Biztonsági őr


bringas # 2005.10.22. 11:30

Tegnap történt,hogy az Auchanban jártam s egy idős hölgyet arra kért a biztonsági őr,hogy mutassa meg a táskáját.
Szegény hölgy nagyon meg volt rémülve mert azt hitte azzal gyanusítják,hogy lopott.
Én próbáltam segíteni a hölgynek,hogy ne mutassa meg a táskáját,hisz a biztonsági őr nem látta,hogy eltett volna valamit.
Valaol olvastam,hogy a biztonsági őr ha nem látta,hogy eltett valamit akkor nem kérheti arra,hogy megmutassa a táskáját.Én ezt mondtam a biztonsági őrnek,hogy ha nem látta,hogy eltett valamit akkor nem nézheti meg.Erre ő azt válaszolta,hogy minden nagyobb táskát megnéznek.
Az volt a gond,hogy nem emlékeztem pontosan,hogy mit olvastam erröl.
Légyszi ha valaki tud segyteni ,hogy jogában áll-e a biztonsági őrnek a fent említett lépést megtenni az segítsen.
Vagy,hogy hol lehetne ennek utána olvasni.
Köszi

mekkmester # 2005.10.23. 15:06

Nem kötelezheti rá, hogy mutassa meg a táskáját, de megkérheti erre, és ha ő önként megmutatja, akkor nem történt semmi szabálytalan. Szerintem, ha udvarias egy biztonsági őr, akkor semmi akadálya annak, hogy megkérjen bárkit, hogy nyissa ki a csomagját, ezzel csak a munkájukat könnyitjük meg (ez nem azt jelenti, hogy át is kutatja, csak belenéz).

TomSecret! # 2005.10.27. 11:46

Kedves bringas!

Külön törvény rendelkezik a személy és vagyonőrök jogállásáról, a kérdésed tekintetében leginkább releváns szakaszok a következők:

"14. § (1) A vagyonőr a megbízó közterületnek nem minősülő létesítményének őrzése során jogosult:

  1. a területre belépő vagy az ott tartózkodó személyt kiléte igazolására, a belépés, illetőleg a tartózkodás céljának közlésére, jogosultságának igazolására felhívni, ennek megtagadása vagy a közölt adatok nyilvánvaló valótlansága esetén az érintett belépését, ott tartózkodását megtiltani, és távozásra felszólítani;

b)

  1. a jogsértő személyt magatartása abbahagyására felszólítani.

(2) A vagyonőr a megbízó ingóságát - a szerződés keretei között - az őrzött létesítmény területén kívül is védheti, ennek során az (1) bekezdésben meghatározott jogok illetik meg.
(3) A rendezvény biztosítását végző személy- és vagyonőr jogosult:

  1. a rendezvény megtartását akadályozó vagy zavaró, illetve annak biztonságát veszélyeztető személyt kilétének igazolására felszólítani, a rendezvényen való részvételét megtiltani, és távozásra felszólítani;
  2. zárt területen vagy helyen tartott rendezvényre - a rendőrség, illetve a rendezésért felelős személy intézkedése alapján - meghatározott tárgyaknak a bevitelét megakadályozni, ennek érdekében a rendezvényre belépő csomagját átvizsgálni.

(4) A szállítmány kísérését, a pénz- és értékőrzést, valamint a szállítást végző személy- és vagyonőr jogosult a szállítást jogtalanul akadályozó, illetve a szállítmány biztonságát veszélyeztető személyt kilétének igazolására, veszélyeztető magatartásának abbahagyására felszólítani.

15. § (1) A személy- és vagyonőr tevékenysége gyakorlása során - e törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén - jogosult az intézkedésében érintett személyt felhívni kilétének igazolására. Ha az általa erre felkért személy önként és hitelt érdemlően nem igazolja kilétét, a személyazonosság megállapítására - indokolt esetben - igazoltatásra jogosult hatósági személyt kérhet fel.
(2) A személy- és vagyonőr jogosult a bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt a cselekmény abbahagyására felszólítani, a cselekmény folytatását megakadályozni, az elkövetőt elfogni és tőle a támadásra alkalmas eszközöket elvenni. Köteles azonban az elfogott személyt haladéktalanul a rendőrségnek vagy az ügyészségnek átadni, ha erre nincs mód, ezek valamelyikét értesíteni. Így kell eljárni a tetten ért személytől elvett, támadásra alkalmas eszközöket illetően is.
(3) A személy- és vagyonőr arányos mérvű kényszerítő testi erő alkalmazásával

  1. a védett személy biztonságát fenyegető támadást elháríthatja;
  2. a védett létesítménybe, területre való jogosulatlan belépést megakadályozhatja, a jogosulatlanul bent tartózkodót onnan eltávolíthatja;
  3. a rendezvényt zavaró vagy annak biztonságát veszélyeztető személyt a rendezvényről eltávolíthatja;
  4. a pénz- és értékszállítást jogtalanul akadályozó személyt eltávolíthatja, illetve a szállítmány biztonságát fenyegető támadást elháríthatja;
  5. a bűncselekmény elkövetésén tetten ért és elfogott személytől a támadásra alkalmas eszközt elveheti.

(4) A személy- és vagyonőr a megbízó közterületnek nem minősülő létesítményébe, területére, illetve zárt területen vagy helyen tartott rendezvényére belépők ellenőrzésére fegyver-, illetve robbanóanyag-kutató műszert alkalmazhat, és a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök bevitelét megtilthatja.
(5) A személy- és vagyonőr a feladata ellátása során vegyi eszközt (gázsprayt), gumibotot, őrkutyát, valamint - az erre vonatkozó jogszabályok rendelkezései szerint - lőfegyvert, gáz- és riasztófegyvert tarthat magánál és azokat csak jogos védelmi helyzetben, illetve végszükség esetén alkalmazhatja.
(6) Közterületen vagy a nyilvános forgalom számára nyitva álló helyen őrkutyát igénybe vevő személy- és vagyonőri tevékenység csak a belügyminiszter rendeletében meghatározott feltételeknek eleget tevő, engedéllyel rendelkező kutyavezető-képző iskolák által minősített (vizsgáztatott) kutyával látható el."

Fontos megjegyezni, hogy ezen intézkedésekre csakis a rendőrség által kiállított külön engedéllyel rendelkező vagyonőrök jogosultak megtenni. Azok, akiket egyszerűen vállalkozási, megbízási vagy munkaviszonyban alkalmaznak "biztonsági őr"-ként, nem rendelkeznek több jogosítvánnyal, mint akármelyik nagymama vásárló. De ha van is engedélyük, a fent leírtakból kiderül, hogy semmilyen körülmények között nem turkálhatnak senkinek sem a személyes holmijai között, még akkor sem, ha tetten érték valamilyen vagyon elleni bűncselekmény elkövetésén.


jogvédö

ObudaFan # 2005.10.27. 18:09

Egészen pontosan: a zárt területen tartott rendezvény (pl. egy sportesemény) beléptetését végző biztonsági őrnek van jogosultsága a csomag átvizsgálására. Motozásra pl. nekik sem, amiért folyamatosan panaszkodnak is.

smombodi # 2017.07.27. 09:22

Üdvözlet!

Ma voltam bent a rendőrségen megújítatni a vagyonőrimet de 2012. Augusztus 16-án járt le a két év felfüggesztettem, evileg ezután 8 évig nem kaphatnék igazolványt de próba szerencse. Mit gondoltok?

drbjozsef # 2017.07.27. 10:28

Én most arra, hogy éhes vagyok. Ez számít?

pazs # 2017.07.27. 11:12

Amúgy ha felfüggesztett, akkor nem nyolc év a várakozási idő, hanem három.

AlmaGuard # 2017.12.26. 17:02

Sziasztok, több kérdés tennék fel, ami a vagyonőrökkel kapcsolatos, nem magam vagyok érintett, csak közvetítek.

Az egész onnantól kezdve gyanus, hogy a foglalkoztatás papíron 8 órás (pl. 15 munkanap, 6 fizetett szabadság), az őrök pedig 0-24 órás szolgálatot látnak el. Ez a papíron való “kamuzás” bevett dolog a hazai cégeknél? Hogyan működhet ez így?

Bejárás támogatását a cégnek jogában áll eldönteni?

Jogosult-e a munkaadó a formaruha árának levonására, anélkül, hogy akár ezt előre bejelentené vagy közölné a dolgozóval.

Az, hogy az ünnepnapokon való munka után nem számol el extra díjat csak etikátlan, vagy törvénytelen is?

A konkrét őrző-védő szolgálat mellett van-e joga plusz munkákra kötelezni az őröket? Pl. recepció ellátása vagy porta szolgálat. Ha az a szerződésben nem szerepel egyébként.

nonolet # 2017.12.26. 18:51

Ahol ezek megesnek ott nagy baj van... nagyon nagy.
Kb. semmi nem törvényes és lehúznak.

halihó # 2018.12.16. 14:59

A biztonsági őr,ott ahova kirendelte az őt alkalmazó biztonsági cége, a szolgálat teljesítési helyéről, egy multi ruhaboltjából a napi bevételt az elzárása előtt ellopta,szerencséra erőszak nem történt, és eltünt. A rendőrségi feljelentés azonnal megtörtént, a biztonsági őrt még találták meg.A rendőrségen kiderült,hogy márvolt büntetve.
A ruhabolt jogászai a kártérítési igényüket valószínüleg rendezik.
A hasonló esetek elkerülése érdekében a biztonsági cég ellenőrzését,a további biztonsági őreinek a szabályszerű alkalmazásának az ellenőrzését hivatalból hol lehet kérelmezni,vagy elindítani.
Valószínleg a Belügyminisztérium, de ki az illetékes ?