Nyilatkozat visszavonása / módosítása

kkrisz525 # 2012.08.20. 17:08

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni az ügyben, hogy (1) hogyan lehet egy nyilatkozatot visszavonni/módosítani, (2) egyáltalán min múlik hogy visszavonható/módosítható (3) és ha lehet akkor mi az eljárásmenete?

Ez egy egészségügyi szoláltató által - orvos/páciens- viszonylatban keletkezett nyilatkozattételről van szó.

(4) Továbbá, kérdezném azt is, ha egy nyilatkozatot csak ketten írták alá, tehát tanuk nélkül, akkor mennyire igaz hogy az bármilyen körülmények között visszavonható vagy egyoldalúan módosítható (mármint a páciens részéről)? Ez tényleg igaz, (5) és ha igaz akkor ez hol van törvényben rögzítve (amire lehetne hivatkozni, kötelmi jog vagy más?). (6) Valahol olvastam olyat, hogy ha egy nyilatkozatot tanukkal is aláírattatnak azt nem lehet visszavonni, ez is igaz?...

(ne haragudjatok ezen kérdésért, de nem vagyok jogban annyira járatos, és az orvos nagyon hadonászik hogy azt nem lehet módosítani, szerintem igen, de hülyének néz. Eü dokumentációba sem enged betekintést, amihez meg jogom lenne tudom kérjek másolatot, de ahhoz meg tudnom kellene a dokumentum pontos megnevezését és a keltezést... amit anélkül nem tudok, hogy bele ne nézzek...szóval értitek?! )

És egy bónuszkérdés:
(7) Van-e annak valamilyen következménye az orvosra nézve, ha az orvos azt mondja hogy azért kell aláírni a nyilatkozatot mert azt a minisztériumtól kapta (nem nevezte meg melyiktől és a papíron sem volt -emlékezetem szerint - semmi ami hivatkozott volna egy törvényre, paragrafusra, rendelkezésre...stb)

(8) van-e valamilyen következménye az orvosra nézve, ha utólag két tanú által aláíratattja a dokumentumot? vagy belepiszkít abba? (ezt hogyan lehetne bebizonyítani?)

Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!

guba" # 2012.08.21. 05:43

Milyen nyilatkozat, ha nem titok?

Továbbá, kérdezném azt is, ha egy nyilatkozatot csak ketten írták alá, tehát tanuk nélkül, akkor mennyire igaz hogy az bármilyen körülmények között visszavonható vagy egyoldalúan módosítható

Ugyan már! Egy olyan nyilatkozat, amelyet így lehetne visszavonni annyit sem érne mint a papír, amelyre leírták.

kkrisz525 # 2012.08.21. 10:49

Kedves Guba

Köszönöm, hogy időt szánt(ál) rá, és végigolvasta(d) a kérdést.

Pontosan nem tudom emlékezetből több hónappal ezelőtt aláírt papírról visszamondani szóról szóra, de kb. ha emlékezetem nem csal akkor "betegjogokról való lemondás"-ú tartalmú volt, abból is csak -ismételni tudom magam - ha emlékezetem nem csal a tájékoztatáshoz való jogról való lemondáshoz hasonló volt.

És mivel (!) (ez vicces lesz) nincs másodpéldányom, mert az orvos úgy tájékoztatott hogy ez márpedig egészségügyi dokumentáció része, és én abba bármikor betekinthetek jogilag, így nem kell adnia / kitölteni egy második példányt (aláíráskor mondta ezt). Ami így is van, csakhogy a kérésem ellenére (most) "akadályozott ezen jogom érvényesítésében / gyakorlásában" (vagy hogy mondják ezt jogi berkekben, nem tudom XD) - és úgy érzem (megalapozottan) hogy valamit elcseszett a kezelés során, ezért szeretnék módosítani rajta. (meg megtudni, hogy mit is irtatott alá velem anno.) Mert úgy gondolom, ha ennyire dugdossa előlem a nyilatkozatomat, akkor már csak azért is ...(ha már fizetek és sunnyog akkor meg pláne, nem?)

Egy szakértő véleményének kikérése kizárva, másodvélemény kizárva, Ugyanis egy pénzbe kerül- nem kevésbe, kettő pedig orvosok (mint már tapasztaltam) egy nagyon összetartó banda...kéz kezet mos... hiába szakértő ide meg oda...Ügyvédre meg (sajnálom de) nem telik...

Az alaptörténet hosszú és nem nyilvános.

(10) Ezért kérdezem hogy a nyilatkozatok alaki és formai kellékei egyáltalán vannak-e jogilag szabályozva? Melyik jogban? mert ha ezt tudom akkor magam is át tudom olvasni az egész törvényt... (mert pl az ÁFA törvényben a számla alaki és formai kellékei le vannak írva)

(11) Amúgy mi még úgy tanultuk jogi alapismeretekből (ezt nem azért írom hogy verjem a mellem), legalábbis nagyon ezt verte belénk a jogtanárunk, hogy amit csak te és a másik ír alá (szerződés, megegyezés, nyilatkozat...stb) az sz@rt (bocsánat a kifejezésért de tényleg ezt mondta) sem ér, mert kell + két fő aki alákaparja. Ez akkor melyik esetben áll meg?

(12) Illetve betegjogi képviselőtől tudom, hogy ha egy egészségügyi szolgáltató nem irtathat alá semmit az emberrel (kiv. műtéti beleegyezőt), illetve ha mégis akkor ha nem teszi bele hogy ezen tv ezen passzusa, az a papír sem ér semmit. Ez is igaz lenne?

Illetve ha tudna /tudnál segíteni az előző kérdésekben is, azt megköszönném. Vagy ha legalább egy irányt kapnék, hogy hol merre keresgéljek, már az is sokat segítene...

guba" # 2012.08.21. 16:48

Pontosan nem tudom emlékezetből több hónappal ezelőtt aláírt papírról visszamondani szóról szóra, de kb. ha emlékezetem nem csal akkor "betegjogokról való lemondás"-ú tartalmú volt, abból is csak -ismételni tudom magam - ha emlékezetem nem csal a tájékoztatáshoz való jogról való lemondáshoz hasonló volt.

A betegjogokról úgy általában nem lehet lemondani.
A nyilatkozatok érvényessége és a bizonyító erő az két külön kérdéskör, de, ha konkrét kérdésed nincsen, akkor dogmatikai boncolgatásába inkább ne menjünk bele.

kkrisz525 # 2012.08.21. 17:05

"A betegjogokról úgy általában nem lehet lemondani."
Van egy rossz hírem: sajnos le lehet "mondatni"/mondani, betegjogi tv. a tájékoztatáshoz való jog-i részben benne van...

"A nyilatkozatok érvényessége és a bizonyító erő az két külön kérdéskör, de, ha konkrét kérdésed nincsen, akkor dogmatikai boncolgatásába inkább ne menjünk bele."

Van konkrét kérdésem, hisz feltettem 11 db (azaz tizenegy darab) konkrét kérdést, de eddig sajnos egyre sem kaptam konkrét választ. Plusz a téma címe is mutatja hogy végeredményben mit is szeretnék: nyilatkozatot módosítani.

Nem tudom most ennyire nem érthető, vagy érdemben nem tud(sz)/akar(sz) nyilatkozni vagy esetleg segíteni?