Közbeszerzés


dr.joci # 2005.05.04. 12:25

A közbeszerzes.lap.hu oldalon látom,hogy vanegy közbeszerzési fórum,de igen kicsi a látogatottsága.
Gondolom kevesen ismerik,ezért szerintem érdemes lenne itt egy közbeszerzéssel foglalkozó topicokot indítani.
Egyre több a közbeszerzési eljárás,és egyre többen foglalkozna vele.Itt esetleg írhatnánk konkrét tapasztalatokról,szakkönyvekről,tanfolyamokról.
Remélem mást is érdekel a felvetésem:)

Üdv:

dr.joci

Szilágyi Károly # 2005.05.05. 12:16

Kedves dr. joci,

Szívesen nyitunk ilyen fórumot, ha érkezik még néhány érdeklődő hozzászólás / email.

dr.joci # 2005.05.11. 12:30

Tisztelt Szilágyi Károly!

Remélem,hogy lesz megfelelő számú érdeklődő egy közbeszerzési fórum iránt.Bár egyenlőre nem sokan írnak ide....

Kirby # 2005.05.11. 12:34

Azért is írok ide, mert nem szeretném, ha végleg elsüllyedne a topic:-)
Most nincs kérdésem, de sok volt pl. egy hónapja és jól jött volna akkor egy fórum.
Mindenkinek tudom ajánlani egyebek mellett a kozbeszerzes.hu-n fellelhető infovonalat, melyet a Közbeszerzések Tanácsa üzemeltet.

pygmalion1975 # 2005.05.12. 16:35

Azután szeretnék érdeklődni, hogy étkezési utalvány/ melegétkeztetési utalvány vásárlása esetén kell-e közbeszerzési eljárást kiírni?

Egyáltalán milyen szolgáltatásnak minősül ezen utalványok leszámlázása? Van-e különbség, ha olyan cég bocsájtja ki az utalványt, ahol le is lehet vásárolni?

dr.joci # 2005.05.17. 12:42

Étkezési utalványok beszerzése esetén is ki kell írni a közbeszerzési eljárást,természetesen csak abban az estben,ha eléri a közbeszerzési értékhatárt.
Nincs különbség,ha olyan cég bocsájtja ki az utalványt,ahol le is lehet vásárolni.

TomSecret! # 2005.05.17. 14:02

Helo. Mindenképpen legyen ilyen fórum is! Élénkítőleg hadd tegyem a következő felvetést:

Egy a Kbt. személyi hatálya alá tartozó szervezet szeretne helyiségére bérleti-üzemeltetési szerződést kötni zeneműbolt létesítése érdekében. Kikerüli a közbeszerzési eljárást, mondván:

  • az ügylet szerinte nem visszterhes és
  • nem sorolható a Kbt.ben definiált beszerzések közé.

Egyébként az ügylet értéke 2 millió fölött van.
Vajon megállja-e a helyét a szervezet érvelése?


jogvédö

pygmalion1975 # 2005.05.20. 18:49

Köszönöm a választ!:-)

pygmalion1975 # 2005.05.23. 12:19

Az előzővel kapcsolatban lenne még egy kérdésem.
Milyen kötelezettségei vannak a Hivatalnak, ha egy nyomdával elkészítetné az utalványokat, kvázi saját maga lenne a kibocsátó?

Kirby # 2005.06.02. 08:03

Egyszerű közbeszerzési eljárás esetén, a szerződés teljeítéséről kell-e hirdetményt feladni a Közbeszerzési Értesítőben?
Ugyebár ha nem éri el az értékhatár felét, akkor az összegezést sem kell nekik megküldeni, viszont - mivel külön cím alatt szerepel - ezért meg kell küldeni nekik a szerződés teljesítéséről a nyomtatványt???
Nem hinném el...

Saska # 2005.06.02. 08:32

Szia Kirby !

Hirdetményt egyszerű eljárásnál csak akkor kell közzétenni az Értesítőben, ha a beszerzés értéke eléri vagy meghaladja az egyszerű közbeszerzési eljárás jelenleg érvényes nettó 20 millió Ft-os értékhatárának a felét.

Saska # 2005.06.02. 09:05

Szia Pygmalion 1975 !

A cég, aki a meleg étkezési utalványokat rendeli, egyáltalán a Kbt. hatálya alá tartozik ?

Ha igen, akkor alkalmaznotok kell a Kbt. előírásait, azzal, hogy az étkezési utalványok beszerzése nem szolgálétatásmegrendelésnek, hanem árubeszerzésnek minősül.

dr.joci # 2005.06.03. 06:50

Egyszerű eljárás esetében kötelező az ajánlattételi felhívást a Közbeszerzési Értesítőben megjelentetni,ha a közbeszerzés éréke eléri vagy meghaladja a nemzeti értékhatárok felét

  • árubeszerzés esetén:12.5 millFt.
  • építési beruházás esetén:35millFt.
  • szolgáltatás megrendelésekor:10millFt.

Az ajánlatkérő köteles a szerződés módosításáról,valamint a szerződés teljesítéséről külön jogszabályban meghatározott minta szerint tájékoztatót készíteni,és hirdetmény útján a Közbeszerzési Értesítőben közzétenni.

TomSecret! # 2005.06.06. 11:22

Kirby és dr.joci:

A kbt. az egyszerű eljárásnál csak azt írja elő az ajánlatkérő részére, hogy az ajánlatokról (és nem másról) készítsen írásbeli összegzést, amit az ajánlattevőknek köteles megküldeni, a Tanácsnak csak ha az kéri, és az Értesítőben is csak közzétehető (de nem muszáj), nemde?


jogvédö

Kirby # 2005.06.06. 11:58

Tom:
Így van, én viszont a szerződés teljesítéséről írtam. Eszerint nem kell az összegezést megküldeni az Értesítőnek, viszont a szerződés teljesítéséről szóló mintát meg kell küldeni a Tanácsnak.... Kbt. 307.§(1)bek., még az egyszerűnél is?

TomSecret! # 2005.06.06. 14:11

Bocs, ha félreérthető voltam, természetesen minden ajánlattevőre vonatkozik a módosításról és teljesítésről szóló tájékoztató készítési kötelezettség, amit az Értesítőben kell közzétenni.


jogvédö

dr.joci # 2005.06.07. 07:01

Szerintem itt most kicsit összekavarodtunk:)

Pár dolgot le kellene tisztázni:

  • egyszerű eljársnál akkor mit kell megküldeni,(az összegzést csak ha kérik,szerződés módosításáról,teljesítéséről szóló tájékoztatót kötelezően?)
  • egyéb kérdésem:egyszerűsített eljárás mennyiben tér el az egyszerű eljárástól?(azon kívül persze,hogy az egyszerűsitettet szolgáltatás megrendelésekor használhatjuk)
  • egy iskola éves élelmezése szolgáltatásnak minősül?(szerintem igen)
Kirby # 2005.06.07. 09:42

dr.joci:

  1. ahogyan írtad
  2. nem tudom:-)
  3. sztem annak minősül, de ha pl. saját konyhája van, akkor nem kell kiírni a közbeszerzést
TomSecret! # 2005.06.08. 08:15

Kavarodásellenes fogalmazvány :) :

Egyszerűnél
ad1 ajánlatokról összegzést minden ajánlatkérőnek
ad2 szerződésmódosításról, teljesítésről közzététel 5 napon belül Értesítőben

Egyszerűsített eljárás van eu-s és nemzeti értékhatáros eljárásban, egyszerű eljárás ezzel szemben értékhatártól függő külön elj. forma, nem uyanaz(!) (hülye hasonló elnevezések) Az egyszerűsített eljárást különben nem csak szolgáltatás megrendelésére használjuk, hanem minden beszerzési tárgy esetében alkalmazható.

Az étkeztetés esetén pedig azt kell megvizsgálni, hogy a szolgáltatás vagy az árubeszerzés értéke a meghatározó, és aszerint kell minősíteni a beszerzés tárgyát.


jogvédö

dr.joci # 2005.06.08. 09:00

Nemzeti értékhatár alatt tehát nem alakalmazható az egyszerűsített eljárás?

Az összegzést egyszerű eljársnál nem csak akkor kell megküldeni,ha kérik?

Én ugy értelmeztem a törvényből,hogy egyszerűsített eljárást csak szolgáltatás megrendelése esetén alkalmazhat?!

Egyébként:Miért jobb választani az egyszerűsített eljárást?(azért esetleg mert ott lehet tárgyalni?)

dr.joci # 2005.06.08. 09:44

Kbt.93.bekezdés 2.pont.:

Az ajánlatkérő az ajánlatok elbírálásának befeezésekor külön jogszabályban meghatározott minta szerint írásbel összegzést köteles készíteni az ajánlatkról.
(3)A (2)bekezdés szerinti összegzést az Európai Bizottság,illetőleg a Közbeszerzések Tanácsa kérésére meg kell küldeni.

TomSecret! # 2005.06.08. 10:59

Lássuk csak sorban:

Nemzeti értékhatár alatt nem alkalmazható.
Az ajánlatkérőknek kell mindenképpen összegzést küldeni.

Az egyszerűsítettnél természetesen elírtam, egyszerűt akarta mvolt mondani (saját magamba bonyolódtam), igen jól értelmezted, egyszerűsítettnél csak szolgáltatás van (az is csak a vonatkozó melléklet szerint)

Nemzeti és eus eljárásban gyorsabban lehet levezényelni az eljárást, illetve vannak olyan helyzetek, amikor már előre lehet tudni, hogy ki fog szolgáltatni.. (én ezt tapasztaltam) Lehet tárgyalásos és t. nélküli is különben.

A 93. szakasz az eu-s közbeszerzések általános szabályaira vonatkozik, más eljárásokban csak akkor kell alkalmazni, ha kifejezetten visszautal rá a törvény.


jogvédö

dr.joci # 2005.06.08. 12:25

Az ajánlatkérőknek az ajánlattevőknek kell mindenképpen összegzést küldeni,A Tanácsnak csak ha kérik?!

TomSecret! # 2005.06.09. 09:30

Aham, pontosan, miután befejezte a.kérő az értékelést. (egyszerű eljárás)


jogvédö

TomSecret! # 2005.06.14. 07:54

Ki mit szól a MÁV motorvonatokra kiírt közbeszerzé-saga-jához?
Szerintem a Bombardier-nek az első fellebbezéskor tökéletesen igaza volt, ami az értékelési módszer hiányosságait illette.

A második esetben azonban szerintem igenis volt a mÁV-nak Kbt. adta lehetősége a Bombardier kizárására, alapzom ezt a következő szakaszra:

86. § (1) Ha az ajánlat kirívóan alacsonynak értékelt ellenszolgáltatást tartalmaz, az ajánlatkérő az általa lényegesnek tartott ajánlati elemekre vonatkozó adatokat, valamint indokolást köteles írásban kérni. Az ajánlatkérőnek erről a kérésről a többi ajánlattevőt egyidejűleg, írásban értesítenie kell.
(2) Az ajánlatkérő az indokolás és a rendelkezésére álló iratok alapján köteles meggyőződni az ajánlati elemek valós helyzetéről. Az ajánlatkérő figyelembe veheti az olyan objektív alapú indokolást, amely különösen a gyártási folyamat, az építési beruházás, illetőleg a szolgáltatásnyújtás módszerének gazdaságosságára, a választott műszaki megoldásra, a teljesítésnek az ajánlattevő számára kivételesen előnyös körülményeire vagy az ajánlattevő által ajánlott áru, építési beruházás, illetőleg szolgáltatás eredetiségére vonatkozik.
(3) Az ajánlatkérő érvénytelennek nyilvánítja az ajánlatot, ha nem tartja elfogadhatónak az indokolást.

A Kdb. másodjára is megtiltotta a szerződéskötést a MÁV-nak, de még vizsgálódik. Kíváncsi lennék, hogy mivel fogja indokolni az új eljárás eredményének esetleges újabb megsemmisítését.


jogvédö