Zaklatás, birtokháborítás, telekhatár stb...


Emesi # 2014.04.22. 14:50

Kedves Fórumozók!
Egy kérdésem lenne. Köztünk és a szomszéd között megy egy út. Hol tudom megnézni, hogy hivatalosan hol megy az út? Arra lennék kíváncsi, hogy mennyi van az út és a kerítésünk között. A szomszédunk annyira ránk tolta már az utat, hogy attól félek, a nagy mezőgazdasági gépek be fognak akadni a kerítésünkbe, mert ő a kerítése mellett felszántotta és kukoricát vet oda, pedig én úgy tudtam, hogy az út pont a két ház között megy, tehát középen, vagyis igazából a mi kerítésünk és az övé között az úthoz tartozik. Hol tudok erről tájékozódni?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.22. 07:16

lizizizi

A tulajdoni igények nem évülnek el, ha a házassági közös vagyon egy részét még nem osztották meg, akkor azt bármikor lehet kérni.

nanemaaa # 2014.04.22. 07:12

Franky73
Igen, van. Csak nem önkormányzatnak, hanem bíróságnak hívják. ;)

Franky73 # 2014.04.21. 17:04

Kedves Fórumozók!

"Rossz szomszédság török átok" és ez sajnos igaz is!

Van egy szomszédunk, aki évek óta nem enged át, hogy a saját házfalamon dolgozhassak, hogy az ereszcsatornát feltegyem.
Pedig elméletileg legalább 60cm még az én területem a házfaltól. Sőt!
Elméletileg a megvásárolt telkem: 1078m2. Ehhez képest jelenleg, amit én birtoklom az 830m2 körül van.
Tehát valamelyik szomszéd használja a többit.

Van rá valam lehetőség, esetleg rendelet vagy jogszabály, hogy vitás ügyben az Önkormányzat méresse ki a elekhatárt/kitűzést é az fizessen, aki a másikét használja?

MajorDomus # 2014.04.21. 16:04

Rövidebb egy szabalysértési feljelentés!

lizizizi # 2014.04.20. 08:55

Szeretném megkérdezni , hogy 1985-ben vált el férjem , jogerősen a volt feleségétől. Van e még bármilyen anyagi követelésre lehetősége. Nincs elévülési idő? És válás után hány évig lehet még anyagi követelés. A másik sajnos a zártkert elosztást csak úgy lehetett meg oldani hogy a telkek egymással szomszédosak van egy közös , de külön bejárat. Vagyis nem kell egymással érintkezni. Meddig lehet valakit zaklatni, szóban, fenyegetéssel. És mit lehet tenni ez űgyben. Át kiabálás, fenyegetés. Létezik távoltartási lehetőség itt is a rendőrség segítségével. Hogy a kerítéshez se jöjjön óda. A másik a kutyát se etesse semmivel. Sajnos gyógyithatatlan beteg vagyok és a férjem is beteg. Lehet e hivatalosan kérni hogy ezektől a megnyilvánulásoktól tartozkodjon, és legyen csendben a saját portáján. Milyen jogi lehetőség van véglegesen lezárni ezt az ügyet . Köszönettel. Lizizizi

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.19. 19:09

hivatalos földmérö vázrajz,

Az egyik fél által megrendelt földmérési munka nem hivatalos. Akkor lesz az, ha azt a másik fél is elismeri és eljárásban felhasználják.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.19. 19:05

Tisztelt Benducino!

Értem.

Szomszédjogi igénypert kell indítani, követelni kell, hogy a szomszéd hagyjon fel a további szükségtelen zavarástól, és állítsa helyre a megrongált kerítést, valamint térítse meg az okozott kárt.

A feljelentgetések eldurvulhatnak, és tényleges megoldást nem hoznak.

benducino # 2014.04.19. 17:01

MInt említettem ki volt mérve pár éve, az akkor leütött kitűzési pontokat, karókat szedte ki most a szédült szomszéd. Miután a kerítést is megbontotta, az oszlopokat megrongálta, megtettem a birtok háboritást a jegyzőnél. Ezt utasította el, mert szerinte szabálysértés, és nem az Ő hatásköre....

Ezután kérdem, mit tehetek....

MajorDomus # 2014.04.17. 20:07

Ha van hivatalos földmérö vázrajz,azt köteles elfogadni,
jelentsd fel birtokháboritásért.

benducino # 2014.04.17. 06:21

Tisztelt Immaculata!

MIvel a terület ki lett méretve hivatalosan , földmérő által ezért nem értem mi a nem tisztességes eljárás részemről. Az előző tulaj, akitől megvettem ő is kimérette, de a primitiv szomszéd egyik mérést sem hajlandó elfogadni, folyamatosan zaklat, és azt hajtogatja, hogy a földmérés nem jó, mert annak idején az Ő apja hogyan dolgozta, szántotta a területét. Namármost a telekhatár az hivatalos mérnöki adat, nem pedig szokásjog alapján dől el, ki mikor meddig szántott. Kiméretetthetem még ötvenszer is de Ő nem fogadja el a kimérést. és a kitűző pontokat is folyamatosan eltávolítja és azt ordibálja hogy az ő területén van a kerítésem. Mellesleg, ennek gyanúját is elkerülendő a kimérést követően a kerítésoszlopokat a saját területemre helyeztem bő 10 cm-t, nem fogok azon a 10 cm-en vitázni, nehogy az legyen a gond, hogy pont a határom vannak az oszlopok.Bárhová helyezném át a kerítést akkor is zaklatna, ordibálna, fenyegetne folyamatosan. mert ez bebizonyosodott az előző tulajdonosnál is már évekkel ezelőtt. Van akinek semmi sem elég, és a földhivatali adatokat nem tartják tiszteletben.
Tehát még egyszer.!

  1. El nem tulajdonítottam egy cm-t sem.
  2. A régebben letett kerítés az én területemen van.
  3. Hivatalos telek határjelző karókat kiszedi.
  4. Folyamatosan zaklat, ordibál, fenyeget. megrongálta a kerítésem, kidöntötte az oszlopok egy részét.

4)Nem vagyok hajlandó többedszerre is több tízezer forintért kiméretni azt amit már megtettem, csupán azért, mert ő semmit nem fogad el, csak a saját magáét ordibálja. A kerítés a helyén van.

  1. Eltulajdonításról nem beszélhetünk
  2. viszont anyagi károm keletkezett, mert tönkretette a kerítést, eltávolította a kitűzési pontokat.
  3. gyomorgörccsel megyek a saját kertembe dolgozni, folyamatosan zaklat, ordibál olyan hangerővel hogy az egész utca hallja

Ugyanezt műveli a másik oldali telekszomszédjával is csak ők keveset vannak kint a telkükön....

Így nem lehet élni, dolgozni
ezért keresek megoldást, illetve kérek segítséget, tanácsokat ötleteket.
Hátha jogszerű bejelentés, feljelentés, intézkedés hatására legalább kicsit csillapodna a kreténsége.

Köszönöm

groszfater@gmail.com # 2014.04.17. 05:38

20 cm 40 méter hosszúságban, az 80 m2 eltulajdonítás
Na-na !

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.17. 02:12

20 cm 40 méter hosszúságban, az 80 m2 eltulajdonítás.

Valótlan az az állítás, hogy a Földhivatal 1 méter szélességű téves kiméretést elfogadhatónak tart.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.17. 02:05

benducino

Ha a szomszéd jelezte a problémát, hogy Ön eltulajdonított az ő területéből és most visszaköveteli, talán ezen a szálon kellene intézkedni.

Amit most Ön tesz, az ellentétes a tisztességes eljárás, a szomszédok jogainak tiszteletben tartása, mások nyugalmának megzavarásával.

A szomszod területének a jogtalan elbitorlása az nem csekély jelentőségű hiba. A tulajdon sérthetetlenségét az alaptörvény is védi.

Talán ha 10 órát áldozna a kerítés áthelyezésére, megoldódnának a problémái.

MajorDomus # 2014.04.16. 21:19

Tedd meg a feljelentést!

benducino # 2014.04.16. 14:36

Kedves Agent Cooper!

Köszönöm válaszát, tanácsát. A napokban megteszem a javaslatát a rendőrségen. Belefoglalhatom a rendszeres zaklatás tényét is a rendőrségi beadványba? Ugyanis rendszeresen, gyomorgörccsel megyek dolgozni a saját telkemre, mert az ott lakó szomszéd, folyamatosan, hangosan rágalmaz, fenyeget. Bizonyítanom kell a zaklatás tényét valahogy?

Még egy kérdés... A kerítés rongálása és a kitűzési pontok eltávolítása nem birtokháborítás? Nem tartozik a jegyző hatáskörébe? A kerítést én készítettem, én birtoklom, és tönkretették. A kár kb 4-5 órás munka,míg helyreállítom. A jegyző mégis elutasította, és megszüntette a birtokvédelmi beadványom.

Köszönöm.

Agent Cooper # 2014.04.16. 14:00

Kedves benducino!

Tegyenek tulajdon elleni szabálysértés miatt feljelentést a rendőrsége, ugyanis aki földmérési jelet áthelyez vagy elmozdít, szabálysértést követ el.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

benducino # 2014.04.16. 13:27

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:
Telekszomszédom szerint kerítésünket az ő területére tettük, 20 cm-re (!). A Földhivatal szerint ezen a telekhatáron 100 cm az elfogadható hiba, vagyis 20 cm-en nem lenne érdemes vitatkozni, még akkor sem, ha igaza lenne. Folyamatosan azzal fenyegetett, hogy kiszedi a kerítésünket. Egy hete a kerítésünket megrongálták, két oszlopot kidőltöttek, a vezérdrótokat leszakították, valamint az évekkel ezelőtt földmérő által leütött telekhatár kitűzési pontokat is eltávolították. A jegyzőnél birtokvédelmi eljárást kezdeményeztünk, amire meglepő választ kaptunk. Végzésben elutasítottak minket, indoklásban a szabálysértésekről szóló 2012. évi tv. 177. § 1. bekezdés (b) és a 38. § 1. bekezedésére hivatkoztak.
Idézem "A fenti jogszabályhely alapján a rongálás ügyében Hatóságomnak nincs hatásköre eljárnia, valamint arra tekintettel, hogy az adott ingatlanok telekhatárával kapcsolatos problémákra a tényállás Hatóságom által nem megállapítható" az általam kezdeményezett birtokvédelmi eljárást megszüntette.
Mi nem jeleztünk telekhatár problémát, mindössze a birtokvédelmi eljárás kezdeményezésekor írtuk le a tényeket, mely szerint a szomszédunk folyamatosan zaklat az ő általa gondolt telekhatár problémájával és ezzel indokolta, hogy el fogja távolítani a kerítésünket.
Kérdésem:
Helyesen járt el a jegyző? Hova fordulhatok, mit tehetek a továbbiakban?
Válaszukat előre is köszönöm!minket, indoklásban a szabálysértésekről szóló 2012. évi tv. 177. § 1. bekezdés (b) és a 38. § 1. bekezedésére hivatkoztak.
Idézem "A fenti jogszabályhely alapján a rongálás ügyében Hatóságomnak nincs hatásköre eljárnia, valamint arra tekintettel, hogy az adott ingatlanok telekhatárával kapcsolatos problémákra a tényállás Hatóságom által nem megállapítható" az általam kezdeményezett birtokvédelmi eljárást megszüntette.
Mi nem jeleztünk telekhatár problémát, mindössze a birtokvédelmi eljárás kezdeményezésekor írtuk le a tényeket, mely szerint a szomszédunk folyamatosan zaklat az ő általa gondolt telekhatár problémájával és ezzel indokolta, hogy el fogja távolítani a kerítésünket.
Kérdésem:
Helyesen járt el a jegyző????
Hova fordulhatok, mit tehetek a továbbiakban?????
Válaszukat előre is köszönöm!

Berkes-96 # 2014.01.18. 23:06

Tisztelt Fórumozók a segítségüket szeretném kérni az alábbi problémával kapcsolatban.

3 évvel ezelőtt elköltöztünk társasházból családi házba. Az egyik szomszéddal sajnos nincs szerencsénk, Ő már több mint húsz éve kocsmába jár és a nap végére állandóan részeg. A probléma itt kezdődik:
Akármit csinálunk a saját udvarunkon mindig át kiabál a kerítés felett: "Nem lehet pihenni, reggel 5 órakor kelek" (reggel 5 órakor megy apám melózni és hát az autóval is ki kell járni valahogy, de apám nem zörög, csak kijár az autóval a garázsból és már megy is, egészen reggel fél 8-ig csend van. Jóformán nem lehet semmit tenni a saját udvarunkban mert az zavarja őt. Van egy kutyánk, mindig cukkolja a kerítésen keresztül, azt akarja hogy ugasson, a kutya elkezd ugatni és azon háborodik fel hogy ugat a kutya mivel ő utálja az állatokat, pár hónapja megrágalmazta a testvéremet hogy kábítószerezik(pedig nem), anyám egészségügyben dolgozik, rá pedig azt mondja hogy ő hordja haza a különféle szereket a kórházból, mindig azt nézi hogy mi van az udvarunkon, mit csinálunk az udvaron vagy éppen ki jött hozzánk. Mindennapi téma: Azt üvöltözi hogy csináljuk meg a kerítést a kutya miatt, pedig van ott kerítés ami az övé és tudtommal nem a mi feladatunk más kerítését megcsinálni. Ha hozunk fát tüzelőnek akkor meg azon akad ki hogy biztos loptunk, mindig azt hajtogatja hogy nekünk mennyi pénzünk van hogy mindig építkezünk, pedig csak próbáljuk rendbe rakni a házat.
Rugdossa a kerítést, rááll a betonlábra és onnan nézelődik át, persze ha mi tennénk ezt egyből neki állna feljebb. A kapuláb és a kapu között nézeget be.

Mit lehet ilyen esetbenesetekben tenni?
Kérem segítsenek.

Pici78 # 2013.12.30. 10:37

Üdv mindenkinek!

Nekem is hasonló a problémám, egy szervezett bűnözőkből álló cigány horda, akik a szomszédaim, keserítik meg életemet immár hetedik éve. Leírom a tapasztalataimat.

  • Rongálások, lopások miatt a rendőrségen bejelentést tenni semmit nem ér, mert nem lesz meg a tettes.
  • Becsületsértést is bizonyítanod kell, hosszadalmas jogi procedúra vár rád; ha az elkövető gyengeelméjű és gyámság alatt van, az tudtommal büntethetőséget kizáró ok, semmi értelme.
  • Marad a sajnálkozás...
ObudaFan # 2013.12.29. 22:00

Hat év után már nem fogod tudni megtámadni a szerződésedet.
A trágárságok miatt a bíróságon lehet becsületsértés miatt feljelentést tenni, a rongálások miatt a rendőrségen lehet feljelentést tenni, az egyebek miatt a jegyzőnél lehet birtokvédelmet kérni. Aztán hogy lesz-e hatása annak, ha kap egy sorozatos támadást, az kérdés, de hát ezt lehet.

Tafatafa # 2013.12.29. 20:52

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi probléma megoldására szeretnék tanácsot kérni!
Hat évvel ezelőtt költöztünk párommal egy társasház első emeletére. Eleinte nagyon örültünk, hogy megvehettük életünk első saját lakását. Aztán néhány hét után kezdtünk rájönni, hogy az előző lakók miért is akartak megszabadulni a lakásuktól. Az alattunk lévő lakás lakója „akcióba lendült”. Először arra lettünk figyelmesek, hogy reggelente 5 óra körül valamit mindig el kezd csapkodni (ablakot, ajtót), illetve a rádióját nagyon hangosan hallgatja. Páromnak többször is trágár megjegyzéseket kiabált ki az ablakon vagy éppen a lépcsőházban a bejárati ajtón keresztül. Valószínűleg leskelődött is, hiszen mindig tudta, hogy a párom mikor jár éppen a lépcsőházban. A postaládánkra kihelyezett névtáblánkat többször is megrongálta, volt, hogy meg volt égve a névtábla széle, volt amikor „csak” össze volt firkálva. A postaláda zárját több ízben is eltömítette mindenféle papír fecnik, fadarabok begyömöszölésével és volt, hogy egy papír fecnit hagyott a ládában valami olyasmi felirattal, hogy ne kötekedjünk vele, hanem inkább mossuk meg az ablakunkat(?!). Ezek után gondoltam megkérdezem tőle, hogy mi is a problémája. Sokadik kopogtatásomra végre ajtót nyitott. Én igazából ekkor láttam először és már ekkor láttam, hogy valami nincs teljesen rendben vele (mármint egészségileg/értelmileg, de erről majd később). Megkérdeztem, hogy mi baja van. Erre azt válaszolta, hogy mi (főleg a párom) szándékosan zörgünk és „dobogunk” fölötte, és ez őt zavarja. Próbáltam vele megértetni, hogy ez egy társas ház. Sajnos itt, ha a fölöttünk lévő lakó lehúzza a WC-t, vagy vizet enged a fürdőkádba, vagy porszívózik, ezeknek a zaja sajnos áthallatszik a mellettük/alattuk/fölöttük lakók lakásába is. Ha valaki ilyen helyre költözik, annak kompromisszumokat kell vállalnia ilyen téren, de ha problémája van, akkor sem ilyen módon kell azt elintézni. Ezek után egy darabig megszűnt a ténykedése, de néhány hét után újra kezdte. Újra lementem hozzá, megmondtam neki, hogy a rendőrségre megyek, ha nem hagyja békén a páromat. A párom már sokszor félt elmenni az ajtaja előtt és az ablaka alatt, mindenféle trágár dolgot kiabált neki továbbra is az ajtón keresztül vagy az ablakon dünnyögött ki. Közben a többi lakót is megkérdeztem, hogy van-e problémájuk ezzel az emberrel. Nem kellett sokáig kérdezősködnöm, sok lakótól hallottam, hogy őket is zaklatta korábban (volt akit több hónapon át minden reggel felébresztett a kaputelefonnal), és ha kell, akkor bármikor segítenek, ha van valami „jó ötletem” arra, hogy leállítsuk. Időközben még egy „levelet” hagyott a postaládában, amiben szintén a páromat szapulta, és jelezte, hogy nyugodtan hívhatom a rendőrséget (ez a levél még meg is van, sajnos ez az egyetlen tárgyi bizonyítékom ellene). A lakókkal történt beszélgetés során tudtam meg, hogy a betegsége miatt gyámság alatt van és a nővére a gyámja. Nem értem, hogy egy gyámság alatt lakó szellemileg sérült ember hogy lakhat egyedül egy társasházban. Felkerestem a gyámját, aki azt mondta, hogy neki is nagy teher az, hogy felügyelni kell a beteg testvérére, és ugyanazt mondta, mint a lakók is. Ő is támogat abban, hogy lépjek valamit. A kérdésem az lenne, hogy milyen jogi lépéseket tehetek az ügyben. A rendőrséghez forduljak, vagy a Gyámhivatalhoz? Nem lehetne egy szellemileg nem beszámítható embert egy erre szakosodott intézetben ápolni?
A múltban állítólag a korábbi lakókkal tettlegességig is eljutott az ügy. Az előző lakó egyszer nekiment, amiből aztán rendőrségi ügy lett, de még őt marasztalták el. Egy még korábbi lakót pedig az alattam lakó bántalmazott egy „barátjával”. Persze ezekről csak hallomásból van tudomásom.
Eléggé megkeseríti a mindennapjainkat, és most már van egy babánk is, aki sajnos sokszor sír éjszakánként is, ezért az utóbbi időben megint intenzívebben „kinyilvánítja” a nemtetszését.
Mit tehetek jogilag ellene? Nem szeretnék én is a tettlegességig eljutni, pláne nem az ő szintjén elintézni a dolgokat.
(Azt is szeretném még megkérdezni, hogy a lakásunk adás-vételi szerződését megtámadhatom-e azon a címen, hogy az előző lakó (eladó) elhallgatta ezt az életminőséget jelentősen (negatívan) befolyásoló tényezőt a vásárlás lebonyolítása során. Hiszen ennek tudatában nyilván nem költöztünk volna ide. Tudomásom szerint gépjármű eladáskor is, ha az eladó elhallgatja az eladni szánt autó hibáit, az utólag számon kérhető rajta, és az adás-vétel ilyen esetben megtámadható, vagy kártérítés követelhető. Jelen esetben van lehetőség valamiféle jogorvoslatra? ). A válaszokat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: tafatafa

bedike # 2011.09.20. 19:56

Szép estét mindenkinek!
Szeretnék segítséget kérni, de lehet, hogy nem kellett volna új témát indítanom.. SZERZETT JOG címen.
Lehet, hogy inkább itt kellett volna kérdeznem?

sencor # 2011.09.12. 18:07

Tisztelt Fórumozók!
Segítségeteket kérném az alábbiakban: Ikerházban lakom 22 éve!Külön telek, lekerítve amióta ideköltöztünk!!A ház előtt is van kis kertrész, mellette is, és mögötte is. A szomszéd idős hölggyel semmi gondunk nem volt évekig. Kávét főztem, vittem neki és és kerítésen keresztül átadtam, ha kért, átmentem segíteni kicserélni a gázpalackját, nyírtuk előtte is az utcán a füvet, lapátoltuk előtte is a havat..stb! Az első kertrészbe amikor odaköltöztünk, ültettünk a kerítés mellé oszloptuját.(22 éve! ) Mára a tuja kb 4 méter magas, gyönyörű.... VOLT. A mamika (bocs) pár éve bekattant, és azóta mindennel baja van. Hozzáteszem, amikor átdörömbölt a közös falon, mert rosszul volt, hívtam a fiát telefonon, de volt, hogy én vittem autóval az orvoshoz! Mindezek ellenére állandóan kitalál valami sérelmet! A tujám van éppen soron! Kitalálta, hogy ő ablakot fog majd cserélni, és fél, hogy ha jön egy vihar, pont oda fog majd dőlni és kitöri! Mondtam, oké, ha lesz nagy létrám, visszavágok belőle. (megtörtént!! - én hülye) Most az a baja, hogy ami a tuja belsejében elszárad levél, azt a szél, az ő ablakpárkányára fújja, vágassam ki! Mondtam, nem!!! Hozzáteszem, nem lóg át a drótkerítésen egy ágacska sem, ami a két kert között van!Szépen átnyúlt, míg nem voltam otthon és egy jó részt kitörögetett belőle! Rájöttem az a baja, hogy az ablakából nem lát ki az én kapumhoz, nem tud leskelődni, ki jön hozzánk, kivel beszélek kinn a kapuban..stb! Egyébként állandóan kinn leskelődik, ha kinn vagyok. Barátaink, ismerőseink ha jönnek hozzánk, felháborodva mondják, hogy ez elviselhetetlen, amit művel, nem lehet kinn a hatalmas udvarunkon semmit csinálni, be kell menjünk, ha beszélgetni szeretnénk, mert kinn fülel és aztán szövi a hülye pletykákat(falu) Képzeljétek, feljelentett birtokháborításért a jegyzőnél, szerdán kell menni meghallgatásra! Természetesen elmegyek, de a birka türelmemnek ezzel vége! Este 10 után renszeresen úgy engedi le a redőnyt, hogy arra a halottak is felébrednek, de aztán visszahúzza kis idő múlva, hogy legyen "lesrés". Az ajtókat úgy vágja be mindenhol, hogy az nálunk is becsülettel lehet hallani. Mit javasoltok?
Köszönöm a türelmet, ha végigolvastátok!

nanemaaa # 2011.07.29. 23:12

Két lakás között van, hogy csak egy válaszfal vastagságnyi távolság van.
A te problémád nem a távolságban, hanem a szomszéd viselkedésében van. Hangzavar esetén valóban lehet rendőrt hívni.
Az ablak kérdése akkor kérdés, ha 10 éven belül létesült.