EON kötbér


Zsu38 # 2017.12.03. 13:27

Kedves Ügyvéd Úr! Nem nyugtatott meg, de ettől függetlenül nagyon köszönöm, hogy időt szánt rám!

energetikai ügyvéd # 2017.12.02. 19:39

Kedves Zsu,

ha a hálózati engedélyes elő tudja venni a mérő hitelesítési bizonyítványát, akkor Ön nincs túl jó helyzetben. Ha esetleg nem, akkor annál inkább. Azt a "vonalat" kell erőltetni, hogy az engedélyes mikor szerelte föl Önhöz a kifogás alá eső mérőt, és annak hol van a felszerelést igazoló papírja (tipikusan: mérőcsere lapja)? Ha ezt az engedélyes nem tudja elővenni, akkor Önnek szerencséje van illetve lehet, mert azért bizonyos kötelezettségek akkor is terhelik Önt, ha "csak" hiányzik egy plomba.

Üdvözlettel:

dr. Szücs István
ügyvéd
www.drszucsugyved.hu

Zsu38 # 2017.12.01. 21:22

Kedves Ügyvéd úr!
Ezzel, én hogyan számoljak el? Mivel ennek a létezéséről én nem tudtam! Aminek pedig száma van, azzal eltudok számolni! Az E-on szerint egy db hiányzott az ellenőrzéskor, de én ezt nem hiszem, mivel az óra zárható szekrényben volt, és hozzá sem lett nyúlva. Hogyan tudják bizonyítani ennek a plombának a felszerelését? Kérem segítsen, mert már tárgyalás van mivel ellentmondtam! Köszönöm a megértését!

energetikai ügyvéd # 2017.12.01. 07:25

Kedves Zsu38!

Igen, lehet ilyen plomba. A hitelesítő plombáknak (ún. OMH-plomba) nincs egyedi száma, hanem csak az egyik oldalán egy háromjegyű szám (pl. 994, 008), ami a hitelesítés évére utal.

Tisztelettel:

dr. Szücs István
ügyvéd
www.drszucsugyved.hu

nonolet # 2017.11.30. 15:25

Azért azt a számonkérőnek kell bizonyítania,
hogy
az a plomba ott volt... aztán keresheti.

Zsu38 # 2017.11.30. 10:34

Segítség kérés! Létezik, hogy a villanyóra szekrényben olyan plomba található aminek nincs száma? Mivel rajtam most egy ilyent kérnek számon, mivel az összes számmal ellátott plombával eltudok számolni! Köszönöm a választ!

Godyka # 2017.11.23. 09:53

Köszönöm szépen.

Felveszem Önnel a kapcsolatot.

energetikai ügyvéd # 2017.11.15. 20:38

Tisztelt Godyka!

Anélkül, hogy számviteli illetve könyvelési ismeretekkel traktálnám, rögzíteni kell, hogy a kötbérről nem számlát, hanem ún. "kötbér értesítőt" vagy "kötbér kiterhelő levelet" vagy valami hasonló nevű iratot kell kiállítani (engedélyesenként változik), de semmiképpen sem számlát. Nem elég továbbá, ha csak e-mail-ben megírják, hogy ennyi meg ennyi a kötbér és az sem elég, ha csak internetes tájékoztatót kap.
Az, hogy Ön ún. "TESZT-nem valódi" kötbér-értesítőt kapott, az bizony nem felel meg semmilyen előírásnak, mert amint rajta is van, ez a papír nem valódi... Ha "élesben" kiállított kötbér-kiterhelést kap, akkor azon egészen biztosan rajta lesz az irat neve, pl. az, hogy "kötbér értesítő". Bizonylati szempontból helytelen és szabálytalan gyakorlat a szakzsargonban csak "tesztszámlának" nevezett papír kiküldése , de ez még nem fogja megakadályozni a szolgáltatót abban, hogy az FMH-ból perré alakult eljárásban követelje a 900.000 Ft-ot, mert majd a bizonyítási eljárás során már rendelkezésére fog állni a szükséges irat. A kötbér-értesítő hiánya csak átmeneti eljárási hibát illetve akadályt jelenthet. Ha eredményesen akar fellépni a perben, akkor nem e papír hiányára, hanem az Ön terhére rótt szabálytalan vételezés kivédésére kell összpontosítani.

Üdvözlettel:
dr. Szücs István
ügyvéd
www.drszucsugyved.hu

Godyka # 2017.11.14. 12:18

Üdv.

Kérek szépen egy kis segítséget. E-On kötbérrel kapcsolatban lenne olyan kérdésem, hogy van e törvényben vagy szabályzatban előírt formája, a kötbér kiszabásának.
Nem a mértékére vagy jogosságára gondolok, hanem hogy fizikailag, számlát kell e kiállítaniuk, vagy erre nincs kötelezve. Elég egy tájékoztató internetes ügyfélszolgálaton, vagy éppen email-ben?
Elnézést ha rosszul fogalmazok, de azt hiszem a lényeget csak ki makogtam.
Történet röviden: Szabálytalan szolgáltató általi kikapcsolás, után szintén szabálytalan előfizetői visszakapcsolás után 900.000 Ft kötbér a kis lakóházunkra. Erről soha sem számla sem fizetési felszólítás nem született, csak egy FM, aminek ellentmondva perré alakult.
Egyedül egy TESZT "Nem valód" feliratú kötbér értesítő levél amiben számunkra ezt jelezték.
Bízom benne tudnak segíteni tisztán látni.
köszönöm

végrehajtó1 # 2017.10.30. 07:14

Julika65

Már az nagy hiba volt , hogy leveleztél a faktorcégekkel.
Ezek mindig sima levelet küldenek.
Így ha az 5 év eltelt és fizmegh. kapsz ellentmondva a bíróságon csak annyit kellene mondanod hogy elévült mert nem kaptál semmilyen felszólítást ami megszakítaná az elévülést.
Az , hogy az elévülés ez esetben megszakadt nem neked kell bizonyítani hanem a faktor cégeknek.
.
Valamint az engedményezést is sima levélben küldözgetik.
Ergo nem tudja igazolni hogy megkaptad...

A házad elött ordibáló behajtóval pedig ne foglalkozz...

energetikai ügyvéd # 2017.10.29. 17:50

Kedves Julika65!

Sajnos az ember hajlamos arra, hogy azt "olvas ki" egy jogszabályból, ami neki kedvező, vagyis azt látja benne, amit abból ő maga szeretne kiolvasni. Nem biztos azonban, hogy a jogszabályban az is van leírva!
Értem én, hogy Ön a két éves elévülésre akar hivatkozni a VET alapján (mert a konkrét esetben Önnek az nagyon jól jönne), csak sajnos a fennálló körülmények (a "tényállás") miatt ez az Ön ügyében eredménytelen lesz.
Kérem, hogy figyelmesen olvassa el az Önnek címzett korábbi hozzászólásomat, abban minden lényeges, az Ön ügyére vonatkozó válasz benne van. Az Ön által kért jogszabály-szakaszt az IDŐPONT függvényében kell értelmezni, nem pedig önállóan, mert úgy nincs értelme.

Üdvözlettel:

dr. Szücs István
ügyvéd
www.drszucsugyved.hu

energetikai ügyvéd # 2017.10.29. 17:43

Tisztelt Vadsuhanc!

A gáztörvény következő szakasza 2011. X. 1. napján lépett hatályba.
"28. § 6) A földgázkereskedő és a felhasználó közötti földgáz-kereskedelmi szerződésből, valamint a földgázelosztó és a felhasználó között létrejött elosztóhálózat-használati szerződésből eredő polgári jogi igények két év alatt évülnek el. Az elévülés a követelés esedékességének napján kezdődik."

Ez előtt 5 év volt az elévülés, azzal, hogy az előző § hatályba lépése előtt keletkezett követelésekre az 5 éves elévülés vonatkozik akkor is, ha a követelés érvényesítése október 1. után történt.

Tisztelettel:

Dr. Szücs István
ügyvéd
www.drszucsugyved.hu

Vadsuhanc # 2017.10.26. 18:51

energetikai ügyvéd !

Tisztelt dr. Szücs István!

Tisztelettel kérdezném, hogy mi a helyzet olyan esetben, ha a gázdíj tartozás amely 2011.07 hónapban keletkezett, de a 2011. 10.20 napján kelt felszólításban nem szerepel lejárt tartozásként arra hány éves elévülés vonatkozik?

Julika65 # 2017.10.26. 18:29

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérem segítsen értelmezni a 2007.évi LXXXVI. törvény a villamos energiáról (Vet.)

63.§ (3) A villamosenergia-kereskedő és felhasználó közötti villamosenergia-vásárlási szerződésből eredő polgári jogi igények két év alatt évülnek el. Az elévülés a követelés esedékességének napján kezdődik.

energetikai ügyvéd # 2017.10.26. 16:00

Kedves Julika65!

Óvatosan azzal az elévüléssel!
A villamos energia "ára" három nagy tételcsoportból áll össze (közérthetően írom): 1) az áram díja, 2) a rendszerhasználati díj, 3) az egyéb díjtételek.
Ma e díjak egységesen 2 év alatt évülnek el. Ez azonban nem mindig volt így!
2011. október 11. előtt az áramdíj 5 év alatt, a rendszerhasználati díj 1 év alatt évült el. Tehát ha a faktorcég követelése 2011. október 11. napja előtti (márpedig Ön 2006-os követelést ír), akkor a teljes követelésből elévülhetett a rendszerhasználati díj, de az áramdíj biztosan nem, mert arra a jelzett időpont előtt a (régi) Ptk. 324. § szerinti 5 éves elévülés vonatkozott! Tehát ha arról a követelésről 5 évente írtak egy darab fizetési felszólítót, és ezt igazolni is tudják, akkor bizony a követelés áramdíj része biztosan nem évült el, mert a felszólító az elévülést megszakította, és az 5 év az bizony újrakezdődött!
Levele alapján nyilvánvaló, hogy a faktorcég AZÉRT ÍRT Önnek 2014. 06. 25-i dátummal levelet, hogy ne csússzon ki az 5 évből (a 2009. 07. 07-hez képest)... Ott sem hülyék dolgoznak!
Itt a célszerű megoldás az lenne, ha valaki venné a fáradtságot, és tételesen átrágná magát az összes számlán, követelésen, majd ha "kedvező az eredmény", akkor számlakifogással fordulna az energiakereskedőhöz/hálózati engedélyeshez, mert ebből az ügyből hamarosan fizetési meghagyás majd per lesz, és ha a tételes elszámolást nem végzi el valaki, akkor szinte biztos a pervesztés - legalábbis "túlnyomórészt".

Üdvözlettel:
dr. Szücs István
ügyvéd
www.drszucsugyved.hu

drbjozsef # 2017.10.26. 13:14

Hivatkozhatsz, perben a jogosultnak kell bizonyítania, hogy az elévülés megszakadt, de az általad írt dátumoat nézve, van esélyed, mert az áram szolgáltatásra 2 év az elévülési idő.

De ha akarsz, hivatkozhatsz annak is, aki megkeresett, írj nekik egy levelet. Nem mintha számítana, valószínűleg pontosan tudják, hogy elévült, ezért adták át követeléskezelőnek a MOKK helyett. De ez nem biztos persze.

Julika65 # 2017.10.26. 12:33

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2006.januárban az éves leolvasás után az EON visszautalt a számlámra 33000Ft-t, majd lecsökkentették az általányomat. Én telefonáltam és jeleztem. hogy itt valami nem jól van és visszaemeltettem az általányt. Az EON majd 1év múlva jött ki, amikor is megállapitották, hogy áll a nappali mérő.ezt követően kiszámláztak 230000ft-t, amit én nem fogadtam el. Többször jártam bent egyeztetés végett Debrecenben.Békéltető Testülethez fordultam, akik kérték az EONt ,hogy számolja újra a követelést. Természetesen nem tették. Én továbbra is tartottam magam a korábbi álláspontomhoz. Utánna évekig csend volt, majd 2014.06.25. dátummal jött az EON-tól egy levél, amiben a követelést engedményezte a Díjbeszedő Faktorházra 2014.06.25 dátummal. A számla esedékessége:2009.07.07.Majd 2014.09.30. dátummal újjabb levél mejben a Díjbeszedő faktorház engedményezte az MKK-ra.Én közöltem az MKK-val, hogy a követelés már elévült ,de nem is jogos.Utánna megint síri csend mostanáig.Most e hónap elején házhoz jött az Az EX-ID-től egy illető, aki nem igazolta magát és követelt.
Kérdésem: Ha jogi útra terelődne az ügy hivatkozhatok-e elévülésre.
Köszönettel: Julika65

energetikai ügyvéd # 2017.10.16. 05:40

Tisztelt Péter!

A helyzet nem teljesen egyértelmű.
Valószínűleg a hálózati engedélyes is mérlegelni fog, mielőtt kötbér követelést érvényesít akár a régi, akár az új felhasználóval (Önnel) szemben. Ezt a fent lévő, sértetlennek talált plombák miatt teszi majd így. Amint az előttem szóló is írta, a sértetlen plombák az Ön malmára hajtják a vizet, ugyanis ezek azt igazolják, hogy Ön ebben az ún. "konzervált állapotban" vette át a mérőhelyet. Emiatt elvileg Önnek nem áll fenn felelőssége, vagyis elvileg Önre kötbért nem fognak kiterhelni. Ezt azonban - ismerve a szolgáltatók gyakorlatát - nem merném kijelenteni teljes bizonyossággal. Az biztos, hogy a kismegszakító belsejét valaki kicserélte, s az, hogy valaki "szimpatikus tanult házaspár" - az sajnos semmit nem jelent. A kismegszakító belsejét azért cserélték illetve cseréltették ki nagyobbra (valakik), mert a 20 amper nem bírta el a lakás energiaigényét, ugyanakkor nem akartak hálózatfejlesztési hozzájárulást továbbá járulékos költségeket fizetni. A kismegszakító befolyásolása miatt a hálózati engedélyes valószínűleg vizsgálatot indít, azt kiderítendő, hogy vajon ki (melyik szerelője) cserélhette ki az áramkorlátozó belsejét. Ha e vizsgálat során olyan tény vagy adat merül fel, amely alapján vagy a régi, vagy az új felhasználó felelőssége megállapítható, akkor biztos, hogy kötbért fognak kiterhelni.
Amennyiben az Ön nevére mégis kötbérértesítő érkezne, akkor az ellen Ön panasszal élhet, mert a szabálytalan vételezés felhasználói vitatása esetén az engedélyes köteles igazságügyi szakértővel megvizsgáltatni a befolyásolt eszközt, ettől nem tekinthet el. A kismegszakítót is azért dobozolták, hogy egy szakértői vizsgálaton változatlan állapotban rendelkezésre álljon.

Egyenlőre ne nagyon nyugtalankodjon.

Tisztelettel:

dr. Szücs István
ügyvéd
www.drszucsugyved.hu

nonolet # 2017.10.03. 20:23

"( az akkori plomba állítólag rendben volt a mai nap)."

Akkor ez az ügy nem téged érint...

Főleg, hogy volt egy ellenőrzés az átadás-átvételkor is.

Az EON majd eldönti, hogy saját magával kekeckedik-e?
Hisz ő plombálta le azt a kismegszakítót!

A plomba pedig OKÉ!
Tehát idegen beavatkozás nem történhetett.

HA mégis azt állítaná, hát nem lesz egyszerű
bizonyítania a saját jegyzőkönyvei ellenében.
...és főleg az elkövetőt megnevezni!

Ptgr # 2017.10.03. 17:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ez év augusztus 31-ei átadással vásároltam egy ingatlant. Augusztus 30-án a voltunk a korábbi tulajjal közösen az e-onnál átíratni, fényképpel igazolt óraállással, a korábbi tulaj rendezte is egyenlegét. Szeptember 4-én volt az e-on munkatársa ellenőrizni az óraállást (mindent rendben talált). A mai napon ismételten kinn voltak az e-ontól a gáz-és villanyórát ellenőrizni (éves ellenőrzés). Az ellenőrzés során kiderült, hogy a kismegszakítóban beavatkozás történt a 20 amper 40-re lett cserélve. Ez év júliusában volt villanyóra csere (melyet a tulaj jelzett is nekem), erről az igazolás meg is van, itt mindent rendben találtak ( az akkori plomba állítólag rendben volt a mai nap). A jegyzőkönyv (jelenlegi tulajdonosként) az én nevemmel lett kitöltve (rengeteg fénykép készült, a régi kismegszakítót bedobozolták) melyet én naivan aláírtam.Hozzátenném laikusként a két szerelő fél szavakkal magyarázta el a helyzetet kérdéseimre érdemi választ alig kaptam, sőt legtöbbre teljesen eltérő véleménnyel voltak.Annyit leszűrtem, hogy áramlopás nem történt a kicserélt kismegszakító miatt nekem teljesítmény bővítésére lesz szükségem.Távozóul a két szerelő megnyugtatott, hogy valószínűleg büntetés nem várható emiatt.Hazatérve az internet előtt szembesültem azzal hogy ilyen esetekben komoly bírságot is kiszabhatnak.

AZ lenne a kérdésem várható-e büntetés ebben az esetben, ha igen akkor az a korábbi tulajt érinti-e lévén az ő tulajdonlása alatt történhetett a beavatkozás.

(megjegyezném, hogy véleményem szerint a korábbi tulaj sem tudhatott erről, szimpatikus tanult házaspár biztos anyagi háttérrel)

Válaszát előre is köszönöm.
Péter

Bianka94 # 2017.07.05. 16:36
energetikai ügyvéd # 2017.06.26. 14:57

Tisztelt Bianka!

Írja meg nekem az e-mail címét!

Üdvözlettel:
dr. Szücs István
ügyvéd
www.drszucsugyved.hu

Bianka94 # 2017.06.22. 12:37

Az a legnagyobb probléma hogy aki visszakötöte ugy azt a vezetéket már nem tudot papirt adni hogy kint volt nálunk. A másik legnagyobb probléma hogy a hangfelvétel sincs meg, hogy be lett jelentve még aznap a baj.
Ugyanaz a 2férfi volt elötte és utánna is elenörizni az órákat és se slötte se utánna nem találtak problémát.
Nem tudom, hogy hogyan tudnának nekem segiteni. Valami apro tanács is megteszi, hogy hogyan tovább. Hogy hova tudnék még esetleg fordulni. És az eon emberei azt se ismerték el hogy Zalaegerszegen íraták alá a papirt anyukámmal.

gerbera317 # 2017.06.21. 11:42

Ha nem történt szabálytalan vételezés, hogyan tudta azt a pert elveszíteni? Ha pedig a bíróság úgy döntött, ahogy döntött, akkor mit tehet még értetek ez a fórum?

Bianka94 # 2017.06.21. 10:52

Sziasztok!
Fogalmam sincs hogy mit csináljak hogyan segitsek édesanyámanak az Eon-nal kapcsolatban. Jó pár an azonnal évvel ezelött pontosabban 6 évvel ezelött (16 éves voltam). Egyedül voltam otthon mikor az Eon emberei jöttek elenőrizni az ELÖRE FELTÖLTÖS VILLANYORÁKAT. Édesanyám épp akkor Pacsán tartozkodott. Evvel eddig ügye semmi gond. Én kis hülye naivan beengedtem öket mondván "hisz mi probléma lehetne" hozzáteszem mindketten sik hülyék vagyunk a villanyhoz.
Nézegeték jobra ballra fel a padlásra stb stb. mire az eggyik ficko kb fél ora ( lehet hogy több volt) közölte hogy áramlopás történt. TESÉK???? és elvágta a villanyvezetéket az óránál. És utánna egy nagy duranás a házban akkor a kökorszaki számitógépel el is szált. Sirva hivtam anyámat hogy baj van azonnal jöjön haza (60km)-re volt akkor a háztol. Mivel az Eonos ürge nem engedte hogy én írjam alá a papirokat igy vissza hivataták vele édesanyámat hogy találkozanak valahol. Zalaegerszegen beszéltek meg időpontot. elmentek az Eonosok. jo mondom akkor Tvzek mig anyukám haza nem ér. Gondoltam én NULLA áram volt a laksában. Összel mikor már korábban sötétedik tök egyedul áram nélkül voltam. Találkoztak Egerszegen. Az Eonos elmondta anyámnak hogy áramlopással vádolják és le is vágták a vezetéket de anyám már tudot rolla mert közbe hivtam hogy nincs áram az egesz lakásban. Rendörséggel fenyegeték meg az Eonosok hogy ha nem ítja alá a papirt rendört hívnak rá. Annyiba maradt aláirta hazasjött. Hívta az Eon hibaelháritosokat. 1 embert tudtak küldeni aki Lentibő tartot hazafele a napi müszakja után ( semifélet papirt nem tudot adni hogy kint volt nálunk) UGYANAZT A VEZETÉKET KÖTÖTE VISSZ AMIT ELÖTTE PÁR ÓRÁVAL A KOLLÉGÁJA LEVÁGOTT. ( állitolag hangfelvétel van arrol hogy a hiba be lett jelentvbe).
rá 1 honapra kb jött a levél az Eontol FÉELL MILLIO FT büztetés (???????????) Édesanyám perement velük mert nem loptuk az áramot. 6év telt el azota édesanyém belerokkant a pereskedésbe föleg hogy belebukor ő is a devizahitelbe. odáig jutotunk hogy inkaszozták a számláját és elviték az a kevés ROKANT NYUGDIJÁT (38ezer)ft-ot amiböl fent tartja magár INZULINOS CUKORBETEK ÉS ASZMÁS. ÉN 70KMRE TÖLE LAKOM ÉS DOLGOZOM HAVI 80 EZERÉRT.
Mi a jó ................ lehetne csinálni???? Per ujraindirásra nincs eselye mert a házat elvesztete már. Nem tudja kifizetni az azota közell 1 millio foritra rugo buntetést!! de elviszik a nyugdiját!! Én nagyon kevéssel tudom támogatni de az is kevés :(
Aki tud kérem segítsen hogy mit lehetne tenni.
MERT NEM LOPTUK AZ ÁRAMOT.
Elöre is köszönöm:Bianka
E-masil cimem:kobi012@freemail.hu