Zaklatás, birtokháborítás, telekhatár stb...


MajorDomus # 2009.12.12. 00:32

Koran keltél Nonci!
Egyszerüen fogadj egy földmérőt aki pár tizezer ft-ért kijelöli a telekhatárokat, s erről- vázrajzot is ad, ami hiteles. Olsóbb mint egy hosszu pereskedés

Nonci # 2009.12.11. 23:27

Sziasztok!

Nagyon örülök, h rátaláltam erre a oldalra, és bízom benne, h tudtok nekem segíteni!

Problémám a következő: Lassan 22 éve költöztünk egy Pest melletti kisvárosba, ahol egy "kedves" szomszédommal folyamatos problémáim vannak.. Fél éve előállt azzal, h a háza mögé szeretne egy hatvan cm-es betonjárdát, és kerítést húzni. Viszont mikor odaköltöztünk ő maga dicsekedett el azzal, h a háza mezsgyére épült, akkor kérdezem én, mit akar ő az én udvaromba. Voltunk már a helyi önkormányzatnál is, de azt mondták, h nem illetékesek, nem tudják megmondani, h hol húzódik a két telek közötti határ.. Akkor mégis ki adta ki az építési engedélyt, vagy netán olyan régen volt, h már nincs róla okirat!? Szóval lepattintottak, és tovább irányítottak, h menjek xy városba, és ott fizessek.. Na és majd ott talán tudnak segíteni. De ha nekem megfelel a 22 éve fenn álló helyzet mért én járjak utána és főképpen mért én fizessek?? Hol tudnám egyszer és mindenkorra lezárni ezt az ügyet, hol lehet megtudni, h a szomszéd valóban mezsgyére épített, vagy sem?

Segítségeteket előre is köszönöm!
Nonci

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.09.04. 14:57

Nem megérné a 200-at kifizetni?
Azért reméljük a sorrendet megfordítják.

nanemaaa # 2009.09.04. 12:47

A kötéllel nem foglalkoztam, leragadtam a kiheréltetés és az elaltatás témakörénél. :D

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.09.04. 05:46

A kutyád tettért te felelsz az már biztos.

Ha kötél általi lenne, akkor az most a gazdának, vagy a kutyának?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.09.03. 19:08

hátsó szomszédnál lévő kerítés

Nu, itt a fele az elülsőé, fele a hátulsóé.

nanemaaa # 2009.09.03. 14:20

tápé
Szomszédodnak nyilván lételeme a kiabálás, acsarkodás. Magad is megtapasztalhattad, hogy számára mindegy, hogy kivel és kire acsarkodjon, a lényeg maga az aktus. Jó megoldás nincs, füldugó, vagy egyszerűen levegőnek nézni. Beperelni, feljelenteni is felesleges lenne, csak olaj a tűzre, ő pont ebben érezné jól magát.

nanemaaa # 2009.09.03. 14:15

olimphia
Az asszony azé aki megműveli, a kertíés azé, aki építette. Max bizonyítani kell tudni, hogy tényleg ő volt az. Amiről monaliba nevű fórumozó beszél, az akerítés építési kötelezettség, de ez nem ide vonatkozik. A lényeg, hogy az építmény tulajdonosa köteles azt jókarban tartani. Viszont, ha nem az övé a kerítési kötelezettség, akkor bármikor el is bonthatta volna azt.
A perben azonban nyilván bizonyítandó kérdésként fel fog merülni, hogy egy kerítésnek dolga-e egy nagytestű kutya rohamainak elviselése? Lehet, hogy nem? A kutyád tettért te felelsz az már biztos.

tápé # 2009.09.03. 08:17

Üdvözlök Mindenkit!

Tanácsot szeretnék kérni a következő dologban: van egy lépcsőházi szomszédom, aki kirohan és ordítozni kezd, ha a szembe szomszédommal délben beszélgetek. Következő alkalommal a mellettem lakónak szól, hogy nyikorog az ajtaja olajozza meg, ebből óriási ordítozás keveredik a folyosón, majd aznap a liftben a szomszédot ócsárolja, amit én szó nélkül kénytelen vagyok hallgatni. Ezzel még nincs vége, amikor az egyik ismerősömmel beszélgetek odajön és engem kétszínű jellemtelennek nevez, mert szóba állok azzal a szomszédommal, aki az ő anyját szidta...
Tudom, hogy ez az egész borzalmas, de nem látom a kiutat, beszélni nem lehet vele, a szavaimat kiforgatja, teljesen kiborít...
Minden tanácsot köszönettel várok

monalisa1 # 2009.08.23. 16:25

Az utcáról nézve jobbkézről a kerítés a tiéd, minden további ennek függvényében.

Külön írom: akinek nagytestű, erős kutyája van, a fentiektől függetlenül is megfelelő kerítéssel tegye biztonságossá a saját négylábuja mindennapjait - és a maga nyugalmát.

Ha esetleg per lesz az elpusztult eb miatt, a szomszédnak nem lesz elég "a" drága fajtát bemondani, hanem bizonyítani kell, hogy anno azt mennyiért is vette.

Egyébként mint kártalanítás méltányosnak mondható egy ugyanolyan kiskutya beszerzése., az elpuszutult állat miatt nem hinném hogy külön nemvagyoni kárt megitélnének.

"Lisa"
laikus hozzászóló

olimphia # 2009.08.23. 10:10

Sziasztok! A következő problémám van.
Kertes házban élünk, és a kutyánk a hátsó szomszédnál lévő kerítés állapota és nagy súlyának köszönhetően átesett és lefolytotta annak ebét. Folyik a szabálysértési eljárás az ebtartási rendelet miatt. De nem is ez a lényeg, mivel nem fizetek 200 ezret az elpusztult jószágért, és a felajanlott ugyanolyan fajta ebet sem fogadja el perelni akar. Hát pereljen. A kerítést ő építette, és már megvolt, amikor mi a telket megvettük. Többször jeleztük felé, hogy valamit csinálni kellene vele, mert lassan élavul. Mi abban a hiszemben voltunk, hogy mivel ő csinálta, az övé, és most hogy folyik az eljárás, akkor derült ki, hogy úgy építette meg a kerítést, hogy az a mi portánkon van. Kié egyáltalán a kerités? Kinek a hibája miatt történt, ami történt?

monalisa1 # 2009.08.22. 21:03

1. Informálod az Adóhivatalt, hogy a szomszéd évek óta szezonban "szobáztat", vagyis vélhetően pénzért szobákat ad ki vendégeknek, azonban egész biztos nem fizet utána személyi jövedelemadót... 2. A helyi önkormányzatnak is bejelentés teszel a vendégfogadás miatt, vagyis vélhető, hogy nincs fizetve az Ifa (= idegenforgalmi adó) ami üdülőhelyen 350 Ft/nap/fő és a szomszédnak kell befizetnie... 3. A zajosság miatt bejelentés az önkormányzatnak. 4. Az állatartás miatt nyomatékkal is bejelentés az önkormányzatnak, mert a helyi rendelet lehet, hogy eleve tiltja bármiféle haszon- háziállatok tartását.

Végezetül a legfőbb problémádra az átlátásra én nem tudok mit javasolni., két évtizedes a gond, az általad felhúzott oldalfal a leírásod szerint pedig már a maximális engedélyezhető magasságot elérte.

Összegezve: ha az 1 - 3 pontok okán a vendégek elmaradnak, a szomszéddal a viszonyod végleg megromlik (...) de "a" bámulás és a zajongás nagyrészt elmarad.

A zsebparcellák átka, hogy kölcsönösen egymás előtt a magánélet...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Keserű # 2009.08.22. 00:05

Szerbusztok , segítsetek nekem :-)
Balatonparti kisváros családi házas övezetében lakom.A szomszédom kb 20 éve épített egy tetőtérbeépítéses házat , az ő megyéjétől 70 cm-re. Ez nem is gond.A ház nyeregtetős, elöl hátul a felső szinten ,falsíkon belüli terasszal.A hátsó teraszról és ablakból, ami az én telkemre merőleges síkban van, átlátni az én udvaromba.Gyakorlatilag a telkem hátsó felén mindent látni onnét.A szomszédom fizető vendéglátással foglalkozik, nyaranta 10-15 fő tartózkodik egy időben a házában, és bámul át az én udvaromba, fényképez is.A teraszon nappal és éjszaka zenét hallgat, ami lehetetlenné teszi a pihenést. A szomszédnak van egy melléképülete is, a fő és melléképület közt 2.5-3 méteres téglafalat épített.Ez azonban csak az udvari átlátást akadályozza, fentről szabadon látni a telkem, és minden mozgást rajt. Vadidegen emberek bámulnak rám hónapokon át fentről. Engem ez udvarom használatában, az intim szférám sértve ,birtoklásomban erősen zavar.Zavar az állandó éjszakai zenehallgatás, hangoskodás a szomszédban nyaraló vendég részéről.
Van-e valamilyen szabály arra, hogy ezt megszüntethessem? Kötelezhető-e a szomszédom arra, hogy akár falmagasítással, vagy más módon az átbámulást megakadályozza, és az éjszakai csendet biztosítsa?
Ez birtokháborításnak minősül vajon ?
Én már készítettem 2 méter magas ( ennyi a helyi engedélyezett magasság ) tömör kerítést a megyére, mert az állattartásuk miatt a patkányok sorakoztak át az én telkemre...
Hogy védhetném meg magam az idegen nyaralók, és a szomszéd átbámulásától?
Kérem szépen aki tud tanáccsal segíteni, az írjon nekem .Köszönöm szépen !

monalisa1 # 2009.04.08. 19:47

Bőven elég az, hogy az egész ingatlanra egyedüli haszonélvezettel rendelkező személy engedélyezte számára az ott tartózkodást - visszavonásig.

Mondom, ne "kötözködjetek" mert a Mama akár dönthet úgy is: mindenkinek távoznia kell - kivéve az élettárs. (És ennek sajnos jogi úton érvényt is tud szereni ha arra kerülne a sor.)

klhi # 2009.04.08. 18:18

Köszönöm a választ!Az még kérdésem,hogy az élettárs jogosan tartózkodik-e itt , annak ellenére , hogy a 3 tulajdonostárs nem adta a hozzájárulását ?

monalisa1 # 2009.04.08. 18:02

Az anyós élettársa csak mint szívességi lakáshasználó, a dolgok menetébe beleszólása nincs. Ezzel szemben az anyós mint az egész ingatlan haszonélvezeti joggal rendelkező bírtokosa bárkinek bármit is elrendelhet, bármikor. (A tulajdonostársi jogcímet sajnos megelőzi a haszonélvezeti jogcím.)

Így tehát akár még lakbért is kérhet - ha ez neki jó... És a garázsból is kitessékelhet, még akkor is, ha neki vagy az élettársának esetleg nincs is mivel beállnia. Csak.

Szóval nem érdemes összeakaszkodni a Mamával mert abból adott esetben nem jöttök ki jól.

Itt a húsvét, vegyétek le őket a lábukról (...) egy tepsi sütivel és egy üveg itallal, meglásd csodát tesz!...

Monalisa
laikus hozzászóló

klhi # 2009.04.08. 17:37

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgyem!

Megpróbálom röviden összefoglalni a történetem.Feleségemmel lakunk egy telken , amelyiken 2 családi ház van , az egész , osztatlan közös tulajdon . Anyósom lakik az egyik házban az élettársával , mi a másikban . A tulajdoni arány a következő , anyósom 1/2 , a feleségem és 2 testvéréé a másik 1/2 . Anyósomnak özvegyi haszonélvezete van az egészre . A kérdésem az lenne , hogy anyósom élettársa jogosan tartózkodik-e , a tulajdonban , állítólag be van jelentkezve a lakásba , de feleségem és testvérei nem adták a hozzájárulásukat és nem is írták alá a lakcímbejelentő lapot sem . Amióta anyósom élettársa itt lakik , állandó zaklatásnak vagyunk kitéve . Szerinte jogtalanul lakunk itt és még fizetnünk is kellene albérletet . Persze a rezsit , a sajátunkat , mi fizetjük , külön almérő óráink vannak a vízhez , gázhoz , áramhoz , mindenhez . Van egy garázs amit én használok , most meg onnan is ki akarnak tenni . Jogosak-e ezek a követelések ? Előre is köszönöm a válaszukat !

Tisztelettel : klhi

mcks # 2009.04.08. 16:44

Megzsarolt minket h ha nem fizetünk neki szobát a közelben lévő (amúgy 4csillagos) szállodában, akkor feljelent.

Menjen csak.

Hátha önmagát buktatja le a zsaroló.

monalisa1 # 2009.04.02. 21:18

A csendháborítás mértékére általában önkormányzati rendeletek vonatkoznak. Az adott önkormányzat weblapján a "jogszabályok" linkre kattintva, meg kell ill. kellene, hogy találjad.

Ami a zaklatás dolgát illeti, itt balra az "adattár" keresőbe a címszót beírva, széleskörű levelezések olvashatók a témáról az egyik-másik topicban.

Zárójelben: ha a renitens lakóval szembeni "itatási" módszer a többi lakótárs által már bevált, akkor "járt útról járatlanért ne térj le"...

monalisa1 # 2009.04.02. 19:15

Csak tegyetek bejeletést, a rendőrség majd megtalálja a megfelelő címet rá - ez már az ők dolga lesz.

Gondoltam hogy a pasi a pénzre hajtana (...) lévén az jó lenne piára...

monalisa1 # 2009.04.02. 19:09

Alkalmasint egy-egy üveg olcsó kocsisborral vélem megszerettethetitek magatokat nála és onnantól remélve békénhagy benneteket.

monalisa1 # 2009.04.02. 19:05

Sajnos annyiszor tehet bejelentést ahogyszor csak neki tetszik - az éppen aktuális alkoholos túlfűtöttségéből kiindulva. És a hatóság mindegy egyes ilyen panaszt köteles lesz kivizsgálni - pedig bizonyára van más dolguk is elég.

Ugyanakkor részetekről idővel megelégelve a dolgot feljelentést tehettek ellene a rendőrségen a rengeteg valótlanság okán.

Rossz átok a rossz szomszédság.

Monalisa
laikus hozzászóló

nanemaaa # 2008.12.08. 22:36

Elméletileg nem kizárt. Egy ismerősöm mielőtt telket vett, először a szomszédokat látogatta körbe. Kétszeresen jól járt, egyrészt mert képet kapott a szomszédokról, másrészt mert a szomszédok meséltek az eladóról, meg az eladás okáról.

liviaxy # 2008.12.08. 21:08

Köszönöm nanemaaa! Bárcsak meg lehetne a szomszédokat is válogatni, mint a barátokat!

nanemaaa # 2008.12.08. 15:15

Szándékot jogszabály nem büntet. Minden estre nem ártana gondoskodnod a későbbiekhez bizonyítékokról, pl tanuk szerzésével, ha tovább bonyolódik akár birtokháborítássá, vagy zaklatássá, akkor legyen a kezedben valami konkrétum is.
Az, hogy az illető hölgy hol és hogyan helyezkedik (fekszik) a jegyzőnél, szerintem az ügyed szempontjából közömbös, a jegyző úr (vagy hölgy?) vélhetőleg nem fogja helyette tartani a hátát és kockára tenni az állását.