Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Építési engedély hiánya 10 éve

nonolet # e-mail 2018.10.28. 22:06

Fennállhat... ha 10 évig senkit nem zavart, szerzett joga lesz tovább létezni.

Kivéve: ha élet/vagyon biztonságra veszélyes.

- -

Vedd meg a telket, ah ennyire zavar és akkor elbonthatod.

TCsabi # e-mail 2018.10.28. 20:14

sziasztok,
egy telken van egy fészer, amit szabálytalannak állapított meg az építéshatóság, mert vele már meghaladja a telek beépíthetőségi százalékát.Azonban az építéshatóság nem bontathatta le mert 10 éven túl áll már. Milyen más mód van a fészer elbontatásának a kikényszerítésére? ha egyáltalán van valamilyen mód rá? vagy örökön örökké fennállhat ezután szabálytalanul?

nonolet # e-mail 2018.05.27. 16:59

F.Laca

SZÉPEN kéred a szerinted jó megoldást.
Ha megteszik OKÉ!

HA nem teszik, írásban is felszólítod a társasházat.
Ha megteszik OKÉ!

Ha erre sem jön össze amit szeretnél,
akkor
birtokháborítási pert indíthatsz,
mert zavaró a számodra.

Aztán kiderül mi lesz az ítélet...

- -

A jegyzőt már lekésted, mert 1 évnél régebbi a fennálló állapot (gondolom).

Ha netán 1 éven belüli még az ügy, akkor per helyett a jegyzőnél kezdheted.

Szomorú örökös #   2018.05.27. 08:32

F.Laca

Társasházi előírások:
Társasházak esetében fontos betartani a Társasházi törvény (2003. évi CXXXIII.) vonatkozó előírásait, továbbá az adott társasház működési szabályzatát is, mely rendelkezhet szigorúbban is a társasházi törvényhez képest. Ezek értelmében, legalább a közvetlenül érintett lakástulajdonosok 2/3-os beleegyezése szükséges a kültéri egység kihelyezéséhez. Létezhet szigorúbb társasházi szabályzat is, melyben az egész lakóközösség többségi beleegyezése szükségeltetik a munkálatok kivitelezéséhez, vagy akár meg is tilthatja a klímaberendezés külső homlokzatra történő felszerelését. Klímavásárlás előtt tájékozódjon a társasházi képviselőtől az érvényben lévő előírásokról.

Szerintem ha az a klíma már ott volt akkor, amikor te odaköltöztél, akkor nem kell újból engedélyt kérni rá, mivel azt már az előző tulajdonosok megadták rá. De ha engedélyt sem kért rá a lakóktól a tulaj, akkor abban az esetben igazad lehet. Viszont a „leverni mint vak a poharat” megoldást nem javaslom, nem biztos, hogy az a béke irányába vezet, max. „jószomszédi iszony” lesz belőle.

nonolet # e-mail 2018.05.27. 00:20

Szerintem...

Új tervcsomag és "Egyszerű bejelentés" kell a befejezéshez.
Azaz új e-naplót kell nyitni, mintha most indulna a buli.

A tervben a már meglévő részek is felhasználhatók, ha egyébként megfelelőek.

A tervnek azonban a MOSTANI előírások szerint kell elkészülnie.

Athen1 # e-mail 2018.05.26. 19:26

Mi a helyzet akkor ha az építkezés pl. 2009 folyamán engedéllyel, és akkori szabályoknak megfelelően indult, az építkezés kezdetben gyors ütemben folyt és előrehaladását építési napló rögzíti. Családi és anyagi okok miatt azonban az építkezés hirtelen leállt 2009 folyamán. Az építési engedély meghosszabításre nem került, és az épület nem is lett befejezve, azóta akkori állapotában változatlanl áll. Állapota Szerkezetkész befejezett tetőszerkezettel. Ezt követően az épületet eladták.
Kérdések:

  • kiadják - e vajon a vevő számára az építési és/vagy fennmaradási engedélyt továbbépítési lehetőséggel?
  • Vagy esetleg nem is kell ez esetben fennmaradási engedély a vevőnek...? hanem a korábbi tulajdonos 2009-as (lejárt, és meg nem hosszabbított) építési engedélye és az építési napló alapján megkaphatja e a vavő az építési engedélyt a befejezéshez?
  • A vevő ha az építési hatósághoz fordul számíthat építési bírságra a miatt hogy az eredeti építési engedély időtartama alatt nem került befejezésre?

Ha igen kb mekkorát?

  • Vagy érdemes inkább kivárni a 10 év lejártát?.. 2019-et?
  • Ilyenkor, az új tulajdonos miatt mindenképpen fennmaradási procedúrát fognak indítani? Mi a várható kimenetele? Lehet vajon továbbépíteni?

Előre is köszönöm a hatályos 2018-as építési jogban jártas és/vagy az alkalmazott elbírálási gyakorlatból merítkező válaszokat.

nanemaaa # e-mail 2018.01.31. 09:46

niko84
Újra építési engedélyt kell kérni a lejárt engedély alapján megkezdett építkezés befejezéséhez. Nyilván ehhez a hatályos előírásoknak megfelelő tervek fognak kelleni hozzá. A legnagyobb probléma az energetikai követelmények teljesítése körül lesz várhatóan.

Jutka70 # e-mail 2018.01.30. 16:46

vanda, én majd mint lajikus egyszerű paraszt válaszolok neked. minden évben más és más a szabályzat, de úgy tudom van elévülési idő is. krb. 5 év, lebontatni, nem fogod tudni ha az a cél, előszór jegyző, aztán polgári peres ügy, építésügyi hatóság, amiben nem sok esélyed van rá, hogy megnyered. Bizonyítások kérdése minden. Üdv.

MajorDomus # e-mail 2017.07.05. 23:28

Mi tartott 17 évig?

nonolet # e-mail 2017.07.05. 21:20

"/megkeresed az egykori tervezőt és aktualizáltatod a tervet..."

Ami így már egy új terve lesz... valójában.
A tartalma miatt, mivel kb. minden előírás megváltozott azóta az alaprajzon kívül.

Zöldövezeti11 # e-mail 2017.07.05. 14:54

niko84 !

Azért ennyire fórrón nem eszik..... ha jó a régi terv /neked /megkeresed az egykori tervezőt és aktualizáltatod a tervet... az új előírásoknak megfelelően + rá a kívánt új kémény.
Ha nincs meg a tervező, akkor egy másikkal. mindegyiknek van díja, de közel sem akkora mintha újtervezés lenne.
Ha kifogsz egy 'öntudatosabb ' fajtát, akkor tovább állsz keresel, egy olyant aki vállalja.

nonolet # e-mail 2017.07.05. 14:25

Új terv a MOSTANI előírok szerint!!!

niko84 # e-mail 2017.07.05. 14:04

sziasztok segitséget szeretnék kérni!

17 éve elkeztünk épitkezni,főfalakig jutottunk hosszabbitást nem kértünk,de most szeretnénk befejezni az építkezést a tervrajztól csak annyi lenne az eltérés hogy egy kéményt szeretnénk beépitettni,ilyen esetben mi a tehendő? új tervet kell készitettni?vagy jó a régi és elég módosításnak beadni?köszönöm a válaszokat !

MajorDomus # e-mail 2017.01.17. 23:26

Meg az újabb szabályok szerint.

Atti66 # e-mail 2017.01.17. 15:11

Köszönöm a válaszokat.

nanemaaa # e-mail 2017.01.17. 14:55

Lejárt az építési engedélyed, az elkészült rész az engedélynek megfelelő. Ezért nincs jogalap bármiféle büntetés kiszabására se.
A telket úgy kell eladni, ahogy Rexor javasolta. Az új tulajdonos majd kér építési engedélyt a befejezéshez az saját igényeinek megfelelően.

Atti66 # e-mail 2017.01.17. 14:50

Köszi az eddigi választ.
Szeretném, ha jogilag rendben lenne, mert egyértelmű aki megveszi folytatni akarja.
Ezért várhatóan kell büntetést fizetnem?

Rexor # e-mail 2017.01.17. 14:39

Mit értesz jogi rendezettség alatt? Eladni így is eladhatod, maximum az új tulajdonosnak kell futnia néhány kört az építési hatósággal, ha folytatni akarja az építkezést (persze erre nem árt ha felhívod a figyelmét a szerződésben is).

Atti66 # e-mail 2017.01.17. 14:19

Az alábbi problémámra keresek megoldást.
Előzmény:
2006-ban elkezdtem építkezni, az ingatlan 2008 januárjáig elkészült szerkezetileg, rajt van a tető, a mai napig is így áll.
2008 év végén volt egy építéshatósági ellenőrzés, ahol rögzítésre kerültek az állapotok és hogy van egy eltérés a 30x60 as falazott pillér 40x80 as méretben készült el. Ezért büntetést nem kaptam, de az építési engedély módosítatását kellet kérnem , az alaprajzot átrajzoltattam és az módosított építési engedély jogerőre is emelkedett.
Az építkezés 2008 –tól áll, minden úgy van ahogy annakidején elkészült.

Közben az építési engedély lejárt és az építéshatóságtól az ellenőrzést végző szakember tanácsára nem lett meghosszabbítva.

Jelenleg tehát van egy épület 40-50% készültséggel, aminek az építés idejében volt építési engedélye és történt egy állapotrögzítés 2008-ban az építési hatóság által(ellenőrzési anyag)

A kérdés: elszeretném adni a házat ebben a készültségben, de nem tudom ezt jogilag hogyan tudom rendbe rakni. Mit kell tennem, hova kell fordulnom, hogy jogilag rendezve legyen a félkész épület?

Renike # e-mail 2007.09.06. 18:49

Kedves KBS!

Más topicba írtam, hogy ez az ügy rendkívül bonyolult és szerteágazó! Ha lesz időm- külön topicban - iratokkal együtt bemutatnám Nektek és Kedves Fórumtársaimnak segítség gyanánt!
Ez az ominózus eset -természetesen - nem a budira vonatkozik, hanem férjem idős szüleinek melléképületére!
Nem áll szándékomban senkit becsapni illetve félretájékoztatni- távol áll az ilyesmi tőlem!

Renike # e-mail 2007.09.06. 18:47

Köszönöm válaszodat!

Azonban nekünk is volt -egy teljesen ellentétes- szakértői vélemény -mely igazunkat bizonyította és vagy 5 tanú (köztük az előző tulajdonosok is) írásos igazolása is. A hatóság döntéshozatalkor azokat egyszerűen nem vette figyelembe. Ekkor mi a helyzet?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.09.06. 18:45

Ne csúsztass! Azt az építményt (konkrétan budi) nem azért bontatják el, mert engedély nélkül épült, hanem azért mert környezetszennyező.
Mi előnyöd származik belőle, ha minket itt becsapsz?

www.kbs-ugyved.hu

gitron # e-mail 2007.09.06. 18:43

A bizonyítékok tárháza végtelen.
A szakértő véleménye - bárki fizette - elvileg pártatlan. Lehetősége van bárkinek szakértői véleményt készíttetni, benyújtani. Bármi más eszközzel is lehet bizonyítani, hogy az épület több mint tíz éve ott áll.
A légifelvételeket onnan lehet megszerezni, ahol azok vannak. Ha a hatóságnak nem áll rendelkezésére - esetleg nem is tud róla - akkor nyilván nem veszi ezt figyelembe.
Az a tény, hogy 1970-ben volt ott építmény, nem bizonyítja, hogy az ugyanaz, mint ami most ott van.

Renike # e-mail 2007.09.06. 18:06

Sziasztok!

Meglévő építmény -biztosan - 10 éven túl használtuk. Használatbavételi engedély konkrétan nincs meg, de valószínűleg volt, mivel földhivatali térképbejegyzésben szerepel.

A Hivatal hozhat e bontási határozatot egy állítólagos -szomszéd által fizetett és készítetett- szakértői véleményre hivatkozva mely szerint az építmény 2 éve épület -
  • a független tanúk egybehangzó igazoló állítása ellenére? Hivatkozhat e a hivatal külsős szakértői véleményre bontási határozat kaidásakor és ugyanakkor a fennmaradási engedély kiadásának megtagadásához?

És egy másik kérdés aminek nem akartam új topicot nyitni, de idevág: 1970-es évek körül műholdas felvételek, illetve légifelvételek (fotogrammetria) készültek területekről.

Hol lehet ilyeneket kérni? Van e ennek központja? És ha sikerül beszerezni -amin egyértelműen látszik, hogy 1970-ben volt ott építmény- akkor az bizonyító erejű e a hatóság felé?

gitron # e-mail 2007.08.31. 08:13

10 év után a hatóságnak nincs intézkedési joga. Kivétel: ha állékonyságot, életet, egészséget, köz-, vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető állapot áll fenn. (pl. tűzveszély, stb.)