Közbeszerzés


Nagyezsda # 2012.01.13. 07:55

Kedves Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy tud-e valaki valami biztosat azzal kapcsolatban, hogy a kormány által előírt bérfejlesztést végre nem hajtó cégeket kizárják a közbeszerzésből? Konkrétan nem tudom, hogy merjen-e a cégem pályázni idén bármire is ha ezt nem tudta megtenni. Előre is köszönöm a válaszokat.

hunfrakk # 2012.01.10. 22:56
brainshare # 2012.01.10. 22:22

Adott egy száz fős vállalkozás, ami közbeszerzési eljárásokban vesz részt saját jogán is, és strómanokon keresztül is (10%-osként jelezve, de valójában 95%-ot végezve).

Hogyan befolyásolja a részvétel jogát, ha kiderül
a.) több éve nem fizeti ki rendesen az alkalmazottait, hanem folyamatosan egy-két hónapot "csúszik" a fizetésekkel
b.) színlelt szerződéseken keresztül fizeti sok kvázi-alkalmazottját?

TZsuzska # 2011.12.22. 11:02

Kedves Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, hogy az új, 2012. január 1-től hatályos közbeszerzési törvény végrehajtási rendeleteit hol lehet megtalálni?
Köszönettel,
TZsuzska

www.beszerzesi.info # 2011.11.07. 07:23

Kedves Katalin!

A 10% feletti alvállalkozó:
csak olyan vonható be ilyen (vagy ezt meghaladó) mértékben, aki a jelentkezésben meg van jelölve.
Azért megnézném az Ön helyében a dokumentációt még egyszer, hogy pontosan mit is kérnek a 10% alatti alvállalkozók esetében!

Üdvözlettel:
Szűcs Róbert
www.beszerzesi.info

locskata # 2011.11.03. 10:04

Tisztelt Szűcs Úr!

Ezúton kérném segítségét az alábbiakkal kapcsolatban!
Tárgyalásos eljárás során, a részvételi eljárás során a jelentkezőknek meg kellett adnia a közbeszerzés értékének 10%-át meghaladó és meg nem haladó alvállalkozókat. Amennyiben a tárgyalások során megnyerjük a munkát, úgy ezen vállalkozókkal kell kötelezően szerződnie a pályázatot beadó cégnek, vagy árverseny miatt más cégekkel is szerződhetnek?
Segítségét megköszönve, maradok tisztelettel: Fné Katalin

botoxdoctor # 2011.10.19. 10:22

Szia, nem kötelező (Kbt. 66. § (1) bekezdés felvezető szövegre tekintettel).

manyu # 2011.10.19. 09:00

Szeretném megtudni,hogy a közbeszerzési eljárások során a pénzügyi-gazdasági alkalmasság kötelezően előírandó követelménye -e az elmúlt 2-3 év pénzügyi beszámolója- mérlege, és az,hogy nem lehet negatív előjelű.
A törvény írja elő ennek a követelménynek való kötelező megfelelést, vagy pedig az ajánlatkérőtől függ,hogy a kiírásban szerepelteti-e vagy sem ?
Előre is köszönöm a válaszukat.
Tisztelettel : Kantler Mária

tszabck # 2011.10.17. 07:42

Tisztelt Szűcs Róbert Úr!

Köszönöm szépen a hasznos választ.

(úgy néz ki, sikerül tartani a határidőket)

tszabck

www.beszerzesi.info # 2011.10.12. 10:55

Kedves Tszabck!

Ha megengeded, a gyakorlatot mondom, nem feltétlenül egyezik a saját véleményemmel.

"mi történik abban az esetben, ha sikertelen lenne a jelenlegi eljárás"

A DB gyakorlat szerint az Ajánlatkérőnek számolnia kell az eljárása eredménytelenségével, és ennek figyelembevételével kell terveznie a közbeszerzéseit.

Tehát az eredménytelenségre hivatkozva nem lehet mellőzni a közbeszerzést, de hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást sem indokol ez a körülmény.

"Közbeszerzési eljárás eredményeként határozott időre megkötött földgáz szállítási szerződést meg lehet hosszabbítani egy hónappal?"

A módosítás előfeltételeit a Kbt tartalmazza:
a szerződéskötést követően – a szerződéskötéskor előre nem látható ok következtében – beállott körülmény miatt a szerződés valamelyik fél lényeges jogos érdekét sérti.

Amire számíthatsz: jogorvoslat esetén a DB meg fog kérni, mutass rá a szerződésnek arra a pontjára, ami a jogos érdekedet sérti. Attól tartok, nem fogsz tudni ilyen pontot mutatni a szerződésben.

Példának egy nagy magyarországi közszolgálató gépjármű flottatenderét tudom mondani, ahol az új eljárás nem indult még meg, de a régi lejárt: a hosszabbítás szabálytalan volt.

Ha a módosítás történik, arról hirdetményt kell megjelentetni természetesen.

Sajnos csak rossz és kevésbé rossz megoldások közül választhatsz, ha nem tudjátok időre befejezni a futó eljárást.

Üdv:
Szűcs Róbert
www.beszerzesi.info

www.beszerzesi.info # 2011.10.12. 10:37

Kedves Jurista!

Nem javaslom a mellőzést, könnyen összejöhet egy később semmisnek minősülő szerződés, amit nyilván te is szeretnél elkerülni.

Abból, amit leírtál a legjobb amit tehetsz, ha sürgősséggel elkezded a gyorsított közbeszerzési eljárást.

Személy szerint a hirdetmény nélküli tárgyalást sem javaslom, mert gyakorlatilag biztosra veheted, hogy a Döntőbizottság előtt kell majd megvédened az indokaidat. Amennyiben bármilyen módon az Ajánlatkérő mulasztásának is köszönhető a sürgősség: úgy nem lesz megalapozott a hirdetmény nélküli eljárás sem: bírság, vagy kezdheted elölről.

Üdv:
Szűcs Róbert
www.beszerzesi.info

jurista # 2011.10.02. 17:53

Kedves kollégák,

abban kérném a közbeszerzéshez nálam jobban konyítók segítségét, hogy kiderítsem: van-e lehetőség a közbeszerzési eljárás lefolytatása alóli mentesülésre vis maior-ra tekintettel? (én nem találtam erre semmit a Kbt.-ben...) Tegyük fel, hogy ráadásul egy közszolgáltatóról van szó, és a közszolgáltatás ellátásában akadályozza egy vis maior kategóriájú esemény. Ilyen esetben van-e lehetősége a szükséges beszerzést közbeszerzési eljárás nélkül megvalósítani?

Köszönöm!

tszabck # 2011.10.01. 17:54

Tisztelt Fórumozók!

Közbeszerzési eljárás eredményeként határozott időre megkötött földgáz szállítási szerződést meg lehet hosszabbítani egy hónappal?

(Abban az esetben, ha a szerződés lejártát követő időszak ellátására vonatkozó új, most kiírásra kerülő közbeszerzési eljárás nem fejeződne be időben)

Illetve mi történik abban az esetben, ha sikertelen lenne a jelenlegi eljárás? Mert ugyebár gázra szükség van!

www.beszerzesi.info # 2011.07.13. 18:06

Kedves Ecomation!

Van ilyen szolgáltatás, többféle is:

  1. megbízhatsz egy tenderfigyeléssel foglalkozó alapvetően informatikai szolgáltatást nyújtó csapatot;
  2. megbízhatsz szakértőt, akitől megkapod a profilodba tartozó tenderfelhívásokat, és ha valamelyiken indulni szeretnél, akkor a pályázatot elkészíti részedre, vagy támogat ebben [jómagam ezt csinálom]
  3. Saját munka (erre mondta az egyik ügyfelem a minap, aki ezt próbálta, hogy ez nagyon erőforrás-igényes...)
  4. A fentiek bármilyen kombinációja.

Üdvözlettel!

www.beszerzesi.info # 2011.07.13. 17:57

Kedves Mirase!

Mint alapítvány nem vagytok kizárva a közbeszerzésből, sőt, tudok nyertes alapítványról is :-)

Írnak ki például a mai napig is munkaügyi központok rehabos/mentori feladatokat (tartósan állástalanok, vagy mozgássérültek részére), és ezen a pályán gyakoriak az alapítványok. Az előző egy évben voltak még közintézmények üzemeltetésre meghirdetve, ott is előfordultak, bár éppen az intézményüzemeltetés került ki majd egy hónapja a közbeszerzési törvény hatálya alól, tehát ezt már közvetlenül lehet szerződni.

Üdvözlettel!

mirase # e-mail 2010.10.27. 12:48
Egy közhasznú magánalapítvány szeretne részt venni a közbeszerzésben.

danielf # 2011.06.25. 00:58

Kedves Fórumlátogató!

A Budapesti Corvinus Egyetem Logisztika és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszékén folyó kutatás lebonyolításához szeretnénk a segítségét kérni. Kutatásunk a hazánkban működő vállalatok elektronikus beszerzési gyakorlatát vizsgálja, kiemelten kezelve az elektronikus beszerzés vállalati gyakorlatban betöltött szerepét és egyes eszközeit, illetve elemezni kívánja annak sajátosságait. Kérjük, segítse munkánkat a kérdőív kitöltésével! Az Ön által adott információkat az adatfeldolgozás és publikálás során bizalmasan kezeljük.

A kérdőív interneten elérhető az itt következő címre kattintva:

http://bit.ly/jkUESm

Tátrai Tünde
Vörösmarty Gyöngyi
Fábián Boglárka

Mattee # 2011.06.18. 21:41

Kedves fórumozók!

Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy szeretném megcsinálni a Közbeszerzési Referens képzést.Szeretnék érdeklődni,hogy érdemes-e meg csinálni és el lehet egy ilyen végzettséggel helyezkedni egy ilyen munkakörben?

A válaszokat Előre is köszönöm!

HenrikN # 2011.05.12. 11:57

Üdvözlet mindenkinek!

A közbeszerzések a Közbeszerzési Értesítőben jelennek meg. Nemrégiben azonban találtam egy oldalt ahol ezek a közbeszerzések mellett az Európai Uniós pályázatok is megtalálhatók. Megrendeltam a szolgáltatásukat és meg vagyok elégedve, mivel cégreszabottan kapom meg az értesítéseket emailben. Az oldal elérése: http://www.kozbeszerzes-online.hu.
Ajánlom mindenki figyelmébe.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.11. 10:00

Közbeszerzési Értesítő.

Ecomation # 2011.05.11. 09:58

Tisztelt Fórumozók!

Részt szeretnék venni közbeszerzési pályázatokon. Szeretnék érdeklődni, hogy van-e olyan szolgáltatás amely összegyűjti a közbeszerzési pályázatokat, hogy ne kelljen én keresgéljem ezeket?

nyiszu # 2011.04.15. 14:04

Igen, uniós forrásról van szó.

Köszi!

Nyiszu

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.15. 12:19

Adhat. Sőt, az ilyen céggel - bizonyos pluszfeltételek megléte esetén - közbeszerzési eljárás nélkül is lehet szerződést kötni (ún. in-door szerződés). Nem is értem, miért variálnak. Hacsak nem uniós forrásokból származik a fedezet.

nyiszu # 2011.04.14. 20:49

Sziasztok!
delissima kérdésére a válasz engem is érdekelne.
Konkrétan önkormányzat által kiírt közbeszerzésre adhat-e be ajánlatot 100%-os onkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság vagy valamelyik összeférhetetlenségi klauzula erre ráhúzható?
Köszi:
Nyiszu

Online Közbeszerzés figye # 2011.04.13. 09:47

www.kozbeszerzes-online.hu
Tesztelje 15 napig ingyen!
Online közbeszerzési értesítő - Tender Monitoring Kft. Szakszerű közbeszerzés figyelési szolgáltatások. Erőfeszítés nélküli keresés. Napi e-mail értesítések a közbeszerzésekkel, a kiválasztott témakör(ök)ből.

delissima # 2011.04.12. 09:51

Kedves Fórumozók!
Egy konkrét ügy kapcsán kérném a hozzáértők segítségét:
Egy 5 önkormányzat által létrehozott Többcélú Társulás szociális intézménye írt ki közbeszerzést, melyre két pályázat érkezett: az egyik az ugyanazon Többcélú Társulás másik szociális intézményétől, továbbá egy helyi vállalkozástól. A társulási ajánlattevő nyert. Létezik-e bármiféle összeférhetetlenségi szabály erre az esetre (a Többcélú Társulás két intézménye a szerződő fél)?

Továbbá az egyetlen elbírálási szempont az alacsonyabb ár volt. Több szakértő szerint a nyertes ajánlat kirívóan alacsony, a tavalyi szolgáltatási árszintnél is alacsonyabb, holott a nyersanyagok, energia stb. ára jócskán megemelkedett az elmúlt hónapokban (közétkeztetésről van szó, jól számolható adagárról).
Mit gondolnak, a fentiek ismeretében esetleg fellebbezhet-e - összeférhetetlenségre vagy a nem életszerű alacsony árra hivatkozva - a vesztes?