Zaklatás, birtokháborítás, telekhatár stb...


efi99 # 2011.07.29. 16:24

Az ablaka hogyan nézhet az udvarodra?
Ki kell figyelni, hogy mikor alszik (ezek szerint napközben, vagy legalábbis késő délelőttig), akkor pedig több órás fűnyírásba, flexelésbe, körfűrészelésbe kezdeni.

végrehajtó1 # 2011.07.29. 15:13

Rendőr és az önkormányzat mit tett az ügyben?

seprűlédi # 2011.07.29. 13:31

Üdvözlök mindenkit!
Segítséget és tanácsot kérek. Tudja e valaki hogy hány m távolságnak kell lennie két lakás között?? Mi faluban lakunk, sajnos olyan szomszéd került mellénk, aki reggeltől estig bömbölteti a zenét, és persze ha szólunk neki akkor még ő lázad.Már elpusztította két macskámat is. Náluk éjszaka van élet, olyankor mikor más alszik. A háza ablaka a mi udvarunkra néz, és nem kicsi hanem rendes nagy ablak.Már hívtunk rendőrt, már jelentetük az Önkormányzatnál, süket fülekre talál az egész. Félünk, már aludni sem merünk. Valaki adjon nekem tanácsot hogy mit tegyek. Az idegeim már nem bírják, már idegösszeroppanást kaptam.

nanemaaa # 2011.07.29. 09:04

Birtokháborításért jelentsd fel a jegyzőnél.

cajmika # 2011.07.28. 15:20

Elhiheted Efi, nem olyan vicces ám mint amilyennek tűnik..

És ha érdemben nem segítesz legalább viccet ne csinálj belőle..

efi99 # 2011.07.26. 18:35

Időnként szórd neki vissza.

cajmika # 2011.07.26. 16:52

Tisztelt Fórumozók!

Egy bosszantó problémára keresem a megoldást.
Osztatlan közös tulajdonban levő terület 1/4 része van a tulajdonunkban,valamint e terület mellett 11000 négyzetméter erdő,mező és legelő rész,ami kizárólag a mi tulajdonunk.
A saját terület ki lett mérve évekkel ezelőtt és rajz is van róla,de lekerítve, tekintve a nagyságát és a rendeltetését nincs. A szomszédom kerítése a "telekhatáron" van, (ezt a rajzból lehet csak sejteni mert a kerítést önkényesen építette annak ellenére hogy az osztatlan közös tulajdonon nincs használati megosztás..)
A "közös telekhatáron" nagykaput alakított ki és most az erdőnkben tárolja az udvarán már nem férő dolgokat ( feltört betondarabok, leselejtezett ablakok, különféle használhatatlan limlom..) Mindezt annak ellenére hogy tudja hogy a terület nem az övé, szóltunk neki többször, mutattuk a rajzot,de semmi változás.
Mit tehetek azon kívül hogy tétlenül nézem ahogy szeméttel telik meg az erdőnk????

Előre is köszönöm a segítséget.

Mexi # 2011.06.14. 17:47

Kérlek segítsetek!
A telekhatárokon lévő kerítések ugye jól tudom, ha az útról nézzük, a bal oldali a szomszédé, jobb oldali a telektulajdonosé.
Az én kérdésem az lenne, - állítólag megváltoztak a jogszabályok 'kerítés-ügyben', miszerint már nem kell építési engedély ha építeni szeretnénk kerítést, DE, ha csak egy nádszövetet szeretnék feltenni a szomszédom kerítésére...nincs erre valamiféle jogszabály, hogy igenis feltehetem ??...
Előre is köszönöm a válaszaitokat, mert semmit nem találtam a neten erre vonatkozólag.

lalabá # 2011.06.07. 09:19

Tisztelt Fórumozók!
Olyan broblémám van.Szüleim tulajdonában levő földterületet 1982 óta mi hasznájuk.Előtte Ők.Mikor szüleim meghaltak valahogy ez a földdarab kimaradt a vagyonleltárból/ezt most próbálom helyrehozni/.De a tulajdoni lap rendben van. 2006-ban kaptam egy levelet alpolgármesterünktől,hogy azt a földterületet ő megvásárolta. Majd késöbb ő is tevékenykedet ott meg miis. Most birtokvitánk van a jegyző előtt.Engem utasitott a jegyző Úr hogy fejezzem be a birtokháboritást.De ez mindig a mi földünk volt.természetesen éllő tanukkal bizonyitani tudom.Ezt a főldet szüleim az akkori TSZ től megvásárolták Apám neve ki volt rajta táblázva. Véleményem szerint az tőrténhetett,hogy a földrendezésnél néhány tüzközeli kapzsi ember a szabad Tsz és önkormányzati földeket összevásárolta ott történhetett valami elirás.Mit tegyek? köszönöm megtisztelő válaszukat.

bubucica # 2011.05.27. 14:22

Segítsetek nekem eligazodni,mit tegyek?
1989-ben vásároltam egy telket,amire csládiházat épitettünk.A szomszédom velünk egyidőben épitkezett de csak 1 év múlva költözött be ,ezért az ő keritését is mi építetük meg,mert kisgyermekeink voltak.20-év múlva a szomszéd lebontotta azt a keritést és elvitte szó nélkül a mi tulajdonunkat képező keritést. Ez az egyik része a problémának . A következő hogy a hátsó keritésnél lévő mezőgazdasági telket megvásárolta,és most arra kötelez hogy épitsek én oda is keritést mert a régi ő szerinte belog a mezőgazdasági területére(20 éve még az Tsz tulajdon volt)most ő temérdek állatot tart rajta,mezőgazdasági gépeket.A jelenlegi oldalhatár hossza ,41.2 a telekkönyvezett 40m a telekhossz.és az ő frontvonal kerítése kilóg az utcafrontra.Az a problémája hogy a hátsó kerités nincs vonalban a többi szomszédéval sem.Köteles vagyok -e a hátsó kerítést megépíteni? köszönettel: Ági

kriszta1004 # 2011.05.25. 10:05

Tisztel Fórumozók!

Vajon kötelezhet a szomszédom, hogy a hozzá átnyúló bokor ágakat tőből metszem ki?

Telkem korábbi tulajdonosa örökzöld bokrokat ültetett az egyik rövid oldali kerítés mellé, sok évvel ezelőtt. Ezeket becsülettel rendben tartjuk, ám ahogy a növény évről évre hajt, néhány ág átnyúlik a szomszéd telekre. Ezeket a mi ingatlanunkról nem érjük el. A szomszéd tavaly jelezte, hogy zavarják az ágak, amit mi megértünk, mondtuk hogy nyugodtan vágja le az átlógó részeket, sőt felajánlottuk hogy dobja át a nyesedéket, mi megsemmisítjük. Ez tavaly működött is, idén viszont már azzal jön, hogy tőből vágjuk le az átnyúló ágakat, csúnyán megcsonkítva ezzel a növényt.
A szóban forgó szakasz a szomszédom telkének a hátsó frontja, az ő háza kb. 30m távolságra található, tehát azt nem zavarja, nem károsítja. A kert művelését szintén nem korlátozza, mivel a telek leghátsó részéről van szó. Árnyékot a fekvésből adódóan nem vetnek a növények (a szomszéd felől süt a nap).
Ennek ellenére kérheti az ágak tőből való levágását, ill. ha nem teszem meg számíthatok birtokháborítási eljárásra, bírságra?

nanemaaa # 2011.05.20. 07:21

Az államigazgatás írásos műfaj, így nem elég szaladni a jegyzőhöz, de kérelmet is kellene beadni.
Az ügyben ugyanúgy megállhat a birtokvédelem, mint az építésügyi hatósági intézkedés megtételére irányuló kérelem is (lehet, mindkettőt kérni kellene).
További lehetőséged, hogy a Kormányhivatalnál székelő építésfelügyelethez fordulsz, aki a kivitelezés szakszerűségét is ellenőrzi. Igaz, ők nem szeretnek kimenni kérelem alapján, inkább hivatalból ellenőriznek.

Az építési hatóság ködösít, ha az ügyet telekhatár vitaként értékeli. Itt arról van szó, hogy az építtető eltér az engedélyezett tervektől. Ez pedig egy az egyben szabálytalan építést jelent. Olyan tervet még nem láttam, ahol a ház gumiból van, és az építtető hol ide, hol oda ássa az alapokat. Így már ott elkezdhettél gyanakodni, hogy nem terv szerinti építésről van szó, amikor a kivitelező első szóra arrébb vitte az alap helyét. Ilyet ugyanis hibás terv estén is csak újabb építéshatósági engedély birtokában tehetne.
Magyarán ne hagyd magad lerázni, ha először hülyének is néznek, utóbb te kerülhetsz ki győztesen. (szerintem a hatóság nem tudta, hogy felszedték a kerítésedet, így azt gondolta, hogy az épület a saját telken áll.)

bimbus # 2011.05.19. 20:38

Néhány éve egy nyeles telket vásároltunk. A nyeles részen egy járda vezet be a kerítéstől 25-30cm távolságban. Erről valamilyen okból fényképet készítettem. A nyeles rész szomszédságában lévő üres telken a szomszéd építkezni kezdett. Megkért, hogy használhassa a nyeles részt az építkezés idejére. Természetesen hozzájárultam. Az első meglepetés akkor ért, amikor a szomszéd a kerítést lebontotta. Gondoltam azért, hogy könnyebben forogjon a gép az építkezés idején, bár erről nem volt szó, majd az építkezés végén helyre állítja. A nagyobb meglepetés akkor ért, amikor délután hazaértem, és a kijelölt házalap a járdára esett. A miértre az volt a válasz a kivitelező részéről, hogy a megadott építési engedély méreteit betartva, odáig terjed az építendő ház. (Zárt láncú beépítés.) Nem tetszésemre a járda széléig visszavette az alapot, hozzá téve, hogy még így is marad 4,15 m bejáratom, ami elegendő. (A telekkönyv szerint 4,51, a valóságban 4,4 m volt a bejáróm.) Ma az alapot kiásta, holnap beönti betonnal.
Szaladgáltam az építéshatósághoz, elutasítottak, ez határvita. Az aljegyző szerint birtokvita, forduljak bírósághoz, majd hoznak egy ítéletet, addig felépül a ház, én kapok egy kis kártérítést. De érdemben nem befolyásolhatom a dolgok alakulását. Valóban ez a jogi helyzet? Nem tudom az építkezést felfüggesztetni, míg a határvita be nem fejeződik?
Érdekessége a dolognak, amikor a szomszéd megvette a telket, hivatalosan felmérette, jegyzőkönyv van róla, hogy kerítések a telekkönyvi adatoknak megfelelő helyen vannak. Ezért nem kellett kitűzni a határokat. Ezt a szomszéd elismeri.

nanemaaa # 2011.04.04. 09:53

Lehetne birtokvédelmet kérni, meg hosszasan pereskedni, de a legcélravezetőbb, eladni a telket oszt elköltözni jó messzire.

Mazsusz # 2011.04.04. 08:56

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Röviden leírom a történetemet.
Kb. másfél éve megvettünk egy házat a párommal, a szomszédaink mind rokonok, és mi beköltöztünk a darázsfészek kellős közepébe.
Több probléma merült fel, amik már állandó vitákká fajultak.
Az első a köztünk lévő kerítés. Van kerítés, csak esztétikailag nem a legmegfelelőbb ( a szomszéd szerint).Tudni kell, hogy ez a szomszédunk német-juhász kutyákat tenyészt.Ő felvilágosított arról, hogy nekünk zárt, 1,8-2 m magas kerítést kell csinálnunk a kutyái miatt.Szerintem az nem az én feladatom, nekünk két pici kutyánk van, nekik elég alacsonyabb is.Mit tegyek, mert az anyja a másik utcából jön át és szidalmaz az utcáról bekiabálva. Neki sok köze nincs hozz.
A következő problémám, hogy van egy ajtó a hátsó szomszédom garázsán, ami hozzánk nyílik, és nem hajlandó befalazni, nyitogatja, ezt ő azzal magyarázza, hogy "szellőztet". Kihez forduljak???
És feszegetik a telekhatárokat is, mindenki 3-3 métert még el akar tőlünk tulajdonítani.Nem hagynak minket élni, lövöldözik a macskáinkat, engem is majdnem fejbe lőttek légpuskával.
Kérlek segítsetek, fiatalok vagyunk , ilyenbe még nem volt dolgunk, szeretnénk nyugodtan élni!
A választ előre is köszönöm.

efi99 # 2011.03.21. 21:45

Aztán majd jön a szomszéd egy katonai GPS-sel és kiderül, hogy neki jár 50 cm.
Amit egyszer kimértek azt úgy kellene hagyni, ha évekig jó volt akkora telek, akkor most miért nem jó. Az elmúlt 100 évben kb minden mérés más eredményt adott volna.

Szunnyancs # 2011.03.21. 20:46

Csak azt nem értem, mi lehet ezen vitatott: nekünk hiányzik 55 centi, nála van 30 centi többlet a Földhivatali méretekhez képest. :O Na, mindegy már futottunk pár kört a Földhivataloknál is, de először a szomszéddal beszélünk. (Elbirtoklás egyébként nem áll fenn, mert eddig nem nyújtott be a szomszéd ilyen kérelmet, mióta mi megvettük -2008- meg még nem telt el 15 év...)

nanemaaa # 2011.03.11. 23:02
  1. 50 cm közel sem biztos, hogy túl van a tűréshatáron.
  2. Ha a telekhatár helye a felek között vitatott, akkor a bírósághoz fordulhatnak a telekhatár megállapítására.

Nem lesz olcsó, mert a szakértő önmagában aranyárban van.

Szunnyancs # 2011.03.11. 19:19

Semmi jó ötlet? ;)

Szunnyancs # 2011.03.09. 18:20

Sziasztok!

Ügyem kicsit hosszú, de a dátumok miatt az előzményeket is szeretném ismertetni.
Adott volt valaha két hosszú, keskeny, egymás melletti telek, ugyanazon tulajdonosokkal. Később (2005-ben) a tulajdonosok a két telket egyesíttették és keresztben osztották meg. Vagyis lett újabb két telek, egy felső -amin a ház áll- és egy alsó, ami a kert volt. Erről a megosztásról földmérő segítségével megosztási vázrajz készült, amit 2006-os dátummal is elláttak. (Mivel 1 évig érvényes.) Mi 2007 végén léptünk a képbe, amikor megvettük a kert részi telket. A megosztást újra kértük záradékoltatni a régi tulajdonosal és a Födhivatallal, mivel egy évnél régebbi volt már, ez 2007. december 5-én meg is történt, így vettük meg a telket 2008. februárjában. Sajnos itt követtük el a legnagyobb hibát, hogy nem mérettük fel újra a telket, mert úgy gondoltuk, a DAT felmérés, ami akkor lett záradékoltatva, pontos. Azóta építkezést terveztünk a telekre és a háztervezés során kiderült, hogy a telkünk széltében hátul 40 cm-rel, elöl 55 cm-rel rövidebb. A jobb oldali szomszéd telke is kisebb picivel, -ide egyébként már építettek is, mégpedig telekatárra-, de a másiké kb. 30 cm-rel nagyobb és ennek a nagyobb teleknek a másik oldalán levő telek is nagyobb kb. 20 cm-rel. (Ma mérték fel.) Köztünk a kerítés nem volt elmozdítva mióta megvettük. Milyen lehetőségeink vannak a 50 centi visszaszerzésére, megáll-e az elbirtoklási dolog, mert a fél méter azért már túl van "tűráshatáron".

Előre is köszönöm.

MajorDomus # 2010.11.12. 22:20

A bírtokhaborito ellen javallott.

MajorDomus # 2010.11.10. 20:38

A rendőrséghez fordulj

MajorDomus # 2010.11.10. 20:37

A rendőrséghez fordulj

anitra # 2010.11.10. 06:42

Köszönöm a véleményeket. Úgy döntöttem, hogy nem fordulok a jegyzőhöz, mert nyilvánvaló, hogy az energiáimat akarják lekötni. A tujám egyébként 2,5 m volt kb.
Egy ajánlott, tértivevényes levelet fogok írni a szomszédnak, hogy a jövőben tartózkodjon a területemre történő behatolástól és felszólítom, hogy a kerítésoszlopomat állítsa egyenesbe. Annyira megdöntötte, hogy azon át tudta tenni a kutyáját hozzánk, amikor a mi kutyánk beteg volt, hogy támadja meg a miénket. "Csak" a gyerekem ment ki és őt támadta meg a kutya, a szomszédok nem voltak hajlandóak közbelépni. A szemközti szolgáltató segített, én nem voltam otthon.
Azért volt a magas tuja, hogy ne tudják folyton kilesni, mikor, ki megy el hazulról és ki jön hozzánk.
Az ingatlanomat nem adom el.

MajorDomus # 2010.11.09. 21:44

Akkor add el a szomszédot kilóra.