Ügyvédi etikátlanság?


B_JT # 2020.06.20. 20:30

Köszönöm a válaszokat! Valóban, mintha bújkálna. Emberségből jeles.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.20. 17:12

Az etikai vizsgálattól neked pénzed nem lesz.

A műhibával (vagy gondatlanságból) okozott kár megtérítése iránti igényt közvetlenül az eljáró ügyvéd felelősségbiztosítójának is bejelentheted.

gerbera317 # 2020.06.20. 16:45

Mondjuk, az elismerés - természeténél fogva - olyan dolog, hogy azt más is kimondhatja a helyette. S ha ez megvan, a teljesítés is kikényszeríthető. Ezt ő is tudja, ezért most inkább bujkál előled. Fogadj fel olyan ügyvédet, aki nem ismeri, nem barátja, és nem is tart tőle, aztán kapd el.

B_JT # 2020.06.20. 15:12

Kedves Gerbera, sem elismerni sem kifizetni nem hajlandó.

gerbera317 # 2020.06.20. 13:55

Kedves felézős B_JT!
Tehát az a sérelmed, hogy az ügyvéd a hanyag munkájával jelentős, indokolatlan többletköltséget okozott a megbízójának, és ezt nem ismeri el?

B_JT # 2020.06.20. 11:50

Kedves Fórumozók! Az alábbiakban kérném a tanácsokat. Banki hitelt vettünk fel a múlt hónapban. Az eljáró ügyvéd az adásvételi szerződésben rossz bankszámlaszámot tüntetett fel. Az eladó elküldte neki a bankszámlaszámát, de nem igazán figyelt oda a szerződés megírásánál, mivel a szerződésben 3 helyen 3 különböző számlaszám szerepelt a végén. Erre nekünk nem volt rálátásunk, mivel az eladó bankszámlaszámát nem ismertük. Sajnos a hitel banki utalása elsőre félre is ment, mert az ügyvéd ugye rossz sablont használt a téves számlaszámmal, és az egyik ismerősénél landolt a pénz. Az összeget az ismerőse visszautalta, másodszorra már sikerült jó helyre utalni az összeget amikor meg lett adva a helyes bankszámlaszám. A probléma az, hogy nekünk ebből az ügyletből több, mint százezer forint kárunk keletkezett, közjegyzőhöz kétszer kellett mennünk emiatt, illetve a banki szerződésmódosítási díj okán. Az ügyvédnek jeleztük, hogy kérjük kompenzálni az összeget, mivel nem tehetünk a hibáról, mégis nekünk kellett fizetnünk a bank felé. Szerinte a bank a hibás, folyamatosan hárít, elhangzott az is tőle, hogy nem csak ő a hibás, de fizetni nem akar, a bankkal nem kommunikál, pedig ígérte. Szerintem az eljárása etikátlan, a kamara foglalkozik ehhez hasonló ügyekkel? Érdemes etikai vizsgálatot kérnünk? Köszönöm a választ!

Tamarika # 2006.07.28. 16:56

Én e-mailt is küldtem, telefonon is próbálkoztam, de semmi. Felhívtam egy "Nép ügyvédje" telefonszámot Veszprémben, ott mondták hogy törvénykezési szünet miatt senki nincs bent.

Vadalma # 2006.07.28. 15:04

a kamara nem törvénykezik :)

folyamatosan van ügyelet.

csökkentett munkaidőben nyitva tartanak:
2006. július 26.-tól 2006. augusztus 18.-ig
hétfőtől csütörtökig 9-14 óra között
pénteken 9-13 óráig.

legalábbis ezt írták e-mailben.

Tamarika # 2006.07.28. 14:54

Köszönöm a válaszod.
Közben kiderült hogy a Kamaránál is törvénykezési szünet van aug. végéig, azért nem tudtam elérni senkit.
Most hogy írtad, tényleg furcsa hogy meghatalmazás kell. De hát ha egyszer ügyvéd mond valamit, azt ugye- sajnos- elhiszi az ember.
Ahogy tanácsoltad, írok levelet az ügyvédnek.
Mégegyszer nagyon köszönöm!
Tamarika

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.27. 21:51

Valami nem kerek. Ahhoz, hogy számodra valaki egy bizonyos összeget átutaljon, nincs szükség a te meghatalmazásodra. Az ügyvédnőnek ezért nem is a meghatalmazást kellene küldenie, hanem a vételár neked járó, de nála letétbe helyezett részét. Szerintem ajánlott levélben szólítsd is fel erre, természetesen kérj kamatot is.

Tamarika # 2006.07.27. 12:56

Szép napot Mindenkinek!

Két hónapja lezajlott édesapámról ránk hagyott ház eladása, az én részem, mivel külföldön élek, az ügyvédnél került letétbe "további intázkedésemig". Még a szerződéskötés előtt azt mondta, meghatalmazásra lesz szüksége hogy kiküldhesse, ahhoz elküldi a nyomtatványokat a szerződéssel együtt. Pár nap múlva változtatott, azt kérte nyomtassam ki a szerződést és a közjegyző aláírása után adjam fel postán. Öt nap múlva ott volt a szerződés, aláírták, a szerződs létrejött május 24.-én. Azóta várok a meghatalmazásra, amit állítólag sem e-mailben, sem faxon nem lehet küldeni, csak postai úton. Nem érem el az ügyvédnőt, Skype-os kapcsolatunk volt de ott sem válaszol, telefonon ha hívom soha nem elérhető. Szeretném a pénzem megkapni. Próbáltam az Ügyvédi Kamarához fordulni, de e-mailre nem válaszoltak, telefont soha senki nem veszi fel- nem tudom dolgozik-e ott egyáltalán valaki, vagy mindenki otthoni irodában/ból intézi a dolgait?
Mit tehetek? Kérhetem a kéthavi kamatot is a pénzemmel az ügyvédtől? Biztosan nem kp.-ben őrzi a széfjében, hanem számlán van nála.
Előre is köszönöm a segítő tanácsokat.
Tamarika

Vadalma # 2006.07.25. 16:38

a modortalanság alapesetben nem etikai vétség.

évek óta húzódik a hagyaték átadása? hogyhogy nem is tudtatok a lakásról? és honnan tudtátok meg?

Initram5 # 2006.07.25. 15:50

Mit gondoltok az alábbi történetről?

Van egy hagyatéki eljárás ami tiszta ügy lenne de sajnos egy kívülálló személy - akinél a megörökölt lakás kulcsai vannak és fogalmunk sincs hogy van -e valamije lakásban és ezért feltörni sem merjük azt hogy zárat cseréljünk - mindenféle követelést fogalmazott meg aminek jó része butaság, pl. "kvázi özvegyi jog"-ra hivatkozva a túlélő barátnő haszonélvezeti jogot kér, stb. stb. stb.

Ez időhúzásra és a mi bosszantásunkra kiváló.

Félek, hogy majd a közjegyző hagyatékátadó végzését is bíróságon támadják meg...ráérnek, és nyilván személyes okuk van rá hogy borsot törjenek az orrunk alá.

Na már most a követeléseket megfogalamazó hölgy ügyvédjének írtunk 2 levelet, 4-5 hét eltéréssel, hogy a kulcsokat adják át, az ingatlanban tárolt esetleges ingóságokat szállítsák el, stb.

Nem jött válasz.

Ma felhívtam telefonon, és kb. 3 mondat után kinyomta az ügyvéd a telefont, hogy "majd a közjegyző előtt mondják el amit akarnak...."

Eközben a lakásban ki tudja mi történik, mennyire megy tönkre (évekig nem szólt senki a létezéséről sem), ki tudja mennyi pénztől esik el a családom hiszen nem tudjuk kiadni, eladni, saját magunk használni esetleg....

Egy ügyvéd pedig szó szerint leráz bennünket és nem válaszol az ajánlott levelünkre, nem tudjuk hogy mi van a lakással, lakja -e valaki, stb.

Ügyvéd tehet ilyet szerintetek?