Kerítés probléma,zaklató szomszéd!


oregbeatsuhanc # 2016.08.01. 16:02

Mondjuk birtoksértésért van aki ezt ilyenkor megteszi
A láncot a birtoklásban történő zavarás miatt jogos önhatalommal is el lehetne távolítani, de jobb szerintem inkább a jegyzőnél birtokvédelmet kérni, ha a lezárás nem egy éven túli. Előbb írásban lenne érdemes a szomszédot felszólítani, ha felszólításra nem szedi le a láncot Te kérheted a jegyzőtől a birtoklásban való zavarás megszüntetésére a kötelezést.

hzsolti81 # 2016.07.29. 13:57

Tisztelt Nanemaa!

A kerítés nem osztatlan tulajdon mivel minden hátsó lakó a saját 5-6 méterét köteles lekeríteni. Én ezen alakítottam ki egy kaput, hogy ne kelljen körbe mennem. Az egyik oldal konkrétan az enyém a másik oldalon van tulajdonom. Egy ügyvéd ismerősöm szerint egyszerűen vágjam le a láncot és ne foglalkozzam a dologgal. Ez így ok, de feljelenthetnek miatta?

oregbeatsuhanc # 2016.06.13. 14:57

"Jogában áll-e a pár lakónak úgy döntenie a társasházból, hogy ők lánccal lezárják azt az kaput a kerítésen?"
Szerintem akkor lenne joguk ehhez, ha az átjárásra igénybe vett, - a kapuhoz csatlakozó - területről az alapító okiratban úgy rendelkeztek, hogy az valakinek a kizárólagos használatába van adva.

oregbeatsuhanc # 2016.06.13. 14:50

Tisztelt Kirstin! Legjobb megnézni ilyenkor az OTÉK előírásait. Ott a kerítésépítésre magyarázó vázrajzot is lehet találni.

Bea1 # 2016.06.13. 07:48

De kulcsot adniuk kell hozzá akkor is, azzal meg akkor nyitja, és csukja, amikor tetszik.

nanemaaa # 2016.06.13. 07:03

hzsolti81
Szerintem nem azonos a jogállása egy telken belüli és egy telekelválasztó kerítésnek. Szerintem a telekelválasztó kerítés osztatlan közös tulajdon, így igenis kell a megnyitásához a társtulajdonosok hozzájárulása.

hzsolti81 # 2016.06.09. 16:16

Kerítésen kialakított kiskapu lezárása ügyében érdeklődnék. Amennyiben egy saját kertekre osztott sorház (6 lakásos) hátsó szomszédja egy közös udvaros társasház (12 lakásos) és mindkettőben van tulajdonom (1-1 lakás), akkor nyithatok-e egy zárható kiskaput/átjárót a saját kerítés részemre, hogy ne keljen megkerülnöm az egész tömböt. A kerítést a sorház tulajdonosok kötelessége volt kialakítani, íly módon a rám eső rész az én tulajdonom. Jogában áll-e a pár lakónak úgy döntenie a társasházból, hogy ők lánccal lezárják azt az kaput a kerítésen? Válaszukat, segítségüket előre is köszönöm!

nanemaaa # 2016.05.13. 07:37

Legegyszerűbb, ha a helyben kialakult kerítési módnak megfelelően kerítesz. Ha a szomszédok között vitatott a kötelezettség, akkor a bíróságtól kérhetik a megállapítását.

kirstin # 2016.05.12. 14:10

Kerítés építése ügyében kérnék segítséget. A jogszabályt többször is elolvasva sem világos, abban az esetben, ha két szomszédos telek 180 fokkal el van forgatva, azaz mindkettő utcára néz, de egymással párhuzamosan futó két utcára. Itt ha az utca felöli jobb oldalt értelmezem, akkor mindkét tulajdonos estében a baloldal a közös, de egyiknek sem kell (kötelező) kerítést építeni? Hogyan van ez? Válaszukat megköszönöm

nanemaaa # 2013.03.04. 07:50

Mit is jelent pontosan a kerítés sérülése? Ki, vagy mi okozta?
Alapból a jókarbantartzási kötelezettség a tulajdonosé. Ha viszont pl a szomszéd okozta a kárt a kerítésben, akkor nyilván a szomszédé a kártérítési kötelezettség.
E tekintetben közömbös, hogy kinek kellett volna a kerítést megépíteni, illetve, hogy hol áll a kerítés. Mint ahogy az autó kerekét se szabad kiszúrni, ha az a szomszéd háza előtt parkol. Ettől még ugyanis nem lesz a szomszédé az autó.

gnoomic # 2013.02.28. 18:33

Tisztelt CINI!

Két utca között vannak a telkek. A kérdéses kerítés oldalán a kerítés meghosszabbítása a melléképületnek. A szomszéd ebben az esetben a 253/1997 kormány rendelet 9 paragrafusára hivatkozik, hogy teljesen a mienk a kerítés. Ha ez igaz, akkor bármit a kerítéshez állíthat - komposztáló, farakás egyebek vagy ennek jogi szempontból nincs jelentősége?
Elnézést, de szomszédjogi kérdésekben nem vagyok otthon úgy mint a környezetvédelmiben.

Előre is köszönettel,

Gnoomic

wers # 2013.02.18. 09:52

a kerítés nem kötelező

C I N I # 2013.02.18. 09:49

Minden kerítésnek két oldala van...

Nem az a lényeg, hogy melyik oldalon vam a "lik", hanem, hogy a telek bekerítése kinek a kötelessége. Ha magának a teleknek a bekerítése a szomszéd feladata, akkor javítsa ki a hibát. Ha a bekerítés a Te dolgod lenne, akkor hozzáláthatol a javításhoz...

Ha a szomszéd szándékosan rongálta a kerítést, fel kell szólítani, hogy intézkedjen a javításról.

Ha kárveszély fenyeget, azonnal intézkedhetel.

gnoomic # 2013.02.17. 11:09

Kedves Fórumtársak!
Arról szeretnék tájékozódni, hogy a kerítés sérülését kinek kell kijavítani ha az a szomszéd felőli oldalon van?
Köszönettel,
Gnoomic

Dr.Attika # 2013.01.20. 06:07

efi99
Én nem értek a kerítéshez, de jelen esetben az a lényeg, hogy az adott ingatlanra rendelt-e az önk. kerítés építési kötelezettséget. Ha igen, akkor úgy kell eljárni, ahogy írtam, ha nem, akkor semmilyen kötelezettsége nincs a szomszédnak a kerítéssel kapcsolatban.

efi99 # 2013.01.19. 20:39

Dr.Attika
"az útról nézve a jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni"
Hát ez lehet, hogy így van, de hogy már megint elfelejtettek gondolkodni és inkább a hasukra csaptak az oldal kijelölésekor az biztos.
A kerítésépítésnek azon az oldalhatáron van értelme, amelyik oldalon a ház is áll, egyrészt mert így lehet esztétikusan hozzácsatlakoztatni (hiszen a ház kicsit beljebb is lehet a telekhatártól a kerítésnek meg muszáj), másrészt így tudja a tulaj "befolyásolni" a kerítés hosszát a további saját melléképületeivel.
Azt viszont, hogy a ház a telek mely oldalán áll gyakorlatilag a telek tájolása határozza meg, a cél elsősorban az, hogy napközben az udvarra besüssön a nap.
A 2 oldal tehát legfeljebb akkor egyenrangú, ha előírják azt az újabban elég gyakori elképesztő baromságot, hogy a házat középre (!) kell építeni (értsd: van 2 használhatatlan fél udvarom, amikbe bónuszként mindkét szomszéd nagy ablakos helységekből be is lát)

Dr.Attika # 2013.01.19. 19:56

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet szerint az építésügyi hatóság – településrendezési, közbiztonsági, köztisztasági, továbbá más közérdekből vagy a használat módja miatt – a telek határain kerítés építését elrendelheti vagy megtilthatja. Kerítés létesítésének elrendelése esetén a telek tulajdonosa (kezelője, használója) a telek homlokvonalán, továbbá – eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában – az útról nézve a jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni és fenntartani.
Két út között fekvő telket a jobb oldal meghatározása szempontjából olyannak kell tekinteni, mintha az a két út között – a szomszédos telek mélységének megfelelően, illetőleg a szomszédos telek megosztása hiányában, az oldalhatárok felezőpontjainál – meg volna osztva. Oldalhatáron álló beépítésű területen kerítés létesítésének elrendelése esetén a tulajdonos (kezelő, használó) az oldalkerítést azon a telekhatáron köteles megépíteni és fenntartani, amelyhez az építési hely csatlakozik. Már kialakult beépítés esetén – a helyi szokásoknak megfelelően – az oldalkerítés megépítésének és fenntartásának kötelezettségét a helyi építési szabályzat ettől eltérően is meghatározhatja.
Saroktelek esetében a telek homlokvonalaival szemben fekvő mindegyik telekhatár oldalhatárnak számít. Ha a telek oldalhatára a szomszédos teleknek egyúttal hátsó határa, arra a hátsó telekhatár szabályait kell alkalmazni. Nyúlványos telek esetében a nyúlványos telek és a visszamaradó telek közötti – az utcafrontival egyező irányú – közös telekhatáron álló kerítés megépítésének és fenntartásának a kötelezettsége a visszamaradó telek tulajdonosát (kezelőjét, használóját) terheli.

végrehajtó1 # 2013.01.19. 18:40

A kutyatartónak kell gondoskodni arról hogy a eb ne menjen át a szomszédba.
Kerítést pedig nem kötelező senkinek sem felhúznia.

Szerintem a jegyző tévedett.

iren55 # 2013.01.19. 17:41

Kedves Kitty! Nálunk is hasonló probléma volt! A mi szomszédunknak sem akaródzott kerítésért pénzt kiadni. Mi bementünk a jegyzőhöz és birtokvédelmet kértünk! Próbálják meg ezt az utat, mert a jegyző kőtelezheti, más nem! Üdv

Kitty025 # 2013.01.19. 14:40

Üdv!Egy nagyon sürgős és komoly problémám lenne,miszerint most költöztünk új ingatlanba és az a kerités amit a törvény szerint a szomszédnak kellene fölhúzni nagyon rossz állapotban van kb.20 éves el van rozsdálva nincs megfelelően rögzitve főleg a talajmenti részen és ebből adódik a problémám,mivel van 2 kutyám Staffordshire terrierek ami nem túl közkedvelt fajta de mivel a párom vidéken dolgozik el kellett engedjem őket!Ráadásul nemrég betörési kísérlet is volt és eléggé félek mivel 5 éves fiammal egyedül vagyok otthon.A lényeg hogy a kisebb hajlamos arra ha valahol alkalma akad átmegy a szomszédba persze csak a rossz kerités felől a másik oldallal nincs probléma de ez is elég mivel a szomszéd már 2 -szer szóvá tette,mire én szívesen segitünk fölhúzni ha megveszi az anyagot,ezzel is utalva arra hogy nem akarunk konfliktust de mivel az ő kötelessége az oldali kerités rendben tartása,ne én fizessem már ki az elég nagy telekre vonatozó kerités épitési költségét!Erre ő azt mondja nem őneki kell a kerités hanem a kutyának mert őt az zavarja ha átmegy és a többi őt nem érdekli,egyszóval nem érdekli hogy de csináljam meg a keritést vagy kössem meg a kutyákat mert baj lesz!Mi a teendő,kihangsúlyoznám hogy a kutya megkötése nekem egyenlő azzal hogy állandó félelemben éljek mivel sorozatos akár nappali betörések vannak felénk!Ez Görbeháza térsége és elég veszélyes környék!Köszönöm a segítséget!