Szemétdíj behajtás

merosz # 2011.08.29. 22:21

Tisztelt Fórumozók!

Következőben kérném a véleményeteket:
A Július 15.-i határidejű szemétdíjamat Aug. 22.-én fizettem be (3413Ft). Ma 29-én kaptam egy "Jogi eljárás előtti fizetési felszólítást" egy követeléskezelő cégtől 08.23.-i dátummal hogy fizessek be a kézhezvételtől számított 8 napon belül 3413+3625Ft-ot (behajtási költség), vagy irgum-burgum adóvégrehajtási eljárás következik.
Tény, hogy késtem egy hónapot, de ezért még az áramot sem kapcsolják ki. Ez elég drága boríték. Ha rátesznek 100Ft késedelmit egy szót sem szólok.
Érdemes kavarnom, (a behajtó cégnél vagy a hulladékkezelőnél), vagy úgyis elhajtanak mint a legyet?
Látszólag pici ügy, de nekem jelen helyzetben ez a pénz is fontos lenne.
Előre is köszönöm figyelmeteket!

C a s a b l a n c a # 2011.08.30. 06:02

Bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy a levélen fel van tüntetve: "amennyiben időközben - a fizetési felszólítás előtt - a díjhátralékát rendezte, jelen felszólításunkat tekintse tárgytalannak" - blablabla vagy ilyesmi.

Ha igazolni tudod, hogy korábban fizetted be a díjat, mint ahogy kézhezvetted a felszólítást, akkor nincs gond.

Nyugodtan írd meg, hogy Te befizetted a követelést és a csekket, egyéb bizonylatot odafénymásolod nekik és kész.

Előtte mindenképpen egyeztessél a szolgáltatóval, hogy biztos, hogy arról a számláról van szó, nem régebbi lesz az a számla???

ius latratus # 2011.08.30. 06:13

merosz

Tény, hogy a kommunális hulladék elszállítási díjának meg nem fizetése adók módjára történő behajtást vonhat maga után. A te esetedben a meg nem fizetett díj 3413 Ft.-, ami azt jelenti, hogy a te önkormányzatod még akkor sem kezdte volna el adók módjára beszedni tőled, ha most még nem fizeted ki. Azt ugyanis csak 5000 Ft-tól kezdi el...
A behajtási költség szerintem aránytalanul magas, valami nem stimmel, de az semmiképpen nem adódik össze, a behajtási költség nem adók módjára behajtható követelés.

merosz # 2011.08.30. 06:32

Mindkét választ köszönöm.
lus latratus

Nem az önkormányzat,hanem az AVE kft. a hulladékkezelő.

Casablanka

Mint írtam, ezt behajtó cég(Credit-Inform Kft.) küldte, tehát nincs tekintse tárgytalannak rész.

Nincs régebbi kifizetetlen..

ius latratus # 2011.08.30. 14:36

merosz

Kösz. Nem arról írtam, hogy ki a hulladékkezelő, hanem, hogy az önkormányzatod adóirodája hajtja be, de mindegy...

merosz # 2011.09.06. 11:30

Köszi, megoldódott. Az AVE elfogadta a csekk igazoló szelvényt, ill. jelezte, hogy a behajtó valószínűleg nem fog keresni. Gondolom azért, mert úgysem "adó módjára behajtható ..." ahogy ius latratus is megírta.

Egyébként igen a közjegyzőnek adják át.

végrehajtó1 # 2011.09.10. 14:55

igen.az idős bácsinak is kell fizetnie.

RókaJo # 2015.05.20. 09:06

Tisztelt Fórumozók!
Szemétdíj miatt a Zöld-híd kft nevében az EOS-KSI behajtó cég kereste meg az egyik ismerősömet.
Az illető fóti lakatlan telkére 2011 novemberben kérte a díjmentességet, mert a telek nem volt használva.
Az űrlapon akkor nem volt végső határidő, csak a kezdet.
Most a behajtó cég azzal jelentkezett, hogy a telekre többször be lett dobva felszólítás (nem volt ilyen, de ha lett volna, akkor miért nem a tulajdonos címére írtak, amit a díjmentességi kérelemből is tudhattak).
Azóta megtudtuk, hogy a Zöld-híd évente megújíttatja a díjmentességi kérelmet. A behajtó cég ezután egy számlaszámot küldött, ahova befizetést kér 44631 Forintról. Van egy számlarészletező negyedévenként kb. 7000 Ft összeggel + kamat + behajtási díj összegekkel, de tényleges számla nincs mellékelve!
Azt írják, hogy különben a Zöld-híd jogi eljárást kezdeményez.
Én is azt olvasom, hogy ilyen esetekben a jegyző az illetékes. De vajon miért nem ő ír?
Azt olvasom, hogy a Zöld-híd a rezsicsökkentésben előírtaknál magasabb díjat számol.
Lehet, hogy ezért nem keresi az illetőt közvetlenül? Vagy azért mert csődeljárás fenyegeti?
Mi a véleményetek? Kell fizetni? Vagy fizikai erő hiányában tanácsos fizetni? Ha igen, akkor kinek?

holélünk? # 2015.08.11. 13:21

Tisztelt Fórumozók!

Eladhatja-e a közszolgáltatást végző szemétszállító társaság az adók módjára behajtható szemétdíj köztartozást követeléskezelő cégeknek?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.11. 16:31

A kifejezés pontatlan, de lényegében igen.

holélünk? # 2015.08.11. 19:40

Köszönöm a választ. Úgy talán pontosabb, hogy ÁTadhatja az adók módjára behajTANdó köztartozást.

Ucijuci # 2018.11.02. 19:10

Tisztelt Fórumozók!

Fizetési felszólítást kaptam a héten a szemétszállítást végző cégtől, hogy számlatartozásom van 2015 10.21, 2016 01.22 és 2016 05.15-i. Elszámolási időszak "aminek nincs kezdete" -2018 09.30-al bezárólag. Most jut eszükbe??? Minden kiküldött csekket kifizetek, egyetlen közüzemi díjban sincs elmaradásom! Na de 2-3 évre visszamenőleg azért már NEM fogom szó nélkül fizetni!!!! Nav általi behajtással fenyegetnek, természetesen.
Mit tehetek?
Köszönettel