Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni az ügyben, hogy (1) hogyan lehet egy nyilatkozatot visszavonni/módosítani, (2) egyáltalán min múlik hogy visszavonható/módosítható (3) és ha lehet akkor mi az eljárásmenete?
Ez egy egészségügyi szoláltató által - orvos/páciens- viszonylatban keletkezett nyilatkozattételről van szó.
(4) Továbbá, kérdezném azt is, ha egy nyilatkozatot csak ketten írták alá, tehát tanuk nélkül, akkor mennyire igaz hogy az bármilyen körülmények között visszavonható vagy egyoldalúan módosítható (mármint a páciens részéről)? Ez tényleg igaz, (5) és ha igaz akkor ez hol van törvényben rögzítve (amire lehetne hivatkozni, kötelmi jog vagy más?). (6) Valahol olvastam olyat, hogy ha egy nyilatkozatot tanukkal is aláírattatnak azt nem lehet visszavonni, ez is igaz?...
(ne haragudjatok ezen kérdésért, de nem vagyok jogban annyira járatos, és az orvos nagyon hadonászik hogy azt nem lehet módosítani, szerintem igen, de hülyének néz. Eü dokumentációba sem enged betekintést, amihez meg jogom lenne tudom kérjek másolatot, de ahhoz meg tudnom kellene a dokumentum pontos megnevezését és a keltezést... amit anélkül nem tudok, hogy bele ne nézzek...szóval értitek?! )
És egy bónuszkérdés:
(7) Van-e annak valamilyen következménye az orvosra nézve, ha az orvos azt mondja hogy azért kell aláírni a nyilatkozatot mert azt a minisztériumtól kapta (nem nevezte meg melyiktől és a papíron sem volt -emlékezetem szerint - semmi ami hivatkozott volna egy törvényre, paragrafusra, rendelkezésre...stb)
(8) van-e valamilyen következménye az orvosra nézve, ha utólag két tanú által aláíratattja a dokumentumot? vagy belepiszkít abba? (ezt hogyan lehetne bebizonyítani?)
Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!