Zaklatás, birtokháborítás, telekhatár stb...


Thomka # 2007.04.22. 09:34

Üdvözlöm a Tisztelt Fórumozókat.
Új vagyok itt, és egy rendkívül idegesítő probléma megoldásában kérném a segítségüket.
Falun lakok, van egy viszonylag nagy (3000 nm) körüli telkem. Mint mindenhol máshol a környéken, a kertek között nincs kerítés, hogy szántás, egyéb földmunkák esetében a munkagép könyebben tudjon mozogni. Így tehát a kertek összenyílnak. Sajnos annak idején kis hiba történt a telekhatárok megállapításánál, és a mi telekhatárunkat kissé ferdén állapították meg, épp ezért a szomszéd földjére átlóg az, levágva ebből javunkra, mintegy 70nm-t. Habár a kertben nincs kerítés, de attól fentebb igen, épp ezért a kerítés egy része is a szomszéd földjén van. Mi a telket már így vettük, ezzel a kis hibával együtt. Szomszédunk, aki egyébként orvosi igazolással rendelkezik elmebajáról beperelt minket, melynek nyomán megállapították a rendes telekhatárt, és köteleztek minket kártérítés megfizetésére, egyúttal engedélyezték, hogy kerítést ne kelljen felszedni. Mi a kirótt összeget megfizettük szomszédunk fel is vette az összeget. Eltelt közben 20 év, és szomszédunk újra felemlegeti az ügyet. Úgy gondolja, hogy mi nem fizettünk eleget, és hogy a kirótt összeget évente kellene fizetni. Feljelentéssel fenyegetőzik, és ezzel együtt kapával a saját elgondolása szerint kiigazította a telekhatárt a kertben, immáron egy kis részt kihasítva a földünkből, és tönkretéve a veteményesünket. Tanácsot szeretnék kérni, hogy mit tehetünk ez ügyben. Birtokháborítási feljelentés? Ha ténylegesen megteszi a feljelentést a bíróságon, akkor lehet ebből újbóli tárgyalás? A polgármesteri hivatalban sem a polgármester sem a jegyző nem foglalkozott vele. Lehet, hogy a bíró fog? Kérem adjanak tanácsot, hogy mit tehetnénk jelen esetben?
Előre is köszönöm:
OT

monalisa1 # 2007.04.15. 20:35

A rendőrségen lehet feljelentést tenni becsületsértés miatt, a panaszt jegyzőkönyvezik. Lesz majd mindkettőjük személyes kihallgatása, és annak eredménye alapján írásbeli figyelmeztetés és/vagy pénzbírság várható.

Az hogy nehéz természetű a szomszéd azzal sajnos együtt kell tunni élni...

Ami a telek esetleges elgazosodását illeti, ezt rendszeres fűnyírással meg kell előzni, mert az önkormányzat parlagfű miatt akár nagy összegű bírságot is kiszabhat.

tulkovics77 # 2007.04.15. 19:39

mit tegyek és kihez tudnék fordulni?3 gyerekes család vagyunk,7 éve vettük meg a házunkat szo ami szo igen nagy telek rész tartozott hozzá.mivel 3 gyerek mellett nem tudtuk bevetni igy mi a férjemmel ugy gondoltuk befüvesitjük az egeszet igy tettünk.de akkor jött a szomszéd néni amikor még szinte kisem bujt a fü hogy lekéne nyirni mert borzaszto nagy gaz van a kertünkbe megjegyzem nem volt talán még 5 centis se.minden évben állandoan zaklatot a kerttel a ház mögé a mi területünkön lévö hátso udvarunkba nem is igazán mentünk mert szo szerint vadászott ránk.nem hagyott nyugodtan.ugy döntötünk mivel megoszthato a telek szétméretük és egy részét eladtuk .igy azt gondoltuk végre vége van az örökös zaklatásnak de nem igy lett.mostmár ott járunk hogy a saját telkemen belül az ö keritése mellett attol kb 50 70 centire ne fünyirozuk le a füvet hanem kapáljuk ki megtettem nehogy vita legyen .ma vendégünk volt át totyogott a néni és közölte a vendégünkkel hogy jo lenne ha neki állna a kertet rendbe tenni.azt a kertet ami már nem is a mi tulajdonunkban van nem hogy a vendégéében. a gyerekeimnek pedig megtiltota azt hogy akár 10 centire meg közelitsék a keritését vagy akár 1 ujjal is hozzá nyuljanak megjegyzem nem áll szándékukba mivel ők csak játszani szeretek volna a saját udvarunkon .amikor én szová tettem a jogaimat a saját területemet illetöleg igen csak szavtos választ kaptam a nénitöl hogy ,én nem tudom hogy fogalmazam meg magamat szoval prostinak titulált engem jo hangossan. nem vagyok és soha nem is leszek ezért ugy érzem becsületemet megsértete ráadásul még ö akarja megszabni hogy a sját területemen mit csináljak .kérdezem én ilyen esetben kihez lehet fordulni vagy milyen szervhez kell benyujtani a feljelentést a néni ellen

tulkovics77 # 2007.04.15. 19:14

mit tegyek és

ObudaFan # 2007.04.08. 10:37

Ha a birtokost birtokától jogalap nélkül megfosztják, vagy birtoklásában zavarják (tilos önhatalom), birtokvédelem illeti meg.
Akit birtokától megfosztanak vagy birtoklásában zavarnak, a jegyzôtôl egy éven belül kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését.

A jegyzô az eredeti birtokállapotot helyreállítja, és a birtoksértôt e magatartásától eltiltja, kivéve ha nyilvánvaló, hogy az, aki birtokvédelemért folyamodott, nem jogosult a birtoklásra, illetôleg birtoklásának megzavarását tûrni volt köteles. Határozatot hozhat továbbá a jegyzô a hasznok, károk és költségek kérdésében is.
A jegyzô határozata ellen államigazgatási úton jogorvoslatnak helye nincs; a birtoklás kérdésében hozott határozatot három napon belül végre kell hajtani.

Az a fél, aki a jegyzô határozatát sérelmesnek tartja, a határozat kézbesítésétôl számított tizenöt napon belül a bíróságtól kérheti a határozat megváltoztatását.
A birtokos az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését egy év eltelte után közvetlenül a bíróságtól kérheti. A birtokos közvetlenül a bírósághoz fordulhat akkor is, ha az ügyben a birtokláshoz való jogosultság is vitás.
A bíróság a birtokperben a birtokláshoz való jogosultság alapján dönt; a békés birtoklásban megzavart fél jogosultságát vélelmezni kell.

A birtokvita eldöntésére a községi, városi, fôvárosi kerületi jegyzô (a továbbiakban: jegyzô) illetékes.
A jegyzônek a birtoklás kérdésében hozott határozatát annak meghozatalától számított legkésôbb három napon belül végre kell hajtani akkor is, ha az érdekelt fél keresetet indított. A határozat végrehajtásáról a jegyzô gondoskodik.
A jegyzô határozatát meghozatala után haladéktalanul írásban közölni kell.
A határozatot sérelmesnek tartó fél az ellenérdekû fél ellen a határozat kézbesítésétôl számított tizenöt napon belül indíthat keresetet. A határidô elmulasztása esetén igazolásnak van helye; az igazolás felôl a bíróság dönt.
A keresetlevelet akár a jegyzônél, akár e szerv székhelye szerint illetékes helyi bíróságnál be lehet nyújtani. A jegyzô a keresetlevelet az ügyre vonatkozó iratokkal együtt három napon belül köteles a helyi bírósághoz áttenni.

monalisa1 # 2007.04.08. 07:25

A saját költségetekre, egyben a saját nyugalmatok/biztonságotok érdekében megfelelő kerítéssel fizikálisan ellehetlenníteni az átjárást. Addigi is dátumozó fényképezőgéppel lehetőleg minél több esetben dokumentálni a behatolást, és bitrokháborítás miatt feljelentést tenni ellene. A bírságolási összeg remélve észhez tériti majd.

Ezen kívül esetleges sértegetés, rágalmazás stb. esetén magánindítvány feljelentést lehet tenni ellene a rendőrségen.

Ha "ás" stb. nálatok, bírtokvédelem miatt úgyszintén feljelentéssel éljetek.

Valamint beszélni kellene a háziorvossal
az elmeállapota miatt...

cheesecake # 2007.04.07. 22:01

Köszönöm az első hozzászólást.
Szóval a kerítés az olyan, hogy a ház elején van nekünk kerítés, az ő oldalukról meg nekik van egy kb. 1,5 m-es kerítés, ami a házukhoz csatlakozik. Onnantól pedig a házfaluk van, végig. És az a legnagyobb baj az egészben, hogy mikor elkezdődött ez az átjárás, mi rögtön utána lakatoltuka kaput, és zártuk az ajtót, hogy ne tudjon átjönni. Erre ő kiszedte azt a 1,5 m-es kerítésrészt, hogy át tudjon jönni zavartalanul. De hogy miért járkál át, az számomra is rejtély. Pénteken, mikor hazajöttem, nézem, hogy vakondtúrással van tele a fűzfa alja, és közelebb menve látom, hogy egy rakás ásónyom. Szóval átjön mikor nem vagyunk otthon (újabban már akkor is, ha otthon vagyunk), és nyugodtan járkál, mondván, hogy az az ő területe, az az 50 cm, ott azt csinál amit akar, de hát ki tudja, hogy mikor nem vagyunk otthon mit csinál még az udvaron...

monalisa1 # 2007.04.07. 21:07

Pszichiátriai kóreset, agyi érelmeszesedés okozta tudati beszűkülés - vagy valami ilyesmi. Gyógykezelésre lenne szüksége mert "öli" a környezetében lévők idegeit. De ember legyen a talpán aki képes eljuttatni szakorvoshoz...

Nem tudom milyen a kerítés nálatok, meg most mindegy is hogy jobbról szomszéd vagy balról, utólagosan kell húzni egy drótkerítést és legalább az átmászkálás megszűnik.

A sorozatos zaklatás/birtokháborítás miatt tegyetek bejelentést az önkormányzat szabálysértési előadójánál. És ismét és ismét.

Aztán amikor egyszer igazán bekattan és hadonászik a karóval - életveszélyes fenyegetés stb - a háziorvos mentővel elvitetheti a kórházba.

Rögeszmés, mindig fog találni valamit amibe beleköthet...

Átok a rossz szomszédság.

Én csak mint laikus hozászóló.

cheesecake # 2007.04.07. 20:48

Kedves Fórumozók!

Sajnos most már kénytelen vagyok ide fordulni! Van egy szomszédunk, aki néhány éve "bekattant", és azóta nem akar leszállni rólunk.

Előzmények: kertes családi házban lakunk, a szomszéd szintén. Egy ideig a lakásuk tövében, kb. a faltól 40-50 cm-re virágaink voltak. Aztán egyszer csak jött a szomszéd (egy 60 körüli nő), és azt mondta, hogy a virágról az eső az ő falához verődik, és ez eláztatja a falat. Ok. Fogtuk, kiszedtük a virágot, helyette pucérság, se fű se semmi, csodás látvány. Egy darabig nem is volt semmi. Aztán újra jött, hogy csőtörésünk van, és ez áztatja a falát. Na, ott nincs semmi cső nekünk, de azért ástunk egy gödröt, megnéztük, és nem volt csőtörtés, amúgy se ment a vízóra, ha elzártunk minden csapot. Ok. Ezután megint csend egy darabig. Na erre jön később megint, hogy ő látta, amint a kocsimosás utáni olajos vizet a falra locsoljuk, meg hogy a locsolóval a falát, idézem "körbe-körbe locsoljuk" és ettől elázik. Megjegyezném, hogy kocsit igen ritkán mostunk akkoriban az udvaron, mert apám már egy ideje tartott a szomszédtól, és inkább kerülni akartuk a bajt, szóval a munkahelyén mostuk az autót rendes autómosóban(+ mitől lenne olajos a víz kocsimosás után?). De nem baj, ő látta, "megleste", ahogy locsoljuk a falat. Na ezután egyre gyakrabban jött át, és mondta a magáét, hogy tönkretesszük a házat, meg minden, és hogy megy feljelent. Volt is belőle ügy, jött a jegyző, megnézett mindent, jött szakértő, és az lett a vége, hogy a fal a magába szívott nedvességtől látszik vizesnek.
Egyébként apám mondta, hogy annak idején háti permetezővel festették a falat, és a festéket vízzel higították, és hogy azóta ilyen a faluk, de ez csak magánvélemény.
Szóval megvolt az idézés, apám el is ment, és végülis semmi nem történt, mivelhogy nem is csináltunk semmit. Megvan a határozat is, hogy mitől nedves a fal, stb...
A szomszéd azonban azóta sem nyugszik. Nemrég azzal jött, hogy a telkünkből kb 50 cm az övé. Ok. Jöttek, kimérték, és tényleg van ilyen, de az összes telek ilyen az utcában, ferdén vannak kimérve vagy mi, és már akkor ilyen volt, mikor mi még itt sem laktunk, merthogy 1980 óta lakunk itt, ahol lakunk, és akkor érdekes módon még nem zavarta a szomszédot ez. Ja, és az ő telke is ilyen. Ráadásul a másik szomszédjával is pereskedik valami miatt. Na mindegy. Az a lényeg, hogy egy ideje mikor nem vagyunk itthon (én elég ritkán, mivel Debrecenbe tanulok, és 1-2 hetente járok haza hétvégére, szüleim meg 16-17-ig dolgoznak), átjár az udvarra, és feláskálta a fala tövét, meg szerintem még beljebb is ásott. Aztan egy időbe olyat is csinált, hogy levert egy fém karót a kapunk mellé, és nem tudtuk kinyitni tőle a kaput, és nem tudtunk az autóval kihajtani az utcára. A mai napon is, éppen megyek ki az udvarra, és látom, hogy ott mászkál az udvaron, és elkezdett mindenféle hülyeséget beszélni, hogy eláztatjuk az egész házát, meg hogy majd megmutatja nekünk, meg megtalálja a módját, hogy keresztbetegyen nekünk. Mert már tett egy pár dolgot, igaz nem számottevőt, de elég idegesítő dolgot, például a háziállatainkat dobálta kővel, kiszedte a hátsó udvar kerítéslécét, és a tyúkok kimentek a kertbe stb.
Szóval tartunk attól, hogy ha nem teszünk valamit, akkor nyugodtan folytatja tovább. Már néha félve megyek ki az udvarra, nehogy ott legyen, aztán még a végén nekemtámad. Jött már át egyszer az egyik fia is, az is fenyegetett. A karóleverésről csináltam fényképeket, meg felvettem egy kis hanganyagot is, hátha használni kell majd egyszer.

Szóval tanácsot szeretnék kérni, hogy mit lehet tenni ilyenkor? Szeretném ha valahogy elvennék a kedvét ettől a zaklatástól, és békénhagyna minket. Kihez lehet fordulni ilyenkor, és mit lehet mondani? Lehet, hogy az elmeállapotával van valami gond?
Előre is köszönök minden jó tanácsot?