Nagyon ugat a kutya - mit lehet tenni?


Egyjogász # 2014.08.21. 06:40

Utána lehet nézni, de szinte tuti, hogy egy vidéki város családi házas övezetében 1 kutya tartását nem tiltja semmilyen rendelet.

Feljelentgetni is lehet a jegyzőnél, kérdés, az ilyen "ugat a kutya", "kukorékol a kakas", "nyávog a macska", stb. feljelentéseket mennyire veszik komolyan.

(Egy Pest környéki településre kiköltöző ügyvéd ismerős tett feljelentést a szomszéd hajnali 4-kor irgalmatlan hangrővel kukorékoló kakasa miatt.
A jegyzőnél - finoman szólva - kiröhögték.)

viktzolt # 2014.08.21. 02:01

Most nem akarok belemenni az apróságokba, a lényeg:

Konkrétan milyen jogi eszközökkel érdemes eljárni? Mit kell tenni? Mennyi az ügy átfutási ideje? Melyek az idevágó jogszabályi helyek? Hol lehet megnézni az állattartási szabályokat?
Már vagy 5 napja nyitottam ezt a kérdést, itt a jogifórumon, de furcsa módon jogi megoldást senki nem vázolt.

MACSKAJANCSI # 2014.08.20. 18:14

A kutya ugat, így tud kommunikálni!!!
Az, hogy nagyon ugat, és ez zavaró, ezt én elfogadom.
A probléma ott van, hogy buzdítjátok magatokat és felhívjátok egymást bűncselekmény elkövetésére, mindezt nyilvánosan egy jogi fórumon!!! (akiknek inge, csak az vegye magára!!!)

Az őskori módszerek lejártak, hála!!! Felesleges ezeket akár nosztalgiából is fontolgatni, mert a következményekkel bizony számolni kell!!!
Vannak jogi eszközök, amikkel a problémákat meg lehet oldani, de ezek nyilván nem az általatok javasoltak!!!
Elsődlegesen utána kell(ene) nézni az állattartási szabályoknak például.

Nem mellesleg megjegyzem, hogy NEM kizárólagosan állatszereteti kérdéskör ez, hanem sokkal inkább a normális civilizált együttélés íratlan szabályai.
Hogy NE ÁRTS OLYANOKNAK, AKIK KISZOLGÁLTATOTTAK, HA MÁR SEGÍTENI NEM TUDSZ, VAGY NEM AKARSZ, AKKOR NE ÁRTS!!!
Röviden ennyi!
Élőlények az emberek, az állatok és az egész természet így együtt!!!

Eyébként meg rossz a példa:
"Nem tudom, ha részeg ember elkezdene az ablakotok alatt órákon át ordítozni, kiabálni, vajon az járna a fejetekben, hogy jaj szegény ember, nem tehet róla, ki tudja ki tette tönkre, szaladjunk gyorsan segíteni neki? Vagy egyszerűen a búsba kívánnátok?!
Ha hajléktalant láttok az utcán, odamentek hozzájuk segíteni? Mert ha nem, az csak álszeretet és nem állatszeretet."

A részeg ember nagy valószínűséggel rövidebb ideig fog hangoskodni, mint a szomszéd kutyája, tehát ebben az esetben elsődlegesen a tolerancia lehet a megoldás. Csak elmegy, ha kiordibálta magát...
persze mindenkinek más a tolerancia küszöbe, amit még elbír, na de valamilyen tudatos határt csak kell gyakorolni, nem érdemes mindjárt egymás nyakának esni? az hová vezet? vissza az őskorba.
Hajléktalan megint nem idetartozó példa, de ezt is nyilván mindenki másképpen kezeli.
(alkalomszerűen pénzt adni, rendszeresen élelmiszert, ruhát stb. valakit pedig hidegen hagyja az egész, dühösen kikerüli)
jelzem csak az illető hajléktalant lehet kikerülni, a problémát magát nem, az akkor is ott lesz és egyre nagyobb méreteket öltve.. de ez már messzire vezető okfejtés lenne...

Visszatérve az eredeti témához:
ok nélkül egy állat nem ugat vég nélkül, ahogyan gyerek sem sír ok nélkül.
a közös bennünk CSAK annyi, hogy mindkettő kiszolgáltatott a felnőttek önkényének.

Tehát, ha ez a kutyaugatás elviselhetetlen mértékű és mennyiségű, akkor jogi eszközökkel kell a gazdáját felelősségre vonni.

viktzolt # 2014.08.20. 17:40

Szupermen, jobban tennéd ha elmennél kapálni... Ahhoz lehet hogy értenél...

viktzolt # 2014.08.20. 17:11

Dr. Attika, ezen a fórumon így szokás segíteni?
Ha ezért ügyvédet akarnék felkeresni, felütném a telefonkönyvet...
Reklámozod itt magad, ahelyett hogy segítenél. Gúnyos megjegyzésekkel akarsz ügyfeleket gyűjteni?

Dr.Attika # 2014.08.20. 16:40

Ezek a kutyák. Úgy ugatnak, hogy nem ismerik az önkormányzati csendrendeletet. Mit lehet tenni? Be kell őket vinni az önk. hirdetőtáblájához, hogy olvassák el.

szuppermen # 2014.08.20. 16:27

A hangszálelvágósoknak is el kéne vágni a hanszálait, hogy ne tudjanak a beszédükkel/ kornyikálásukkal zavarni senkit. Egy hangtalan kutya haszontalan házőrző, nyalogatással jelezze és félemlítse meg az illetékteleneket?

viktzolt # 2014.08.20. 13:58

Zoltanuss, lehet jó ötlet a hangszálelvágás. Valamilyen módon ki kell iktatni a csendháborítás ezen fajtáját, már ha a "gazdája" képtelen rá.
De ha valaki tud jobb, megbízható módszert, ne tartsa magában!

viktzolt # 2014.08.20. 13:52

Az egyik lakó egyszer nagyon felbőszülve egy késsel ment le, hogy belevágja a dögbe. (Aztán nem lett belőle semmi.)
A nagy kutyaszeretőktől kérdezem: Nem tudom, ha részeg ember elkezdene az ablakotok alatt órákon át ordítozni, kiabálni, vajon az járna a fejetekben, hogy jaj szegény ember, nem tehet róla, ki tudja ki tette tönkre, szaladjunk gyorsan segíteni neki? Vagy egyszerűen a búsba kívánnátok?!
Ha hajléktalant láttok az utcán, odamentek hozzájuk segíteni? Mert ha nem, az csak álszeretet és nem állatszeretet.

Attila10, az biztos, hogy csend lenne. :) Lehet egy finomabb, erőteljes fellépés elegendő lenne. Bár sokszor egy pofon többet ér, mint 100 bírósági tárgyalás. Pláne ebben a jog”rendszerben”, ahol semmi nem működik, és vért kell pisálni ahhoz, hogy az ember a legapróbb dolgot elintézze.

MACSKAJANCSI, időnként bekavarodik a rendszer, és nekem is megfordul a sorrend, majd helyreáll. (Programhiba lehet.)
És hogyan kell megoldani a problémát a XXI. századi törvényekkel? És menyi ideig tart?
Valaki világosítson fel!

Timcsi78 # 2014.08.19. 16:20

Hát én inkább arra lennék kíváncsi, hogy mit kezdenétek a következő emberekkel. Adotte egy stafford. Volt gazdája úgy nevelte, hogy kutyákkal macskákkal egyáltalán ne legyen kompatibilis. Csak pórázon viszem sétálni, törvénynek megfelelően.

DE!!! Sokan a bulldogjukat ölebnek nevelik, és az utca túloldaláról átrongyolva póráz nélkül támadnak be minket a bulldogok és egyéb kutyafajták. Holott már annyira megneveltem a kutyát az unszocializációból, hogy nyugodtan menjen el másik kutyától 20-30 méterre. (Eleinte nem ment el nyugodtan.)

Más kutyatulajnak miért nem kell betartani azt a törvényt, hogy vidd pórázon a dögöd. És ellenben az én kutyámon legyen szájkosár is a pórázon felül, hogy az ilyenekkel szemben meg ne tudja magát megvédeni?

MACSKAJANCSI # 2014.08.19. 10:30

???

MACSKAJANCSI # 2014.08.18. 15:35

AZ A BAJ, HOGY A NEMTESZTŐ HOZZÁSZÓLÁS ÚGY VAN "ELTÜNTETVE" LEGALÁBBIS MELLŐZVE, HOGY RÉGEBBI KERÜL ELŐRE.

nem tudom megfordítani, hiába választom az "újabb elöl" opciót.

ez hogyan lehetséges???

MACSKAJANCSI # 2014.08.18. 13:49

Totális ledöbbenéssel és mély elkeseredettséggel olvasom, hogy egyeseknek nem szab határt sem emberi mivoltuk (pedig ez volna a legfontosabb), sem pedig a XXI. századi törvények, továbbá uniós normák annak, hogy egy mai problémát ne a régmúlt őskori módszerekkel akarjanak megoldani!!! Erről folytat diskurzust, méghozzá egy jogi fórumon a civilizált embereknek nevezett legalja!!!

Ez az őskori barbár cselekményre buzdítás bűncselekmény elkövetésére való felhívás!!!

Emberek!!! Azt kívánom, hogy ti is tapasztaljátok majd meg a saját bőrötökön az ilyen őskori probléma megoldási módszert!!!

Zoltanuss # 2014.08.18. 10:00

Pedig nagyjából 100 x akkora az országuk területere,
lakosságilag meg jó 30 x vannak többen.

ez útóbbi már lehet nem friss, mert állandóan a gyűlölt Amérikába menegetnek az emberek.

Ahelyett hogy Északkoreába avagy az Új Isisbe mennének,

Értitek ?

Zoltanuss # 2014.08.18. 09:56

Amérikában elvágják a blökik hangszálait.

Így nagy a csend !!

ius latratus # 2014.08.18. 09:53

Rasmanov

Dobermannom van, 8.éves, s szent meggyőződésem, hogy rendkívül értelmes fajta. Tudom, mindenki a sajátját dicsőíti.
Most,ha belegondolok abba, hogy valaki baseballütővel közelít(ene) felé... háááát...
;)

zoltan.kse # 2014.08.17. 15:26

Mi is az ugatós kutyaellenes családjába tartozunk.Mi egy lakótelepen lakunk, 10 méterre egy nagy forgalmú bolttól.Szombat-vasárnap amikor nyit a bolt, kiköti a kedves kutyatulaj a kutyáját, amíg ő bent vásárol.Persze szegény kutya /mi nem a kutyát hibáztatjuk/ addig ugat, mígnem a gazdája elő nem kerül a vásárlásból.Ez így megy minden hétvégén.

ius latratus # 2014.08.17. 14:49

Hú...

Attila10 # 2014.08.17. 13:50

Olvasom a hozzászólásokat és tisztelet a kivételnek,de ezek az állatvédő barmok,akik többre nézik a bolhás dögöket,mint az embereket,azokat kellene 50 kutya közé költöztetni.
A helyedben nem sípot vennék,hanem egy baseball ütőt, ezt követően átmennék a szomszédba és először a dög fejét verném szét,majd a tulaj mindkét karját és lábát törném el vele!Természetesen szemtanuk nélkül,ezt követően olyan csend lenne,mint még soha!

Zoltanuss # 2014.08.17. 08:40

De nem vagyok egyedül ezzel.
Nem bizony !!

viktzolt # 2014.08.16. 23:09

Nem ide tartozik, de eszembe jutott:
Egyszer odajött hozzám egy pénzgyűjtő nő, hogy kutyamenhelyre gyűjt és hogy adakozzak. Mondtam neki, hogy amíg egyetlen hajléktalan embert látok az utcán, már csak elvből sem adnék egy fillért sem. Azért a fajtársaim előbbre valóak.
Sok nagy állat”szeretőnek” fogalma sincs a szeretetről. (Most ez ne vegye magára itt senki.)

viktzolt # 2014.08.16. 23:02

Nem ugat túl gyakran, de ha igen a hangja elviselhetetlen, mély, mivel nagy dög.
A környéken szép számmal vannak hülye kutyatulajok, akiknek vakarcsai még gyakrabban csaholnak, de magasabb frekvencián, így az viselhetőbb.

Az igazság az, hogy engem a kutya annyira nem érdekel. Számomra csak egy zajforrás, hogy ennek mi a mélyebb oka, az legyen a gondja a gazdájának vagy a hatóságoknak.
Az idióta "gazda" még az ajtót is képtelen volt kinyitni, tehát nem nagyon van kivel tárgyalni.
A véleményem az, hogy ugatós kutyának tanyán, vagy a sintértelepen lenne a helye, nem egy nagyvárosban az emeletes házak között, ahol sok ember él és pihen.
Ha mérlegre kellene tennem sok ember nyugalmát, egy idegbeteg kutya életével számomra nem kérdés hová billenne a mérleg.
Utálom a kutyákat. Ha pl. elgondolkodva megyek az utcán, engem roppantul zavar, ha váratlanul mellettem torkaszakadtából felüvölt egy. Abban a pillanatban golyót tudnék repíteni a fejébe. És azonnal sintértelepre vágnám azt a dögöt, ami pl. szívbeteget riogat.
De nem vagyok egyedül ezzel.

Még nem hallottam állatvédelmi járőrökről, majd utánanézek. Bár itt inkább embervédelmi járőrök kellenének, azért egyelőre az emberek jogai előbbre valóak. De köszi hogy válaszoltál.

MACSKAJANCSI # 2014.08.16. 20:45

kutya ok nélkül nem ugat, pláne nem vég nélkül!!! a gazdáját kellene elővenni, hogy ugyan miért ugat? számtalan oka lehet. ki van kötve, nem megfelelő ellátás, ami széles körben értendő. az is lehet, hogy paraziták kínozzák stb. stb.
szóval először alaposan szemrevételezni kell(ene) a kutyák, egy olyannak, aki valóban ért is az állatokhoz. akkor lehetne meggyőződni, először is, hogy ki itt a valódi hibás, mert ugye a kutya az egy kiszolgáltatott lény az emberi önkénynek.
aztán csak beszélni kellene az állattartóval a gazdájával, hogy nem állapot ez a fennálló helyzet, az állandó ugatással.
végső soron úgy tudom, lehet kérni állatvédelmi járőrök, vagy civilek segítségét, egy kis hatékony beavatkozásra.
én ezt tenném, de mint laikus embertárs, állatbarát szóltam hozzá.

viktzolt # 2014.08.16. 20:27

Lehet csak 40 méter, hogy jobban belegondolok. Köszi szépen a tippet. Lehet beszerzem.

viktzolt # 2014.08.16. 20:17

Nem nyírtam volna még ki, a Btk. módosítás hiányában sem, csak végső esetben. Azért is kérdezek. De ha tudnád, hány kutyát mérgeznek le mert az hülye gazdáik olyanok...
Nem értek a kutyákhoz, de ha jól tudom, ha rendesen vannak tartva, ritkán ugatnak.
A házunk és az ugatós porta között van egy üres terület, én az emeleten lakom, tehát a dög és közöttem lehet kb. 60 méter távolság és egy fa is van.
Szerinted akkor is hatásos a síp?
Egyébként köszi a tippet.

Neten meg tudnád a sípot mutatni, hogy pontosan milyen és hol vetted?