Pedagógusok jogai


websas # 2010.12.18. 07:45

A történet:
Ált.iskola, a diákok mobillal lefényképezik a tanárnőt, felteszik a Facebookra.
Ott több diák trágár, és izléstelen, sértő hozzászólást tesz.
Ez kiderül, a diákok is megvannak, az iskola fegyelmi "tárgyalást" akar. A szülő viszont mindenféle személyiségi es egyéb jogokra hivatkozva fenyegeti az iskolát.

A kérdés: milyen lehetőségei (jogai) vannak az iskolának ?

websas

Veci # 2010.12.18. 10:53

Hát ez-az! A kedves diáknak csak jogai vannak (úgy látszik a szülőnek is ebben az esetben). És mi van a pedagógus személyiségi jogával? Jó kemény büntetést róhatnának ki intő példaként a gyerekekre. A kedves szülő, meg általános iskolában ne mobiltelefonon fényképezni küldje a gyereket, hanem tanulni. Már eléggé elszemtelenedett a helyzet úgy látom az általnános iskolás korosztálynál is.

JÓ LENNE, ha szülök is olvasgatnák a közoktatási törvényt, miközben a gyermeket megtanítaná a megfelelő magatartási szabályokra (jaaa! lehet, hogy ezt a szülő sem ismeri?)!

1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

12. § (1) A tanuló kötelessége, hogy

  1. részt vegyen a kötelező és a választott foglalkozásokon és szakmai gyakorlatokon;
  2. eleget tegyen - rendszeres munkával és fegyelmezett magatartással, képességeinek megfelelően - tanulmányi kötelezettségének;
  3. életkorához és fejlettségéhez, továbbá iskolai és kollégiumi elfoglaltságához igazodva, pedagógus felügyelete, szükség esetén irányítása mellett - a házirendben meghatározottak szerint - közreműködjön saját környezetének és az általa alkalmazott eszközöknek a rendben tartásában, a tanítási órák, kollégiumi foglalkozások, rendezvények előkészítésében, lezárásában;
  4. megtartsa az iskolai tanórai és tanórán kívüli foglalkozások, a kollégiumi foglalkozások, az iskola és a kollégium helyiségei és az iskolához, kollégiumhoz tartozó területek használati rendjét, a gyakorlati képzés rendjét, az iskola, a kollégium szabályzatainak előírásait;
  5. óvja saját és társai testi épségét, egészségét, elsajátítsa és alkalmazza az egészségét és biztonságát védő ismereteket, továbbá haladéktalanul jelentse a felügyeletét ellátó pedagógusnak vagy más alkalmazottnak, ha saját magát, társait, az iskola, kollégium alkalmazottait vagy másokat veszélyeztető állapotot, tevékenységet, illetve balesetet észlelt, továbbá - amennyiben állapota lehetővé teszi -, ha megsérült;
  6. megőrizze, illetőleg az előírásoknak megfelelően kezelje a rábízott vagy az oktatás során használt eszközöket, óvja az iskola létesítményeit, felszereléseit;
  7. az iskola, kollégium vezetői, tanárai, alkalmazottai, tanulótársai emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartsa;
  8. megtartsa az iskolai, kollégiumi szervezeti és működési szabályzatban, továbbá a házirendben foglaltakat.

14. §
A szülő kötelessége különösen, hogy

  1. gondoskodjon gyermeke testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges feltételekről,
  2. biztosítsa gyermeke - e törvény 24. §-ának (3) bekezdésében meghatározottak szerinti - óvodai nevelésben való részvételét, továbbá tankötelezettségének vagy fejlesztő felkészítésben való részvételi kötelezettségének teljesítését,
  3. figyelemmel kísérje gyermeke fejlődését, tanulmányi előmenetelét, gondoskodjék arról, hogy gyermeke teljesítse kötelességeit, és megadjon ehhez minden tőle elvárható segítséget,
  4. rendszeres kapcsolatot tartson a gyermekével foglalkozó pedagógusokkal, és részükre a szükséges tájékoztatást megadja,
  5. elősegítse gyermekének a közösségbe történő beilleszkedését, az óvoda, az iskola, a kollégium rendjének, a közösségi élet magatartási szabályainak elsajátítását,
  6. megtegye a szükséges intézkedéseket gyermeke jogainak érvényesítése érdekében,
  7. tiszteletben tartsa az óvoda, az iskola, kollégium vezetői, pedagógusai, alkalmazottai emberi méltóságát és jogait.

76. § (1) Ha a tanuló a kötelességeit vétkesen és súlyosan megszegi, fegyelmi eljárás alapján, írásbeli határozattal fegyelmi büntetésben részesíthető.


Üdvözlettel Veci

websas # 2010.12.18. 12:15

Köszönöm Veci!

Sokat segítettél az infóval.

websas

Lyonee # 2010.12.18. 12:24

Még egy fontos kiegészítés
Közokt.tv.
16.§
"(3) A pedagógus, valamint a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazott az óvodai nevelőmunka, illetve az iskolai és kollégiumi nevelő és oktató munka, valamint a pedagógiai szakszolgálat ellátása során a gyermekekkel, tanulókkal összefüggő tevékenységével kapcsolatban a büntetőjogi védelem szempontjából közfeladatot ellátó személy."

marshall eriksen # 2013.03.06. 16:21

Következő a történet:

Ált.Iskolás diáklányok indulnak haza tanítás után mikor találkoznak osztálytársaikkal.Az osztálytársak hógolyóvak kezdenek dobálni.Ez viszont odáig fajul ,hogy az egyik osztálytárs rátámadt az egyik diáklányra és ököllel fejbe veri aki ettől agyrázkódást kap,kórházba kerül és majdnem megvakul.

Kérdés:Milyen bűntetés szabható ki az osztálytársra?

fp001 # 2013.06.11. 13:24

Egy barátom kért, meg, hogy írjam ki a kérdését:

Tisztelt Tanácsadók!

Pedagógusként dolgozom egy általános iskolában.
Határozott idejű szerződéssel vettek fel egy állandó alkalmazásban álló, de nyugdíba ment kolléga helyére 2011 szeptemberében.
Akkor épp egy első osztályos csoportot kaptam.
Mikor lejárt a szerződésem 2012-ban, meghosszabbították.
Idén viszont közölte a főnököm (igazdató), hogy szeptemberben még meghosszabbítja a szerződésem, de csak 2014 áprilisáig, mert egy szülési szabadságra ment kollegának kell vissza adni a helyet.
Tehát 2014áprilisáig még alkalmazásban állok és az év vége előtt pár hónappal a 3-ik osztályos csoportom kap egy új tanítót.
A hab a tortán, hogy idén 2013 szeptemberétől 3 új kollégát is felvesznek az akkor induló első osztályosoknak, de engem akit egy állandó megbízással dolgozó, nyigdíjba ment kolléga helyére vettek fel határozott idejő szerződéssel, már nem fognak alkalmazni.
Tudtommal az jogtalan volt, hogy egy állandó alkalmazásban álló kollega helyére vettek fel határozott idejű szerződéssel, de elfogadtam, mert örültem, hogy végre van állásom és reménykedtem benne, hogy majd engem is kineveznek állandó pozícióba. Most viszont, hogy megszűnik a munkaviszonyom szeretnék jogi lépéseket tenni azért, hogy ne tudjanak csak úgy eltávolítani a pozíciómból, vagy ha ezt megteszik szeretném látni, hogy milyen lehetőségeim vannak (lesznek) ha jogi útra terelném az ügyemet.
Érdemes-e ügyvéd segítségét kérnem?
Sajnos nincs túl sok pénzem pereskedni és ügyvédet fizetni, de szeretném a törvényák által biztosított jogaimat érvényesíteni.
Kérem szíves segítségüket és tanácsukat.
Hálás köszönettel:
Egy általános iskolás tanító.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.06.11. 13:34

Határozott idejű szerződés miatt nem tehetsz semmit.

Az igazgató még időben szólt, így a nyáron lesz időd másik munkáltatót keresned.

fp001 # 2013.06.11. 14:44

Köszönöm válaszát.

Ha valaki szülési szabadságra megy akkor a helyére határozott idejű szerződéssel vesznek fel egy másik alkalmazottat, addig amíg a szülési szabadságról vissza nem jön az elődje.

A kérdésem az, hogy egy kinevezett pozícióban lévő pedagógus felmondása esetén a helyére felvehetnek-e jogszerűen határozott idejű szerződéssel alkalmazottat.

Amúgy az én munkahelyem nem szűnik meg. Mint ahogy írtam, egy ismerősöm kért meg, hogy járjak utána.

czfhk # 2013.06.25. 06:08

Tisztelt Tanácsadók!

A köznevelési tv. 2013. szeptember 1-től hatályos rendelkezései szerint határozott idejű munkaszerződéssel és GYET-re való jogosultsággal vállalhatok-e részmunkaidőt, azaz heti 16 tanítási órát?
Folyamatosan azt hallom, hogy a részmunkaidő megszűnt...

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Léda

czfhk # 2013.06.25. 19:09

Nagyon örülnék, ha valaki tudna nekem segíteni!
Teljesen tanácstalan vagyok!

Köszönettel:
Léda

csaszi3 # 2013.10.11. 00:21

Tisztelt Tanácsadók!

Iskolánkban az óraszám emelésével kötelező heti helyettesítéseket kell teljesítenünk. Ez minden kollégára értendő. Kevés táppénzre menő, hiányzó kolléga van heti bontásban. Ez alatt heti 1 óra,de egyes estekben heti 3 óra értendő. Ha nem tudja teljesíteni önhibáján kívül a pedagógus ezt a heti óraszámot (hozzáteszem a heti 40 óra terhére), "gördíthető" ez a következő hónapokra minusz óraként, avagy minden hónap elején újból nullázható ez a helyettesítő óraszám. Számomra ez érdekes helyzet, mivel -ha önhibámon kívül nem küldenek be helyettesíteni, mert sokan vagyunk így a tantestületben- néhány hónapon belül óriási óraszám hiányok is felléphetnek. Azzal tisztában vagyok, hogy be nem töltött munkakör esetén a törvény szerint legfeljebb évi 30 tanítási napra kötelezheti a munkáltató beosztottját helyettesítésre, de ebben az esetben úgy vélem más helyzet áll fenn.

muzsi # 2013.12.13. 16:52

Arra szeretnék választ kapni,hogy egy bizonyos pályázaton elnyert pénzt(továbbképzésre,a továbbképzés idején hiányzó dolgozót helyettesítő pedagógus túlóradíjára,stb) az önkormányzatnak módjában áll nem kifizetni?Vagyis arra a törvényre hivatkozva,hogy a pedagógusoknak nem jár túlóradíj,megvonhatja azt az önkormányzat?

Csabi85 # 2016.09.03. 19:40

Tisztelt Tanácsadó!
Böngésztem egy kicsit a fórumon, de nem igazán tudtam választ találni a kérdésemre. Olvasgattam a jogszabályokat is, de az ott található utalások miatt, nehezen tudom értelmezni és nem vagyok biztos a helyes eredményemben, ezért kérem az Ön segítségét.
Pedagógus munkakörben vagyok foglalkoztatva, a diplomámat külföldön (Ukrajnában) szereztem. Munkaviszonyomat 2013 augusztusában létesítették, hivatalos fordítás alapján, jelezték, hogy 5 éven belül honosítanom kell azt. Azóta megcsináltattam a honosítást, de Magyarországon nem elismerhető az egyik szakmám (Földrajz-Közgazdaságtan tanári MsC diploma, ebből a közgazdászt nem tudják Magyarországon megszerezhetőként elismerni). A problémám ott kezdődik, hogy a nem elismerhető Közgazdaságtan végzettségem kellene, mert 100%-ban közgazdaságtan órákat tartok.
A kérdésem, hogy alkalmazhatnak-e közgazdász tanárként, ha van honosított földrajz tanári diplomám és szakirányon PhD hallgató vagyok?
Várom megtisztelő válaszát.
Köszönettel:
Csaba

Dr.Attika # 2016.09.04. 02:33

Tisztelt Csaba!
Szerintem igen
Az alábbiakat tanulmányozza.

http://www.oktatas.hu/…foku_oklevel

Szterka # 2016.10.10. 19:30

Tisztelt Tanácsadó!
Műszaki középiskolában tanítok szakmai tárgyakat. Sajnos országos szinten hiány van az elméleti/gyakorlati mérnök tanárokból. Nálunk is ez a helyzet. Szeptember végén elment egy műszaki tanár kolléga és az ő 22 óráját mi 4-en kaptuk meg. Mivel nálunk A és B hét van, ezért az én óraszámom úgy alakult, hogy az egyik héten 32 órám, a másik héten 26 órám lett. Mivel ez betöltetlen állás helyettesítése, és várható időn belül nem lesz műszaki tanár kollégánk,van-e lehetőség számunkra túlóra elszámolásra?
A távozó kollégánk még szeptemberben tanított,tehát a költségvetésben benne van a bére, de mi nem kapunk a helyettesítésért semmiféle anyagi ellentételezést. Az iskolánkban a közismereti tanárok 22-23 órában tanítanak, elég nagy a feszültség, mivel mi 26 órát jóval meghaladó órában tanítunk, és 13-16 féle tantárgyunk van ugyanazért a bérért, amit ők kapnak a 22-23 órájukért.
Kérem a segítségét, hogyha valami törvényi vagy kormányrendeleti határozatot tud,ami birtokában mehetnénk a vezetöinkez juttassa el számomra.
Előre is köszönöm a válaszát

Herakles # 2017.03.30. 11:13

Érdeklődnék, hogy pedagógus minősítéssel kapcsolatos, az oktatási hivatallal szembeni jogi képviseletet vállal-e valaki? Aki képben van a ped. minősítés jogban, mert nem egyszerű a dolog.

orsi99 # 2019.06.13. 05:30

Köznevelésben dolgozó pedagógus mehet-e külföldi kiküldetésre? Munkahelyemen eltérő álláspontok alakultak ki erről, egyesek szerint mehet, de fizetés nélküli szabadságot kell kivenni erre az esetre, mások szerint nem mehet.

  1. A kérdésem tehát, mehet-e köznevelési területen dolgozó pedagógus külföldi kiküldetésbe? (2-3 hetes kiküldetésről van szó, ahol pedagógiai munkát végezne, a fenntartó által kötött szerződés keretéből az anyagi fedezet biztosított)2. 2. Amennyiben igen, szükséges-e szabadságot, vagy fizetés nélküli szabadságot kivennie?
  2. Milyen belső szabályozókban kell ezt rendezni? (SZMSZ, munkaköri leírás, kiküldetési szabályzat?)

Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.13. 05:36

Biztos, hogy jó kifejezést használsz? Mert a kiküldetéssel nem nagyon van értelme a kérdésnek. Ha nem a munkáltatód "küldene ki", akkor kicsoda?

orsi99 # 2019.06.13. 08:35

igen, jó kifejezést használok, és a munkáltató küldene ki természetesen. Azonban vannak nálunk nem köznevelésben dolgozó alkalmazottak is, ők mehetnek külföldi kiküldetésbe, a kérdés az, hogy a köznevelés területén dolgozók számára elrendelhető-e külföldi kiküldetés, és ha igen, akkor milyen feltételek vonatkoznak rájuk?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.13. 09:49

Ki az a munkáltató? Hogy tudnál az ő érdekében külföldön oktató-nevelő munkát végezni?