[ KÖZIGAZGATÁSI JOG, ÉPÍTÉSI ÖVEZET, ÁTMINŐSÍTÉS ]


andraas # 2018.02.06. 09:19

A címben jelölt témákban szeretnék tisztelettel segítséget kérni.
Budapesten, pontosan a külterület és belterület határán húzódó utcában, a külterületi oldalon van telkem. Az utcának ezen oldalán az enyémen kívül van még kb. 20 telek, melyek kb. fele ez enyémmel hasonlóan gyümölcsös. Az az , “érdekes”, hogy a telkek zömén kivett lakóház funkcióval vannak épületek. Az egész utcát, , illetve ennek külterületi oldalát, mivel korábbi tulajdonosok nem művelték a területet, turisztikai erdő építési övezetbe sorolták évekkel ezelőtt úgy, hogy a művelési ág továbbra is gyümölcsös maradt. 

Az utca 3m széles, csak villany van jelenleg az utcában, mégis, mi tulajdonosok, akik zümében lakóházként nyilvántartott ingatlanokat tulajdonlunk a teüleleten úgy gondoljuk, hogy szeretnénk belterületbe vonatni telkeinket, mivel lakóházak vannak rajtuk. 
MINDEN ÖTLET, TAPASZTALAT SEGÍTSÉG LEHET. ELŐRE IS KÖSZÖNÖM.
Van jó jogászom, nem az ő díját szeretném megspórolni, hanem személyes tapasztalatokkal és tanácsokkal gazdagodni a fórum által, és úgy belevágni az ügybe. 
KÖSZÖNÖM.

nanemaaa # 2018.02.06. 14:02

Nem szükséges belterületbe vonni. Bőven elegendő a településszerkezeti terv és a helyi építési szabályzat módosítása beépítésre szánt területre. Fordulj az önkormányzathoz, a HÉSZ előkészítéséért felelős személyhez.
Arra azért felhívom a figyelmedet, ha esetleg támogatja is az önkormányzat a tulajdonosok törekvéseit, ez a módosítás hosszú folyamat, akár több éves is lehet.

andraas # 2018.02.06. 22:55

Köszönöm, a választ kedves nanemaaa.

Jól értelmezem, hogy belterületi, építési övezethez mérten is reális építhetőségi paramétereket adhat a HÉSZ vagy a KÉSZ úgy, hogy külterületben maradnak a telkek, és továbbra is mezőgazdasági művelés alatt álló területek maradnak?

Lehet külterületen is beépítésre szánt terület?

Illetve az lehet még gond, hogy jelenleg mezőgazdasági művelés alatt álló területeken (gyümölcsösökön) vannak a lakóházak. A művelésből kivonható az építésre szánt terület, de ettől még mezőgazdasági terület marad, ami szerintem nem fér össze az oték szerint a beépítésre szánt terület fogalmával. Én laikusként így rakom össze. De esetleg megoldás lehet a művelésből való teljes kivétel?

Az önkormányzat ellenérdekelt szerintem, mivel mi az átminősítéssel szeretnénk a telkeinken kihasználni a belterületek adta építhetőségi arányokat, ami most csak 3%, de lehetne akár 20-25 is. Szóval azt gondolom, hogy a jogosság a kérdés, mivel lakóingatlanok vannak a telkek meghatározó hányadán, így eleve érthetetlen, hogyan lett külterület... de inkább a jelenre fókuszálva az a cél szerintem, hogyan érhető el, és sajnos lehet nem a legjobb szószerkezet, de hogyan kényszeríthető ki, hogy belterülethez méltó építhetősége legyen a lakóházas telkeinknek. Mert az önkormányzat nem fog ugrálni örömében....

nanemaaa # 2018.02.07. 08:50

Lényegében jól érted.
A művelési ágat, amit az ingatlannyilvántartás tartalmaz, és a rendeltetést, amit a HÉSZ azért nem szabad összekeverni. Nyilván, ha a telek beépítésre kerül, előtte ki kell vonni művelés alól és azt a földhivatal fogja engedélyezni.
Hogyan lehet kikényszeríteni? Sehogy. Ha az érintett telkek tulajdonosai össze tudnak fogni, és egységesen fordulni az önkormányzathoz, akkor lehet esélyük. A többi már az önkormányzat szándékán múlik.

andraas # 2018.02.07. 10:40

Köszönöm. Beleállunk.

andraas # 2018.02.07. 11:43

kedves nanemaaa,

Egy jjogász ismerős szerint érthetetlen az E-TG (turisztikai erdő) besorolás, mivel nem vagyunk erdő. Ezügyben a Nébih-et is kontaktálram, ők tartják nyilván az erdőket. Mindenképp mezőgazdasági terület vagyunk jelenleg... de annak nagy ereje lenne, ha megtudnánk, hogy mióta lakóházak a lakóházaink (kb. legalább 40 éve). Ezt azért érzem erős érvnek, mert valószínűleg több 10 évvel korább óta, mint az z utca túloldalán építési engedélyeket kezdtek kiadni L6 övezetként (kb. 10-15 éve). Erre van ötleted, hogy a lakóházaink múltját hol érdemes/lehet kibogarászni? Levéltár? Van ilyen?

nanemaaa # 2018.02.08. 09:01

Még mindig ott tartunk, hogy kevered a tervezett rendeltetést, és a valós művelési ágat!
Szerintem az nem érv, hogy a területen vannak lakóházak. Lehetnek mamutok is, attól még nem lesz állatkert.

Ha ez a jogász ismerősöd számára érthetetlen, jobb, ha másik jogászt keresel. ;)

andraas # 2018.02.08. 09:51

én értetlenkedem... nem a jogász. :-)
köszönöm a válaszod.

nanemaaa # 2018.02.09. 08:14

Egy jjogász ismerős szerint érthetetlen az E-TG (turisztikai erdő) besorolás, mivel nem vagyunk erdő.

én értetlenkedem... nem a jogász. :-)

Ezek szerint te jogász vagy. :D Keress másikat! :D

cselenyaka # 2019.02.11. 09:20

2008 januárjában vásároltunk egy családi házat hitelre egy kivitelező cégtől 100% állapotban, a tervrajztól eltérő változtatásokkal. Az alsó rész tárolóként lett az eredeti tervrajzon feltüntetve, valójában funkcionális helységek lettek konyha, spájz, mosókonyha, wc. nappali. A kérdésem arra irányulna, hogy ezeket az eredeti tervrajzon az építési hivatalban a kivitelező nem rendezte, így a hasznos alapterülete nem rendezett a háznak. A hitelszerződésünk felmondásra került, és a végrehajtó az építési hatóságtól a hasznos alapterület alapján megállapított egy becsértéket. Mivel közel 90 négyzetméter az eltérés azt tanácsolták nekünk, hogy a tervrajzot módosítsuk. Az építészmérnök menet közben nyugdíjas lett, nem tudja a terveket módosítani. Az lenne a kérdésem milyen olcsó és a hatóság által is elfogadható tervrajzot tudok beszerezni. A helyiségek négyzetmétere nem változik, csak burkolatot kaptak, nem tárololó, hanem funkcionális helyiségek lettek az alsó szinten a tervtől csak ennyi az eltérés. (járólap, festett fal) még az ablakok sem változtak.
Sokat az árverés miatt erre sajnos nem tudunk költeni és a végrehajtásnál nem mindegy mennyi a hasznos alapterülete az épületnek.
Nagyon szépen köszönöm, amennyiben válaszolnának.

nanemaaa # 2019.02.12. 09:05

cselenyaka

Építmény átalakítása nem építési engedély köteles tevékenység, ergo semmi köze a hatóságnak ahhoz, hogy nálad mi van a földszinten. Erre vonatkozóan a hatósághoz semmit sem kell benyújtani, nem is lehetséges. Családi lakóház hasznos alapterülete nincs az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetve, ez kizárólag a társasházak sajátossága, mert ott vannak kizárólagos használatban és közös használatban lévő építmény részek is. Megjegyzem a családi házban lévő tároló is a ház része, ergo ugyanúgy beletartozik az épület hasznos alapterületébe. Ha a kivitelezés során tértek el az engedélyes tervektől akkor azt az építési naplóban kellett volna dokumentálni megvalósulási tervek feltöltésével. Mivel a napló már vélhetőleg lezárásra került, akkor erre már utólagosan nincs lehetőség.
A tervező szerzői joga a tervekre és az épületre vonatkozóan a halálát követő 70 évig él. Ergo őt nem fogod tudni megkerülni, ha bármikor is terveztetni akarsz a házon bármit is.