állandó lakcím - jogok


wers # 2020.01.29. 06:16

Nem biztos, hogy levél formájában, de fel fogják szólítani, hogy nevezze meg az új állandó lakcímét.

Bírom az ilyen erős csúsztatásokat.

Konkrétan végzés formájában keresik meg, és arról nyilatkoztatják, hogy a kérdéses lakcímen él-e életvitelszerűen, azaz ott lakik-e ténylegesen. Ha nem ott lakik, akkor fiktiválják a nyilvántartásban.

Itt nem foglalkoznak azzal, hogy hogy lakik ténylegesen. A fitiválási eljárásnak nem része az új lakcím bejelentése.

Nem hajlandó az ingatlanukból kijelentkezni.
Bizonyára nincs neki hova. Így az egyedüli megoldás, ha fiktiváltatod. A magyar törvények szerint nem lehet lakóhelyet (régi nevén állandó lakcímet) megszüntetni, csak új lakóhely bejelentésével.

A lakcím fiktiválással a postás dolgot nem igazán oldod meg.

Szomorú örökös # 2020.01.29. 06:10

prof laikus

Én úgy tudom, hogy általában küldenek levelet, és ha azt ő megkapja a címen, és reagál, például visszaír, hogy márpedig ő ott lakik, akkor nem első körben nem fiktiválják. 30 napon túl fiktiválják ilyen egyszerű eljárásban, ha nem reagál.

Ez régen volt, úgy tudom, hogy már változott a jogszabály. Ide se küldtek semmilyen levelet a volt tulaj ex-férjének. Úgy tudom, hogy nyilvános közlő helyeken fogják felszólítani, hogy nevezze meg az új lakcímét, de mivel nyilván nem véletlen akarod fiktiválni, azt a címet hiába fogja már megadni, még ha meg is tudja, hogy fiktiválni akarod.

A postára bementem, és az egyszerű postások azt válaszolták, hogy de igen, ők igenis ott fogják tartani a leveleit mert azok a nevére jönnek.

El se fognak jutni a levelei az „egyszerű postásokig”, mert ha beadsz egy nyilatkozatot, hogy oda ne kézbesítsék az illető leveleit, akkor már a hivatalban jóval korábban, egy magasabb szinten visszaküldik a neki érkező leveleket. Tehát ebbe az „egyszerű postásnak” semmilyen beleszólása nincs.

Biztosan megoldható a fiktiválás is.
De ha van tapasztalatod ilyennel, leírhatnád, szerinted hogyan.....

Bemégy az önkormányzathoz és simán fiktiváltatod a lakcímét. Kitöltöd az adatlapot és annyi! Még csak tanúk se kellenek már hozzá, mint korábban.

Mellesleg a fiktiválás és a postai levelek kézbesítése két külön dolog és szerintem tök mindegy ezután, ha a levelei oda érkeznek, az semmilyen jogot nem formál neki. Tudni se fogsz nagyon róla, hogy kapott levelet, ha mégis megoldja valahogy a postán a beadott hivatalos kérésed ellenére. A rendőrség nem ott fogja keresni, mert ők a bejelentett lakcím alapján nyomoznak, ha ilyen felmerül.

prof laikus # 2020.01.29. 05:33

p.s. mármint, a postások azt mondták, hogy igenis, ott tartják a leveleit és átadják neki.

a gyakorlatban: a volt német tulajdonos leveleit is átadják neki, és még az én leveleimet is......

aztán ő, a belga, bújdosóhelyén, eldönti, hogy mi az amit mégis visszaad.

na ez az ami keveri a biztosítékot


Bármikor hívjon, visszahívom: +36 20 498 30 98
E-mail: a.s.gellertberger@gmail.com

prof laikus # 2020.01.29. 05:21

Én úgy tudom, hogy általában küldenek levelet, és ha azt ő megkapja a címen, és reagál, például visszaír, hogy márpedig ő ott lakik, akkor nem első körben nem fiktiválják. 30 napon túl fiktiválják ilyen egyszerű eljárásban, ha nem reagál.

Ez a belga egy olyan jópofi emberke, mindenhol ő a kis szimpiember, itt nálunk, ez egy kis birtok, egy kisebb tanya mérete, de belterület!!! és elejtett az évek során amíg itt lakott, legalább 30 őzet nyílpuskával, de tudtommal van hangtompítós fegyvere is. És ezt többen a szomszédságból tudják róla, de soha senki nem jelenti fel semmiért. Én próbálnék meg egyet......

A postára bementem, és az egyszerű postások azt válaszolták, hogy de igen, ők igenis ott fogják tartani a leveleit mert azok a nevére jönnek.
Szóval ezt valahol más szinten kell megoldani, a posta kérdést is.

Biztosan megoldható a fiktiválás is.

De ha van tapasztalatod ilyennel, leírhatnád, szerinted hogyan.....


Bármikor hívjon, visszahívom: +36 20 498 30 98
E-mail: a.s.gellertberger@gmail.com

SzentMargit # 2020.01.29. 04:37

tisztelt kbs-ügyvéd úr válaszoltam a res iudicata című fórumban legyen szíves nézze már meg és válaszoljon már

Szomorú örökös # 2020.01.29. 03:52

Azt honnan veszed, hogy levelet küldenek?

Nem biztos, hogy levél formájában, de fel fogják szólítani, hogy nevezze meg az új állandó lakcímét. Egy biztos, én is az előző tulajdonos volt férjét simán tudtam fiktiválni, mikor kiderült, hogy itt felejtették állandóra bejelentve...és egyáltalán nem jött neki levél erről.

prof laikus

Szóval nem kell aggódni, menj be a hivatalba és fiktiváld a lakcímét. A postára pedig bemégy és kitöltesz egy nyilatkozatot, miszerint te vagy egyedül a tulajdonos, és az illető postai küldeményeit ne kézbesítsék az adott címre, mert nem tartózkodik ott - ezt akár a fiktiválási határozattal is megerősítheted, de nem szükséges hozzá. Ezt minden egyes névre külön meg kell tenni, ha többen vannak. Utána már megnyugodhatsz, egyáltalán nem fogja megkapni a küldeményeit.

Ha pedig bizonyítható, hogy illegális ügyei vannak, akkor talán még a rendőrségi feljelentés is bejátszhat. Kérdés, hogy akarsz-e egy jó kis fenyegetettséget emiatt a nyakadba vagy nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.28. 20:56

mentsen már meg engem is és a forum-ot is drbjozsef beírásaitól!

Üdv a klubban, Doktor! :D

prof laikus # 2020.01.28. 19:45

Valaki, kérem segítsen, mentsen már meg engem is és a forum-ot is drbjozsef beírásaitól!

Leírtam, hogy a belga átveszi a leveleit. A fiktiválási eljárásban küldendő levelet is át fogja venni, és alapban megakadályozhatja a fiktiválását.


Bármikor hívjon, visszahívom: +36 20 498 30 98
E-mail: a.s.gellertberger@gmail.com

drbjozsef # 2020.01.28. 19:10

prof laikus,

Ne érdekeljen téged az identitása.

Nem fogod elhinni, de fiktiváltatni a lakcímét egy lakcím fiktiválási eljárással tudod.

http://kormanyablak.hu/…6/OKMIR00049

Beadod, elintézik.

prof laikus # 2020.01.28. 19:04

Érdekes lakcím bejelentős esetem van, szerintetek van-e benne kockázat, ill. szerintetek mit tehetnék?

Vettünk egy ingatlanat egy német barátunktól. Ő ezt az ingatlanat 7 évig árulta, de közben nem tudta lakni, így egy belga ismerősének engedte át mint bérlőnek.

A belga elköltözött ugyan az ingatlanról, de még nem tudott saját ingatlant venni. Illegális ügyei vannak, fegyvert tart stb, rokonaim félnek tőle.

Nem hajlandó az ingatlanukból kijelentkezni. És a postásokkal megbeszélte, hogy az ő nevére érkező küldeményeket ne is hozzák a házhoz, hanem gyűjtsék neki a hivatalban és adják át neki. Ezt meg is teszik.

Hogyan fiktiváljam? Tud egyáltalán ártani, kárt okozni?

Tovább felmerül a gyanú vele kapcsolatban, hogy nem a valódi identitásával "utazik" Magyarországon. Hogyan deríthető ez ki? Van magyar lakcímkártyája. Ez igazolja feltétlenül, hogy az identitása valódi?


Bármikor hívjon, visszahívom: +36 20 498 30 98
E-mail: a.s.gellertberger@gmail.com

wers # 2019.10.03. 04:35

A haszonélvező az egyik tulajdonos által gondnokolt személy.
Ez azért egy olyan tényező, ami erősen befolyásolja a választ, elsőre is említtethetted volna.

Kényszerkijelentést el fogják utastani, ameddig ténylegesen ott lakik.

(Haszonélvező betegsége miatt csak üres lakásban lehet megoldani az otthonápolást)

Ha önként nem költözik ki, sokáig vele kell megoldanotok.

Bíróság, aztán jön a tél, kilakoltatási moratórium.... Nem lesz egyszerű.

drbjozsef # 2019.10.02. 17:50

velence,

Lényegében igen, bár abban tévedsz, hogy ne lenne joga ott lakni. Valaki megengedte neki, másik tulajdonosnak/haszonélvezőnek eleddig nem volt kifogása. Van jogcíme. Amíg fel nem mondjátok.

A jogi út a per, igen, így megy ez a jogállamokban, és nálunk is.

velence # 2019.10.02. 13:58

Tehát, ha jól értem - nem lenne joga ott lakni (hiába van itt az állandó lakhelye..) de ha már ott van, akkor elég nehéz elköltöztetni..? Az, hogy semmit sem fizet - polg. pert kellene indítani..?

drbjozsef # 2019.10.02. 12:57

velence,

Sokane keverik a kijelentkezést. HA ott lakik, akkor nem jelentheted ki. HA már nem lakik ott, majd kijelentheted. Az, hogy kijelented (=alkcím fiktiválás), ha egyáltalán sikerül, semmiben sem könnyíti meg azt, hogy UTÁNA elköltözzön. A lakcímbejelentés nem keletkeztet jogot a lakás használatára.

A gondnok írásban, igazolhatóan, határidő tűzésével szólítsa fel az ingatlan elhagyására. Ennyit tehettek. Ha lejárt a határidő indíthattok lakáskiürítési pert, de az el fog tartani egy darabig.

velence # 2019.10.02. 11:59

A haszonélvező az egyik tulajdonos által gondnokolt személy..(az ő ápolását kellene megoldani..)

wers # 2019.10.02. 11:54

A haszonélvező döntheti el. A tulajdonosoknak nincs beleszólásuk.

velence # 2019.10.02. 11:40

Tisztelt Fórumozók!
Adott egy lakás - 2 tulajdonosa van (lakás felére) + egy haszonélvező. A lakásba van bejelentve állandó lakcímre a haszonélvező lánya.Életvitelszerűen itt él, nem tulajdonos. Kérdésem, hogy őt a tulajdonosok kijelenthetik-e, milyen törvényes módon szólíthatják fel a lakás elhagyására? (Haszonélvező betegsége miatt csak üres lakásban lehet megoldani az otthonápolást)A lakcímre bejelentett nem fizet semmit. (lakbér, rezsi)

wers # 2019.03.14. 15:20

ok. rendben. szerintem is.

De nem jó elemzed. A tulajdon jog törvény szerint jogokat ad. Ettől persze lehetnek eltérő megállapodások, de az alap jog nem szűnik meg, az változhat eltérő megállapodással (akár 100-szor is).

Ezt mutatja a tulajdoni lap.

Az egyiknek kizárólagos használati joga van.

Szabad érvényesítenie, de azért neki tennie kell, és nem csak otthon tartania a fiókban.

Egyik módot leírtam.

Mutatja a tulajdoni lap, hogy ki rendelkezhet a lakással?

Igen, pontosan. Esetünkben nem jelentkezhet be a feleség, ha megelőzi az exet, és korlátozást jegyeztet be. (ez nem azt jelenti, hogy a hivatal majd automatikusan elutasítja a lakcímváltozást, jönnek a macerák)

drbjozsef # 2019.03.14. 11:54

1/2 - 1/2 arányban mutat két tulajdonost.

Az egyiknek kizárólagos használati joga van.

A másik, szerinted, rendelkezhet a lakással?
(a tulajdonjogával persze igen, de mással nem)

Mutatja a tulajdoni lap, hogy ki rendelkezhet a lakással?

Szerintem nem.

wers # 2019.03.14. 11:49

?? mit nem mutat? Most fáradt vagyok hozzád :)

drbjozsef # 2019.03.14. 11:40

wers,

sml580 kérdésénél azt PONT nem mutatja konkrétan.
Hiszen az egyiküknek nincs.
Most akkor van értelme lobogtatni bárhol is?
Persze, ha olyan rendőr/ügyintéző kerül az utunkba, akinek elég.
De attól az még nem lesz JOGOS.

wers # 2019.03.14. 10:33

a tulajdoni lap önmagában a világon semmit nem mond el a használati jogról

No, csak olyan kicsinységet, hogy ki(k) rendelkezhet a lakással. Ez azért némiképp többnek látszik, mint a világon semmi :)))

(sml580 kérdésénél tartok)

drbjozsef # 2019.03.14. 10:27

Elég annyi, hogy a tulajdoni lap önmagában a világon semmit nem mond el a használati jogról. Ezer és egy jogcímen lakhat ott valaki jogosan (akár lakcím, akár tulajdon nélkül is).

Bandika81 # 2019.03.14. 10:16

OK. :)

wers # 2019.03.14. 09:55

Bandika81# 2019.03.14. 10:46
A lentebbi lakcím kontra beengedhetem e stb témához

NEEEEEE, szerintem lerágtuk ezt a csontot már :)) nem vagyok hajlandó újra.... fáj