állandó lakcím - jogok


Timot # 2010.12.26. 20:59

Kakukk2: későbbi probléma esetén a lakásból való kijelentés az illető hozzájárulása nélkül úgy megy, hogy az önkormányzatnál kéred a barátod lakcímének fiktívvé nyilvánítását, és két szomszéddal aláíratod, hogy ők életvitelszerűen nem laknak ott. Erre az önkormányzat kiküld egy tértivevényes levelet a barátod nevére, amelyet Te, mint ott lakó átveszel, összetéped és kidobod. Az önkormányzat meg fogja állapítani, hogy mivel nem jött válasz a levélre, a barátod valóban nem lakik ott, és kiírják a lakcímnyilvántartásból. A barátod ezt megtámadhatja bíróságon, de ha az összes szomszédod meg a Téged gyakran meglátogató (vagy akár Veled együtt lakó) gyerekeid egyöntetűen azt állítják, hogy soha nem is laktak ott, akkor nincs sok esélyük a bíróságon, mindenesetre Neked is macera. Valóban az lehet a legnagyobb probléma, ha Te meghalsz/tartósan kórházba kerülsz stb., és a barátod előbb ébred fel, mint a gyerekeid, és beköltözik a lakásba, mert ha egy ideig ott él ténylegesen, akkor már őt is megilleti a birtokvédelem, és nem lehet kitenni. A legtisztább az, ha aláírtok egy magánjogi szerződést (akár közjegyző előtt), hogy a lakcímbejelentésre kizárólag az ügyes-bajos dolgaik elintézése érdekében kerül sor, és a barátodék minden esetre lemondanak a birtokvédelemről, illetve a lakáshoz fűződő bármely jogukról.
(Én is voltam ismerőshöz bejelentve annak érdekében, hogy a gyerekem felvegyék az ottani körzetes iskolába, másrészt a volt házastársam megpróbált kijelenteni a közös lakásunkból (két rosszakaratú szomszéd segítségével, továbbá a postai küldeményeim eltulajdonításával (a postán aláhamisította a nevem a küldeményeim más címre való átirányításához stb.)), elég macera volt a bíróságon érvényt szerezni az igazamnak, bár végül sikerült. Szóval laikus ám nagytapasztalatú hozzászóló vagyok.)

végrehajtó1 # 2010.12.26. 20:44

Gubanc ebből az én életemben nemigen adódhat

ha te mondod...

kakukk2 # 2010.12.26. 19:17

Kedves Monalisa1, köszönöm, de ez nem ennyire egyszerű. Én állok hozzájuk annyira közel, hogy ezt kérhessék, saját rokonaik sajnos nem. És nem pusztán levelezési címre van szükség - akkor nem kérdezősködnék itt -, hanem például a kamasz gyereküknek magyar személyire, amihez - úgy tűnik - kell hogy legyen itthoni lakcíme, vagy mi. Gubanc ebből az én életemben nemigen adódhat (gondolom gyanútlanul és tájékozatlanul), de ha netán váratlanul feldobom a bakancsot, a lakást öröklő gyerekeket nem akarom meglepetéseknek kitenni. Amúgy kitűnően alszom :)

monalisa1 # 2010.12.26. 13:34

... esetleges gubanca nélkül jól alszol.

monalisa1 # 2010.12.26. 12:54

A külföldre távozott barátaidnak bizonyára van itthon szülője, testvére, rokona stb., és hát őket kérjék fel a levelezési cím megadásának lehetőségére.

Ha senkijük nincs (?) akkor nyíssanak valamelyik postán un. box-ot vagyis levélfiókot, és bízzanak meg valakit -mondjuk téged-, hogy időnként nézzen bele. (A szerény összegű éves díj átutalással bizonyára nem okoz nekik gondot.)

Az utóbbinak pont megfelelő a fenti javaslat, és főleg "a" lakásból való kijelentés esetleges gubanca okán jól alszol...

kakukk2 # 2010.12.25. 22:45

Külföldön élő barátaim felszámolták itthoni lakásukat. Szeretnék, ha bejelenteném őket magamhoz, hogy mégis legyen valami hivatalos címük. Én ezt szívesen megteszem nekik, de tudni szeretném, rejlik-e a dologban valami jogi buktató, amiről célszerű előre, pontosan megállapodni. Itt olvasom egy kommentben, hogy a lakcímbejelentésnek semmilyen tulajdonjogi következménye nincs. Ez oké. Simán elmegyek az okmányirodára, bejelentem őket, és kész? Vagy itt kell lenniük hozzá? És ugyanilyen simán ki is lehet bárkit jelenteni, ha úgy adódik? Előre is köszönöm, ha elmondjátok a tudnivalókat.

Prelude # 2010.12.07. 12:05

Tisztelt mindenki!!
Köszönöm a válaszokat,sokat segített.
Igaz hozzátenném,hogy nem egy "unatkozó fórumozó" vagyok,hanem egy olyan ember,aki nem igazán van tisztában ezekkel a dolgokkal,és lehet,hogy általánosak a kérdések,én mégsem tudtam rájuk a választ!!
Még egyszer köszönöm a válaszokat,még ha általánosak is voltak a kérdések.
Üdv.:
P.

pazs # 2010.12.06. 17:40

Nem, persze, de akkor nem is nagyon kap tartózkodási kártyát/engedélyt, anélkül meg igen hamar elfogy a jogcíme a Magyarországon tartózkodásra.

kovacsz # 2010.12.06. 17:26

6.-hor A külföldit Magyarországon nem kell bejelenteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.06. 10:53

A 6-hoz meg azt, hogy elég sok állam igenis megköveteli a bejelentkezést a huzamosabb ott tartózkodáshoz, és amelyik nem, az sem szereti, ha idegen hajléktalanok lébecolnak a felségterületén.

De egyébként is megint rámozdultunk egy unatkozó fórumozó által feltett általános kérdésre.

pazs # 2010.12.06. 10:33

Azért a 3. kérdésre hozzátenném, hogy így sem a bírósági, sem a hatósági eljárásokról nem értesülsz, hacsak nem olvasod szorgosan a hirdetőtáblákat, ám ezek a döntések bizony végrehajthatóak lesznek veled szemben.

kovacsz # 2010.12.06. 10:11
  1. Nem.
  2. Semmi
  3. Semmi.
  4. Semmi, és lehet.
  5. Munkáltatótól függ.
  6. Nem.
Prelude # 2010.12.06. 09:08

Üdvözlök minden kedves hozzáértőt!
A kérdéseim a következők lennének:
1, Kell-e kötelezően rendelkeznem bejelentett állandó lakcímmel?
2, Mi van akkor,ha csak ideiglenes lakcímem van?
3, Mi van akkor,ha egyikkel sem rendelkezem?Sem állandó,sem ideiglenes cím.
4, Mi van akkor,ha csak levelezési címem van,vagy lehet-e ilyen egyáltalán?
5, Tudok-e munkát vállalni,ha nincs semmilyen bejelentett címem?
6, Ha külföldre megyek,ott kell-e bejelentett lakcím és azt be kell-e jelentenem itthon?
Ha lehetséges,minden kérdésemre szeretnék választ kapni,mert nagyon fontos lenne,hogy tudjam mit és hogyan lehet tenni ebben a kérdésben.
Válaszukat köszönöm.

SolnesM # 2010.11.01. 19:34

Természetesen !
valami jogcim csak van : tulaj, családtag, bérlő stb.

Dodi1986 # 2010.11.01. 10:32

Jó napot!
Érdeklödni szeretnék,hogy be vagyok jelentve egy helyre állandó lakcimre elméletileg nem vagyok tulajdonos.Ki tudnak jelenteni anélkül,hogy én jelen lennék?

bluehold # 2010.03.14. 18:19

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

monalisa1 # 2010.03.14. 16:53

Mire esetlegesen bírósági ügy lesz a dologból az még a jövő zenéje., a bíróságtól kérhetsz költségmentességet - indokolt anyagi helyzet alapján. (A városi bíróság heti panasznapján segítenek majd megírni a keresetlevelet.)

bluehold # 2010.03.14. 16:31

Köszönöm a válaszokat, mégha kissé elentmondóak is
:-)
Valóban 40 ezer forint, hogy elindítsák a bírósági eljárást?

Gina02 # 2010.03.14. 16:18

Sajna sem zárcsere sem önkormányzat nem segit a helyes út a biroság én is ezt járom most ,mert nálunk szintén ez volt a helyzet ..A rendör közölte be kell engednem ,az önkormányzat visszavonta a fiktiv bejelentést mert ö meggondolta és nem akar elköltözni ...szóval egy ördögi kör ..

véső (törölt felhasználó) # 2010.03.14. 15:50

nem kell bírósághoz fordulnod, önkormányzati hívatálnál kell eljárnod az állandó lakcím megszüntetése miatt.

bluehold # 2010.03.14. 15:40

Köszönöm a gyors választ.
A zárcsere tegnap meg is volt (és ma be is költöztem)és ekkor hívott ő rendőrt, aki azt mondta, hogy köteles vagyok beengedni és kulcsot is adnom kell, mivel ide szól a lakcímkártyája.
Van valami díja a bírósági eljárás elindításának?

monalisa1 # 2010.03.14. 14:31

A lakcímbejelentés önmagában a lakáshasználathoz semmiféle jogot nem keletkeztet és nem is szüntet meg.

Te vagy a tulajdonos, tértivevényes levélben szólitsd fel 8 napon belüli távozásra, ha nem teszi bírtokhábortás miatt a városi/kerületi/községi jegyzőnél kell írásban bejelentést tenni., végső soron bírósági eljárás lesz a dologból.

A változatosság kedvéért most te hívj rendőrt, egyidejűleg cseréld le a zárat és költözz be.

Egy volt élettársnak nincs azonos joga a lakáshasználatnál mint a volt feleségnek/férjnek.

"Lisa"
laikus hozzászóló

bluehold # 2010.03.14. 12:35

Üdvözlet.
2 éve vettem egy lakást aminek én vagyok az 1/1 tulajdonosa de az akkori élettársamat is oda jelentettem be és együtt is laktunk. Később megromlott a viszonyunk és én el is költöztem de továbbra is én fizettem a lakás törlesztőrészletét és a rezsit. Most szeretnék visszaköltözni saját lakásomba de a volt páromat nem tudom kirakni mert oda van bejelentve és nem hajlandó kimenni onnan. Már semmiféle saját tulajdonú ingósága nincs a lakásban, de az általa kihívott rendőr azt mondta be kell őt engednem.
Mi a megoldás arra, hogy minél előbb kirakjam onnan?

monalisa1 # 2010.02.23. 22:00

Javasolnám hogy egy reális összegben fogadd el a tulajdoni részed megváltását, aztán időnként látogasd meg az édesanyádat...

Vagyis sok vita- veszekedés mellőzhető lenne ha "értenéd" az otthoni helyzetet.

Amit pedig sérelmesnek tartasz a dolgok ilyentén alakulásában azt "ródd fel" az eltávozott papádnak...

monalisa1 # 2010.02.23. 21:54

A nagy értőkű műtárgyak miatt kérj a közjegyzőtől póthagyatéki eljárást.

Az más kérdés hogy mit tudsz bizonyítani, vagyis tudsz-e azokra vonatkozóan tanúkat felsorakoztatni.

Csupán zárójelben: mível édesapád másfél éve halt meg, gondolhatod hogy az eltelt idő alatt "széthordták" a dolgokat... - tehát csak óvatosan.

A mamád aktuális végrendelete halála után megtámadható, és addig akár havonta készíthet egyet-kettőt...