Jogosult - e ápolási díjra?


Bogyóka_30 # 2020.04.05. 12:19

Szép napot!
Érdeklődnék,hogy jogosult lennék e ápolási segélyre, ha édesanyám 21 éve beteg, egy agyinfarktusa volt és a skrizofréniával küzd hosszú ideje... Vannak hullámok, néha jobban van, de ingadozó az álaoota... Köszönöm a választ előre is! Erika.

szöszmösz # 2014.09.14. 12:28

Felnőtt súlyosan fogyatékos mozgássérült gyermekemet ápolom. Már nyugdíjas vagyok . Jogosult vagyok ápolási díjra ? Függ a nyugdíj összegétől ?

Borika43 # 2014.02.06. 11:18

Üdvözlöm!

A kérdésem a következő lenne!
Kislányom súlyosan fogyatékos,mindkét fülére nagyothalló.Magasabb összegű családi pótlékot kapok.
A minap adtam be igényt ápolási díjra,ahol is azt mondták nekem,hogy csak az alapösszegre vagyok jogosult,mert a kislány tud egyedül öltözni enni...stb És még azt is közölték,hogy csak akkor jár,ha lejárt a GYES,ami ez év áprilisában fog megtörténni.
A szakorvos súlyos fogyatékosságról adott igazolást!
Én úgy tudom,hogy a rendszeres pénzbeli juttatást ,ha nem éri el az ápolási díj összegét,ki kell egészíteni.
Több helyen mondták,hogy nekem nem az alap,hanem az alapösszeg 150 szerese jár ami nettóba kb 40000ft.
Akkor most mennyi pénz jár nekem?A Járási hivatal nem ad normális felvilágosítást.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Borika

csutoka # 2013.10.28. 16:25

Sziasztok!
A lányom lyukas szívvel született, 5 évesen műtötték ami sajnos nem sikerült.Olyan nagy volt a lyuk amit össze varrtak, hogy fentebb jött a szív billentyűje ,ebből kifolyólag szív billentyű elégtelensége lett. Közölték,hogy még 1 műtét lesz, de nem most amíg tudják vagy is a lányom állapotától függ húzzák az időt.Sajnos sokat van rosszul nem bírja a terhelést stb. Volt olyan,hogy 1 hónapban 3 szor kellett mentőt hívni rosszul léte miatt. Most 20 éves állapota, ugyan olyan lyukas a szíve mint volt plusz aorta tágulata van , mű billentyű műtétre várunk.Eddig kaptuk az emelt összegű családi pótlékot.Most volt az érettségi ami sikeres volt, a hiányzásai és rosszullétei ellenére!Egyetemre szerettet volna jelentkezni, de 1 évet halasztunk az állapota miatt.Most jön a hideg zuhany.Mivel már nem tanuló ezért a családi pótlékot megvonták. A szakorvos ki töltötte az igazolást, hogy tartósan beteg.Az állapota ne javult sőt romlott!Közölték velünk,hogy saját jogon lehet igényelni ,ki kellett tölteni 1 nyomtatványt és MIVEL nem tanul nappalin bizottság elé küldik orvosi vizsgálatra! Ápolási díj nem jár, mert tartósan beteg!
El kell engedni a kezét amiért 18 éves? Műtétre várunk. Ápolási díjra állítólag nem vagyok jogosult??
Válaszotokat köszönöm!

Ildikó1963 # 2013.01.06. 17:28

Sziasztok fórumozok!

Édesanyám nővére egyedül él, nincs közvetlen hozzátartozója, 87 éves. Szívbeteg, és ápolásra szorul. Én járok hozzá. Ápolási díjra állítólag nem vagyok jogosult, mert nem egyenesági rokon. Hogy is van ez???

Ha valaki tud erre válaszolni kérem írja meg!!

Köszi

Ildikó1963 # 2013.01.06. 17:28

Sziasztok fórumozok!

Édesanyám nővére egyedül él, nincs közvetlen hozzátartozója, 87 éves. Szívbeteg, és ápolásra szorul. Én járok hozzá. Ápolási díjra állítólag nem vagyok jogosult, mert nem egyenesági rokon. Hogy is van ez???

Ha valaki tud erre válaszolni kérem írja meg!!

Köszi

mókuska77 # 2012.11.12. 21:12

Segítséget kérek!
Mozgáskorlátozott nagybátyámmal szeretnék ápolási segélyre menni,aki önellátásra képtelen.Az Önkormányzat szerint nem vagyok rá jogosult,mert csak egyeneságbeli rokon mehet ápolási segélyre.Neki nincs családja (sem felesége,sem gyereke).Eddig édesanyám látta el.Én miért nem vállalhatom el ezt a feladatot?

bariba # 2012.10.10. 12:52

csufi99
Köszönöm válaszod. Abban segítettél, hogy a rendszernek, hogyan kellene működnie, de sajnos, vannak olyan települések, ahol nem úgy működnek! ;-)

csufi99 # 2012.09.03. 12:52

Bariba!
Az új orvosi igazolást "be szokták kérni", jobban jársz, ha magad viszed az újat a határnap előtti hónapban, így folyamatos lehet az ellátás.
Külföldi munkavállalás esetén be kell jelenteni a változást, az ápolási díj megszűnik a külföldi munkavállalással. (15 napos bejelentési kötelezettség!)

bariba # 2012.08.26. 20:11

Sziasztok!

Olvasgatom ezt a fórumot és azt szeretném megkérdezni az ápolási díjjal kapcsolatban, hogy ha 14 éven aluli tartós beteg gyerekre tekintettel igénylem, és az orvosi igazolása x hó 30-ig érvényes, akkor az új orvosi igazolást nem szokták bekérni az önkormányzatoknál?

Mit kell tenni, ha valaki egy EU államban kap munkát és lesz alkalmazott? (Határozat hiányában kérdezem ezeket a dolgokat, mivel nem kaptam.)

Köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2012.07.22. 18:25

Az ápolási díj valamely fogyatékosság okán, pl. mozgáskorlátozottság, hallás és/vagy látáskárosultság, értelmi fogyatékosság stb. Az oxigénpalackra való rászorultság okát véleményezni, szvsz a megyei Orvosszakértői Bizottság jogosult - vizsgálat alapján.

Külön: ha az önkormányzat meg is adná a méltányossági ápolási díjat, döntened kell a fizetésed és a csekélyke ápolási díj között, mert a kettő együtt nem lehetséges.

monalisa1 # 2012.07.22. 17:56

Javaslom írd be a Google keresőbe az ápolási díj kifejezést és a megjelenő x számú találatból már az első részles tájékoztatást ad.

dittyke # 2012.07.22. 13:39

segítséget szeretnék kérni hogy kaphatnék e ápolási díjat édesanyám ápolására.anyukám 2007-óta rokkant nyugdíjas lett.Mára odáig fajult a betegsége hogy állandó oxigénre van szükséges mert annélkül nem tud közlekedni.ehez van egy hordozható oxigén palackja ami ugye számíthat segédeszköznek.a lakást el sem bírja hagyni mert fokozott megterhelésre még oxigén mellett is nagyon fullad ezért a fürdésnél is segítség kell.na meg hivatalos ügyek intézése ,gyógyszerek feliratása stb....kérdésem lenne hogy jogosult lennék e rá? választ előre is köszönöm

monalisa1 # 2012.07.09. 13:15

A link nem jelenik meg, nem baj., írd be a gugliba a "fizetésnélküli szabadság társadalombiztosításának vonatkozásai" kifejezést.

monalisa1 # 2012.07.09. 13:13

A fizetésnélküli szabadságot írásban kell kérni, a munkahely nem tagadhatja meg. (Csatolni kell a háziorvos igazolását a közeli hozzátartozó ápolásának indokoltságáról.)

http://munkaugyilevelek.hu/…onatkozasai/

monalisa1 # 2012.07.09. 13:04

Valami "feketemunka", pl. házhoz eljárni takarítani, étterembe mosogatni stb., nem sok pénz és jelentkező (rászorult) van elég, de szerencsével ki lehet fogni.
Egyéb tippem nincs.

monalisa1 # 2012.07.09. 12:56

Szociális ellátások - ápolási díj
http://kezenfogva.hu/…tasok/5.html

Ne a helyi aparátust szidd (...), a kormány f.évtől szinte minden pénzt elvesz az ellátásokra fordítható pénzekből, és alig csurgat valamennyit vissza. Így az önkormányzat(ok)nak nemigen van módja a méltányossági ápolási díjat megállapítani. /Az óvodai- iskolai étkeztetések, a szociális segélyezések, az idősotthonok normatív kiegészítése stb. mind egyaránt pénzhiánnyal küszködnek./

Próbálj a munkahelyen fizetésnélküli szabadságot kérni, ez indokolt családi okból legfeljebb 2 évre lehetséges, közben meg találni valami munkát amiből némi pénzt látsz. (A TB-ét fizetned kell különben nem leszel jogosult TAJ kártyára, orvosi ellátásra., valami 5.500 Ft/hó összegről van szó.)

A fizetésnélküli csak akkor számít be a szolgálati időbe ha erre az ídőszakra a Nyufiggal külön szerződést köt az illető, és legalább a mindenkori minimálbér ca 30%-át fizeti nyugdíjjárulék és nyugdíjbiztosítás címén.

Azt hogy "miből" fizeti a fentieket ha nincs keresete, azt itt megválaszolni nem lehet...)

Külön: ha az ápolási díjban részesülő eléri a saját öregségi korhatárt és onnantól nyugdíjat kap, megszűnik az ellátás mert egyidejüleg kétféle címen pénz nem jár.

Anyukádnak jobbulást kívánok!

monaluis
laikus hozzászóló

lajcsó # 2012.07.09. 12:15

Itt a lényeg az "állapíthat meg" kifejezésen van. Az önkormányzatok ezt úgy értelmezik, hogy ha akarják megállapítják az ápolási díjat, ha akarják nem. Azt is tudni kell, hogy képviselő-testület méltányossági jogkörében megállított ápolás díj összege teljes egészében az önkormányzat költségvetését terheli. Ehhez ugyanis nem jár kiegészítő állami támogatás mint az alanyi jogon megállapított ápolási díjnál. Tehát a méltányossági ápolási díjnak költségvetési korlátja is van. Rákos betegre akkor jár ápolási díj ha 18 év alatti. 18 év feletti személyre pedig akkor, ha fogyatékos.

neva60 # 2012.07.09. 11:15

Ha sok-sok éves munkaviszony után egyszer csak beteg leszel, vagy a családodban valaki olyan beteg lesz, akit ápolni kell, jobb, ha a temetőben intézed a sírhelyed, minthogy a ceglédi önkormányzatnál próbálj ápolási díjat, vagy egyéb más anyagi segítséget intézni. Ceglédi képviselő testület tagjai úgy döntöttek, hogy aki beteg, haljon meg, ha már betöltötte a 18. életévét.
Ide bemásolom az önkormányzattól kapott választ az ápolási díjjal kapcsolatban, egyszerúen felháborító.
Íme a válasz: Jelenleg hatályos szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény valóban nem teszi lehetővé Cegléden a 18 év feletti tartós beteg ápolását.
A törvény ugyan lehetővé teszi, hogy a települési önkormányzat képviselő testülete -az önkormányzat rendeletében meghatározott feltételek fennállása esetén ápolási díjat állapíthat meg annak a hozzátartozónak, aki 18 évét betöltött tartósan beteget ápol, azonban Cegléden a képviselő testület nem élt ezel a lehetőséggel.

neva60 # 2012.07.05. 10:51

Ápolási díjjal kapcsolatban kérdeznélek benneteket, hogy Ti hogyan tudjátok az alábbiakat: Ápolási díjat csak olyan beteg esetén lehet igényelni, aki tartósan beteg, de 18 év alatti, vagy súlyosan fogyatékos. Kérdésem, aki rákos beteg az hová sorolandó? Lehet, hogy ilyen beteg ápolására nem is jár ápolási díj?
Ezt azért írtam le, mert ma akartam intézni az Önkormányzatnál és leküldtek, hogy nem vagyok jogosult, a rákos beteg nem tartozik egyik kategóriába sem. Ilyenkor mit lehet tenni? Ti is így tudjátok, tényleg nem jár semmi, nem vagyok jogosult ápolási díjra, mikor a nap 24 órájában kell vele lennem?
Várom válaszotokat! Köszi!!!

monalisa1 # 2012.07.02. 15:21

Jelenleg 22.800 Ft ill. 37.050 Ft az ápolási díj összege, tehát "ekkora" pénz reményében nem érdemes szüneteltetni a saját nyugdíjat.

lajcsó # 2012.07.02. 13:35

Szerintem a 42. § (4) bekezdés arra az esetre vonatkozik, amikor a nyugdíjat a ápolási díj folyósításának ideje alatt állapítják meg a jogosult részére.
Részedre az is megoldás lehet, hogy az ápolási díj folyósításának idejére nem kéred a nyugdíjadat. Kérdés,hogy mikor jársz jobban?

szaboria1 # 2012.07.02. 13:16

az Szt 42§(4)számomra értelmetlen mert ott nem írja, hogy nem jár .

monalisa1 # 2012.07.02. 12:32
lajcsó # 2012.07.02. 11:42

Igen, de csak akkor ha nyugdíj összege meghaladja a ápolási díj összegét.