemutatását (műbizonylat, igazolás stb.) kérhetem, amely a mérő hitelességét bizonyítja?
(a plombán és a zsinóron kívül...)

kismukk # 2015.12.17. 13:34

A mérő nem az enyém, hanem a műveké. Úgy látszik, nem tartja nyilván, mikor jár le a hitelessége...
Az lesz, ahogy végrehajtó1 javasolja, írok nekik.

groszfater@gmail.com # 2015.12.17. 12:45

Ááá, itt meglehetősen asszimetrikus a történet.

Ha a mérő a tied és lejárt a szolgáltató 30 napon belül felmondja a szolgáltatást.

Ha a szolgáltatóé a mérő és lejárt akkor a 2013 évi V, törv. a mértékadó, vagy-is tisztességesen kell eljárni.

végrehajtó1 # 2015.12.17. 11:49

Mivel a szolgáltató nem tudja hogy hibás ezért neked.
Ha lejárt akkor a szolgáltató tudja hogy cserélnie kell.
Ha még sem tértis levelet nekik.

kismukk # 2015.12.17. 11:23

lejárt a mérő. Cserélni kell!
A művek hivatalból teszi, vagy nekem kell kérnem?

kismukk # 2015.12.12. 16:40

groszfater!

Köszönöm, úgy van, a lejárt mérő a meghibásodott stb. mérővel azonos megítélés alá esik. Megtaláltam a Főv. Vízművek Üzletszabályzatában:
Ha a fogyasztásmérő nem mér, rendellenesen vagy hibásan működik, nem olvasható le, vagy
hitelességi ideje lejárt, a hibás mérés időtartamának kezdetét megelőző 12 hónap összes
fogyasztásából egy napra számított átlagfogyasztás és a hibás mérés időtartama alatt eltelt napok
száma szorzataként kell meghatározni az elfogyasztott vízmennyiséget.

groszfater@gmail.com # 2015.12.12. 15:44

kismukk!

Ez az egész, hol mérünk, hogyan mérünk, mennyit mérünk kizárva, mivel lejárt a mérő. Cserélni kell!
A lejárat idejétől a cseréig terjedő időre kapsz beszámítást.
Hogy hogyan kell számolni a + fogyasztást azt a linkbe megtalálod.

kismukk # 2015.12.12. 14:44

SolnesM

Hazánkban az átlagos vízfogyasztás egy főre naponként 95-100 liter, egyszerűség kedvéért legyen 100 liter. 2 fő x 30 napra = 2x100x30, azaz 6000 liter, ami 6 köbméter egy hónapban.
Mármost a kontrollmérőm egy hónapra 5 köbmétert mutatott, miközben a bekötési mérő, a vízműveké 18 köbmétert.
A fentiek alapján az 5 köbméteres fogyasztás reális, nincs okom feltételezni, hogy a kontrollmérő alulmér. Ha viszont így van, akkor a bekötési mérő 18 köbmétere hányszoros túlmérésnek felel meg?

kismukk # 2015.12.12. 14:43

Lehetséges, nem jól kérdeztem... Itt most a szolgáltató hiteles mérőre cserélési kötelezettségének mulasztásáról van szó. Konkrétan, a hitelesítési időtartam lejártának utolsó napjától a mai napig terjedő időszakra kérhetek-e díjvisszatérítést? Hiszen a nem hiteles óra által mutatott fogyasztás ab ovo nem tételezhető valóságosnak.

A most beidézett szöveg a mérő pontossági, kontroll vizsgálatára vonatkozik, amelyre vonatkozó aggályomat már megírtam az indító beírásomban (lásd itt legalul). Most részletesebben. A szolgáltató vízművek a mérőt leszereli és a saját telepén lévő, állítólag független (?) mérőhelyen a fogyasztó jelenlétében bevizsgálja. Ott voltam. A mérőn ilyenkor átfuttatnak ún. etalon mennyiségeket (pl. 100 litert). Azonban, nem engedték, hogy saját szememmel lássam a mérőpadon, mennyit is mutat a leszerelt mérő, sőt kifogásomat, hogy tudniillik nem engedtek a mérőpadig sem, nem vették jegyzőkönyvbe. A bevizsgáló technikus hangosan mondta a számomra érthetetlen kifejezéseket a lent ülő adminisztrátornak, aki ráírta azokat egy űrlapra, majd közölte, a mérőnek nincs hibája. Később postán megkaptam a hasonló értelmű jegyzőkönyvet és mellé egy csekket 20 ezer Ft bevizsgálási költségről (ahogy a beidézett tv-szöveg folytatódik, ha a vizsgálat jónak találja a mérőt, a fogyasztónak kell fizetnie).
Az aggályom tehát az, hogy a bevizsgálás a fogyasztó számára teljességgel átláthatatlan a vízművek telepén ilyen körülmények között végzett ellenőrző mérés esetén, a közölt eredmény nem hihető, ezért ezt szeretném elkerülni.

Miért nem lehet azt, hogy a szolgáltató vízművek nálam, a helyszínen a mérő leszerelése nélkül megvizsgálná a mérőt? Nagyon egyszerűen, mondjuk a konyhában kinyitjuk a csapot, kiengedünk 5 litert és megnézik, hogy mennyit is mutat a mérő? Bármilyen kézenfekvőnek is tűnik, a vízművek ezt a kérést is elutasította.

groszfater@gmail.com # 2015.12.12. 12:00

Azt-mondtad elolvastad a linket...

A kontrollmérés eredményétől függően az eljárás a következő:
Ha a hibás mérés ténye kétséget kizáróan megállapítást nyert, a hibás méréssel érintett időszakban az elfogyasztott víz mennyiségét a hibás mérés időtartamának kezdetét megelőző 12 hónap összes fogyasztásából egy napra számított átlagfogyasztás és a hibás mérés időtartama alatt eltelt napok száma szorzataként kell meghatározni.

kismukk # 2015.12.12. 11:52

groszfater!

Igen, és milyen joghatása van a fogyasztóra nézve, ha a vízművek nem tesz eleget hiteles órára cserélési kötelezettségének?

SolnesM # 2015.12.12. 02:00

kis muki még mindig ezen a mérő dolgon lovagol 2010 óta.
Pedig azóta a törvény szerint már másik órája lehet a hálózatán.

Azóta a vízmérő után ellenőrző mérőt szereltettem, amely háromszor kisebb fogyasztást jelez, mint a Vízművek órája
Ennyi erővel lehet 10 x kisebbet is írni, hiszen az ellenőrző mérő a rossz !