Zaklatás, birtokháborítás, telekhatár stb...


gergelyur # 2008.09.03. 09:24

Segítségeteket szeretném kérni az alábbi ügyben.

2004-ben hitelt vettünk fel házunkra, mely egy kis faluban található. A jelzáloghitel 2009 májusában jár le.
Kb. másfél évvel ezelőtt az önkormányzat informálisan jelezte (konkrétan a polgármester szólt édesanyámnak), hogy megvenne a telkünk egy részét (és még két szomszédunkét). Mondta édesanyám, ok, de mennyiért. A válasz: nyugodj meg, jól fogtok járni. Nos kb. másfél hónap múlva a telkek kérdéses részén földmunkálatokba kezdtek, konkrétan a nagy részét elhordták és döngölt föld alapú parkolót hoztak létre (a telek a sportpálya mellett található). Kicsit hümmögtünk, de falun másképp zajlanak a dolgok, így nem szóltunk semmit. Kb. 6-8 hónapja szólt édesanyámnak a polgármester, hogy "hűha, a Ti telketeken jelzálog van, szólhattál volna", mire édesanyám jelezte, ha kaptunk volna ajánlatot, erre az "apróságra" is kitérhettünk volna. Ajánlatot azóta sem kaptunk. Nos a tegnapi nap során édesanyámat leszólította egy szomszéd, és megkérdezte: "tényleg jelzálog van a házatokon, mert a polgármester azt mondta, ezért nem tudják kifizetni a másik két szomszédot sem..."
Nos én már az ország egy másik városában élek, és ledöbbentem. Kérdésem az lenne, milyen jogi lépéseket tehetünk? Bár szeretnénk korrekten bocsánatkéréssel rendezni az ügyet, de az, hogy édesanyámat mások előtt lejáratják, az sok. Milyen jogcímen perelhetnénk a telek elhordásáért, és milyen címen azért, mert ránk fogták, hogy miattunk nem fizetnek másnak sem (arról nem is beszélve, hogy kinek, mi köze a mi hitelképességünkhöz).
A jelzáloghitelt kifizetnünk nem érdemes (hacsak az önkormányzat nem ad olyan árajánlatot), mert durván 400000 Ft van még hátra, melynek a felmondási költsége 150000 Ft lenne.

Köszönöm a segítséget,
gergelyur

ObudaFan # 2008.07.30. 18:57

Tudtommal a hatályos jogban a teleknek nincs függőleges lehatároltsága.

Azért van. A világűr műr res communis omnium usus. :)

LoBéla # 2008.07.29. 18:52

Köszönöm Ügyvéd Úr a gyors és megnyugtató választ.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.29. 14:38

A válasz igen az utolsó kérdésére.

LoBéla # 2008.07.29. 14:26

Kedves Fórumozók!

A következő a problémám:

2005-ben vettem egy kertes házat, melynek a jobb oldali telekhatáron (saját mezsgye) lévő kerítés elég rossz állapotban volt.
Idén megbeszéltük a szomszéddal, hogy építenénk helyére egy új, tégla kerítést, mire a szomszéd közli velünk, hogy anno a mi portánk 2-vel előttem lévő tulajdonosa nem épített a saját mezsgyéjére kerítést így azt megtették a szomszédomék. (ezt cáfolni nem tudom) Azonban azt állítja a szomszéd, hogy a kerítést nem a mi telkünk határára, hanem már az Ő telkükre építették, tehát a kerítés felőlünk lévő oldalán van vége a mi telkünknek.
A földhivatali hiteles térképmásolat szerint a telkünk utcafronti szélessége, mint az utcában minden háznak 16m. A szomszédé is.
Azonban, ha igaza van a szomszédnak, akkor az Ő telkük 16,3m, míg a mienk, 15,8m.
Persze a békesség miatt egyszerűbb lenne ráhagyni és beljebb építeni, de ez nem megoldható, hiszen akkor a saját mezsgyém mellé épített garázs és a utcafront nagykapu nem nyílna ki a faltól.
A földmérőktől hiába kérnék telekhatár kijelölést, annak van +-30 cm tűréshatára, tehát jelenlegi problémámat nem oldaná meg, csak kidobnék pártízezer Ft-ot az ablakon.
Szomszéd átjött, szóban megbeszéltük, hogy akkor a régi kerítés helyére mehet az új kerítés. A régi kerítést lebontottuk, a kerítés elemeket a békesség miatt átadtam a szomszédnak, majd elkezdtük a munkát.
Most már áll a fal, vakolás előtt vagyunk, mikor átjön a szomszéd, hogy nem jó helyre építettük a kerítést, az már az ő területe. Mondtam, hogy nem hivatkozva a HITELES térképmásolatra, mire Ő előhoz egy kb 50 éves megsárgult papírt, melyen egy helyszínrajz van, és Ő bizonygatja, hogy neki 17m a telek szélessége és már igy is hiányzik neki 70 cm, ne vegyek el tőle még 20 cm-t. Mondtam neki, hogy szóban megállapodtunk a kerítés helyéről, melyre Ő azt mondta, hogy nem így gondolta.

Ha jól veszem ki a dolgot, akkor a szomszédék az ezelőtt 40 évvel a mi területünkre épített kerítéssel annak alapterületét elbirtokolták, 15 év elteltével az elbirtoklás ténye fennáll, ám ha a törvény hivatkozásait értelmezem, mivel erről megosztást nem készítettek, és az elbirtoklást nem jelentették be a földhivatalnál, engem mint új tulajdonost nem érhet kár, tehát az elbirtoklás ténye megszűnik, és az a terület továbbra is az enyém.

3 nap elteltével abban maradtunk, hogy maradjon a kerítés, csak nem szép dolog, amit csináltam, és rajta röhög az utca, de lévén, hogy a szomszéd közelebb van a 80-hoz mint a 70-hez félek, hogy miután befejezem a kerítést egy rosszabb pillanatában feljelent engem birtokháborítás miatt.

Kérdésem: A fenti tények ismeretében (az én telkemből hiányzik az a kerítésnyi szélesség) jól értelmezem-e az elbirtoklást, illetve annak elvesztését, mivel nem jelentette be a földhivatalhoz.
A fentiek ismeretében kijelenthetem-e, hogy az a kerítés még az én területem telekhatárán van?

Köszönöm segítő válaszotokat!

UI.: elnézést a bőbeszédűségemért

Pjotr # 2008.02.25. 12:54

Meg lehet próbálni, de tényleg nem biztos, hogy fog menni, akkor viszont két megoldás marad, vagy el kell fogadni, hogy mindenki rosszul tudta a határokat vagy a többi érintettel együtt rendezni a dolgot, de erre is kicsi az esély, hogy mindenkiben meglegyen az akarat, a pénz és az egyetértés a rendezésre.
Mondjuk az erdővel nem kell próbálkozni, annak valószínűleg sok tulajdonosa van az erdő.
De a legegyszerűbb elfogadni a dolgot, mondjuk ha a földmérő egy kicsit szédült és a "Már minálunk babám" slágert énekelte, akkor elképzelhető, hogy ő hibázott.. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.25. 08:02

ez esetben kéri kell a földhivataltól a térképek pontosítását.

Nem túl sanszos. Ha ugyanis a térmértékre vonatkozó adat és a térképadat ellentmondásbaqn van egymással, akkor a térkép a mérvadó.
Azt, ugye, mondanom sem kell, mi a helyzet, ha a ténylegesen alkalmazott telekhatárok nem esnek egybe az ingatlan-nyilvántartásban rögzítettekkel?

Pjotr # 2008.02.25. 07:38

Vagy félremért a földmérő, vagy tényleg ez a valóság.
Valószínű, hogy egy ilyen semmivel határos gyümölcsösnél az előző tulajok sem ismerték a telek határokat, a legelső még tudta, aztán maradt a szóbeszéd, hogy az ároktól a megyfáig.
Esetleg a térkép felvételekor tévedtek, ez esetben kéri kell a földhivataltól a térképek pontosítását.
Valószínűleg az összes érintett tulajdonosnak kérvényezni kell a dolgot.
A legegyszerűbb ha bemész a földhivatalhoz és elmondod nekik, hogy valószínűleg hibás a térképük mi a teendő.

cassia # 2008.02.25. 06:05

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat, mindenképpen visszamegyek a földmérőkhöz.

Elnézést a "pongyola" fogalmazásért, de sajnos nem vagyok jogász, és mivel nem egyszerű a helyzet, nem nagyon tudtam másképp leírni, hogy valamennyire érthető legyen, hiszen ezt inkább látni kellene. De úgy gondoltam itt segítséget kaphatok, hogy ne szaladgáljak fűhöz-fához, hanem oda menjek, ahol tényleg megoldható a probléma.

A telek "teteje" a "hosszú és keskeny telek felső vége" akart lenni, nem tudtam, hogy ez a hivatalos megnevezése, sajnos nem vagyok járatos a témában, ha értenék hozzá, most nem lenne gondom...

Mindenesetre köszönöm a segítséget, mindenképpen a földmérőkhöz fordulok, adjanak tanácsot mi lehet a gond.

Üdvözlettel:

Cassia

monalisa1 # 2008.02.24. 21:46

cassia

Igen, vissza kell menni a földmérőkhöz és újra el kell végeztetni a mérést - vagy eleve másik földmérőt felkérni. Muszáj tisztázni a dolgot, mert addig az új ház tervezésébe az építész bele sem tud fogni: nem tudja hol lesz a kitűzés "tól-ig" határa.

És mivel a felvetődött probléma a szomszéddal lényegében közös gond, a dolgok mielőbbi megnyugtató rendezése miatt a költségeket neked kell őhelyette is megelőlegezni - annak utólagos próbált bevasalával.

A "telek teteje" nyílvánvaló abizonyára keskeny és hosszú telek felső vége. (A kérdező fogalmazása egy kicsit pongyola, de azért csak érthető.)

Az illetékes önkormányzat építészeti részlegénél is kell hogy legyen a telekről helyrajzi szám, melyet nem árt összevetni a földmérők "eredményével".

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.24. 09:19

de remélem érthető a problémám.
A probléma még csak-csak. A tényállás már nem. Különösen a "telek teteje" kifejezéssel van gondom. Tudtommal a hatályos jogban a teleknek nincs függőleges lehatároltsága. (A légtér meg egyébként is állami tulajdon.)

monalisa1 # 2008.02.24. 08:52

bandi23

Azoknak a konténereknek a kihelyezése közügy, míg a ti parkolási gondotok némi többlet gyaloglással bizonyára a továbbiakban is csak megoldható. (Tudom én, alapvetően az a problém, hogy egy autót nem lehet "felvinni" a lakásba, mert ki- beszállni stb. igazából úgy lenne kényelmes...)

Azért külön annyit még: ezeket a konténereket nagy általánosságban a járán helyezik el, ha nálatok is hasonlóan történt, akkor arra tényleg magyarázat kellene, hogy a megállást miért tiltották meg - a konténerek telehordása akár 500-1500 m-es lakókörzeten belülről is, de ha tilos megállni a konténernél, senki sem fogja strapálni magát "szelektíve" ügyileg.

cassia # 2008.02.23. 18:56

Sziasztok!

Nem kis munka volt rátalálni erre a fórumra, remélem valaki tud nekem tanácsot adni, amit előre is nagyon köszönök!

Úgy látom, korábban volt már egy szinte ugyanolyan történet mint a miénk, de a fórumban nem látható rá válasz.

Szóval a történetünk lényege:

Párom cirka 4 évvel ezelőtt vásárolt egy erdőszéli, külterületi gyümölcsöst, egy kis házzal, amely a bal oldali szomszéd telekkel együtt volt lekerítve, a kettő között nem volt kerítés. Az eladó akkor megmutatta neki, hogy tulajdonképpen hol van a telekhatár, ő is így használta már évek óta, mert eredetileg a két telket a barátjával vették meg, ezért nem volt szükség az elkerítésre. Aztán a szomszéd telket a barát eladta, azóta sem (cirka 7-8 éve) járt azon a telken senki, bár közben gazdát is cserélt.

Mivel mi a telken meglévő kis házat át szeretnénk építeni, gondoltuk jobb tisztázni a telekhatárokat, ezért megrendeltük a kitűzést. És itt jött a villámcsapás. Kiderült, hogy a bal oldali telekhatár több mint két méterrel, a jobb oldali egy méterrel arrébb esik (jobbra), így pont a ház mellett megy el a bal oldali telekhatárunk, az melletti, ahol még a tulajdonost sem látta soha senki. Ráadásul a telek "teteje" a térképmásolat szerint egy árok alatt van. A földmérők az árok felett több méterrel mérték ki a telek tetejét, belemérve az árkot, az árok felett futó utat, és az erdőből egy jó nagy részt, ami viszont elméletileg az erdészeté.

A párom úgy vette a telket, hogy a bejárat, vagyis a kapu, és az onnan a házig (jó hosszú telek) felvezető út is bele tartozik az ő telkébe. Most meg gyakorlatilag kiderült, hogy még kapuja sincs a saját telkéhez....

Hogy lehetséges ekkora eltérés? Létezik-e? Azt elfogadom, hogy mondjuk egy kerítés rossz helyre kerül, de hogy egy árok??? Meg hát ha évek óta így használta már az előző tulaj is, ő így tudta, ráadásul (mivel ez egy kis falu) többen is azt mondták, hogy ennek a teleknek a határa ott van, ahol az eladó megjelölte, most meg kiderül, hogy több mint két métert tévedtek? Tévedhetnek a földmérők?

Na ez jó hosszú lett, de remélem érthető a problémám.

Kérem, ha valaki tud, segítsen. Menjek vissza a földmérőkhöz? Vagy kezdjünk el nyomozni, volt-e valaha korábban kitűzés ezen a területen és ha igen, az mit állapított meg?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Cassia

bandi23 # 2008.02.17. 12:04

Üdv mindenkinek!
Lenne egy jogi problémám.
A hulladékszállító cég a társasházunk kapujától kb. 6-8 méterre, pont a kapunkkal szembe a kétsávos utca túloldalára lerakott egy szeletív konténert. Azaz négyet. Minket azonban nem kérdeztek meg erről. Gondot jelent viszont így a parkolás, mert megállni tilos táblát is kitettek. A szemetet egy héten egyszer viszik, viszont a megállni tiloshoz csak egy 20 méteres kiegészítő táblát raktak, lehetetlenné téve a lakók életét, mert most büntetnek sorba mindenkit, mivel más parkolóhely nincs.

Szerintem erről meg kellett volna kérdezni a lakókat. Mit mond a jog?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.26. 11:30

De igen. Mivel mint alább megbeszéltük, az a csengő a jogaid gyakorlásához szükséges, jogod van felszereltetni. Egyébként sem minősül "átalakításnak".

A jogok gxakorlása néha költséges. Pl. a helyváltoztatás jogának érvényesítése is elég sokba tud lenni, ha nem éred be a gyaloglással.

lerboy # 2008.01.26. 11:08

A tulajdonos hozzájárulása nélkül én nem végezhetek semmit sem önállóan. Arról nem is beszélve, hogy nem 2 Ft. egy kapucsengő, amit ugye be kell kábelezni a házba és onnan a lakásomba, mert az udvar nem kicsi...

Ezek óriási költségek.

Valószínűleg az lesz, hogy rákérdezek a helyi jegyzőnél, hogy milyen jogi lehetőségem van.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.26. 09:26

Ha lenne csengő, akkor nem zavarna, hogy kulcsra van zárva.

Szereltess fel egyet.

monalisa1 # 2008.01.25. 23:46

Én még olyanról nem hallottam, hogy valakihez látogató érkezik, és azt ne lehessen beengedni - abszurd.

monalisa1 # 2008.01.25. 23:45

Lehet kiáltani, fütyülni, mit ne mondjak dudálni...

Vagyis mielőbb készüljön el az a külső felcsengető. És nem kell a csodát várni: a bérlők összedobják a rávalót - a számlát leadni a háztulajdonosnak -, aztán csak akad köztetek aki ért a villanyszereléshez is.

Ismerősöm is olyasmi BÉRházban lakik, ők maguk vettek fünyírót és nem kevés egyéb kertészeti eszközöket., ha valaki cs.házban lakna óhatatlanul felmerülnének ezen kiadások, így meg osztódik a költség. A lakókörnyezet kényelmes és otthonos kialakítása.

lerboy # 2008.01.25. 21:38

Kedves Kovács Béla Sándor!

Amit most írt, az róka fogta csuka.

Ha lenne csengő, akkor nem zavarna, hogy kulcsra van zárva.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.25. 21:11

A fogadás és a beengedés igen. A kapu tárva-nyitva tartása nem.

lerboy # 2008.01.25. 21:08

Vélemény? Senki?

lerboy # 2008.01.25. 13:01

Igazából a fő kérdés, hogy a házijog körébe beletartozik-e a látogatók, ismerősök fogadásának, beengedésének joga. Es ezt ki és milyen módon korlátozhatja.

lerboy # 2008.01.25. 06:48

monalisa1

A kérdés az, hogy addig is, amíg esetleg műszakilag megoldjuk, zárhatja-e bármelyik lakó önkényesen a kaput, vagy sem.

monalisa1 # 2008.01.24. 23:05

A külső kapura nem lehet felszerelni egy "külső" kapucsengőt? Az éjszakai biztonság végett, ennek szükségességéről meg kellene tudni győzni a háztulajdonost - áldozzon már rá némi pénzt. (Végső esetben dobjátok össze a rávalót és csináljátok meg ti magatok.)