állandó / ideiglenes lakcím


wers # 2018.03.01. 10:02

Hol egy piros toll? Bekarikázom a naptárban. Nonolet elismerte, hogy igazam van!!! És ezt még le is írta. Bár biztos ami biztos, csak úgy nem hisz nekem, de a törvénysora igazoják szavaimat.
Nonolet, ugye nem fájt? :))))

nonolet # 2018.03.01. 10:00

ttip

"Lakóhelyet bejelenteni nem a kiköltözés, hanem a beköltözés alkalmából lehet, sőt, kötelező. "

Ez az alap eset.

Két kivételt látok.

1.
HA bejelenti, hogy "külföldre" költözött

Ekkor csak kijelentenie kell és kap egy új lakcímkártyát.
Ami közli a külföldi lakóhely tényét.

2.
HA hajléktalan lesz.

Ekkor település szintű lakcímet kap.
Ami (gondolom) egyben a kijelentés is.
Azaz a gyakorlatban ez is csak kijelentésként működik...
Mivel semmilyen konkrét címre nem jelentkezik be.

wers # 2018.03.01. 09:59

Szerintem félreértettél” :)) így az újabb magyarázatot is hozzá olvasva rosszabb a helyzet, nem félre, hanem már egyáltalán nem. De sebaj. Ezzel még együtt tudok élni ;)

nonolet # 2018.03.01. 09:54

wers

Megnéztem a törvényt.

Valóban rossz a szóhasználatom...
A jövőben figyelek rá, hogy:

"Lakóhely" = a régebbi állandó cím
"Tartózkodási hely"= a régebbi ideiglenes cím

Bármelyik cím pedig "Lakcím".

- -

5.§ E törvény alkalmazása során:

(2) A polgár lakóhelye:
Annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él.

A lakcím bejelentés szempontjából

lakásnak tekintendő !!!

az az egy vagy több lakóhelyiségből álló épület vagy épületrész, amelyet
a polgár életvitelszerűen otthonául használ,
TOVÁBBÁ
... az a helyiség !!!!, ahol
valaki szükségből !!!! lakik,
vagy
amennyiben más lakása nincs, megszáll !!!

(ez utóbbiak miatt lehet gyakorlatilag bárhová lakcímet bejelenteni)

(3) A polgár tartózkodási helye:
Annak a lakásnak a címe, ahol

  • lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül -

három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik.

(4) A polgár lakcím adata:
Bejelentett lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címe (a továbbiakban együtt: lakcím).

(5) A polgár értesítési címe:
Az a cím (címhely, postafiók vagy postai szolgáltató hely), amelyet kapcsolattartásra szolgáló elérhetősége céljából a lakcímén kívül a polgár bejelentett.

(5a) Szállásadó:
Az a személy, aki jogosult egy természetes személynek valamely lakás vagy lakás céljára szolgáló egyéb helyiség használatát biztosítani.

- -

ttip # 2018.03.01. 09:24

Szerintem félreértettél, a másik ember személyes adatának nyilvántartásban való rögzítésének részleteihez nincs köze. Hogy az üzletfelek általában ismerik egymás címét, azt nem vontam kétségbe, mert erről egyáltalán nem is volt szó.

wers # 2018.03.01. 09:19

nem a tulajdonos felé, akinek továbbra sincs semmi köze egy másik ember személyes adatához
Márpedig személyes adatok nélkül nehézkes érvényes szerződést kötni. Na meg annak hiányában a hivatal sem tudja, hogy a szerződés szerint kit lehet oda bejelenteni.
Gondolt ezt át újra.

ttip # 2018.03.01. 09:14

@wers ezt örömmel olvasom. Akkor már csak a tulajdonosok fejében kell rendet tenni, tisztelet a kivételnek. Lakóhelyet bejelenteni nem a kiköltözés, hanem a beköltözés alkalmából lehet, sőt, kötelező. Ez a kötelezettség a közigazgatással felé áll, nem a tulajdonos felé, akinek továbbra sincs semmi köze egy másik ember személyes adatához. Alapvetően nem is lenne semmi gond, ha a jogszerű bejelentés elé nem gördítenének akadályokat (elsősorban a tulajdonosok).

wers # 2018.03.01. 09:02

A "Lakcím"-ét (régiesen állandó).

Rossz szóhasználat, nem csak te rontod el nonolet. Lakcím gyűtőfogalom, a lakóhely is (ez volt régen az állandó) és a tartózkodási hely is. Törvény is egy van rá, ami a lakcímbejelentésről szól (többek között).

wers # 2018.03.01. 08:58

ttip, szerintem bérletnél most már sehol sem akadékoskodnak. Egy-két éve még talán volt, aki a 100 éves rutinból nem tudott kizökkenni, de mára már belemosták az agyakba.
Már csak azt kellene a kedves bérlőknek is megjegyezni, hogy nem csak jogaik vannak hanem kötelezettségeik, azaz kiköltözéskor másik lakóhelyet kell bejelenteni.

nonolet # 2018.03.01. 08:40

"beköltözés után mihamarabb jelentse be az állandó lakcímét az albérletbe."

Illetve ... döntése szerint...

1.
A "Lakcím"-ét (régiesen állandó).

VAGY

2.
A "Tartózkodási cím"-ét (régiesen ideiglenes).

- -

+1

Inkább csak BÉRLET lesz az!
Mert az albérlet viszonylag ritka már manapság.

ttip # 2018.03.01. 08:27

Megtudhattuk tehát, hogy a lakcím bejelentése nagyon fontos. Megtudhattuk továbbá, hogy a lakcím jogszerű bejelentésének megakadályozása a tulajdonos részéről szintén nagyon fontos. Aki ezeket egyszerre állítja, az a saját pillanatnyi érdekénél akkor sem lát tovább, ha önmagát lövi lábon. Elég zűrös lehetett az a munkanélküli barátnő, ha ilyen sérüléseket hagyott.

A lakcímbejelentés tényleg fontos, ezért bátran ajánlom minden bérlőnek és albérlőnek, hogy legyen két tanúval aláíratott bérleti szerződése, és azzal beköltözés után mihamarabb jelentse be az állandó lakcímét az albérletbe. Ez teljesen jogszerű, a tulajdonosnak ezt nincs joga megtiltani. Ha az okmányirodában akadékoskodnak, akkor írásos elutasítást kell kérni, erre általában jobb belátásra térnek.

wers # 2018.03.01. 08:21

Újabb válasz egy délalföldi Kormányablakból: még széljegyre sem egy 2016 év végi BM-es ellenőrzés és irgumburgum óta.
Ők sem értik a miértet, de ez van.

wers # 2018.03.01. 08:15

Kedves Szomorú örökös.
Bedobtam a kérdést az okmányirodás csoportba, elég egységesek a válaszok.
Az adásvételi szerződés, ha nem tartalmaz olyan részt, ami kérdésessé teszi, hogy az elóról a vevőre átruházódik (biztos nagyon csúnyán írtam) a tulajdonjog, és az ingatlant birtokba veszi a vevő, akkor simán elég a széljegy a tulajdoni lapon. Ha cifra a szerződés, kód kell a megfejtéshez, akkor kérnek a birtokbavételről igazolást vagy a tulajdonjog lemondásról írásos nyilatkozatot (ami az ügyvédnél szokott letétben lenni.

Sokszor "fenntartással" történik az eladás, akkor kevés a széljegy.

nonolet # 2018.03.01. 07:40

Szomorú örökös

Te segg hülye vagy az ügyintézéshez az már biztos...

- -

https://ugyfelkapu.gov.hu/…k-modositasa

Ügyfélkapus e-mail címét – bejelentkezést követően – az „Adminisztráció” fül „Regisztrációs adatok” menüpont alatt aktualizálhatja.

Az „E-mail cím” mezőben módosítsa a címet, majd ismét írja be az új címet az „E-mail cím megerősítése” mezőbe is. Ellenőrizze a cím helyességét, majd kattintson a „Regisztrációs adatok módosítása” gombra.

- -

Hmmm?!!! okoska...

wers # 2018.03.01. 07:25

Nem is az okmányirodába kell bemenni - csak segítek, nehogy hülyén halj meg - hanem a NAV-hoz.
NEEEEEEEEEEEEM így van.
Most hagyd abba. Valaki még elhiszi, amiket írsz.

wers # 2018.03.01. 07:24

Az egyéni vállalkozás TELJESEN on-line intézhető!
SOHA nem kell miatta az okmányirodába bemenni...
Már évek óta :-)

Nem pontosan, de igen valahogy így vab. Kb 2015 közepétől csak az indítás és a befejezés jelenthető be személyesen. Viszont élőtte kell ügyfélkapu, de az persze személyesen. Így az indítás ügyfélkapustól személyesen intézhatő. Minden további bejelentést a változást követő 15 napon belül kell megtenni ügyfélkapun keresztül. De ha a bejelentést igazolni kell pl. új tevékenységnél szakmát igazoló bizonyítvány, új telephelynen használati jog stb., ahhoz beidézik a vállalkozót. Tehát ha új lakásban/épületben folytatja a tevékenységet, akkor az vagy a sajátja, vagy használathoz engedélyt kell csatolni. Azt az on-line felületen nem lehet.

Ha új telephelyet/székhelyet kell bejelenteni, nem kell hozzá az arra a címre szóló lakcím igazolvány, hiszen nem kötelező a telephelyen lakni is. A földhivatali bejegyzés késedelmekor lehet kérni hosszabbítást az igazoláshoz.

Szomorú örökös # 2018.03.01. 07:05

nonolet

Az egyéni vállalkozás TELJESEN on-line intézhető!
SOHA nem kell miatta az okmányirodába bemenni...

Nem is az okmányirodába kell bemenni - csak segítek, nehogy hülyén halj meg - hanem a NAV-hoz. Akkor van szükség egyedül az okmányirodára, ha szeretnéd átíratni a lakcímedet a vállalkozói igazolványon is, de mivel az eleve már nem kötelező hosszú évek óta, hogy legyen, így én azt nem tartottam fontosnak, mivel nyilván anyagi vonzata van és a pecséten ennek a száma van, akkor azt is át kéne írni. Szóval ez másodlagos.

Viszont próbáltál már ügyfélkapus email címet módosítani? Nos, azt a büdös életben nem fogod megtenni online, azt ugyanis csakis a NAV ügyfélszolgálatán teheted meg, nekem is ott sikerült csak. Onnan kezdve a székhely már valóban átírható - sőt csakis úgy tudod átírni, mert azt nem csinálják meg az ügyfélszolgálaton. ;-)

Szomorú örökös # 2018.03.01. 07:01

nonolet

A felsorolt ügyek zöme megoldható nélküle is on-line.

Álmodj csak! De NEM, NEM megoldható a zöme online! Kb. másfél-két hétig tartott, hogy mindent el tudjak intézni személyesen az ügyfélszolgálatokon, mostanára sikerült is. Persze ez még nem tiltja meg neked, hogy próbálkozz vele, de garantálom, hogy zárt kapukba fogsz sok helyen ütközni.

Mellesleg mivel az utcám nem olyan régen (tavaly év vége felé) lett átnevezve, az egyik NAGY mobil szolgáltatónál még mindig a régi címem maradt, mert nekik még special nem frissült a címlistájuk, így a rendszerük nem tudja rögzíteni az új utcanévvel a lakcímem. Sőt online egyik mobilosnál sem lehet csak úgy átírni, de azért ismét "nagyot" mondtál.

A másiknál pedig csakis lakcím kártyával tudták megváltoztatni, de azt is csak akkor, amikor már a vállalkozásé is meg lett változtatva, mivel vállalkozói csomagom van náluk és anélkül nem engedték.

És csak gondoljunk a postásra, aki - ha épp ismeretlen postás jön - oda se fogja adni, amennyiben nem egyezik a kézbesítési cím az állandó lakcímmel. Szerencsére őt ismerem és telefonon mindig egyeztetünk, ha jön valami. És lám, egyszer sem kellett, pedig ez volt a legegyszerűbb vonal. ;-)

Bár megígértem, hogy soha többé nem reagálok a baromságaidra, de ez most szót érdemelt - kb. eddig! ;-)

nonolet # 2018.03.01. 06:56

"Csak megsúgom, kutya kötelességed ugyebár a törvény szerint 3 munkanapon belül bejelentkezned az új lakcímre."

Ne kavard a dolgokat!

Nem a vételtől számított 3 munkanapon belül, hanem a beköltözéstől !!! számítva.

HA be tudtál költözni, akkor arról általában van dokumentum is (kéne, hogy legyen).

Adás-vétel esetén: a birtokba adásról!!!!
Bérlet estén: bérleti szerződés

Aki ezek nélkül megy az a hülye... ennyi.

- -

Az egyéni vállalkozás TELJESEN on-line intézhető!
SOHA nem kell miatta az okmányirodába bemenni...
Már évek óta :-)

nonolet # 2018.03.01. 06:49

Szomorú örökös

Akkor menj át egy másik okmányirodába, ahol épp értelmesebbek ülnek.

Igen, némelyik helyen nagyon sötétek, agyilag GYENGÉK! dolgoznak és fogalmuk sincs a jogszabályról sok esetben.

Sajnos gyakran az ügyfélnek kell tökösnek lenni, mert a ki tudja milyen alapszakmájú ügyfelesnek átképzett droid csak a standard ügymenetet tudja fejből.

HA a jogszabályra hivatkozol akkor pedig képtelen dönteni... mert nem i sérti mit akarsz.
Vagy inkább elhajt, mert nem akar bonyodalmat.
Sőt a közvetlen főnöke is képtelen előre lépni általában.
Vagy nem akar, mert félti a seggét.

Tény, hogy elég nagy százalékban gagyi az irodista droid és a kisfőnöki szint is.

De ettől még a jogszabály az jogszabály!
A szerint kell eljárni és nem a saját kútfő szerint.

- -

A lakcím kártya témához.
A felsorolt ügyek zöme megoldható nélküle is on-line.

Persze ha ragaszkodsz a személyes irodai ügyintézéshez az szívás lesz.

Intézkedj on-line! ahol lehet.

Szomorú örökös # 2018.03.01. 06:45

wers

szerintem el kellett volna fogadni az ügyvédáltal ellenjegyzett adás-vételi szerződést

Mondod ezt te, ehhez képest NEM kell elfogadniuk és én elfogadom, hogy a hivatalnok tudja jól értelmezni a jogszabályt. Tudod a szerződés csak egy vásárlási szándékot jelöl a vevő részéről, de az is mindig benne van, hogy mikorra kell teljesítened a teljes kifizetést, mikorra kell az eladónak legkésőbb birtokba adni az ingatlant, tehát abban még szó nincs arról, hogy te máris ott laksz és ez bejelentkezési kötelezettséggel jár. Sőt, ha pl. hitelből lesz rendezve, akkor meg különösen nem biztos, hogy a szerződés meg is valósul, mivel nem biztos, hogy a vevő megkapja a hitelt. Ilyen esetben lehet módosítani a szerződést vagy akár a visszalépés is megvalósulhat.

Szóval ezt a marhaságot gondold még egyszer végig. ;-)

Szomorú örökös # 2018.03.01. 06:41

wers

pl. vállalkozó igazolványos maszlagra jobb, ha nem is reagálok

No talán ezért vagy a legjobb helyen, 1700 km-re innen.
Nem kell, hogy megértsd más emberek problémáját, csak akkor ne adj jogi tanácsokat, mert egyrészt így közöd nincs hozzá, másként meg nem kicsit sz@rul sül el.

De javaslom, hogy próbáld ki! Vegyél egy lakást és próbálj meg bejelentkezni állandó lakcímre úgy, hogy csak egy szimpla adásvételi szerződést lobogtatsz. Csak megsúgom, kutya kötelességed ugyebár a törvény szerint 3 munkanapon belül bejelentkezned az új lakcímre. Nos, ezt a jogszabály szerint adásvételi szerződéssel nem teheted meg, a pult mögött ülő hivatalnok birtokbaadási jegyzőkönyvet (elárulom, ezt a szolgáltatók is követelik) vagy tulajdoni lapot fog kérni. Arról már nem mesélek, hogy a tulajdoni lapot nyilván ennyi idő alatt nem fogod megkapni, úgyhogy az helyből kilőve! ;-)

wers # 2018.03.01. 06:25

De ha visszaolvasol, írtam, szerintem el kellett volna fogadni az ügyvédáltal ellenjegyzett adás-vételi szerződést.

Ha megnyugtatja a lelked, épp momentán nem 1700 km-re vagyok, de bármikor változhat :) most nem kívánom.

wers # 2018.03.01. 06:17

Ezt ragadtam ki, mert az egyéb pl. vállalkozó igazolványos maszlagra jobb, ha nem is reagálok.

Szomorú örökös # 2018.03.01. 06:08

wers

Engem is felbosszantott ám, hogy kiragadtál egy sz...ros sort és azon lovagoltál, holott még másik kettőt is leírtam - sőt később még többet - és ahhoz is elengedhetetlenül fontos egy nyamvadt lakcímkártya. Nyilván te ezt letojod, ha valóban 1700 km-re vagy innen, de ettől még a probléma magyar és valós.

Az sem lakcímkártyafüggő, hogy a postán valaki bejelentse, hogy kéri a küldeményei továbbítását x címre.

Persze, ha fizetsz érte, akkor mindent továbbítanak, mert a posta sem ingyen dolgozik. Azonban engem épp tájékoztattak, hogy bár nyilván ingyé a levelezési címet átírják a mobilszolgáltatónál is, de a "nagyon hivatalos" leveleket akár tetszik nekem, akár nem, bizony a lakhelyemre fogják kiküldeni, nem a levelezésire. Szóval a végén mégis csak oda jutunk, hogy rohadtul fontos az a nyamvadt lakcímkártya, amit nem adnak ki olyan könnyedén a járási hivatalban, ezt nem akarjátok megérteni. Az tuti, hogy én egy sajpapírra írt szerződéssel, amelynek a hitelességét semmi nem bizonyítja és a hivatalnoknak nem is dolga ezt ellenőrizni, én nem engednék senkit bejelentkezni csak úgy egy ingatlanba, hanem tévedhetetlen módon - akár elektronikus úton megkért hozzájárulással - engedélyeztetném azt a tulajdonossal. Úgy gondolom, Magyarországon sokan ragaszkodnak a lakcímhez való joghoz, holott azért ennek akárhogy is nézzük, komoly feltételei vannak.