állandó / ideiglenes lakcím


drbjozsef # 2018.11.10. 09:50

lac77,

ha tudható, akkor a kormányablak megmondja. A dátumot szinte biztos, azt, hogy milyen okirattal (hamis bejelentővel vagy modnjuk bérleti szerződéssel), szerintem azt is, de ebben nem vagyok biztos.

drbjozsef # 2018.11.10. 09:49

OFF
wers,

oké, ha biztos nincsenek benne az azonos nemű párok, akkor 2.számú megfejtés : nem lehet, hogy a nyilvántartás csak a magyar állampolgárok adatait tartalmazza, és ahol valaki külföldivel kötött házasságot, ott a másik fél nincs benne ebben a táblázatban?

wers # 2018.11.10. 09:46

Egyébként ha érdekel 90 férfi és 73 nő a bejegyzések száma. Akárhogy is nézem, páratlan szám. Ezt se nagyon értem. Na de mindegy :)

lac77 # 2018.11.10. 09:45

wers, drbjozsef köszönöm!

Kormányablakos megoldás lesz a vége.
A rendőröknek már megmondtuk, hogy itt ne keressék, szerencsére ez nem Budapest, itt szinte mindenki ismer mindenkit, de ennek az ürgének, még a nevét se hallotta senki.
Még egy kérdés, tudható az valahonnan, hogy mikor jelentkezett be, és milyen jogon?

wers # 2018.11.10. 09:35

drbjozsef, nem, én a központi nyilvántartó adatait látom, és külön táblázatban vannak a bejegyzett élettársak. És sokkal több a férfi mint a nő. Meg a megszűnés is kisebb arányú, mint a válás.

drbjozsef # 2018.11.10. 09:34

lac77,

Egyebekben pedig semmi hátrányod nem származik abból, hogy oda be van jelentve, persze nem megnyugtató, ki kell penderíteni a nyilvántartásból is, de a lakcímbejelentés semmilyen jogot (de kötelezettséget se) nem keletkeztet az illetőnek. Nem fog a végrehajtó se lefoglalni semmit, ha mondjuk végrehajtás indulna ellene például. Oldd meg, ha van egy kis időd, de nem kell izgulni miatta. Leveleit meg nem átvenni, sima leveleit kidobni, oszt annyi.

wers # 2018.11.10. 09:33

lac77,

ne csinálj semmit,
ejj drbjozsef, ne rosszalkodj

lac77, választhatsz, hogy a helyi jegyzőhöz, vagy a kormányablakba/okmányirodába mész be, vagy tértisen írsz egy kérelmet.

A te esetedben felsorolnám azokat, akik a tulajdonos engedélyéven ott laknak, és oda vannak bejelentve, és kérjed, hogy akik ezen kívül be vannak jelentve, azokat fiktiválják, és leírod azt, amit ide írtál.

Javaslom a személyes megjelenést, mert sokkal gyorsabb, és azonnal megmondják kik vannak oda bejelentve. Érdemes erről a rendőrséget is értesítened.
Az eljárás ingyenes.

Ez persze akkor gyógyír, ha tényleg szerepelnek a lakcímnyilvántartásban, a te házadba bejelentve.

drbjozsef # 2018.11.10. 09:32

wers

OFF
Az ügyfélkapun lekért személyes adatokhoz az van írva családi állapothoz, hogy "házas vagy bejegyzett élettárs".
Ez megerősíti a gyanúmat a megfejtésre.

drbjozsef # 2018.11.10. 09:30

lac77,

én egyébként elmennék egy kormányablakba - a saját időmből és a saját költségemre sajnos -, és lekérdezném a lakcímemre bejelentetteket. Lehet, be sincs jelentve (bár ha a rendőr is ott kereste, akkor valószínűleg mégis), csak megadta valahol ezt a címet. Esetleg félreértés. Ki tudja.

drbjozsef # 2018.11.10. 09:22

lac77,

ne csinálj semmit, majd valaki (de biztos nem sz.ö., ő az idejéből nem pazarol arra) kezdeményezi a törvény megváltoztatását, felemelik a büntetési tételét a kijelentkezés elmaradásának, és attól majd megijed az illető, és kijelentkezik biztosan izibe. Pár évtized, és meglesz, nyugi.

drbjozsef # 2018.11.10. 09:20

wers,

OFF
Nem lehet, hogy ebbe a statisztikába beleszámít a bejegyzett élettársi kapcsolat (azonos neműek) is, mert az jogilag szinte azonos a házassággal? Más magyarázatot nem nagyon találok...

lac77 # 2018.11.10. 09:01

Sziasztok!
Nekem most pont ilyen problémám van, amit lentebb vázoltok. Nyáron jött egy tértis levél a pesti rendőrségtől, egy ismeretlen nevére, de a mi lakcímünkre. Természetesen nem vettük át, nem is foglalkoztunk a problémával.
A házat már több, mint 20 éve vettük, idáig nem volt ilyen.
Hab a tortán, hogy a héten megjelentek a rendőrök is, akik ezt a számunkra ismeretlen illetőt keresték.
Melyik a legköltséghatékonyabb módja ennek a kavarnak az elrendezésére?
Válaszaitokat köszönöm!

Szomorú örökös # 2018.11.10. 08:55

wers

Sajnos ott a probléma, hogy sokak nem tudnak bejelentkezni oda, ahol valóban laknak.

És akkor szerinted ez a megoldás, hogy ott felejtik magukat az utolsó lakóhely-bejelentésüknél? Egy frászt! Aki nem tud az új lakóhelyére bejelentkezni, azt én letojom, de annak akkor legyen település szintű a lakóhelye! Nehogy már a nyúl vigye a puskát, bakker!

Kezdem ott, hogy olyan nincs, hogy lakóhely megszüntetése. Tehát csak akkor szűnik meg, ha más lakóhelyet bejelent.

Csakis egy döntésen múlik, hogy ki is lehessen jelentkezni egy lakóhelyről, ne csak be, azaz a következő cím nélküli lakcím-megszüntetés lehetőségét kellene megteremteni a törvényalkotóknak, ha másként nem megy. Hidd el, akkor egy rakás lakcím-fiktiválással eltöltött munkaidő másra lesz használható a hivatalban. Ne feledd, minden jogszabály megváltoztatható, egyiket se kőbe vésték.

wers # 2018.11.10. 08:25

Az a baj, hogy kicsit szemellenzősen nézed a problémát szomorúka.

Szerinted, azaz úgy ismered az államot, hogy ha valamiért lehet bírságot kiszabni, úgy hogy betartható legyen, összeférjen más törvényekkel, akkor kihagyná? Úgy gondolod ez neked jutott eszedbe először?

Kezdem ott, hogy olyan nincs, hogy lakóhely megszüntetése. Tehát csak akkor szűnik meg, ha más lakóhelyet bejelent. Sajnos ott a probléma, hogy sokak nem tudnak bejelentkezni oda, ahol valóban laknak. Még mindig így van, pedig az elmúlt 4-5 évben sokat bővültek a határok (gumiból van néhány részük) és a lehetőségek is.
A java része ezeknek az embereknek nem trehányságból nem jelenti be új lakóhelyét, és legkevésbé sem a volt szállásadó bosszantására.

Azt viszont nem tudom, hogy a bérleti szerződésben ki lehet-e olyant kötni, hogy a kiköltözés után ha nem jelentkezik ki, havi x Ft-ot kell fizetnie a bérbe adónak, akkor is, ha már nem ott lakik. (csak egy ötlet)

Szomorú örökös # 2018.11.10. 08:07

drbjozsef

tehát úgy érzed, hogy ha lenne komoly bírság, az majd visszatartó erővel rendelkezne, pontosabban itt inkább ráható erővel, hogy kijelentkezzen?

Ez pontosan így van! A sok hülye magyar a bírságokból ért, a még hülyébbek meg még abból sem. Lsd. a BMW-s esete a „Gyorshajtás” topikban, aki még annyit sem képes elolvasni egy gyorshajtás képen, hogy „közeledő” és megpróbálja a sarát áthárítani arra az autóra, amelyik épp távolodik ugyanazon a képen. :-)

wers # 2018.11.10. 07:43

kicsit off

Ugyanezen az oldalon a következő adatokat is találtam:

Családi állapot változások 2017.

házasságkötés:
férfi 54 080
nő 55 300

válás:
férfi 20 972
nő 21 537

Kivel házasodott 1 220 nő, és kitől vált el 565?

on

drbjozsef # 2018.11.10. 07:36

sz.ö.,

tehát úgy érzed, hogy ha lenne komoly bírság, az majd visszatartó erővel rendelkezne, pontosabban itt inkább ráható erővel, hogy kijelentkezzen? Hát, lehet, ettől még a kötelesség, kötelesség marad, a jog meg jog, és ugyanazokon az oldalakon marad.
Lehet, hogy kevesebben maradnának az előző címükön bejelentkezve, de aki igen, az után akkor is kénytelen lesz az utánajárni, akinek az érdekében áll.

wers # 2018.11.10. 07:31

Elnézést, pontatlan voltam, ez csak a lakóhelyet érintő bejegyzések száma, a tartózkodási hely bejegyzések hozzá jönnek, bő fél milla volt.

wers # 2018.11.10. 07:23

2017-ben kb. egy millió lakcím bejelentési úgy volt összesen (majdnem 800.000 lakcím változtatás, létesítés) ebből nem egészen 30.000 fiktívvé nyilvánítás.

Azért akkor nem valós az a kijelentés, hogy a lakosság java része nem tesz eleget törvényi kötelességének.

Szomorú örökös # 2018.11.10. 07:20

drbjozsef

Mondj valami konkrétat, hogy kellene "rendbe rakni" ezt a dolgot?

Ugye nem azt akarod itt elhitetni mindenkivel, hogy ha a bérlő nem teljesíti a KÖTELESSÉGÉT, akkor a bérbeadónak csakis a hivatalban történő idő-elb@száshoz van csak JOGA?

Már egyébként leírtam:

Ha a valós lakóhely bejelentése kötelező számára, akkor az is legyen kötelező, hogy amennyiben valahonnan elköltözik, akkor jelentse ki magát onnan vagy kőkemény bírsággal sújtják érte.

Igaz, egy szabály mindig csak annyira lesz szabály, amennyire betartják vagy betartatják. Egyszóval ha ezt rendesen betartatnák, akkor az illetőnek előbb utóbb a fizetés-letiltás tenné helyére az agyát, mert kirónák rá a bírságot és amennyiben ezt nem fizeti ki, akkor jöhet a végrehajtás - akár munkabérből is. Abból legalább a fiktiválási eljárások költségét lehetne fedezni. Vagy tévedek?

wers # 2018.11.10. 07:10

a bérlő tökeire szerelni,” :) ezt ugye nem úgy érteni, hogy akinek nincs, az növesszen?

drbjozsef # 2018.11.10. 07:01

sz.ö.

látom nem sikerül.
Akkor megpróbálom máshogy.
Mondj valami konkrétat, hogy kellene "rendbe rakni" ezt a dolgot? Mit lehetne még csinálni?

Kellene lakásbérlésnél GPS követőt a bérlő tökeire szerelni, esetleg távirányítású sokkolóval, hogy tudjad hova költözik, és tudjál neki áramot küldeni, ha elfelejtene kijelentkezni? Vagy hogyan? Mit javítanál?

wers # 2018.11.10. 05:37

Hát ha tudják, hogy hova kell küldeni az idézést, akkor ez akár még működhet is. ;-)

Azok ott vannak a 30%-ban. A hivatalnak több lehetősége van megtalálni a személyt. Többnyire valamelyik trükk bejön, de az tovább gyarapítja az iratkupac méretét. Sokszor maga a kérelmet benyújtó tudja, hol lakik a volt lakója.

Szomorú örökös # 2018.11.10. 05:26

drbjozsef

Ha valaki nem teljesíti a kötelességét, a másik fél joga érvényesíten azt...Nem így kellene történnie, de ha így történik, kénytelen vagy utánajárni.

Pontosan ezért is írtam, hogy ezen a téren nagyon, de nagyon rendet kéne tenni. Bakker, ne mindig a tulajdonos dolga legyen már más szemetét rendbe hozni, ha ő nem volt képes rá. Ha a valós lakóhely bejelentése kötelező számára, akkor az is legyen kötelező, hogy amennyiben valahonnan elköltözik, akkor jelentse ki magát onnan vagy kőkemény bírsággal sújtják érte. Amennyiben ilyen szankcióval járna, akkor a tök értelmetlen fiktiválási eljárások száma is csökkenne, mert azért valljuk be, ezeknek a munkáknak a költségét mindig a hivatalnak kell lenyelnie. :-O

Küldjél a költségeidről egy fizetési meghagyást neki.

Vicces vagy! Hová küldjem neki? :-D

drbjozsef # 2018.11.10. 05:18

joga csakis a bérlőnek van, a bérbeadónak meg kizárólag kötelessége. Legalábbis egy-két itteni főokos szerint. :-O

Csak a jegyzőkönyv kedvéért : a kijelentkezés kötelessége a bérlőé, ha ez elmarad, akkor a bérbeadó joga, hogy kijelentesse.

És igazad van a nyígásban, hogy neked kell utánajárni, de tudod ez sajnos így megy minden mással is. Ha valaki nem teljesíti a kötelességét, a másik fél joga érvényesíten azt. Ha nem költözik ki, neked kell pereskedned. Ha nem viszi el a lomjait, neked kell intézkedni. Nem így kellene történnie, de ha így történik, kénytelen vagy utánajárni.

Küldjél a költségeidről egy fizetési meghagyást neki.