Zaklatás, birtokháborítás, telekhatár stb...


liviaxy # 2008.12.08. 09:00

Segítséget szeretnék kérni!
2006. decemberében költöztünk Csomába (somogyi kisfalu), eleinte minden szép és jó volt. De sajnos az egyik szomszéd időről-időre zaklatott bennünket. Mindenbe beleszólt, mikor nyírjunk füvet, mivel permetezzünk (vegyszermentes kertet szeretnét, tehát nem használok semmit, ez sem tetszett neki), a kocsival hová álljak a saját udvaromon, stb. Ezt még egy darabig tűrtük, betudtuk a kötözködését az állandó részegségének. De most már baj van: tegnap (2008.12.07) becsengetett a felesége és hisztizve közölte velem, hogy megölik az összes állatunkat (16db tyúk, 2 macska, 1 kutya) és engem is. Az ok az, hogy a tyúkok az egész udvarban mászkálnak és az ő házfalát lekaparják és kiássák az alapot. Jó vicc! Még csak a közelébe sem mennek. Sajnos én egyedül lakok jelenleg és nem vagyok otthon napközben, ezért nagyon félek attól hogy megcsinálja azt amit mondott. A feleség a helyi önkormányzatnál dolgozik a jegyző a barátnője. Segítséget szeretnék kérni, kihez fordulhatok most? Arról nem is beszélve ha tényleg megöli az állatokat a rendőrség úgysem csinál semmit, mivel nem lehet majd rájukbizonyítani, mert a kerítésen akkor mászik át amikor akar. A válaszokat előre is köszönöm.

nanemaaa # 2008.09.26. 11:33

Kár, hogy így döntött, mert ez sajnos nem igaz.
Az, meg hogy mikor tekinthető egy építkezés befejezettnek..... hááát a szinezés belefér. Legfeljebb az lehetne kérdés, hogy egy birtokvitának mi köze az épület készültségéhez. Remélem, hogy birtokvédelem ügyében folyt az eljárás a jegyzőnél és nem építési ügyben. Mert nekem erősen úgy tűnik, hogy rossz helyre került.

kkt80 # 2008.09.25. 19:04

Köszönöm nanemaaa. sajnos az egész ügy a jegyzőnél kezdődött és a bíróságon folytatódott. Az első kiméretést ők végezték el és a jegyző valóban utasította, hogy építsen kerítést, amit megígértek, hogy teljesítenek. majd újravakolták a házat és annak a befejezéséhez kötzötték. befejezték, most a szinezéshez (vicc!) kötik. sajnos a másodfokú bíróság nem törődött a vitás kérdés megoldásával. csak hivatkoztak arra, hogy a bíroságnak nem tartozik hatáskörébe, hogy kerítés építésére kötelezzen!

nanemaaa # 2008.09.22. 10:57

Ép. hatóság csak kivételes esetekben rendelhet el kerítés építést. Szerintem a birtokvita nem ilyen ügy... s az elsőfokú bíróság ítélete volt jogszerű. De ha a másodfokú bíróság a hatáskörének a hiányát állapította meg 8szerintem helytelenül), akkor jobb híján a jegyzőhöz fordulj birtokvédelmi panasszal és kérdd, hogy birtokvédelmi eljárás keretében rendelje el a kerítés építését. (Egyébként szerintem a bíróságnak kellett volna).

kkt80 # 2008.09.21. 15:52

Tisztelt Mindenki!
szomszédunk a fejébe vette, hogy 3 méter a háza mögött még az ővé. (a valóság az, hogy a háza valóban nem a mezsgyére épült, hanem utcafronton 1,5 méterre attól, a vége már a mezsgyére)mi sosem vittauk a mezsgyét- végülis ők építkeztek úgy! több földmérés történt, a bíróság is rendelt ki, s persze egyiket sem fogadták el, mert egyik sem támasztotta alá a követelésüket. A bíróság megállapította a telekhatár pontjait. elsőfokú ítéletben felszólították őket, hogy építsenek kerítést a vitás szakaszra, amit megfellebbeztek és másodfokú ítélet szerint azt csak az építési hatóság rendelheti el. kérdésem, hogy a bíróságok ítéletei és a per körülményei kötelezik e az építési hatóságot, hogy kerítés építésére kötelezzék őket? vagy, ha nem, hogyan tudom elérni a kerítés megépítését? -mert csak így tudok pontot tenni a dolog végére, még akkor is, ha nem ítélték meg a 3 métert.
köszönöm a segítséget!

szikornelia # 2008.09.15. 05:23

Köszönöm a segítséget!
Ildi

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.14. 04:53

Nyilvános, a felek is kapnak értesítést a végrehajtótól.

Úgy tudom, hogy a kikiáltási ár 10%-a.

A vételár többi részére a kiírástól függ, de 30-60 nap.

Ha első körben nem kel el, 60 nap múlva megint kiírják árverésre, de akkor már alacsonyabb áron árverezik.

A harmadik körben a minimálár 70%-áig is lemehetnek.

szikornelia # 2008.09.12. 18:04

Sziasztok!

Köszönön mindannyiotoknak az eddigi segítséget!!!!

Lenne még 1-2 kérdésem:
Az árverés nyilvános?
Meghírdetik?Teljesen idegen is lelicitálhat?
Mi a feltétele a részvételnek?
Letétbe kell pénzt helyezni?
A teljes vételárat mennyi időn belül kell kifizetni?

Ildi

gittus # 2008.09.12. 17:17

A bíróság az ítéletben meghatározza a minimális árverési vételárat.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.12. 15:31

Úgy kellene beadni a keresetet, hogy elsősorban kéritek a magatokhoz váltását, amennyiben nem tudnátok megegyezni, úgy árverést kértek.

Árverésen résztvehetsz, többszöri kiírás esetén, egyre olcsóbban lehet az ingatlanhoz hozzájutni.

nanemaaa # 2008.09.12. 11:15

Ügyvéd megbízása, kereset benyújtása....
A többi majd jön magától.

szikornelia # 2008.09.12. 06:03

Sziasztok!

Készítettünk hivatalos érték becslést, mert a a ház befejezetlen állapotban van, így sokkal kevesebbet ér.
Nincs külső pucolás, kerítés, az ex szintjén nincs zuhanyzó csak wc és mosdó.
A tetőtéri szint tök "szűz", nincs tető szigetelés stb.
Lényeg az, hogy az értékbecslésben szereplő piaci ár: 18, 5 mill. Ft.
Ő 20-at szeretne..... Annyira már ismerem, ha 20-AT MONDANÁNK 22 LENNE BELŐLE...

  1. RÉSZRŐL KISZÚRÁS
  2. RÉSZRŐL TOTÁL NINCS TISZTÁBAN AZ ÁRAKKAL(BALATONI INGATLAN, MINDEN 10. HÁZ ELADÓ)

Csak a páromnak van tulajdon joga, nekem nincs.Tehát az árverásen én is tudnék jelentkezni :-)
Ez nem rossz ötlet, de addig el kell jutni a bíróséggal.
Hogy kell ezt intézni?

Ildi

nanemaaa # 2008.09.12. 05:43

Az árverésen a tulajdonos nem vehet részt, ha jól tudom. Hiszen pont azért árverés, mert sima adásvétel nem tud létrejönni, ergo kizárta magát a vétel lehetőségéből.
Jól nézne ki, ha árverésen megveszi a házat, utána meg a bíróság kifizeti neki a felét. Hiába, huncut nemzet ez a magyar, mindenből hasznot akar húzni. :-)

nandy # 2008.09.11. 18:56

Azt kellene megértetni a volt feleséggel, hogy ő is jobban jár, ha piaci áron hajlandó eladni a fele részét.

Ha árverésre kerül a sor, te azért megpróbálhatsz vevőként bejelentkezni... hátha meg tudjátok olcsóbban szerezni az ingatlant. Bár ez rizikós.

szikornelia # 2008.09.11. 15:35

Köszi!

Ez nem túl jó hír.

Ildi

nanemaaa # 2008.09.11. 07:19

Közös tulajdon megszüntetése iránt pert lehet indítani. Közös megegyezés hiányában az ingatlant árverésre bocsátják, majd a tulajdonosokat a részaránynak megfelelően kifizetik.
Mivel árverésről beszélünk, sajna nyilván áron alul fog elmenni, így mindkét fél veszít, de kilátástalan helyzetben más megoldást nem látok. Az ex feleség nyilván a "csakazértse" elvén működik, sajnos ez tartósabb mint a Duracell.

szikornelia # 2008.09.10. 21:45

Üdvözlök mindenkit!

A segítségeteket szeretném kérni:
A párom válását kimondták 2 évvel ezelött.Volt házastársánál helyezték el közös gyermeküket.Az ingóságban meg tudtak egyezni, de az ingatlanban nem.
1/2-1/2 tulajdoni hányaddal rendelkeznek.
Bíróságon volt több tárgyalás, ami nem járt sikerrel.
A párom megvásárolta volna a volt feleség 1/2 tulajd. részét, de nem tudtak megegyezni az árban. A bíróság lezárta, mert már csak 1 millió ft. volt a különbség az ajánlott és a volt feleség által kért ár között.
Nem egyeztek meg.

Mi akkor találkoztunk, amikor ment már a huza-vona.
Felajánlottam , hogy 1 értékbecslés után hajlandó vagyok kifizetni az 1/2 tulajd. részét.
Forgalmi érték feletti összeget kér az ex feleség, alkudozni nem hajlandó, kpmpromisszumra nem törekszik.

Miután régóta tar ez az ügy , és fennt kell tartani az én lakásomat és a páromnak fizetnie kell a fél rezsi költséget, kértük, hogy egyezzünk meg.
Közölte, hogy használjuk nyaralónak.
Amit meg is tettünk, a fele rezsi fizetése mellett tavasz óta bent élünk.
Az ex feleség a közös gyermekkel az emeletet használja, mi az alksort külön-külön bejárattal.
Kértük, hogy évfordulókor üljünk le elszámolni egymással, ki mennyit fizetett, ki kinek tartozik, amire egyszer sem volt hajlandó.
Most állítólag bírtok háborító vagyok-szerinte.
Nekem eladni a házrészét nem hajlandó.
Mit tudnánk tenni az ügy legrövidebb lezárása érdekében?

Előre is köszi a segítséget!
Ildi

nanemaaa # 2008.09.10. 13:17

Ha aláírt egy megállapodást, akkor utána már mit akar? Persze próbálkozni mindig lehet, legfeljebb a másik nem ül fel neki.

szk0271 # 2008.09.09. 15:44

Az elállásban benne van, hogy nincs tartozás és mellékelve lett az igazságügyi szakértő anyaga, számításai, amely szerint a megrendelő túlfizette a vállalkozót, tehát nincs a megrendelőnek tartozása.Ha ezt a vállalkozó vitatja mért is nem megy bíróságra, ahol eldöntik ezt? Ezt nem értem. Miért jelzáloggal próbálkozik vajon?

nanemaaa # 2008.09.08. 09:12

Ha a szerződés érvényessége alatti teljesítést sem fizetted ki, akkor jogos. Már azt sem értem, hogy a szerződést felbontó megállapodás miért nem rendelkezett az elvégzett munkák elismeréséről, és a kifizetett, valamint a további fizetendőkről (ki nem fizetett hátralékokról). Mert szerintem így lehetett volna a későbbi vitákat elkerülni.

szk0271 # 2008.09.06. 21:16

Vállalkozási (építési) szerződéstől azonnal késedelmes és hibás teljesítés miatt(valamint sorozatos szerződésszegések miatt) (magánszemély) elálltunk egy bizonyos készültségi foknál.Szakértői anyag alapján kiszámított összeget nem fizettük ki, kártérítésként visszatartva(minőség és papírok -garancia, szavatosság ki nem adása, hibák-hiányok), a hátralévő készültség számlákkal igazolva, mással elvégeztetve.Vállalkozó tulajdonra jelzálogot jegyeztetne be, teheti??A vállalkozói szerződés nem él, hisz jogszerű elállás (ügyvédi) történt.Mi a teendő??

Jozsosz # 2008.09.04. 17:46

Köszi!

Még egy kérdés. Van valami módja, hogy illetékmentes legyek? Munkanélküli... Méltányosság kérhető erre, hogy elengedjék?
Előre is köszönöm
József

ObudaFan # 2008.09.03. 18:35

Az illeték 15.000 Ft. A többi költségtényező meg: attól függ.

Jozsosz # 2008.09.03. 13:03

Üdvözletem!

Valaki meg tudja mondani mennyibe kerül persze körülbelül egy birtokvédelmi eljárás a bíróságon?Tehát a perköltség?

Jozsosz

nanemaaa # 2008.09.03. 10:14

LoBéla
Ha beperel a szomszéd, akkor a bizonyítási kényszer őt terheli. Ha a földhivatal nem tudja pontosan megadni a telekhatárokat, akkor az a te malmodra hajtja a vizet. Bár ha a koordinátákat nem is tudja pontosan megadni, attól a terület mindig fix. így ennek tükrében nem biztos, hogy ez az állítás valós. Még ha tényleg van is az a bizonyos tűréshatár.
Elbirtoklásra is az elbirtoklónak kellene pert indítania... így szerintem túl sok mindentől nem kell félned.
Egyébként a telekhatár és a kerítés építési vita alapban is a bíróság hatáskörébe tartozik.