Zaklatás, birtokháborítás, telekhatár stb...


nonolet # 2017.11.06. 14:20

Két fontos kérdést kell tisztázni...
A birtok sértés megítéléséhez.

1.
Hány évig is volt rossz helyen az a kerítés?

2.
Te hány év lettél ott tulajdonos?

blueprint # 2017.11.06. 12:55

Sziasztok,

hónapok óta vitában állunk a szomszédunkkal, aki előre egyeztetés nélkül kerítés építésbe kezdett, és beépített a telkünkre. Elsőre megpróbáltuk emberi kultúrának megfelelően szóban felhívni a figyelmüket, hogy az nem lesz jó, mert mis is szeretnénk kivinni a kerítést a telek határig. Ennek érdekében még tavaly földmérővel kimérettük a telkünket ami szerint 1,30 méter még a mienk a kerítésünktől. Igen ám de a szomszéd ebből 70(!) centit önkényesen elvett, és a kerítése az 1,30 helyett 0.60 méterre van a kerítésünktől. Mivel *nyázás nélkül nem ment a dolog jelentettük a jegyzőnél, aki felszólította őket, hogy állítsák vissza az eredeti 1 évvel ezelőtti állapotot. Hónapok alatt semmi nem történt, majd pár napja kint volt a jegyző helyszíni szemlét tartani, és a mai napon kézhez kaptuk a levelet, hogy bizony nem történt sértés, és a meglévő kerítést visszaállították! Tehát nem történt birtoksértés. A kerítéshez hozzá se nyúltak ugyan úgy 60 centire van a falunktól. Ilyenkor mi a teendő hiszen részlehajlóságot lehet felfedezni a dologban...amrie a kedves szomszéd már többször utalt, hogy neki milyen jó barátnője a jegyző. Illetve ahelyett, hogy elbontották volna a kerítést még inkább befejezték. Tudták, hogy ez lesz az ítélet...

Hany Istók # 2017.11.04. 23:00

re László 88

http://lmgtfy.com/?…

;-P

nonolet # 2017.10.28. 15:59

László 88

Vazze... google!!!!

PTK birtokjog

...és hipp-hopp, lőn csoda :-)

alfateam # 2017.10.28. 14:00

Nem kell az neked, a Te történeted nem erről szol.

László88 # 2017.10.28. 13:49

Üdv, tudna nekem valaki egy birtokháborító ptk küldeni? jogszabályt.

MajorDomus # 2017.10.20. 17:28

Mondjuk megérne egy birtokháboritási eljárást!

Hany Istók # 2017.10.19. 21:17

Idézet egy jogásztól!
"a tárgyi munkavégzés nem minősül olyan üzemzavari (havária) esetnek, amikor előzetes értesítés nélkül lehet munkát végezni"
Valamint ez is:
"· a jövőben a jelentésemben rögzített megállapítások figyelembevételével, minden esetben előzetesen értesítsék az érintett ingatlanok tulajdonosait a biztonsági övezetet érintő gallyazási munkálatokról;"
Innen:
http://webcache.googleusercontent.com/search?…

Hany Istók # 2017.10.19. 20:48

Csak a "közvetlen életveszély" esetében teheti, tehetné meg!
(Pl. amikor anno egy rendőr lelőtte a házgazda két nagytestű házőrző ebét, mert azok megfogták és "tépték" a ... tarka ruhás némbert, aki a kerítés tetején jutott be arra az udvarra - és miatta lőtték le a két inkább dicséretre érdemes ingatlanőrző ebet! Mert a tolvaj életét is meg kellett menteni, a saját ingatlant védő kutyáktól. Ugye, milyen "skizoid" ez is!?)

A "közvetett élet és balesetveszély" esetében már csupán a velem előzetes egyeztetés után léphet a területemre, az udvaromra be! Az Eon-os dolgozó is.
A 3 szál bambusz oldalra több méter távol volt, csak a magasságuk lett kritikus már azoknak. Ez adhatott nekik "okot", de AZ NEM VOLT KÖZVETLEN ÉLETVESZÉLY!
Hogy arra hivatkozhat? Az kb. olyan, ahogy az alvállalkozó is "hivatkozott" nekem több dologra is. Azaz próbált. Csak abból több is nem állta meg a helyét.
NEM TUDOTT VÁLASZT ADNI EGYIKÜK SEM ARRA, HOGY MIÉRT NEM PRÓBÁLT BECSENGETNI, HISZEN OTT ÜLTEM AZ ABLAKNÁL, itt a komputeremnél akkor is!

Hany Istók # 2017.10.19. 20:33

A Google jegyez eseteket, évek óta létező vita ez is.

https://www.szoljon.hu/…lvan-199136/#…

Részlet abból a cikkből. Az utolsó bekezdés:

"Az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. természetesen — amennyiben a munkálatok nem történnek meg időben — megbízott kivitelezővel végeztetik el a gallyazást, hiszen az élet- és vagyonbiztonság feltételeinek megteremtése mindannyiunk közös érdeke. Ilyen esetekben azonban ezen szempontok mellett a kivitelezők nem lehetnek tekintettel kertészeti, növényvédelmi és esztétikai szempontokra. Ha a gallyazást magánterületen kell elvégezni, akkor az érintett tulajdonost a megbízott kivitelező értesíti. Ha a munka elvégzése közterületen lévő növényzetet érint, akkor a településre kiterjedő gallyazási munkálatok elvégzéséről az illetékes polgármesteri hivatal kap értesítést a társaságunk által megbízott kivitelezőtől. Az E.ON munkatársai természetesen engedély nélkül soha nem lépnek magánterületre! A levágott faanyag a tulajdonos (kezelő) tulajdonát képezi, ami a társaságunk által végzett gallyazás esetében természetesen a helyszínen marad."

NOS, EZ NÁLAM NEM ÍGY TÖRTÉNT! De nem ám!

Senki nem értesített és éppen, hogy engedély nélkül "lógtak be" méterekre az udvarunk "légterébe".
Ja és azt hazudták nekem végül, hogy "majd az önkormányzat eltakarítja, elhordja, amiket ők ott levágtak".
Délutánig vártam, majd felhívtam a közmunkások főnökét az önkormányzatunknál. Tőle tudtam meg, hogy becsaptak ezek, ezzel is. Na, így vitték és vihették el sebtében a saját célra(!) levágott hosszabb bambusz törzset is.
Nem vettem el tőlük (csak mert nem volt még érett az anyaga és különben is derékban, nem tőben lett kivágva az) és mindenütt látták a kocsijukon aznap a szál bambuszt, amit gondolom hazáig, a másik megyébe autózva elvittek végül (utolsó munkanapjuk volt azon a héten).
Így akár még a közvetlen (ottani) főnöke is megláthatta. Bár, inkább védi az ilyen dolgozóit az is csak, gondolom.
Állítólag miattuk késik az áramszolgáltató hivatalos levél válasza a részemre.
Azért "vertem nagydobra", hogy talán lesz némi változás ezen a téren.
Bár mások (jogsértettek) is megírnák, ha előzetes egyeztetés nélkül, amolyan tolvaj módra történik meg az ilyen dolog, a sérelmükre!

MajorDomus # 2017.10.19. 20:20

Az Eon még be is mehet engedély nélkül,ha életveszélyre hivatkozik.

alfateam # 2017.10.19. 20:06

Nem tudom mit olvastál el, amit én szándékoztam bemásolni az nem a vezetékjog törléséről szól, hanem egy hasonló esetről mint a tiéd.

Hany Istók # 2017.10.19. 19:40

El tudtam olvasni azt közben ám. Amelyiken a "vezetékjogot" töröltette az ombutsman (vagy ki az) végül. :)
Nem kis iromány...

nonolet # 2017.10.19. 19:25

Az alapvető jogok biztosának
Jelentése
az AJB-2952/2014. számú ügyben

alfateam # 2017.10.19. 18:11

elektromos vezeték ürszelvényben növényzet
Ezt írd be a keresőbe....

alfateam # 2017.10.19. 18:06

Ez sem engedi magát elolvasni,:-)

alfateam # 2017.10.19. 18:03

https://www.ajbh.hu/…870/Jelentés+egy+vezetékjog+bejegyzése+kapcsán+2952_2014/206c4632-f1e2-44b7-

Hany Istók # 2017.10.19. 17:39

Re alfateam:

"NEM TALÁLHATÓ
Az igényelt erőforrás nem található.

http://www.ajbh.hu/…312e4eb;...1"

Tehát nem tudom elolvasni, mert azt sem tudom, mit! :( -----------------------------------------
E fórumban a másikat lehülyézőknek is van páholya? Gyakori okos nonlet jelentve. Szókészlete a személyiségjegye... :)
alfateam # 2017.10.19. 17:02

Hany Istók!
Olvasd el, jó hosszú de érdekes:
www.ajbh.hu/…312e4eb;...1.

Rexor # 2017.10.19. 14:14

A leírtak alapján nem "hatoltak be" az ingatlanodba, hanem emelőkosárral megnyírták a növényeidet, amelyek feltehetően (a leírásod alapján is) veszélyeztették a vezeték épségét. Hogy túllépték e a veszély elhárításához szükséges mértéket egy másik kérdés, de még ha igen akkor is ez egy tyúkper kategória. De még mindig nem tudom hogy mit akarsz tőlük? Kártérítést? Bocsánatot kérő levelet?

Hany Istók # 2017.10.19. 14:05

Zárójelek nélkül:
2005-ben telepítettem és számomra nem "gyomnövény".
Sajnos az 5 különböző helyre leültetett gyökérrizóma egyetlen helyen eredt meg anno, pont az utcához közeli. Ismerem már minden gondját a növénynek...
Nem passzióból neveltem magamnak azokat, hanem felhasználásra. Ún. kis-szerszámos, emelőhálós halász vagyok évtizedek óta, olyan engedéllyel. A hálót feszítő pálcák, rudak anyaga...
Mint leírtam: Volt rájuk gondom, nyírni szoktam a tetejét, hosszú célszerszámokkal.

Nem hiszem el, hogy így bejöhetnek szó nélkül.

Jártak itt a nyáron egyik nagy vihar után a szolgáltató hibaelhárítói az utca végén és akkor visszafelé jöttükben én is direkt megállítottam őket. Mutattam nekik, mint illetékeseknek, a 3 szál túl magas bambuszt, ami oldalról a viharban elérte már a szélső légvezetéket. Azt mondták ők akkor nekem arra, hogy nem nagy gond az.

(Ui.: Nem az áramszolgáltató ügyvédjét vártam ide...)
????

Bea1 # 2017.10.19. 14:01

Van-e vezetékjoga az áramszolgáltatónak a telken?

Rexor # 2017.10.19. 13:37

Ezt lehetetett volna rövidebben is, de e kérdés, hogy konkrétan mit szeretnél?

A leírtak alapján jogszerűen jártak el, ami alapvetően a te érdeked is, mert a növényeid nagyobb kárt is okozhattak volna. Zárójelben megjegyezném, hogy a bambusz olyan mint a gyom (kiirtani nehéz), nemsokára újra teljes pompájában "élvezheted".

Hany Istók # 2017.10.19. 12:55

Tisztelt Fórumozók, Jogban Jártasabb Emberek!

A keresővel nem sikerült ennél konkrétabb Fórum témát találnom az általam beírni kívánt "birtokháborítás", azaz az áramszolgáltatónak az alvállalkozó dolgozói által okozott kellemetlenségemre.

Azzal tisztában vagyok, hogy az áramszolgáltatónak létezik olyan jogköre és feladata, hogy az általa üzemeltetett légvezetékek meghatározott távolságából (konkrét közelségéből) időnként a szemrevételezésük után ú.n. gallyazási munkálatokkal, akár magántulajdonú növényzetet is csonkolhatnak.

Tulajdonképpen nekem a MÓDSZERREL lett gondom, amit akkor most ide is megpróbálok vázolni néhány sorban:

Ez év szeptember elején azon a munkanapon is itt ültem a komputeremnél, ami az utcánkra néző ablaknál van éppen.
Láttam azt is, ahogy egy olyan hidraulikus emelőkosaras tgk. céljármű többször, legalább 3 alkalommal elhaladt (nem gyorsan) itt az ingatlanunk előtt az utcán. Gondoltam is, hogy az áramszolgáltató talán az utca végén javít valamit(?).
Ide hozzánk SENKI NEM PRÓBÁLT BECSENGETNI SEM!
8 óra után (többször is) láttam őket én ugye az ablakból, de kb. 10 óra előtt a kis utca vége felől visszajőve csendben beálltak a kertünk onnansó (nekem az ablaktól már távoli és nem belátható) sarkához...
Én csupán a házőrző kutyánk ugatására figyeltem fel, majd felbőgött egy motorfűrész!
Gyanút fogtam és kimentem. Akkor már az egyik munkás a duóból felülről, a darus kosárral belógott az udvarunk légterébe is és kaszabolta motorfűrésszel (barbár módon) az amúgy valóban nem túl szerencsés helyen felnőtt bambusz növényeimet.
Amikre nekem évente volt gondom eddig is, csak ezen a tavaszon-nyárelőn néhány szál már kritikus magasságra szökött fel és a nagyobb viharok oldal irányban rányomhatták a hegyét az áram légvezetékre is sajnos. Ezt a néhányat én sem tudtam lehúzni és kurtítani a szokott módszeremmel.
Mert a többi, előző években nőtt szálak nyírva voltak, hosszú nyeles célszerszámaim vannak hozzá szintén bambuszból. Ez a növény pedig nem növekszik tovább a következő évek során már! Egyetlen hónap alatt felnő nagyon hosszúra és később már csak szilárdul a törzse. Nem is fa, a "fűfélék" csoportjában jegyzik.
A "gallyazó" alvállalkozó dolgozó ő kaszabolta azt is, ami nem volt indokolt.
Sőt! VÁGOTT KI MAGÁNAK derékban, tehát jóval lentebb egy szálat már, amit később legallyazva fel is dobott a teherautójukra, magának...(!)
Mivel hamar kimentem, csak egyet tudott vágni saját elvitelre, gondolom.

Amikor odasietve kérdőre vontam őket, hogy értem én az okot a munkájukra és nem azon akarok vitát nyitni, hanem AZT SÉRELMEZEM, HOGY MEG SEM PRÓBÁLTAK BECSENGETNI, egyik sem jött oda a kapuhoz! (Mert akkor egyeztethettünk volna, hogy mit és mennyit, de csak annyit ugye...)
Erre hamar leállította a járdáról figyelő sofőr a fent vagdosó társát és lehívta!

Valamint próbáltak "terelni"(?), azt állítva, mintha az én udvarom azon sarka nem is az enyém volna, hanem szerintük a szomszéd "eladó" táblás, tehát üres családi házhoz tartozó az. - Teljesen más a két házhoz tartozó előkerítés! De az elválasztó kerítés is látszott, csak ezek az emberkék próbáltak valami "hivatkozást" kitalálni, gondolom.
Végül a vagdosó odajött - akkor már odajött ám! - a kapunkhoz is előre, velem társalogni...
A sofőr meg sürgette, indult volna...
A ("bambuszlopónak" nevezem) vagdosó munkás bizonyára azért utóhízeleghetett felém, hogy akkor talán nem lesz következménye a dolognak(?)...

A média többször hoz, szinte évente ilyen panaszos írásokat, az enyémhez hasonlókat! Mostanában már az áramszolgáltató nem is maga végzi a "vonalkarbantartási gallyazások" munkáit, hanem azt kiszervezte alvállalkozóknak!
Ezek az emelőkosaras céljármű tgk.-k SEMMIFÉLE AZONOSÍTÓ FELIRATOT NEM VISELNEK, a forgalmi rendszámon kívül!
Semmi cégnév, se elérhetőségek!...
Szerintem ez sem véletlen.
(A tolvaj és rabló is inkább csuklyát ha fejére pl.)

Azért írtam be ide (is) ezt ma, mert a szept. 10.-én írásban feltett kérdésemre sem az áramszolgáltató, sem az általuk az alvállalkozójuknak tovább passzolt emailemre amazok sem adtak VÁLASZT nekem, hogy EZ ÍGY ETIKUS volt-é!?

(U.i: Én az elektromos légvezeték és azt megközelítő növényzet távolsági szabályait ismerem és nem is nyitottam arról vitát. De úgy tudom, hogy VELEM EGYEZTETNI KÖTELES, aki be akar hatolni az ingatlanom területére. Egyetlen eset mentheti fel ez alól, ha "közvetlen életveszélyt hárít el azzal". Az pedig NEM ÁLLT FENN azon esetben!)

Kedves Fórum Társak!
Engemet csak az érdekel, tényleg nem kellett nekik becsengetni? Benyomulhat a kerítés fölött a levegőben és ha az nap nem lettem volna itthon (mert olyan nap volt amúgy éppen, csak véletlenül ültem mégis itt!) akkor nálam is tetemes kárt okozva nekem, derékban is vagdoshat növényeket, az ő "indokaikat" méterekkel meghaladva lefelé pl.!?

  • Azóta is várom az illetékesektől is a választ erre!
Bea1 # 2017.09.30. 17:18

gyümölcsfáknál 10 évnyi termés kérhető.