Zaklatás, birtokháborítás, telekhatár stb...


MajorDomus # 2015.07.22. 20:21

Mit tippelsz ?

Zoltanuss # 2015.07.22. 18:21

Üdv. mindenkinek !

Egyik ismerős kiadta 2 és félszobás lakását egy - egy egyetemistának. Szobánként. A félszoba maradt raktárnak.
Egy idő után az 'albérlők' ( helyesebb szobabérlőknek titulálni őket ) azon a címen , hogy a félszobában nem lakik a tulaj, zárat cseréltek és kizárták. Ilyenkor ki követ el birtokháborítást ??
Vélemények ??

MajorDomus # 2015.07.03. 23:07

A szomszéd hozzâállâsa miatt, egyszerübb a közös tulajdon megszüntetését kérni, de a társasház lenne a megoldás.
De az nem fog menni.

Bori Bori # 2015.07.02. 18:33

És finom volt?

BigJimmy # 2015.07.02. 18:15

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben. Megettük egy osztatlan közös tulajdonban álló ingatlan felét. Sajnos mi olyan tulajdonostárssal kerültünk össze, aki nem igazán veszi figyelembe a tulajdonrészeket. Azt hiszi, az övé minden. A problémák elkerülése végett szét tudom méretni az ingatlant, vagy meg kell szüntetnem az osztatlan közös tulajont? Mi a megoldás? Mi ennek a menete? Kihez forduljak?
Előre is köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2015.07.02. 08:22

Klári59
A problémád alapvetően birtokvédelmi és állattartási szakkérdés. Fordulja a jegyzőhöz.
Kerítés építés nem engedély köteles tevékenység, de a kerítésnek teljes terjedelmében (alapozását tekintve is) a saját telken kell állnia. Ergo, ha a szomszéd kerítése az ő telkén áll, a tiéd nem épülhet annak folytatásában.

nanemaaa # 2015.07.02. 08:19

szjolce
Elvileg elképzelhető, de nem nevezhető általánosnak. Bizonyos építési övezetekben nem lehet súlyhatár feletti gépjárművek parkolását engedélyezni. Egyébként telepengedély kötelesnek gondolom, amely eljárásban a szomszédoknak ügyfeleknek kellene lenniük.

MajorDomus # 2015.07.01. 20:05

A helyi önkormányzat ad tájékoztatást.

szjolce # 2015.07.01. 08:39

Tisztelt Fórumozok! Családi ház tulajdonos vagyok, és egy ideje a szomszédomba költözött egy KAMION-telephely. Ez azt jelenti, hogy egy üres telekre hétvégenként beáll 4 db 24 tonnás kocsi. Az autók tulajdonosa, ebben a városban lakik, csak pár km-el messzebb. Lehetséges, hogy két családi ház közé adnak telephely engedélyt? Az ablakomtól 3 méterre van az autók kipufogója, vasárnap este amikor indulnak 15-20 perc alatt csukott ablaknál is nagyon érezni a kipufogó-gázt. Érdeklődni szeretnék, hol találok orvoslást a problémámra. Köszönettel: Szjolce

Klári59 # 2014.08.25. 12:11

Kedves forumozok !
Szeretnék segítséget kérnikerités ügybe. A szomszédom avval érvel , hogy nekem kellett volna kerités építeni, de mivel már meg volt a kerités mikor ide költöztem . Most a kutya miatt álandoan zaklat ,mert át megy hozzá én tettem oda téglát ő meg vissza dobta mivel az az ő keritése és ne nyuljak hozzá .Zárja el a kutyát vagy kössem meg .Mivel nem szeretném meg kötni ,ugy gondoltam az ő keritése folytatásában csinálok keritést. Azt szertném kérdeni tehetem-e az ő keritése folytatásába mert már volt vitánk a megye határ miatt . Úgy tudom a keritése a megyén van . köszönöm elöre is a segítséget

Spityu82 # 2014.08.20. 20:27

Nem 80nm, csak 8nm.

Morriska # 2014.08.12. 18:14

Köszi MajorDomus!

A szomszédok egyike felé sem viszi az errefelé uralkodó széljárás a szagot, rajtunk kívül max. azt zavarhatja, aki elmegy az utcán a házunk előtt, mert a szél arra tereli a bűzt. Szomszédaink vagy egy tűzfal védelmében, vagy a disznóóltól kellő távolságban vastag falú kerítésen belül laknak, így napi szinten nem találkoznak ezzel zavaró mértékben. Sajnos a házak kialakítása és a jellemző széljárás miatt nekünk jut ebből annyi, amennyi miatt már úgy érezzük hogy egy sertéstelepen lakunk. Így a szomszédokkal közös per nem tűnik életszerűnek. Viszont meghirdettem a házat ingatlanossal, várom a jelentkezőket, akik ha azért nem lesznek potenciális vevők, mert ezen állapotok miatt még ár alatt sem hajlandók megvenni, az bizonyítható, úgyhogy ki kell várjam, mit lépnek a vevőjelöltek. Szerintem ebből egy-két ilyen eset, amit az ingatlanos is tud igazolni, és utána indulhat a kártérítési per. De addig még eltelik egy-két nyár.... Viszont a ház bővítésére hogy elférjünk hitelt vettünk fel félszocpollal már öt éve, a bank pedig sürget, hogy mikor fogjuk már elkezdeni, mert tovább már nem tartják nekünk a félszocpolt. Döntsük el, hogy mit akarunk. Ilyen körülmények között beletenni rengeteg pénzt semmiképpen sem. Ha pedig nem csináljuk meg a bővítést, fizethetjük vissza az eddig kapott állami támogatást (Fundamenta) és kedvezményes kamatozású kölcsönt is, amit jelenleg is fizetünk.

Erre a helyzetre valami jó megoldási javaslat?

Köszönöm a választ!

MajorDomus # 2014.08.11. 20:26

Rossz oldalán fogtad meg a lőszeres ládát, s egyedül nem bírod el.

Először is, keress társakat, gondolom nem egyedül téged zavar a disznószar ebben a jó melegben.

A szomszédok hogy vannak ezzel?

Másodszor :ne birtokhaboritás ügyet indíts, hanem polgári kártérítési pert.
Hirdesd meg a lakásod, vagy értékeltesd fel, majd vesd össze hasonló ingatlanok árával.

Harmadszor ;fogadj olyan ügyvédet Aki kártérítési ügyekre szakosodott.

Negyedszer :az érintett szomszédokkal közösen pereljétek.

Morriska # 2014.08.10. 16:29

Kedves Fórumozók!

Tanácsra lenne szükségem állattartással kapcsolatos kérdésben. Egy kisvárosban élek férjemmel és három kiskorú gyermekemmel. Családi házunk a belvárosban van, műemléki környezetben. A házunk udvara közvetlen szomszédságában lévő disznóólban 20 disznót tart a szomszéd, melynek bűze elviselhetetlen, mindennapjainkat keseríti meg. A zavarás már 2007 óta fennáll, de az önkormányzat amíg tehette beszüntette a disznótartást, de az állattartási rendeletek önkormányzati korlátozásával a szomszédok újrakezdték az állattartást 2012-ben, többszörös mértékben mint azelőtt. Korábban 3-4 malacot tartottak, most 20 van nekik. Almozásra szalmát nem használnak, a bűz olyan szinten elviselhetetlen, hogy a házból már ki sem megyünk, a gyermekeim a kertünket már nem akarják használni, vendégeket nem merek már hívni. A konyhám ablakát (mely kb. 8 méterre van a disznóóltól)nem nyithatom ki, mert hányingerünk van a beáramló bűztől. A gyerekszoba ablakát sem nyithatom ki hogy szellőztessek, mert friss levegő helyett ürülékszag árad be a lakásba. Egy rendes szellőztetést képtelen vagyok megoldani így. Patkányok járnak át hozzánk a szomszédtól, a garázsunkban szétrágták napernyőt, megették a fűmagot. Sok a légy is. Eladásra kínálnám fel az ingatlant, de így esélyünk sem lesz eladni, még azon a nyomott áron sem, amit manapság el lehet kérni egy családi házért. Az önkormányzat birtokvédelem ügyében nem jár el, mert nem egy éven belüli a zavarás. A hatósági állatorvos "mindent rendben talált", hiszen érdeke, hogy az állattartás megélhetésül szolgáljon az állatorvosoknak. Ha jön az önkormányzat helyszíni szemlére (mivel jó előre küld értesítést) az addig kifogásolható állapotok hirtelen elvárásoknak megfelelővé alakulnak át a tartást illetően. Érdekelne, van-e valakinek hasonló tapasztalata, hogyan lehet hatékonyan fellépni, mi a célravezető ebben az esetben?

Köszönöm a hozzászólásokat.

Spityu82 # 2014.08.09. 19:46

tisztelt Fórumozók!
2007-ben vásároltunk egy családi házat.
A földhivatali tulajdonlap szerint 882 nm2 telek tartozik hozzá.
Napokban kerti munkák miatt lemértük és arra a következtetésre jutottunk, hogy valójában 710 nm2, ami eddig fel sem tűnt nekünk. Az ingatlan-nyilvántartási térkép és némi számolgatás alapján a köztünk lévő kerítés kb. 10-10,5 m-rel arrébb esik. Az ő telke a földhivatal szerint: 761 nm2, a mért adatok szerint 887 nm2. A vásárláskor minden irányból egy teljesen körbekerített ingatlant vettünk, feltételeztük, hogy a telekhatárok rendezve vannak. Azt szeretném kérdezni, hogy amennyiben a szomszéd nem partner a visszaszolgáltatásban, milyen lehetőségeink vannak a terület visszaszerzésére?

A válaszokat előre is köszönöm!

Üdvözlettel: István

MajorDomus # 2014.08.08. 22:40

Neked nem lesz ebből gondod.

nanemaaa # 2014.08.08. 09:55

Swalbard

  1. nem
  2. nem, igen
  3. a) Ha volt rá építési engedély és annak megfelelően is épült, akkor nem.
    1. ha szabálytalanul épült de 10 évnél régebben, akkor nem

Összefoglalva: A szomszéd bármilyen eljárást is kezdeményez, az pénzbe kerül. Ha van erre kidobni való pénze, hadd szórakozzon.

Swalbard # 2014.08.07. 21:49

Tisztelt Jogi fórum!
Előző bejegyzésemet egy kicsit bővebben szeretném, kifejteni.

Problémám három részből áll.
Elöljáróban annyit, hogy Szolnok-Szandaszőlősön lakom.
Gyakorlatilag az utolsó utcában, szemben szántóföldek vannak, kb. 500 méterre van a Tisza-gát.

1. kérdés
Van nekem "egy igen kedves" szomszédom. Ezt az embert zavarja az általam tartott 10 db kacsa hápogása. Ezért azzal fenyegetőzik, hogy birtokháborításért feljelent, és mivel nem tudja kipihenni magát ezért kártérítési pert is indít. Tudni kell róla, hogy már mindenkivel próbálkozott a környéken különböző ügyekben. Mit tudok ilyenkor tenni?
Úgy gondolom mire a dologból valamilyen ügy lesz, addigra felhízlalom az állatokat és le is lesznek vágva.Az Önkormányzati rendelet alapján lehet tartani állatot, más is tart a környéken.

2. kérdés

Kicsit kapcsolódik az előzőhöz. Ez a "jó" szomszédom, kerítésénél van három tuja ami rendszeresen átszemetel hozzám, és ezeket az elszáradt leveleket, ágakat 10 éve - amióta itt lakunk - takarítom utána. Illetve nagyobb esőzések után, a portájáról átsöpri hozzám az összegyült esővizet. Ezek az esetek kimerítik e a birtokháborítás fogalmát?
Nem vagyok egy kötekedő tipus, de ha valaki támad akkor szeretnék visszavágni.

3.
Ez a jó ember azzal is fenyegetőzik, hogy azokat az alsóépületeket, ahol az állatokat tartom, el kell majd bontanom, mivel Ő utána nézett és az szabálytalanul van építve. Én már így vettem a házat, és a másik szomszédomtól tudom hogy volt és van rá építési engedély, mivel az övével egybe van építve.
Lebontathatja e az alsóépületet vagy nem?

Várom válaszukat

Swalbard

MajorDomus # 2014.07.28. 22:17

Besorolási övezet függvényében.
A Rózsadombon igen, Sajtoskálon nem.

Swalbard # 2014.07.26. 11:32

A kérdésem az lenne hogy a kacsahápogás, kakaskukorékolás, stb. lehet e birtokháborítás?

frida.k # 2014.04.23. 15:08

Kedves Fórumozók!
Hasonló ügyben érdeklődök, mint Franky73, csak én a másik oldalon állok:)

Nadrágszíj parcella, az utcában mindenkinek a háza a telekhatárra épült (kerítés helyett - az 1960-70-es években).
A szomszéd szeretné a házát vakoltatni. Az elmúlt 35 év során az idős tulajdonosokkal soha nem volt gond (cserépigazítás, kéményseprő...) Most a gyerekek intézkednek.
Már tavaly is jelezték a szándékukat, mi a jelzett időben biztosítottuk is a bejutást, de a mester nem jelent meg, ezért nem éltek a lehetőséggel.
Most ismét jelezték, hogy május végén, vagy júniusban munkához látnak.

Mi nem vagyunk ott állandó lakók. Ahhoz, hogy hozzá férjenek a tűzfalukhoz, a bejutást nekünk kell biztosítani. De hiába kérünk előre konkrét időpont megjelölést. Arra való hivatkozással, hogy akkor jönnek, amikor a mester ráér, kitérnek.
Természetesen nem érdekünk a munkálatok hátráltatása, de a nyári programjaink családi egyeztetése (utazás...) így kezelhetetlennek tűnik.

Kérdésem:
mikor és milyen körülmények között vagyunk kötelesek a bejutást biztosítani?
Mennyivel előbb kell az igényüket bejelenteni?
Kötelesek-e velünk időpontot egyeztetni?
Van erre valamilyen jogszabály a Ptk-ban?
Elnézést a terjedelem miatt:)
üdvözlettel frida.k


Tisztelt Fórumozók!

Társasházunk Intéz? Bizottságának közrem?ködésével megszervezték a kedvezményes nyílászárók cseréjét.
Március 3-á

nanemaaa # 2014.04.23. 10:30

Emesi
A közút kezelőjénél. Sőt arra is választ kaphatsz, hogy adott-e (nyilván nem) hozzájárulást arra, hogy a szomszéd a közterületet beművelje?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.22. 19:24

Ha az út közút, akkor azt csak az önkormányzat kifogásolhatja.

MajorDomus # 2014.04.22. 18:53

A foldhivatali térképtárban!

lizizizi # 2014.04.22. 18:43

De megosztották már a legfelsőbb bíróság 1985-ben kimondta a teljes vagyon megosztást. A zárt kertet is hivatalos földmérő mérte ki. Minden meg lett osztva még 1985-ben Lakás, zártkert, garázs, gyerek, pénz, ingó és ingatlan az útolsó pohártól, a tányérig minden.
Meddig lehet büntetlenül zaklatni a volt házastársat. És ha nincs tanú , a rendőrségen adtak ma tanácsot . hogy a diktafon felvétel is elfogadott ilyen esetben. Mert napi renden van most be kiabálás, dobálás, veszekedés kezdeményezés, fenyegetés. Valahogy véget kell neki vetni. Az alkotmány is azt irja jogom van a saját portámon nyugalomban lenni